Teraz jest piątek, 20 marca 2026, 11:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ACE 350 vs Teknetics Eurotek PRO 11
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 11:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wiem, było już milion razy, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na te pytania:

1. O co chodzi z tą regulacją głośności i dyskryminacją w Euroteku? Czytałem, że skala głośności jest od 0 do 20, a w zakresie 0-10 nie słychać żelaza. Czyli co, jak chcę dyskryminować żelastwo, to mam przyciszyć dźwięki? Przecież to bez sensu, chyba że coś źle rozumiem...

2. Czy ACE 350 z cewką DD jest tak szybki w reakcji jak Eurotek Pro z DD na poniższym filmie?
https://www.youtube.com/watch?v=HxcyP3vN-lU

3. Który jest lżejszy?

4. Czy Euroteka równie łatwo później odsprzedać jak ACE 250?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ACE 350 vs Teknetics Eurotek PRO 11
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 13:10 
Kapitan
Kapitan

Doprawdy nigdzie nie ma odpowiedzi?

Ad. 1.
Żelastwa nie słychać tylko na ustawieniu 10. Reszta na obrazku z (strona 13 z instrukcji), np. tu: http://cdn.metaldetector.com/Manual/EN/Teknetic_EurotekPro_Manual.pdf
Załącznik:
ET Volume.jpg

Ad. 2.
Nie wiem.

Ad. 3.
ACE; 1,27 kg: http://www.wykrywacze.net/hobby/350ace.htm
ET; 1,19 kg: Ostatnia strona instrukcji z odpowiedzi na pytanie 1.

Ad. 4.
Moim skromnym zdaniem na razie łatwiej sprzedać jednak Garrett'a - są póki co popularniejsze i uchodzą za sprawdzone i niezawodne co jest zresztą zgodne z prawdą :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 13:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki za wycinek z instrukcji, teraz jest to dla mnie nieco bardziej zrozumiałe i zaczynam dostrzegać sens zastosowania takiego rozwiązania.

Obecnie używam ACE 250 i generalnie jestem zadowolony, natomiast przymierzam się powoli do zakupu drugiego wykrywacza, bo ACE 250 pewnie powędruje w ręce żony ;) Myślałem w związku z tym o ACE 350, ale też kusi mnie ten Teknetics - ma bardzo pozytywne opinie dotyczące zasięgu i dykryminacji na cewce DD, poza tym podobają mi się jego dźwięki, interface i wygląd. Odwieczny problem... co kupić :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 15:41 
Kapitan
Kapitan

Z tymi opiniami odnośnie ET to się zgodzę, ale z małym wyjątkiem. Zasięg. To właśnie z powodu jego niedostatku sprzedałem Teknetics'a. EuroACE jest na pewno głębszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 15:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

Abaqus napisał(a):
(...) Zasięg. To właśnie z powodu jego niedostatku sprzedałem Teknetics'a. EuroACE jest na pewno głębszy.

Rozumiem, że jeżeli chodzi o zasięg Euroteka, to masz na myśli cewkę DD? Bo ta standardowa koncentryczna to wiem, że jest gorsza od cewki z ACE 350.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 16:04 
Kapitan
Kapitan

Tak. Miałem na myśli 11DD.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 16:25 
Kapitan
Kapitan

W ET pro 11DD mniejszy zasięg może być spowodowany rozładowaną baterią. Warto mieć przy sobie zapasową, bo jak bateria zaczyna stracić na napięciu objawia się to spadkiem osiągów. Ja używam pojemnych akumulatorków Warty. Z tego co pamiętam domślną wartością czułości jest chyba 7 - takie optymalne ustawienia gwarantują niespotykaną stabilność pracy. Nie zawsze te maksymalne ustawienia są tymi optymalnymi :-)
W terenie często porównujemy sygnały na różnych wykrywkach i powiem szczerze, że nie było jeszcze przypadku, gdy jakiś inny sprzęt widział metal a ET nie. Nie wiem skąd więc to porównanie. ET jak wiadomo demonem głębokości nie jest, bo to nie ta półka cenowa - jednak nie można mówić że jest "płytki" bo to krzywdząca opinia. Zresztą kryterium głębokości nie jest tym jedynym świadczącym o wartości i możliwościach wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 16:42 
Kapitan
Kapitan

To co? Mam co godzinę wkładać nową baterię?
Benek, zmierz w powietrzu zasięg na współczesne 5 zł. Czułość max. I podaj wynik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 16:52 
Kapitan
Kapitan

