Teraz jest wtorek, 11 listopada 2025, 03:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Optima vs Argo
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 02:17 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nie mam żadnego znajomego który ma Argo, a kolega który miał Optimę oczywiście ją chwali. Nie mam jak porównać obu wykrywaczy. Sęk w tym że szykuje mi się zakup jakiejś wykrywki w cenie do 2 tyś. I troszkę przekonałem się do Rutusa. Na wykrywaczach znam się o tyle, o ile w swoim życiu parę już obsłużyłem. Nigdy nie chodziłem z Rutusami. Chodzę na monetki i czasem na drobnicę militarną. Z lektury forum tego i Rutusowego wyniosłem tylko ból głowy i mętlik. Proste pytanie, który lepszy na monetki będzie z cewką większą 29 cm (a może doradzicie inną cewkę ?).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Optima vs Argo
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 10:24 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ja posiadam oba Rutusy i u mnie wygląda to tak. Argo do lasu, łąki i pola dla Optimy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 10:39 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

na monetki to najlepiej optima....argo może i głębszy ale jak będzie teren bardziej zaśmiecony to bardziej bym się skłaniał do optimy...
to szybki wykrywacz też głęboki i czuły...argo można się pobawić w lesie...albo na schodzonych miejscach gdzie już mało sygnałów jest...
generalnie na monetki, drobnicę i na szybki rekonesans to optime polecam...pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 11:03 
Generał Broni
Generał Broni

Pinky - moja rada jest taka - NIGDY, ale to NIGDY nie daj decydować o wydawaniu SWOICH pieniędzy innym ludziom, niezależnie, czy to detektor, czy cokolwiek innego. Jeśli po przeczytaniu for rutusowskich dalej nie wiesz - może lepiej rozejrzyj się za innym sprzętem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 11:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Hej!Jest zamieszczony filmik porównania Argo i Optimy,znajduje się na naszym forum w dziale FILMY Z POSZUKIWAŃ I NIE TYLKO.Autor(REGIS)fajnie pokazał nastawki i...Sami zobaczcie :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 11:28 
Generał Broni
Generał Broni

Moim zdaniem ten test nie stanowi niestety w rzeczywistości żadnej istotnej podstawy do wyboru detektora, ponieważ całkowicie abstrahuje od przeznaczenia tych dwu sprzętów. Jest potężna dyskusja na ten temat: http://rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=969&pid=8018#pid8018

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 21:18 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Czytałem tą dyskusję trzy razy. Nie jestem elektronikiem, kiedyś bawiłem się w krótkofalarstwo i tyle moich doświadczeń z urządzeniami elektronicznymi. Wiem że mam się kierować swoim wyborem, ale po prostu miałem 3,5 roku przerwy w chodzeniu z wykrywaczem, i z 6 lat albo i dłużej całkiem nie interesowałem się tym co na rynku wykrywaczy się pozmieniało. Stosuję starą zasadę, zasięg wykrywacza to jedno z kilku ważnych kryteriów które decyduje o jego wyborze, niekoniecznie najważniejsze. Mniej więcej 1/4 wypadów w teren mam w lasy bo został mi sentyment do I wojennych klimatów. Tak więc pewnie zdecyduję się na Optimę. Ale jeszcze mam czas. Dziękuję za porady.

Ps. Cewka 29 cm ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 21:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeśli czasem będzie też las - to tylko z cewką 29DD. Na zaśmiecone miejscówki dobrze jest mieć małą CC ale to zapewne dopowie Ci _cheetah_ :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 23:15 
Generał Broni
Generał Broni

Powiem podobnie, ale trochę inaczej. ;) Moim zdaniem do Rutusa warto mieć dwie cewki - DD29 jako podstawową i CC23 (elipsa) jako "snajperkę" ;)

CC23 nie tylko na mocno zaśmiecone miejsca, ale np. też na zaorane, a jeszcze nie zabronowane pole czy właśnie do lasu, gdzie mnie osobiście o wiele lepiej manewruje się małą CC w gęstych poszyciach, pomiędzy krzaczorami czy drzewami, a nie wiem dlaczego, ale ciągle mam jakieś nieodparte wrażenie, że jest równie skuteczna co DD29.

Taka ciekawostka - oblatywałem kilka razy fragment lasu (kilka ha) zamiennie z DD29 i CC23. Ilość fantów i ich jakość bywała podobna, ale np. mała wyciągnęła podczas jednego z wyjść 22 gołębie obrączki, podczas gdy w czasie pozostałych wypadów trafiały się pojedyncze egzemplarze na obu cewkach. Nie wiem dlaczego tak było, ale wraz z narastaniem ilości obrączek oczy robiły mi się jak małe spodki... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lipca 2015, 20:43 
Pułkownik
Pułkownik

Miałem optimę,mam argo.Jeśli mogę cokolwiek dodać,choć już chyba wszystko zostało tu powiedziane,optima jest sprzętem zdecydowanie łatwiejszym w obsłudze,łatwiejszym w zrozumieniu i bardziej niż argo selektywnym.Argo,choć trochę głębszy,nie zawsze okazuje się skuteczniejszy.Ja chciałbym mieć obydwa w jednym,niestety jest to niemożliwe(przynajmniej na tą chwilę).Jeśli ktoś biega głównie za kolorkiem(a kocha malutkie sreberka ;) )i nie przeszkadzają mu słuchawki,to zdecydowanie optima.Jeśli ktoś potrzebuje ,,uniwersała" i lata za wszystkim,to zdecydowanie argo.Cewki wiadomo 29 dd,w przypływie kasy można dokupić mniejszą(ale snajperka to raczej żadna,raczej imitacja).Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 lipca 2015, 21:01 
Generał Broni
Generał Broni

ALNAR napisał(a):
w przypływie kasy można dokupić mniejszą(ale snajperka to raczej żadna,raczej imitacja)

Dlatego ja zawsze staram się pisać "snajperka". :lol: Tak, czy inaczej, moim zdaniem lepsza taka niż żadna... przynajmniej w moich rękach... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 00:10 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dziękuje bardzo za porady, zamiast Argo kupię Optimę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 21:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pinky napisał(a):
Dziękuje bardzo za porady, zamiast Argo kupię Optimę.

Będzie Pan zadowolony.... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 22:51 
Podpułkownik
Podpułkownik

Każdy pisze o optimie albo argo ,a co mogli byście napisać na temat proximy 2.0,bo taką posiadam :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 09:37 
Generał Broni
Generał Broni

szukam na podlasiu napisał(a):
Każdy pisze o optimie albo argo ,a co mogli byście napisać na temat proximy 2.0,bo taką posiadam :D

Argo o ograniczonej czułości ustawiony na stałe w trybie standard, bez regulacji reaktywności (szybkości). Dalej to wszystkie plusy i minusy Argo.

Inaczej pisząc, to przęt dla osób, które chcą mieć w miarę skuteczny wykrywacz uniwersalny, a które nie chcą specjalnie zagłębiać się w arkana techniki poszukiwawczej.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]