Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 14:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 22:17 
Major
Major

Ja z kolei nie zauważyłem żadnego "rozgrzewania" cewki . Dostrajam wykrywacz i jazda .
Przy przesterowaniu wykrywacza wzmocnieniem RX nie mam zakłóceń sygnału progowego tylko od razu komunikat OVERLOAD . Przy ustawieniach czułości zakłócenia sygnału progowego mogą się pojawić w przypadku "przegiecia" z czułością AM lub DS .

Kolego , na czym dokładnie polega Twój problem z cewką D2 ?

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 23:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Sonda była już raz na strojeniu (z ewidentnymi oznakami rozstrojenia), potem drugi raz (u mnie overload po podbiciu gain, a w serwisie brak ewidentnych oznak rozstrojenia) i teraz mam trzeci raz overload (także w powietrzu) gdy chcę niedługo po strojeniu do gruntu podbijać gain.
Pojawiła się sugestia z serwisu, że ta sonda potrzebuje nieco czasu zanim zacznie normalnie pracować i że info na ten temat jest w instrukcji od Spektry (dlatego zaśmiecam Wam wątek ;) )
W każdym razie zdarzają się ponoć wśród D2 egzemplarze bardzo 'wrażliwe', reagujące np. na zbyt mocne ściśnięcie uszek (jak moja).
Rozkminiam więc dlaczego na tych samych polach, w podobnych warunkach łażę sobie na max gain (+3 w MXT PRO), a następnego dnia pokazuje mi się od razu przesterowanie na +1 i dlaczego w serwisie nie widać rozstrojenia (albo w nieznacznym stopniu).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 23:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

W kwestii strojenia do gruntu i offsetu znalazłem coś takiego jak na wykresie.
Opis:
"Obwód kompensacji mineralizacji gruntu jest w tym przykładzie ustawiony na VDI=-90. Czerwona linia pokazuje czułość detektora (skala logarytmiczna) w zależności od wartości liczb VDI."

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 stycznia 2014, 00:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

opses napisał(a):
A zanim praca się ustabilizuje, pojawiają się przy wyższych nastawach czułości jedynie zakłócenia sygnału progowego czy od razu komunikat przesterowania (overload, także w powierzu). Nie wiem jak to jest w Spektrze, bo mam MXT i spory problem z sondą D2.

Podłącz tę sondę do innego wykrywacza (najlepiej Spectry jeśli masz możliwość) i napisz co się dzieje. Wymieniałem się z ludźmi informacjami o tych sondach jak musiałem swoją wysłać do Proscana, bo nie dało się ustawić RX gain sensownie wysoko i wykrywacz miał nędzne osiągi. Sonda była kompletnym kaszalotem, przesterowywała wykrywacz będąc w powietrzu.

Te sondy niestety charakteryzuje spory rozrzut parametrów. Szczęściarze cieszą się bezproblemową pracą z ustawionym do końca Rx gain, oczywiście przy włączonym TX boost, zarówno w trybie 3f jak i 1f, przy czym poprawna praca to nie tylko nie występowanie OVERLOAD z sondą w powietrzu przy takich nastawach (na zewnątrz, nie w budynku), ale także poprawne wykrywanie i identyfikacja. Są takie sondy. Gorsze egzemplarze pracują przy maksymalnych nastawach w trybie 3f, ale w trybie 1f najczęściej dla 22 kHz rozjeżdża się identyfikacja. Przy takiej sondzie da się spokojnie pracować nie tracąc zbyt wiele, ale jak w trybie 3f sonda ogranicza parametry sprzętu to dla mnie jest to nie akceptowalne.

Na pewno nie każdą sondę da się na serwisie wyprowadzić na cacy.

W MXT nie ma za bardzo możliwości diagnozowania stanu sondy. Jak z czułością musisz się trzymać minimum by nie było przesterowania odbiornika z sondą w powietrzu, to moim zdaniem ewidentnie sonda jest rozstrojona. Podłącz ją jeszcze dla pewności do innego wykrywacza, niekoniecznie do dfx-a.

Overload nie jest powodowany przez zakłócenia, tylko przez zbyt wysoki poziom sygnału na cewce odbiorczej. Jak sonda jest rozstrojona to na cewce odbiorczej bez obecności w pobliżu przedmiotu metalowego może być zbyt wysoki poziom sygnału t.j przekraczający dopuszczalną wartość przy której wykrywacz może jeszcze pracować. Sonda słabo zestrojona będzie także łatwo powodować overload przy relatywnie niedużym wykrytym przedmiocie metalowym.

