Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 22:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 12:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Zadam moje pytanie tutaj. Obecnie mam Optimę 2.0 z cewkami DD29 i CC23. Interesuje mnie tylko drobnica. Czy wobec tego jest sens zmieniania sprzętu na Altera 71? Zastanawiam się czy będzie głębszy w trybach ,,Monety" i ,,Szybki".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cały czas czekam na opinie kogoś kto chodził kilka sezonów z optimą a teraz chodzi z alterem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Czy warto wymienić Optima / Argo na Altera 71 ?
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:07 
Moderator
Moderator

Jako że pokazały się posty dotyczące tego tematu ( a temat na bank będzie interesował wielu z was ) postanowiłem stworzyć ten wątek i przenieść powyższe posty z innych wątków. W sumie za pieniądze na nowego Altera można kupić dobre , lekko używane Argo i Optimę do drugiej ręki :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy warto wymienić Optima / Argo na Altera 71 ?
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No w sumie Argo i Optima teraz w okazyjnych cenach. Używki pokazują się czasem poniżej jakiegokolwiek minimum. A przecież to wykrywacze potrafiące bardzo dużo. Także kto uważny i chce się skupić na fantach a nie gadżetach może nabyć teraz sprzęt za grosze. Co do niedawna nie było dostępne. Jako przykład podam że małą DD do Argo ktoś wystawił za 120 zł. Nowa kosztowała poza 400 a używki około 250 zł. I to na pewno nie jest słaba sonda albo taka która nic nie wnosi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:11 
Kapral
Kapral

Ja mam za sobą 2,5 roku z Optimą i sporo monetkowej drobnicy wyciągniętej. Wiadomo, na razie to pierwsze wrażenia lecz już mam dwadzieścia godzin z Alterem przechodzonych.
Miałem przez chwilę oba wykrywacze w ręku i w testach w gruncie na identycznej częstotliwości Alter łapał sporo głębiej. Test bodajże na 1/2 kopiejki.
Jednakże coś innego do mnie dotarło. Z testów Altera wyszło mi, iż wraz ze zmianą częstotliwości w dół od 18khz do 4,4khz wykrywalność drobnicy spada o jakieś parę cm na takie pół kopiejki. Natomiast wzrasta wykrywalność monet wielkości 3 kopiejek. Zatem ustawiłem częstotliwość na 13khz i na takiej biegam na razie testując. Po 4 wypadach byłem w szoku gdy Alter znalazł część talara, orcika i 3gr KW wszystkie grube duże i piękne i to sporo powyżej sztycha saperki. Prawie nigdy tak głęboko nie schodziłem z Optimą, a takie duże monety znajdowałem sporadycznie (chyba że taka duża drobnica cię nie interesuje). Teraz już wiem dlaczego. Boratynek i innej drobnicy też było sporo, a nawet i 1/2 boratynki.
Przestawienie z Optimy było łagodne, szczególnie po przeprogramowaniu tonów na wysokości jakie miałem w Optimie. Nie są oczywiście identyczne lecz dość podobne ale też krótsze. Trzeba też nauczyć się trochę wolniej przemiatać niż przy Optimie, aby osiągnąć podobną długość dźwięku. Należy też pamiętać, iż skala w stosunku do Optimy rozciągnęła się do 120 co się przekłada na wyższe id.
Wyważenie podobne do Optimy, nieco lżej się macha.
Zawsze w Optimie mi brakowało trochę zasięgu na miejscach przechodzonych. A takich teraz najwięcej. Teraz mam sprzęt głęboki, szybki i lepiej radzący sobie lepiej z maskowaniem żelaza. Tylko trzeba się przygotować na to, że ciekawą miejscówkę teraz chodzimy (o ile nie jest zbyt zaśmiecona) dwa razy. Na wysokiej częstotliwości na cienkie sreberka i niskiej na większe monety.
Zastanawialem się już nad Deusem, lub fisherem F75, a tu nagle pojawił się Alter, który za cenę niższą wygląda na to że dorównuje ww.
Moim zdaniem warto było dołożyć drugie tyle, żeby mieć uniwersalny sprzęt na wiele terenów, co dodatkowo potwierdził szokujący fakt wspomnianych znalezisk. Po 1 myślałem, że to przypadek, ale po trzech już myślę że to sprzęt. Miejsca już chodzone były Optimą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A jakz czułością i szybkością na częstotliwości optimy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 22:03 
Kapral
Kapral

