Cytuj:
Nie wiem jak Relic, ale CoRe popierduje przy ustawieniu wysokiej czułości. Inna sprawa, że w miarę łatwo odróżnić te dźwięki od dobrych sygnałów.
CoRe dobrze sobie radzi z drobiazgiem, zakładam że Relic nie będzie gorszy, 19kHz robi swoje.
Od kilku tygodni posiadam Fors Relic. Ten sprzęt, to rozwinięcie poprzednika czyli Fors Core. Konstrukcja pozostała ta sama. Zmieniono częstotliwość z 15kHz na 19 kHz, dodano funkcję Iron Volume (wyciszanie żelaza), Tone Break (przesunięcie punktu sygnalizacji danego metalu), iMASK ( nie mam pojęcia do czego służy :( ). Doszły dwa nowe tryby: Depp i SWT.
Przy wysokiej czułości faktycznie wykrywacz popierduje. Bardzo dużo zależy od gruntu. Chodzę na czułości 90 w trybach DI2 oraz Deep. W trybach DI3 oraz SWT można ustawić czułość maksymalnie. Efekt "popierdywania" można usunąć za pomocą zwiększenia poziomu dyskryminacji. W tym modelu Nokty żelazo zawiera się w przedziale 0-20. Najczęściej chodzę na fabrycznej 5, na 10 jest bardzo spokojnie. Duże, głębokie żelazo, zwłaszcza na granicy zasięgu bije na kolor. Najciekawsze jest, że w takich przypadkach id jest stałe i waha się pomiędzy 73-75. Efekt ten najbardziej widoczny jest w trybie DI2. Bardzo pomocny jest wtedy tryb Deep, który pozwala nam "sięgnąć głębiej". Mimo tego, ja kopię takie sygnały. Wykrywacz jest typu: "włącz i szukaj". Ustawiamy grunt, korygujemy czułość i po prostu szukamy. Na pola przydała by się większa cewka. Wie może ktoś, czy oprócz Nokty są inne firmy produkujące cewki do ich wykrywaczy?