Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 01:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jaki detektor siegnie glebiej male monetki, anizeli Garr
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 23:23 
Moderator
Moderator

Wolyniak : taki maly zarcik ;) , wybacz ... :D

Co do sprzetu ktory wyciagnie monety drobniejsze niz boratynki, z glebokosci wiekszej niz 20cm to moze byc problem...

F75 LTD na dopalaczu bedzie glebszy, ale nie kazdemu ten tryb pasuje ... jesli miejsce czyste i dodatkowo uzbroisz go w Nel Tornado/Detech Ultimate to zejdziesz jeszcze troszke glebiej (na male monetki ten przyrost moze nie jest duzy, ale rosnie pole przemiatania wiec i szansa wzrasta :h )

Szansa wzrosnie o kilka % jesli zwolnisz i bedziesz przemiatal sukcesywnie miejsce przy miejscu

Analogi sa ok, ale jesli jestes przyzwyczajony do "telewizorka" mozesz sie szybko zrazic

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 03:14 
Nabijkożerca

Wolyniak napisał(a):
Jestem ciekawy, co Wy byscie wyprawiali z klawiatura :z ... po obaleniu 800ml whyskacza?

Już po 80 ml nie byłbym jej w stanie nawet znaleźć o ile w ogóle pamiętałbym obsługę komputera :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 11:46 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jestem ciekaw, jakie to dopalacze sprawiaja, ze Piotr o 03:14 jest jeszcze na chodzie? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 12:34 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dziekuje wclan za Twoje rady.
Juz same godziny wskazuja, ze mam ta miejscowke naprawde przechodzona.
Na nowym polu, w pierwszych chwilach poruszam sie, jak kornik pod kora sosny, ale gdy uznaje, ze to moze byc miejscowka, to juz schodze na brzeg pola i zaczynam zmudne dreptanie w lini prostej i przy powrotach zawsze stosuje "zakladke".
Aby przeczesac tym sposobem miejscowke o pow. 1 ha (tylko w jednym kierunku), to trzeba nadreptac az 14 km! :)
Nie majac cierpliwosci, mozna taka miejscowke czesac na pijanego kornika, ale nawet po stu wizytach i tak nie mamy pewnosci, czy obczesalismy kazdy m2 :lol:
To oczywiscie nie powoduje, ze sie wypatrzy wszystkie fanty, bo za kazdym wyjsciem jest moment, ze musimy sie obracac po orbicie i tylko pod jednym katem mozna wylapac delikatne sygnaly 8 lub 10 mm monetki.
W Garrett AT PRO takie malenstwa bardzo czesto daja sygnal 46-49 i dopiero po zdjeciu warstwy ziemi sygnal wzrasta nawet do 65.
Bardzo rzadko zagladam na monitor i najwieksze efekty osiagam juz po zmroku. Na wypady jezdze sam i jest troche emocji, jak noca, w pobliskich krzakach zaszarzuje jakis odyniec, a jest ich tutaj od groma :D
Na razie ze wzgledow finansowych nie bede dokupowal cewki, a AT PRO jest faktycznie kombajnem na male monetki, tylko w dobrej miejscowce trzeba kopac sygnaly ponizej 50.

W kazdej chwili to poletko bedzie obsiane zbozem, ktore jest koszone dopiero w polowie lipca. Czyli na nowa orke musze troche poczekac.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 13:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak jest na prawdę dobra miejscówka warto pole przerobić nie tylko w "pionie" ale i w "poziomie". Szczególnie, gdy są to małe przedmioty.

Wysłane ze smartphone

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 14:05 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja kazda miejscowke oblatuje wzdluz i wszerz, a najlepsze miejsca z tego pola czesalem tez pod katem 45 stopni w obu kierunkach i zawsze trafialem nastepnych kilka mniejszych monet, a czasami i wieksza (15mm), ktora zalegala w pionie lub pod duzym katem.

To pole nie jest obsiewane w lini prostej, wiec przy dluzszych odcinkach pomagam sobie metrowymi kawalkami suchej trzciny, ktore rozstawiam, co 15-20 m i ktore przestawiam po przeczesaniu nastepnej "prostej".

Najgorzej jest z moniakami, ktore zalegaja na pograniczu sygnalu wykrywacza. Czesto sie zdarza, ze sygnal jest slyszalny, co kikanascie machniec miotla. Wowczas zdejmuje z gory wartwe ziemi, mam mocniejsze sygnaly i moniak... lub smiec laduje w plecaku :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 14:10 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

"To pole nie jest obsiewane w lini prostej..."