Nie chodziłem na 16khz ale jak napisalem, znalazł na 13khz i reaktywności 3 (na 8) pół boratynki więc na wyższych będzie tylko lepiej. Poza tym na YT są testy Altera na 1/24 statera - mikromonetkę. A na zaśmieconej miejscówce z drobiazgów znalazłem jeszcze oczko wielkości główki od gwoździa ok 3-4mm, obrączkę miedzianą dzieciecą o średnicy ok 1cm i obrączkę gołebią. Także czułością nie ustępuje na pewno Optimie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 23:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Testy są. Ale sam wiesz. W praktyce to co innego. Optimę miałem w sumie dawno. Ale pamiętam że szybko się latało i często miało kilka odłamków sreberek. Czułość była bardzo dobra. Ciekawi mnie czy ater jest tak czuły. A jeśli jest, to czy jest przy tej okazji głębszy i równie szybki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 00:12 
Kapral
Kapral

Chciałbym wtrącić swoje 3 grosze . w ostatnią niedzielę byliśmy z kolegami , a w śrut nas kolega z ALTEREM 71 ,. to jeżeli chodzi o monetki to my mieliśmy ok. 12 sztuk każdy. To kolega z Alterem wyciągnął 30 sztuk. Sprzęt bardzo dobrze wyważony,nie sprawia problemów. Ja chodzę z Optimą i jest duża różnica w ciężarze.Generalnie kolega był bardzo zadowolony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 09:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

marek1958 napisał(a):
to jeżeli chodzi o monetki to my mieliśmy ok. 12 sztuk każdy. To kolega z Alterem wyciągnął 30 sztuk. .

To akurat mógł być czysty przypadek. Ileż razy mój brat wyciągał więcej fantów ode mnie poczciwym Fisherem F2 (ja mam Optimę).
Poczekam jeszcze na więcej opinii, może do wiosny podejmę decyzję o zamówieniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 09:31 
Generał Broni
Generał Broni

marek1958 napisał(a):
Chciałbym wtrącić swoje 3 grosze . w ostatnią niedzielę byliśmy z kolegami , a w śrut nas kolega z ALTEREM 71 ,. to jeżeli chodzi o monetki to my mieliśmy ok. 12 sztuk każdy. To kolega z Alterem wyciągnął 30 sztuk. Sprzęt bardzo dobrze wyważony,nie sprawia problemów. Ja chodzę z Optimą i jest duża różnica w ciężarze.Generalnie kolega był bardzo zadowolony.

Z tymi monetami na sztuki to nie ma co się sugerować , nie zawsze ilość zależy od sprzętu .Chodzę z kumplami po polach, wszyscy z Argo a wyniki w zależności od dnia są różne ,czasami jest kolosalna różnica taka że jeden wyciąga 24 cienkie sreberka ,a drugi 2-3 na tym samym polu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 11:09 
Moderator
Moderator

