Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 15:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Delta 4000 problem.
PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 11:07 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam szanownych kolegów i koleżanki :zdr
Już od kilku dobrych lat jestem posiadaczem Delty 4000, przyzwyczaiłem się do jej kaprysów i jakoś nam tak zleciało te parę lat wspólnych poszukiwań.
Przypuszczam, że mało jest użytkowników tego patyka ale może są tu też jacyś fachowcy którzy coś doradzą.
Już od roku były z nią problemy częste wzbudzanie się szczególnie na AllMetal chodząc wykrywacz dawał po całej skali..
Ale jakoś dało się chodzić. Jednak ostatnio po włączeniu wykrywacz nie ''widzi'' metalu, mogę sobie machać nad saperką i nic. Co jakiś czas coś tam piśnie od siebie ale ogółem cisza.
Patyk jest już po gwarancji, oddałem go do elektronika ale powiedział, ze nic tam nie widzi.
Wymieniałem baterie, dwie inne cewki i dalej to samo.
Pewnie trzeba będzie szukać nowego kijka ale może ktoś miał podobne problemy bądz ma jeszcze jakieś rady.
Pozdrawiam! :zdr :zdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Delta 4000 problem.
PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 14:40 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Może gniazdo jest uszkodzone lub zaśniedziałe skoro reszta działa. Zobacz czy piny nie są uszkodzone lub brudne. Przeczyść jakimś kontaktem w sprayu. Podłącz też słuchawki jeśli nie chodzisz i zobacz czy jest w nich dźwięk. Czasem banał może zepsuć zabawę. A jak nie to serwis.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 20:35 
Plutonowy
Plutonowy

A może cewka jest uszkodzona. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 21:09 
Generał Broni
Generał Broni

Przecież pisał że sprawdzał różne sondy....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2017, 21:32 
Kapral
Kapral

Tak jak liberty1212 pisze, sprawdź gniazdo, a skoro już jest po gwarancji to możesz je obejrzeć od środka, może dostała się woda do elektroniki i przez to kiedyś głupiała, a teraz w ogóle nie działa, moja Delta miała inną dolegliwość... czasami nie działał klawisz "-" tzn. na jednym wypadzie działał cały czas, a na następnym już tylko "+", też wymieniałem baterie, resetowałem przez wyjęcie baterii, ale nic to nie dawało, strasznie mnie to wnerwiało tym bardziej, że wtedy jeszcze chodziłem bez słuchawek, też była już po gwarancji, więc ją rozkręciłem i obejrzałem pod kątem łączenia styków tego klawisza, styki były ok, poprawiłem luty na taśmie łączącej płytkę klawiszy z elektroniką i skręciłem do kupy, ale dalej raz działa, raz nie, być może w moim przypadku program w procku idzie w krzaki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lutego 2017, 02:06 
Kapral
Kapral

Nic nie program tylko masz do wymiany klawiaturę , mikro styki są zaśniedziałe lub dostała się tam wilgoć.

jak już bebeszysz w niej to zrób sobie osobne wyprowadzenie tego przycisku i będzie działał.

Oczywiście o ile jesteś obeznany w tym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lutego 2017, 16:06 
Szeregowy
Szeregowy

znajomy miał identycznie ,najpierw wzbudzanie a póżniej nastała całkowita cisza ...Rozkręcił ,ładnie wypsikał sprayem do usuwania wilgoci ,suszył godzinę suszarką i odpaliło ,wszystko było idealnie ...było bo tak się ucieszył ,że zanim poskładał to nalał sobie dwa głębsze i zaczął składać ...tak poskładał ,że w tej chwili nawet mistrz z Gliwic nic nie poradzi ...P.S. Ja mam też deltę i odpukać bardzo sobie chwalę , już drugi rok po gwarancji i śmiga aż miło ,może to jakaś seria felerna była ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 lutego 2017, 20:46 
Plutonowy
Plutonowy

Przepraszam nie doczytałem . :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2017, 13:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

To u mnie jest tak.
Podłączałem już inne cewki i dalej bez zmian. Słuchawki również nic nie dają. Przez ponad miesiąc, patyk leżał w pokoju to wilgoć już dawno wyeliminowałem. Rozkręcałem wszystko suszyłem itd.
Ostatnio nawet elektronik sprawdzał i też mówił, że wszystkie luty itd są ok.
Wczoraj odpaliłem i leżała chwile w pokoju, wyszedłem na zewnątrz i zaczęła się odzywać na dyskryminacji wariuje na all metal również, ale na all metal(druga opcja) jest w miarę spokojnie.
Nie mam już do niej siły :evil: chyba po prostu sprzęt już swoje zrobił i trzeba szukać nowego kijka :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2017, 16:47 
Kapral
Kapral

To że optycznie widać ze wilgoci nie ma nic nie oznacza.

Wariować może poprzez uszkodzoną klawiaturę membranową (śniedzenie , zwarcia itp) - zalecenia poniżej

Po pierwsze kup izopropanol i wypucuj sobie elektronikę (miekka szczotka do zębów alkochol jest obojętny dla PCB i jest dedykowany do elektroniki) , może być jakiś syf gołym okiem nie widczny, który robi mik rozwarcia ,utlenia ściezki itp.

Po drugie gdybyś, miał okazje podłączyć go bez mikroklawiarury i sprawdzić.

Nie wiem jak w Delcie ale powinno się dać odlutować lub wyciągnąć taśmę z gniazda.

Kolejność sprawdzenia sprzętu (mowa o warjacjach sprzętu, choć w innym wypadku też warto sprawdzić):

Prawidłowe zasilanie kontrola okablowania z gniazda bat do płytki pcb
pomiar zasilania
Kontrola gniazda cewki, przewodów , pomiar,
Kontrola na sprawnej cewce + kontrola wtyku cewki, pomiar
Kontrola klawiatury, pomiar /ew odłączenie i włączenie sprzętu bez (powinien zatrybić)
Kontrola płytki pcb (możesz przemyć izopropanolem i wysuszyć)
Kontrola gniazda słuchawkowego / pomiar (może odłączyć wbudowany głośnik - jak jest uszkodzone coś w środku)

Ostatnia opcja kontrola pod względem elektroniki na pcb (już dla wykwalifikowanego serwisu)

- jak siedzisz tym, to podstawowy pomiar napięć na układach , szukanie zwarć , kontrola nadajnik / odbiornik, kontrola w test pointach delta zapewne jak i Fisher takowe posiada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2017, 18:48 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

aothunterpl dzięki wielkie za rady :zdr
Przy chwili wolnego będę działał.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]