Mialem tu na mysli sciernisko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 11:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A ja Ci polecam GM4 lub Coin Killera, bo śmiało konkuruje zasięgami i szybkością z maszynami nawet 2-3 razy droższymi, są proste w obsłudze i łatwo je osłuchać, świetnie się sprawdzają na ornych polach, gdzie monety rzadko leżą na płask. Wysoka częstotliwość pracy robi swoje (CK 15Khz, GM4 18kHz).
Używanego GM możesz kupić nawet za 1000zł mniej niż np. XP GMP a sprzęty są bardzo porównywalne do siebie, jeśli chodzi o skuteczność na małe sreberka (pewne info z 1. ręki). Poza tym są lekkie i świetnie wyważone, czego nie można powiedzieć Garrecie (wyważenie jest bardzo słabe), co także przekłada się na skuteczność poszukiwań (zmęczenie).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 13:14 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

A próbowałeś chodzić bez dyskryminacji ? Sposób czasochłonny, ale na takich miejscówkach warto (wyeliminujesz maskowanie).

Szczerze mówiąc nie sądzę, żeby zmiana sprzętu tutaj zdziała cuda. Z tego co piszesz wyciągasz monety z przyzwoitej głębokości.

Nie wiem jakie masz relacje z właścicielem pola, ale może da się przekonać na pogłębioną orkę. Taka orka potrafi sięgać nawet poniżej 50-60 cm, po takim przemieszaniu ziemi miałbyś miejscówkę na wiele sezonów (o ile w tym przypadku to kwestia głębokości a nie wyzbierania fantów).
Nie każdy rolnik ma odpowiedni sprzęt i możliwości, ale nawet gdyby to miało cię kosztować skrzynkę wódki, to i tak wyjdzie taniej niż kupno wykrywacza z wyższej półki ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 14:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dziekuje kometes za Twoje porady.
Ja nie mam problemu z "wywazeniem" AT PRO i nawet po 10 godz. smigania nie odczuwam zmeczenia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 15:00 
Kapitan
Kapitan

Nie każdy grunt nadaje się do głębokiej.
Sporo chłopów przekonało się o tym jak pobrali unijne ciągniki.
Orka po ramę i dwa lata nic nie rośnie bo martwica na wierzchu.
At nie jest demonem zasiegow i nie wiem czy nawet poczciwa optima nie sięga głębiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 15:16 
Szeregowy
Szeregowy

KunzT napisał(a):
Nie wiem jakie masz relacje z właścicielem pola, ale może da się przekonać na pogłębioną orkę. Taka orka potrafi sięgać nawet poniżej 50-60 cm, po takim przemieszaniu ziemi miałbyś miejscówkę na wiele sezonów (o ile w tym przypadku to kwestia głębokości a nie wyzbierania fantów).
Nie każdy rolnik ma odpowiedni sprzęt i możliwości, ale nawet gdyby to miało cię kosztować skrzynkę wódki, to i tak wyjdzie taniej niż kupno wykrywacza z wyższej półki ;)

Na taką głębokość już by wystarczyło aby mieć spokój z tym polem :krol
https://www.youtube.com/watch?v=TydyD--EVoc

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 15:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

KunzT napisał(a):
A próbowałeś chodzić bez dyskryminacji ? Sposób czasochłonny, ale na takich miejscówkach warto (wyeliminujesz maskowanie).

Szczerze mówiąc nie sądzę, żeby zmiana sprzętu tutaj zdziała cuda. Z tego co piszesz wyciągasz monety z przyzwoitej głębokości.

Na tym polu zawsze chodze bez dyskryminacji.
Z rolnikiem rozmawialem dwa razy, dal mi pozwolenie, ale nie jest zbyt rozmowny.
Najprawdopodobniej przez kilka lat te pole bylo ugorem i na duzej polaci ziemia mocno stwardniala. Zaraz po oraniu, w niektorych miejscach szpadel wchodzi bez problemu w calosci, ale na wiekszosci pola, gleba na glebokosci 5-8 cm jest tak twarda, ze trzeba uzywac kilofa. Poza tym, chyba rolnikowi tak plytkie oranie wystarcza, bo zawsze tam sieje zboze i rosnie ono rowno na calej powierzchni pola.
Kiedys widzialem oranie innego pola i co kilkanascie metrow traktor stawal deba i rolnik podnosil brony do gory.
I moze byc tak, jak pisze Antonior , ze nie kazdy chce orac tak gleboko.
Ale kiedys ktos oral glebiej, skoro wyciagalem wieksze sztuki z ponad 30 cm.

Tutejsi rolnicy (niestety) nie tak szybko sie polasza na skrzynke wina lub gorzaly :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 15:35 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Lesny skrzat
O ja pierdziu!
Przy takiej orce monety by opadly z 40 na 150 cm! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 19:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam, mam podobny problem.
Mam garretta golda, który silbergrosza podniesie max z 20cm (sygnał dobry daje przy 15cm i mniej).
Zmieniałem cewkę na większą ale poprawy nie ma. GTI2500 z którym chodziłem wcześniej spisywał się podobnie.
Zadam konkretne pytanie:
Czy ktoś z Was używa wykrywacza, który da w miarę stabilny sygnał na monetkę wielkości silbergrosza leżącego na głębokości 25-30cm?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]