U mnie zauważalne jest zjawisko jakby rozgrzewania się sondy. Kiedyś myślałem, że bardziej chodzi tu o ustabilizowanie się temperatury całej sondy po wyjściu na zewnątrz, ale to jednak nie to. Zresztą w Spectrze w sondę musi iść spora energia, bo przy włączonym TX boost słychać wyraźne piszczenie, prawdopodobnie drgających uzwojeń???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 stycznia 2014, 00:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello napisał(a):
W kwestii strojenia do gruntu i offsetu znalazłem coś takiego jak na wykresie.
Opis:
"Obwód kompensacji mineralizacji gruntu jest w tym przykładzie ustawiony na VDI=-90. Czerwona linia pokazuje czułość detektora (skala logarytmiczna) w zależności od wartości liczb VDI."

Ten wykres wygląda jak charakterystyka jakiegoś filtra w dziedzinie VDI. Skąd pochodzi ten wykres? Był jakiś opis?

Mając kiedyś Tesoro Tejona stosowałem strojenie gruntu na plus (minimalna reakcja (wzrost poziomu dźwięku) przy zbliżaniu sondy do gruntu). Zabieg ten ma na celu "podbijanie" sygnałów od niewielkich przedmiotów słabo przewodzących. Wpływ sposobu w jaki dostroimy wykrywacz do gruntu na jego pracę najlepiej obserwować w trybie w pełni statycznym. Offset to funkcja dla najbardziej zaawansowanych, sam szczerze jeszcze w Spectrze nie robiłem prób z tym parametrem. Prawdopodobnie przy szukaniu samorodków byłoby to użyteczne.

W instrukcjach wykrywaczy było wyjaśniane po co stroi się grunt na plus lub minus. W wolnym czasie postaram się poszukać i zacytuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 stycznia 2014, 20:32 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

opi napisał(a):
13)
...

[b]14) Zmiana kolorystyki trzech częstotliwości

Domyślnie częstotliwości przedstawiane są w kolorach:
    2,5 kHz - zielony
    7,5 kHz - czerwony
    22,5 kHz - niebieski

Lecz każda z tych trzech częstotliwości reaguje bardziej na określone grupy metali co można wykorzystać kolorystycznie:
    2,5 kHz - reaguje najsilniej na srebro, miedź (kolory: siwy, jasno-brązowy)
    7,5 kHz - reaguje najsilniej na brąz, ołów (kolory: brązowy, siwy)
    22,5 kHz - reaguje najsilniej na złoto, nikiel (kolory: żółty/pomarańczowy, siwy)

Z tych kombinacji grup metali preferuję zestawienie:
    2,5 kHz - srebro (kolory: siwy)
    7,5 kHz - brąz (kolory: brązowy)
    22,5 kHz - złoto (kolory: pomarańczowy)

Aby ustawić powyższą kombinację kolorów, używaną m.in. przez tryb "Pinpoint":
    - Przejdź do opcji "Expert menu" (dwa razy "Menu/Tab").
    - Przejdź do opcji "Configure" i ustaw opcję "Color theme" na "Setup custom", która sprawi, że dostępne będą dodatkowe opcje "Color" w różnych miejscach "Expert menu".
    - Przejdź kolejno do opcji "Live search screen > Color > Graphic box > Signals".
    - Wybierz opcję "2.5 kHz" ustalając kolor "9, 11, 9".
    - Wybierz opcję "7.5 kHz" ustalając kolor "12, 7, 5".
    - Wybierz opcję "22.5 kHz" ustalając kolor "14, 11, 1".
    - Wyjdź do głównego menu wciskając cyngiel do siebie.

Teraz będąc w trybie "Pinpoint" (cyngiel do siebie):
    - przyłóż obiekt ze złota lub niklu - pierwszy pasek w kolorze pomarańczowym wychyli się najbardziej.
    - przyłóż obiekt z brązu lub ołowiu - drugi pasek w kolorze brązowym wychyli się najbardziej.
    - przyłóż obiekt ze srebra lub miedzi - trzeci pasek w kolorze siwym wychyli się najbardziej.

Witam serdecznie.
Jako że "piepszło" niestety śniegiem, próbowałem w mojej v3 zmienić kolory według powyższych wskazówek.
Niestety, w moim Live search screen nie ma opcji Color.
Color odnalazłem w Spectragraf. Nie ma natomiast Grafic box>Signals.
Proszę o podpowiedź.

