Teraz jest sobota, 21 marca 2026, 04:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Osłona cewki EuroAce/At Pro
PostNapisane: środa, 26 listopada 2014, 00:59 
Podporucznik
Podporucznik

Witam, czy ktoś posiadający oryginalną garrettowską osłonę standardowej cewki DD (EuroAce, At Pro, At GOLD) mógłby podzielić się informacją jak sprawdza się ona w terenie? Mianowicie chodzi o jej wytrzymałość, czy nie łamie się, pęka po kilku spotkaniach z kamieniem na swej drodze?
Byłem w sklepie, dotykałem, ale jej grubość wydaje mi się niewystarczająca do ochrony w razie uderzenia. Spotkałem się z opinią, że nie warto w nią inwestować. Natomiast sprzedawca chwalił i mówił, że nie było dotąd żądnych reklamacji/zażaleń :D Stąd moje pytanie do posiadaczy owej osłony, jak naprawdę jest? Warto? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Osłona cewki EuroAce/At Pro
PostNapisane: środa, 26 listopada 2014, 01:39 
Generał Broni
Generał Broni

Na pole, plażę jak najbardziej tam nie ma kamulców o która byś ją rozbił. Ja w Euroace przez pól roku nawet jej bardzo nie podrapałem :) Kwestia czy jest potrzebna ? Moim zdaniem nie jest dużo przydatna jak masz walić po kamieniach. Ale wtedy cewka też za bardzo nie jest :P :P Gdyby osłona kosztowała naście złotych tyle co jest wart dolar do złotego to kasy nie szkoda. Jak to twój docelowy sprzęt to olej, a dbaj, jak będziesz sprzedawał to kup, w końcu 50 zł to też nie majątek, od bidy oklej taśmą i nie połamie się nigdy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 listopada 2014, 11:06 
Podporucznik
Podporucznik

To właśnie na polu czają się kamulce pod niepozornym przykryciem z Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" :P Chcąc nie chcąc czasem prowadząc sondę jak najbliżej czasami zdarzy się o nie otrzeć :cry:
Początkowo sam zrobiłem osłonę z starej dętki, ale odniosłem wrażenie, że sporo przez nią trace na zasięgu i po niedługim czasie ją zdjąłem. Później stało się najgorsze bo po ostatnim wypadzie znalazłem na żywicy odprysk i jedno mikrospękanie.
Nad osłoną zastanawiałem się jakiś czas i teraz żałuje że nie kupiłem jej wcześniej. Stąd pytanie, bo mieć chciałbym zabezpieczenie przed dalszymi uszkodzeniami, ale i pewność, że nie będzie to wpływało na pracę wykrywki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 listopada 2014, 11:16 
Generał Broni
Generał Broni

To kupuj :) Tej cewki nie musisz prowadzić tak nisko nad ziemią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 listopada 2014, 16:12 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja tam swoja mam od początku. Chodzę i po polach i po lasach. Niejednokrotnie zdarzyło się trącić jakiś kamień czy konar i jest cała a cewka przynajmniej nie jest porysowana. Osobiście polecam osłony, miałem wcześniej też w kanarku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 listopada 2014, 17:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja w swoim Euro osłonę org. miałem przez trzy lata i doskonale spełniała swoje zadanie. Po trzech latach gdy szykowałem wykrywacz do sprzedaży i ściągnąłem osłone cewka była jak nowa :1 Polecam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 listopada 2014, 22:09 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki, o taką informację mi właśnie chodziło :1 Na dniach wybierę się po osłonę.

BRAT_MIH - z niskim prowadzeniem cewki chodzi też o to, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo 'złapania' głębiej zalegających fantów ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 19:19 
Podporucznik
Podporucznik

Po zakupie i przetestowaniu stanowczo odradzam, osłona po dwóch wypadach jest praktycznie cała połamana a uwierzcie, że naprawdę uważałem żeby w nic nie przyłożyć. O ile spód wytrzymuje uderzenia, o tyle krawędzie przy każdym bezpośrednim pyknięciu o kamulec po prostu pękają. Informuje głównie z uwagi na to, że w pewnym warszawskim sklepie po pytaniu o wytrzymałość sprzedawca zapierał się, że są dobre i nikt się do tej pory nie skarżył. Panie, Panowie lepiej sklecić coś we własnym zakresie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 19:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

A nie mówiłem ;)
Oryginalna z zestawu, wytrzymała ok pół roku....kupiłem drugą tak jak Ty i tam gdzie Ty, dokładnie po drugim wypadzie praktycznie szlak ją trafił.
Odradzam te podróbki, niech biorą przykład z nela, to jest dopiero osłona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 19:53 
Podporucznik
Podporucznik

"Tak tak, oryginał jak najbardziej" - usłyszałem. Miałeś rację Najger, też tak myślałem, ale nie przypuszczałem, że nastąpi to aż tak szybo. Głównie to chodziło mi o to żeby później dalej sobie w brodę nie pluć, że jeszcze bardziej rozwaliłem cewkę bo zwlekałem z zakupem. Teraz przekonałem się na własnej skórze, mogę ewentualnie próbować wzmocnić to co z niej zostało :)
Btw. kiedyś przy zakupie także tam podłokietników do kanarka, okazały się one podobnym szmelcem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 20:18 
Generał Broni
Generał Broni

BRAT_MIH napisał(a):
od bidy oklej taśmą i nie połamie się nigdy.

Nie okleiłeś taśmą :p Zrób kiedyś filmik z tego pola i walenia po kamieniach, coś mam wrażenie że źle prowadzisz ta cewkę. Można spokojnie 15 cm nad ziemią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 22:15 
Podporucznik
Podporucznik

Moim zdaniem to prowadząc tak wysoko cewkę pozbawia się szansy złapanie fantów leżących głębiej. A co do taśmy to fakt za szybko porwałem się pole :ojoj Ale myślę, że też finalnie taśma mogłaby ją tylko trzymać tylko w całości, a fakt że wykonana jest z tworzywa naprawdę marnej jakości i tak powodowałby jej pęknięcia. Z drugiej jednak strony w ciągu 5 godzin chodzenia 4 razy walnąć w kamiuta zdarza chyba się każdemu, niezależnie od stażu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 23:21 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Może teraz robią jakieś szajsowne te osłony, tak jak pisałem w EuroAce wytrzymała trzy lata, teraz w AtPro 1,5 roku machania i też jest cała .
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 23:46 
Generał Broni
Generał Broni

Było gdzieś o prowadzeniu cewki i nie mogę tego znaleźć, ale w przypadku wykrywaczy z większym zasięgiem lepiej prowadzić wyżej niż nad sama ziemią.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]