Teraz jest piątek, 7 listopada 2025, 22:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Garrett Euro Ace wariuje
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 19:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dodaje krótki filmik. Wykrywacz wariuje po pewnym czasie. W innej miejscowości założyłem nowy komplet baterii alkalicznych . Dzis byłem w innym miejscu i wariował jak na filmiku. A po powrocie do domu chodził normalnie. Czy pogoda,miejsce pobytu może mieć wpływ na wykrywacz. Czy "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! baterie sie wyczerpały po 3 godzinach ?

https://www.youtube.com/watch?v=9TzAwtIe0gc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Garrett Euro Ace wariuje
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 20:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

To nie jest kwestia baterii, nawet na 1 kresce powinien działać prawidłowo. Zresztą na filmiku masz 4 kreski.

1. Spróbuj zresetować ustawienia poprzez przytrzymanie przycisku POWER przez 4 sekundy
2. Przymocuj kabel przy cewce nieco ciaśniej. Nie sądzę żeby to było od tego, ale aktualnie masz za luźno i to może czasem dawać pojedyncze fałszywe sygnały.
3. Czy tam na wprost nie ma jakiejś linii wysokiego napięcia?
4. Czy ten efekt jest tylko wtedy kiedy cewka jest uniesiona w górę czy także jak przemiatasz teren?
5. Gdzie trzymasz wykrywacz? W aucie czy w domu? Może nabrał wilgoci i trzeba go porządnie wysuszyć?
6. Czy nie masz przy sobie jakiegoś urządzenia, które ma problem ze złapaniem zasięgu (telefon / GPS)?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 20:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

To nie jest kwestia baterii, nawet na 1 kresce powinien działać prawidłowo. Zresztą na filmiku masz 4 kreski.

1. Spróbuj zresetować ustawienia poprzez przytrzymanie przycisku POWER przez 4 sekundy
2. Przymocuj kabel przy cewce nieco ciaśniej. Nie sądzę żeby to było od tego, ale aktualnie masz za luźno i to może czasem dawać pojedyncze fałszywe sygnały.
3. Czy tam na wprost nie ma jakiejś linii wysokiego napięcia?
4. Czy ten efekt jest tylko wtedy kiedy cewka jest uniesiona w górę czy także jak przemiatasz teren?
5. Gdzie trzymasz wykrywacz? W aucie czy w domu? Może nabrał wilgoci i trzeba go porządnie wysuszyć?
6. Czy nie masz przy sobie jakiegoś urządzenia, które ma problem ze złapaniem zasięgu (telefon / GPS)?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 22:07 
Podporucznik
Podporucznik

Miałem coś takiego jak telefonu nie wyłączyłem i logował się z siecią to wykrywacz wariował.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 22:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Miałem to samo jak kupiłem sobie cewkę DD do Ace 250, wariował po podniesieniu cewki, albo jak wykrywacz leżał na boku, ale tylko w kierunku zachód/wschód. Za każdym razem w godzinach wieczornych stopniowo zaczął się uspokajać aż całkiem zamilkł i na następny dzień było znowu to samo. Pisałem nawet w tej sprawie do Proscana, ale nie wysyłałem sprzętu bo uznał, że musi reagować na jakiś nadajnik. Jakiś czas później kupiłem Optimę i problemu nie ma mimo, że jest bardziej czuła, więc do tej pory nie wiem czym to było spowodowane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 22:24 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Nie miałem przy sobie telefonu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 22:42 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Linia wysokiego napięcia nie ma. Jest Antena ale oddalona okolo 4 km.
Tak ten efekt jest tylko jak cewka jest w powietrzu.
Trzymam go w domu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2016, 00:29 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Na pewno wiem że to nie wina baterii. U kolegi w samochodzie oddalonym ode mnie o 20-30m byl telefon w srodku. A innym razem brat mial a byl ze 100m ode mnie. Czy moze to byc powodem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2016, 13:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mowa o telefonie, który jest w kieszeni. Zresztą nie każdy model reaguje z wykrywaczem i nie zawsze. Z reguły tylko wtedy kiedy ktoś do Ciebie dzwoni, kiedy telefon odbiera dane internetowe lub działa GPS. Telefon w samochodzie czy nawet u kolegi który jest kilka metrów dalej nie wpływa na pracę wykrywacza.

Trochę dziwne jest to że wariuje tylko wtedy kiedy podnosisz cewkę w górę. A co to za antena jest te 4 km dalej? Maszt BTS czy jakiś nadajnik radiowy/telewizyjny? Czy wykrywacz tak reaguje kiedy kierujesz cewkę w stronę tej anteny czy w każdym kierunku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 listopada 2016, 21:27 
Podporucznik
Podporucznik

Witam. Miałem to samo z argo. Przed tym "efektem" szukałem w rzece. Rozkręciłem puszkę z elektroniką ale była suchutka. Podejrzewam że cewka złapała troche wilgoci. Popóściłem wpust kablowy przy cewce tak by ja rozszczelnić i wystawiłem n słońce. Po tygodniu "efekt" znikł. I tak trzyma już 2 lata.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 listopada 2016, 08:10 
Generał Broni
Generał Broni

Dokładnie.
Kiedyś łaziłem z 350-ką i po którymś z wyjść nie zdjąłem pokrowca. Przeleżał z wilgotnym pokrowcem w aucie i zamokła mi elektronika. Pomogło rozkręcenie puszki i wysuszenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2016, 11:10 
Plutonowy
Plutonowy

Mój też tak miał chwilami. Jak nie był cewką do ziemi to dzwonił. Mijało po kilku minutach więc jakoś szczególnie nie przeszkadzało.
Przy kopaniu dołka kładłem tak by sonda na płasko leżała.
Możliwe że to coś z bateriami związanego, bo na akumulatorkach chyba tak się nie działo, a właśnie na bat. alk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 21:21 
Pułkownik
Pułkownik

Jak baterie się kończą to może wariować,jednakże najczęstszym powodem jest telefon komórkowy,nawet jak przełożę do kieszeni na rękawie to i tak go łapie,włączam tryb samolotowy i jest dobrze.
W lasach może dostawać jobla jak działają fotopułapki i kamery ,to nieomylny znak że czas opuścić to miejsce;) ,sporadycznie może być też wina kabla,czasem ale rzadko trzeba zmniejszyć mu czułość o jedną ,dwie kreski szczególnie przy liniach energetycznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 21:45 
Malkontent

Odkręć wtyczkę - wyczyść i wysusz piny - zapleć kabel w drugą stronę na sztycy ...
Możesz zerknąć przy okazji czy wewnątrz wtyczki wszystko gra. Małym ''krzyżaczkiem'' odkręcisz jedną śrubkę i po przekręceniu wylezie.

PS. No i z czułością zjedź ! Ale o tym chyba nie muszę przypominać :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 23:08 
Szeregowy
Szeregowy

Miałem tak samo kiedyś z 350. Winą była cewka a dokładnie końcówka kabla przy cewce była nie szczelna. Naj lepiej jak byś miał kogoś od siebie żeby z 350 albo 250 i zamienić cewki to sprawa się wyjaśni. Albo jak już wcześniej było na pisane, rozkręcić puszkę i suszarką dobrze wysuszyć i cewke tak samo.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]