Teraz jest środa, 18 marca 2026, 23:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Garrett AT Pro czy GTI -albo co !? Pomoc w wyborze
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2014, 22:35 
Kapitan
Kapitan

No cóż - jeśli tak to w miarę przystępnie :za Wiadomo że sprzętu jest na dzień dzisiejszy tyle że ciężko połączyć osiągi z ekonomicznym aspektem :) Wszystkiego nie spróbujesz ale może kiedyś ;) Na razie czekam z utęsknieniem na miękkie poletka żeby po-testować nowy nabytek .Jak dostane przesyłkę to próby na "sucho" i tak zrobię żeby się zaznajomić :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 00:20 
Porucznik
Porucznik

melchior71 napisał(a):
Oglądałem filmiki na YT i całkiem przyzwoite efekty można osiągnąć . :za Muszę pomyśleć zanim kupię bo i cena jest dość atrakcyjna patrząc na nowy sprzęt .

Pewnie trafiłeś też i na mój filmik z testem Optimy na współczesnych monetach, był robiony na szybko i miałem jeszcze przy tym kanarka i nic nie powiem :usta jak poszło bo lubię kanarka.

Co do GM4 to dla mnie jest kuszący ale brak cyfrowego ID to lekki dyskomfort jak dla mnie, lubię plaże a tam w Optimie 59 to zrywka i basta ! a 65 z dużym wzmocnieniem sygnału wiodącego to kapsel, jest to bardzo pomocne.

A GM5 jak będzie w tej cenie i testy w terenie pokażą że daje rade to będzie konkurencja spora.

Życzę przyjemnego poznawania Optimy i koledzy dajcie spokój już z tym polecaniem ! bo kopać co nie będzie ! :ups: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 10:31 
Kapitan
Kapitan

No- filmik oglądałem ale nie tylko ten.Jest ich sporo z terenu ,dlatego mnie to skusiło bo właśnie jakoś brakowało mi tego wskazania cyfrowego. W kanarku to była loteria jak strzałka przeskakuje z prawa na lewo i czeka się na ten jeden stabilny sygnał.Na plaży to już całkiem - tony folii po kukurydzy :evil: i kapsle gdzie "żubr" wali jak worek pieniędzy.Z tego powodu zainteresował mnie AT Pro , no ale wyszło inaczej - czas pokaże czy słusznie :roll: ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 22:04 
Kapitan
Kapitan

Panowie - mam pytanie względem mocowania (owijania) kabla z cewki w Optimie . Czy jest jakaś zasada np . tak jak w ACE że kabel ma być nawijany tak a nie inaczej? To znaczy - czy pierwszy zwój ma iść nad sztycą czy pod? W ACE 350 w instrukcji było pisane żeby nawijać pierwszy nad sztycą .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 22:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

W Ace chodziło o to, żeby nie zahaczać obudową przy ściąganiu i wymianie baterii o przewód leżący przy obudowie elektroniki. Kabel z cewki wychodził ze strony lewej i gniazdo również było po lewej (patrząc od "przodu"), tak więc łatwo sobie to nawet wyobrazić, że skręcając kabel wokół sztycy zaczynając przy cewce "od góry" ostatecznie końcówka kabla (z wtykiem) będzie pod rurką.

Nie ma to najmniejszego znaczenia, którędy poprowadzisz kabel.

Pozdrawiam, K. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 23:19 
Porucznik
Porucznik

Ogólnie ja prowadzę kabel nad sztycą z tego względu że cewka nie jest dokręcona na maksa, tylko swobodnie można nią poruszać, co sprawia że gdy cały wykrywacz kładę na ziemi to sztyca nie gniecie kabla a cewka nie jest na krawędzi tylko swobodnie układa się do podłoża. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2014, 23:45 
Kapitan
Kapitan

Czyli jako do funkcjonowania poprawnego cewki i elektroniki sposób nawijania jest nieistotny,po prostu dla wygody i bezpieczeństwa. :1 Dzięki i serdeczności życzę w N.R.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 stycznia 2015, 01:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie tylko. Luźny kabel wzbudza cewkę...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 stycznia 2015, 13:00 
Kapitan
Kapitan