Wtrące kilka zdań. Mam za sobą 2,5 roku z Argo. To jeden z lepszych sprzętów jakie miałem i na militarkę i okazyjnie na drobnicę. Od 2 tyg. mam Altera, oczywiście to za mało by coś sensowne napisać ale wg. mnie Argo to rewelacyjna maszyna za bardzo dobre pieniądze (tym bardziej dziwię się że zaprzestano produkcji). Alter jest bardziej czuły na drobnice oczywiście wiadomo dzięki czemu. Na pobojowisku Alterem zakopałem się w terenie, aż do drgania rąk z wysiłku, prawie jak za starych dobrych lat... Na statyku łapie główki od gwoździ, mikro metale, druciki, czubki wbite w ziemię dają piękne sygnały, nie da się chodzić, a już w ogóle nie wyobrażam sobie militarki Alterem gdzie naprawdę sporo się działo na pierwszej linii (odłamki, druty kolczaste, etc) Trzeba zmniejszać czułość, a wtedy spada zasięg i jest to normalna wykrywka tyle że dobrze wyważona i z super serwisem ;). Dodatkowo ID lata po skali jak szalone (nawet na przedmioty na średniej głębokości) stąd nawet kulki szrapnelowe dają ciekawe sygnały i nie można ich pominąć bo może z tego być fajny sygnał) Z Argo nigdy nie miałem takich problemów, wyłapywałem pożądane cele. Alterem wykopanie setnego drucika czy kulki szrapnelowej osłabia siły i morale. Alter widać sprawdza się na drobnicę, ale na jakieś bardzo przeszukane miejsca, gdzie nie weszły inne drobnicowce z najwyższej półki. Wtedy wyciągniesz mikro kolorki, małe monetki. Jeśli masz takie miejsca w większej ilości i wychodziły tam grube fanty to możesz spróbować Altera. Jeśli chodzisz normalnie po polach, latasz za militarką po lesie to Argo i Optima to naprawdę wystarczający głęboki i sprawny sprzęt. Nie chodzi o wykrywkę tylko o miejscówki. Trafisz miejsce to i kanarkiem pociągniesz fanty. Dodam że ceny Argo spadły do kosmicznie niskich poziomów. Jak bym miał kasę to bym skupował i za kilka lat sprzedawał z zyskiem :ups: bo wydaje mi się że z biegiem lat wykrywka obrośnie chyba w polską legendę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 11:31 
Chorąży
Chorąży

Zarówno Argo jak i Optima to doskonałe sprzęty. Jednak, aby się takimi stać, musiało minąć sporo czasu i sporo zmienić się w oprogramowaniu. Użytkowałem Argo około 1,5 roku, Ty o rok dłużej. Porównania Altera po tak krótkim czasie użytkowania i Argo które znasz zapewne doskonale i które przechodziło kilka rewolucji softu, nie jest w żaden sposób miarodajne. Osobiście im, dłużej użytkuję Altera, tym widzę więcej jego wad. Za pół roku, rok, będę miał jakiś obraz tego wykrywacza. Jednak, podejrzewam, że w tym czasie czeka nas zmiana softu i nowe sondy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 11:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Maciek (cobra67) napisał(a):
Dodam że ceny Argo spadły do kosmicznie niskich poziomów. Jak bym miał kasę to bym skupował i za kilka lat sprzedawał z zyskiem :ups: bo wydaje mi się że z biegiem lat wykrywka obrośnie chyba w polską legendę.

podzielam Twoje zdanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 11:58 
Moderator
Moderator

[quote="dumadar" Ty o rok dłużej. Porównania Altera po tak krótkim czasie użytkowania i Argo które znasz zapewne doskonale i które przechodziło kilka rewolucji softu, nie jest w żaden sposób miarodajne. [/quote]

Tak masz całkowitą rację i też o tym wiem. Napisałem na początku, że to za mało czasu by coś dobrze napisać ale po kilku wypadach w teren widzę że A71 jest bardzo czuły. Widać to po tym co znajduje i po tym jak reaguje na drobine przedmioty. Po tych 2 tyg. mogę na pewno napisać że jest to na pewno bardzo czuły sprzęt i dobry na mikrokolorki oraz drobinicę. To od razu jest zauważalne od pierwszych wyjść. Wiele wyjdzie w praniu za pół, rok czasu. Tyle że idzie zima i tam gdzie leży śnieg wykopki zostaną wstrzymane do wiosny. Wg. mnie na dziś nie warto się przesiadać na siłę z A lub Optimy na A71 chyba że masz specyficzne miejsca do przeszukania (rokujące na drobnicowe grube strzały, ale nie przeszukane wykrywaczami z wysokiej półki), albo nadmiar gotówki i nie wiesz co z nią zrobić.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]