Nie mówię tu, by co godzinę zmieniać baterię. Problem ze spadkiem osiągów przy rozładowanych bateriach nie jest czymś nowym. Wiele bardziej zaawansowanych sprzetów boryka się z tym problemem. Bateria 9V to niezbyt wydajne źródło zasilania, nawet niewielki spadek napięcia skutkuje zmniejszeniem osiągów. Zastosowanie tego zasilania ma swoje plusy i minusy - na plus na pewno przemawiać będzie waga ogniwa a w konsekwencji mniejsza waga wykrywacza - kosztem oczywiście jego czasu pracy. No ale coś za coś. Ja wolę mnieć w kieszeni dodatkową niewielką baterię i cieszyć sie lekkim sprzetem, który nie męczy ramienia.
Dla mnie wszystkie testy szczególnie w powierzu nie są miarodajne. Nie twierdzę że ACE 350 jest płytszy od ET pro 11DD - dla mnie sprawa głębokości jest drugorzedną. By to stwierdzić, należało by przeprowadzić testy w terenie z udziałem obu wykrywaczy. Czy różnica 2-3cm doś do tematu wnosi? Dla mnie absolutnie nic.
Każdy z tych sprzętów na pewo zyskał zadowolonych użytkowników. I o to chodzi. Pozwólmy, by potencjalny nabywca w oparciu o nasze opinie dokonał tego właściwego wyboru. Uważna analiza obiektywnych wypowiedzi zapewne pozwoli komuś zdecydować, który z opisywanych sprzętów będzie dla niego bardziej optymalny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 17:00 
Kapitan
Kapitan

Jak by chodziło o 2 cm to bym ET nie sprzedał :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 17:01 
Generał Broni
Generał Broni

Benek jakie masz na myśli wykrywacze w których spada zasięg wraz ze spadkiem napięcia?miałem trochę wykrywek i w żadnej tego nie stwierdziłem natomiast wiem ze tak ma Omega a teraz ten Erotek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 17:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

benekpe napisał(a):
(...) Każdy z tych sprzętów na pewo zyskał zadowolonych użytkowników. I o to chodzi. Pozwólmy, by potencjalny nabywca w oparciu o nasze opinie dokonał tego właściwego wyboru. Uważna analiza obiektywnych wypowiedzi zapewne pozwoli komuś zdecydować, który z opisywanych sprzętów będzie dla niego bardziej optymalny.

Tak też uważam (że trzeba samodzielnie wziąć do łapki jeden i drugi i na tej podstawie zdecydować co komu bardziej leży). Właśnie dlatego pytałem o możliwość ewentualnej odsprzedaży Euroteka, gdyby jednak mi nie podszedł i chciałbym wymienić na ACE 350.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 17:10 
Kapitan
Kapitan

Tak. Benek dobrze prawi. Pytanie tylko na ile obiektywna jest ocena kogoś kto jednego z porównywanych wykrywaczy nie używał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 17:31 
Kapitan
Kapitan

Abaqus - ja bardzo cenię sobie Twoje wypowiedzi. Nigdy nie pozwoliłem sobie na porównanie obu tych sprzętów - wypowiadam się jedynie w kwestii tego, którego mam i użytkuję. W terenie miałem wielokrotnie możliwość porównania jego "możliwości" z innymi sprzetami - więc w oparciu o te doświadczenia formułuje moje opinie.
Jak widzę opis Twojego profilu, to wnioskuję, że miałeś oba te sprzęty... Miałeś je równocześnie? Chodziłeś z nimi mając porównanie ich możliwości na tych samych wypadach i w identycznych warunkach? Te same przedmioty identyfikowałeś? Tak z ciekawości tylko pytam... Dlaczego zmieniłeś ACE na ET?
Co do spadków osiągów wraz z rozładowanym ogniwem - to chyba nic nowego. Rozładownie źródła zasilania bezpośrednio przekłada się na parametry pracy wykrywacza. W F2 też starałem się chodzić z dobrze naładowanym akumulatorem 9V...
Mój drugi wykrywacz ma 10 ogniw 1,2V o pojemności 2,7Ah każdy :-) Pomimo tego, w bagażniku wożę drugi taki zestaw...
10x2,7Ah daje prawie 30Ah - połowę tego co ma moje auto pod maską :-) 12V 27Ah w zderzeniu z małą lekką bateryjką 9V...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2015, 17:43 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Problem ze spadkiem osiągów przy rozładowanych bateriach nie jest czymś nowym. Wiele bardziej zaawansowanych sprzetów boryka się z tym problemem.

Benek nie odpowiedziałeś mi nadal na pytanie jakie to zaawansowane sprzęty :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]