Teraz jest wtorek, 17 marca 2026, 10:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: cewka DD ace 250
PostNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2015, 21:35 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.
Czy to normalne, że kanarek z cewką DD 8,5x11 sam piszczy leżąc na boku tj. 1 lub piknięcia na około 3-4 sekundy? Gdy trzymam pionowo powietrzu też się zdarzy, ale rzadziej. Wszystko dzieje się na maksymalnym zasięgu, jednak na standardowej tego problemu nie było. Cewka jest używana.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: cewka DD ace 250
PostNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2015, 23:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ta cewka jest bardziej czuła i zdarza się, że na pełnym zakresie czułości lubi sobie popierdzieć. Zwłaszcza jeżeli leży na boku. Moim zdaniem ma to spory związek z terenem w którym spacerujesz. Zmniejsz czułość o 1 kreskę i powinno być ok. A jeżeli powtarza się to za każdym razem i na każdym terenie to coś jest z nią nie tak.

Sprawdź jeszcze następujące rzeczy:
1. Po podłączeniu nowej cewki powinieneś zresetować elektronikę (przytrzymując przez 5 sekund przycisk POWER).
2. Sprawdź czy kabel od cewki nie jest zbyt luźny. Jeżeli tak, to kładąc cewkę na bok być może wywołuje te dźwięki (cewka reaguje nie tylko na to co jest pod nią, ale także blisko nad nią).
3. Sprawdź czy kabel cewki jest dokręcony do elektroniki.
4. Sprawdź czy nie masz jakiegoś syfu pomiędzy osłonką cewki a cewką.
5. Sprawdź na innych bateriach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 lipca 2015, 15:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wszystkie punkty sprawdziłem i nic, co ciekawe po każdym resecie piszczy bardziej na jednej stronie, czyli raz na prawej bije bez przerwy, a na lewej tylko czasem, później na lewej sie lekko wzbudza, a na prawej cisza... Teren też chyba nie ma znaczenia, bo przekracając wykrywacz w powietrzu jest to samo. Wszystko dzieje się po przekręceniu wykrywacza, w normalnej pozycji jest ok. Czyli skopana cewka?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 lipca 2015, 17:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A więc tak sprawdziłem dokładnie i na full zasięgu na północ i południe wyje bez przerwy...natomiast na wschód i zachód występują pojedyncze sygnały. na -1 kresce już niby ok, ale to chyba nie jest normalne? Widziałem kiedyś filmik z takim przypadkiem bodajże w delcie. Cewka była oryginalna do ace 350, może to z tej wadliwej serii? W nocy wydawało się, że już jest ok a dzisiaj całkiem wariuje, może jest rozszczelniona i rolę odgrywa wilgotność? Sam już nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 14:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Panowie wybaczcie za 3 posty pod sobą, ale nie ja już nie wiem o co chodzi. Znowu w nocy sprawdziłem i wszystko elegancko, na pełnym zasięgu żadnych lewych sygnałów, przed chwila sprawdzam znowu, a tutaj to samo, co wczoraj. Zachowanie bardzo podobne do tego na filmiku poniżej, no może mój troszke mniej wariuje. https://www.youtube.com/watch?v=iqkn_k1CetA. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 23:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

A może to Twój telefon łączy się z siecią na takich częstotliwościach, że wykrywacz na niego reaguje? Próbowałeś bez telefonu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lipca 2015, 00:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Sprawdzałem w trzech różnych miejscach w promieniu ~3km, za każdym razem bez telefonu i za każdym razem łapie mniej więcej na północ i południe, bardzo podobnie jak na filmiku co wstawiłem wyżej, tzn. wystawiam go cewką do góry i obracam się, i w jednym miejscu łapie, w drugim cisza. Pare minut temu wyszedłem przed dom i znowu spokój, więc wychodzi, że w nocy sie nie wzbudza...może jest rozstrojona i reaguje na jakieś temperatury?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]