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 stycznia 2014, 20:42 
Major
Major

Jaką wersję softu w swojej Spectrze masz kolego ?
Może tu leży klucz do wyjaśnienia tych braków ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 stycznia 2014, 21:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzięki za odzew.

wersja 1.3

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 21:25 
Major
Major

Ja mam wersję softu 1.0 (Vision)
Sprawdziłem u siebie i mam tak samo jak Ty :D
Może wypowie się jeszcze ktoś inny , z inną wersją softu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 23:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

A koloru się czasem nie ustawia w Configure/Menu/Color ;)
moja wersja 1.3 chyba :)

Macie w bibliotece więcej programów niż standardowo się pokazują?

U mnie wygląda to tak:
- coin&jewelery
- coin
- salt beach
- relic
- prospecting
- deep silver
- high trash
- meteorite
- hi-pro
- mixed mode pro
- alluvial scan
- beep-dig
- chestnut
- fireside
- mxt
- pine
- sunshine

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 00:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.Nie wiem czy mogę się wtrącić.Niedawno potrzebowałem pomocy a dzisiaj,samodzielnie przestawiłem kolory, według rad Kol.Mikello.Moja spectra softr 1.1.Zrobiłem tak.Wykrywka ustawiona na program Coin.->Menu tab-> Expert menu->Program->Configure->Color theme.Był kolor biały Dusk strzałką w prawo zmieniłem na kolor z napisem Fireside i mam kolor brązowy.Wróciłem do programu Coil Jewelry i powtórzyłem operację tym razem strzałką w lewo -prawo, już nie pamiętam napis Pine, kolor zielony.Wyjscie cynglem 3 razy i gotowe. Człowiek mądrzeje z wiekiem.Dzięki za rady Mikello.Pozdrawia Andrzej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 02:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
wiking10 napisał(a):
Nie ma natomiast Grafic box>Signals.

- Przejdź do opcji "Configure" i ustaw opcję "Color theme" na "Setup custom", która sprawi, że dostępne będą dodatkowe opcje "Color" w różnych miejscach "Expert menu".

Jeśli tego nie zastosowałeś, to jest to kluczowe.
Mam V3i i ta wskazówka powinna działaś też z V3. W VX3 nie ma menu eksperta.
Nie wiem jaką mam wersję softu, ponieważ przy włączaniu nie ma jej podanej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 02:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

Znalazłem coś takiego w quick reference, parę tam ciekawych informacji jest.
Sorry za nieporadne tłumaczenie ale fragment zacytuję.
Kiedyś już coś takiego pisałem, bodajże u Proscana, że spectra po włączeniu i przyłożeniu cewki do gruntu przez pierwsze 20 sekund sama się automatycznie dostraja.

Fast Track jest podobna do ground tracking, jednak dla fast track dostrajanie detektora do gruntu jest szybsze.
Track inhibit oraz track speed nie mają wpływu na dostrajanie fast track.

Gdy używany jest autotrack, detektor w ciągu 20 sekund od włączenia (sonda na ziemi) wykona automatycznie fast track, a także kiedy zostaną zmienione krytyczne ustawienia ("Trasnmit frequency" and "Rx Gain").
Startowy fast track będzie usunięty jeżeli operator naciśnie enter kiedy fast tracking będzie aktywny albo kiedy balans gruntu będzie ustawiony ręcznie, przez pociągniecie dźwigni trigger do siebie i naciśnięcie klawisza enter.
W przeciwieństwie do automatycznego fast track, manualny generuje sygnał audio. Jest to sygnał "all metal audio" z VCO zgodnie z ustawieniami VCO pinpintera.
...

Dla małych przedmiotów, takich jak samorodki złota (monetki) może być przydatne ustawienie track offset minimalnie na plus. Kiedy track offset będzie ustawiony minimalnie na plus, sygnał z małych przedmiotów może być wystarczający aby wychwycić jego VDI. Jeśli track offset będzie różny od zera, sygnał audio będzie zakłócony przez sygnał od gruntu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 10:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

opi napisał(a):
wiking10 napisał(a):
Nie ma natomiast Grafic box>Signals.

Jeśli tego nie zastosowałeś, to jest to kluczowe.
Mam V3i i ta wskazówka powinna działaś też z V3. W VX3 nie ma menu eksperta.
Nie wiem jaką mam wersję softu, ponieważ przy włączaniu nie ma jej podanej.

1. Tak właśnie zrobiłem. Pojawia się "custom" bez "setup".
2. live search screen> search>spectragraph>color>
3. tu pojawiają się już tylko dwie opcje "iron rangers" i "accept/reject" ...i koniec.

Funkcji "color" nie znalazłem w żadnej sąsiedniej wiązce.
Wydaje mi się, że może to być jedna z różnic pomiędzy V3 a V3i.
pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 12:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Panowie , jaki wpływ na zasięg w glebie ma ustawienie funkcji Transmit freqency offeset np. na +5 ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]