zeppo035 napisał(a):
Argo ma jedną częstotliwości z możliwością od strojenia od zakłóceń i trzy filtry
Właśnie to miałem na myśli tylko zle się wyraziłem.Tutaj cytat z instrukcji i tym się zasugerowałem:
RODZAJ FILTRACJI: RELIKTY, STANDARD, 4-GO RZĘDU
Użytkownik ma do wyboru trzy filtry w pracy dynamicznej. Zmiana rodzaju filtracji zmienia znacznie charakterystykę
zasięgów dla różnych przedmiotów, a użycie filtra 4 -go rzędu zmienia dodatkowo sposób reakcji wykrywacza
na obecność celu. Zmiany są tak znaczące, że praktycznie po przełączeniu filtrów mamy inny wykrywacz w ręce.
Argo ma następujące filtry do wyboru:
a). Relikty (podwójny 5.5 Hz): jak sama nazwa wskazuje - najlepszy na cele duże i głębokie. W gruntach słabo
zmineralizowanych bardzo mocny także na monety. Generalnie pracując z tym filtrem należy prowadzić sondę około
5 do 10 cm nad gruntem. Takie są najlepsze warunki pracy dla wykrywacza z tym filtrem. Wyjątkiem jest sonda DD – tę
można i należy prowadzić blisko gruntu.
b). Standard (podwójny 9Hz): skuteczny zarówno na duże przedmioty głęboko położone, jak i na monety. Jeśli nie wiesz na
jaki filtr się zdecydować - użyj właśnie tego.
c). 4-go rzędu (poczwórny 12 Hz): filtr powinien być stosowany przede wszystkim na monety i inne drobiazgi. Szczególnie
w silnie zmineralizowanym gruncie. Zasięg dla dużych przedmiotów jest radykalnie mniejszy od dwóch pierwszych filtrów.