No ale przy samej cewce kabel za bardzo ciasny też nie może być bo jej ruchy będą ograniczone.
No i jeszcze jedno pytanie - Czy może mi ktoś w prostych słowach (jako nowicjuszowi w sprawach optimy)wytłumaczyć zasadę działania trybu dynamicznego + statycznego?
W czym taki tryb jest przydatny , bo ustawienia są w instrukcji - ale w czym jest to pomocne i czy dużo osób posiadający ten że wykrywacz używa tego systemu czy raczej na dynamicznym chodzić ? Wiadomo że w terenie będę próbował tylko czy warto? Z tego co wyczytałem w tym trybie nie traci się na głębokości szukanych przedmiotów .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 stycznia 2015, 13:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

melchior71 napisał(a):
No ale przy samej cewce kabel za bardzo ciasny też nie może być bo jej ruchy będą ograniczone.
No i jeszcze jedno pytanie - Czy może mi ktoś w prostych słowach (jako nowicjuszowi w sprawach optimy)wytłumaczyć zasadę działania trybu dynamicznego + statycznego?
W czym taki tryb jest przydatny , bo ustawienia są w instrukcji - ale w czym jest to pomocne i czy dużo osób posiadający ten że wykrywacz używa tego systemu czy raczej na dynamicznym chodzić ? Wiadomo że w terenie będę próbował tylko czy warto? Z tego co wyczytałem w tym trybie nie traci się na głębokości szukanych przedmiotów .

Najlepiej będzie jak przeczytasz cały wątek o optimie - dużo się tam dowiesz. A najprościej mix to taki tryb w którym machasz kanarkiem i smętkiem razem. Bardzo przydatny ale tylko na mało zaśmieconych miejscówkach i tylko w słuchawkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2015, 12:44 
Kapitan
Kapitan

Witam po dłuższej przerwie obficie zakrapianej testami i wypadami :lol:
Na wstępie muszę podziękować wszystkim którzy mnie namawiali i przyczynili się do tego że kupiłem optimę :1
Po wypadach jakie miałem i studiowaniu opisów ustawień , charakterystyki , itp,itd muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z wyboru.
Mogę śmiało stwierdzić że sprzedaż ACE 350 była dobrym posunięciem . przy optimie efektywność wzrosła o jakieś 60 -80 %
Jestem bardzo zadowolony - wykrywacz nie męczący , trochę skomplikowany w ustawieniach , ale jak się już osłuchałem to nawet nie patrze na wyświetlacz , tak jak to opisywali inni użytkownicy. Nie wiem jak by sprawa wyglądała przy AT Pro bo kolega ma i nie źle sobie radzi , ale ja nie żałuje . jest OK. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2015, 23:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Nie wiem jak by sprawa wyglądała przy AT Pro bo kolega ma i nie źle sobie radzi , ale ja nie żałuje . jest OK. :666

Na pewnym poziomie sprzętu różnice w ilości znajdek są już tak małe, że wszystkie sprzęty są porównywalne. Natomiast wiedza co się kryje pod cewką, czy teren jest zaśmiecony czy nie to już pomiędzy różnymi wykrywaczami jest różnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2015, 08:44 
Kapitan
Kapitan

Tak jak piszesz - różnice są małe , ale przy dobrym osłuchaniu i oswojeniu się z wykrywką można domniemać co jest pod cewką . Przy optimie np. folia aluminiowa daje przerywany mocny sygnał , tak jak by obok leżały co najmniej 2 fanty , ale sygnał jest bardzo mocny (rzędu : 74-78 ) . Więc przy tych osiągach jest to sprzęt całkiem całkiem z dobrą ceną :D Jest duża różnica w droższym sprzęcie np. w wadze i jakości wykonania , ale to chyba szczegół nie warty kolejnych 1,5 - 2 tysięcy złotych - takie na dzień dzisiejszy jest moje zdanie . kiedyś myślę że i tak zachce mi się czegoś lepszego :666 , ale na razie jest jak najbardziej OK :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]