opses napisał(a):
A zanim praca się ustabilizuje, pojawiają się przy wyższych nastawach czułości jedynie zakłócenia sygnału progowego czy od razu komunikat przesterowania (overload, także w powierzu). Nie wiem jak to jest w Spektrze, bo mam MXT i spory problem z sondą D2.
Podłącz tę sondę do innego wykrywacza (najlepiej Spectry jeśli masz możliwość) i napisz co się dzieje. Wymieniałem się z ludźmi informacjami o tych sondach jak musiałem swoją wysłać do Proscana, bo nie dało się ustawić RX gain sensownie wysoko i wykrywacz miał nędzne osiągi. Sonda była kompletnym kaszalotem, przesterowywała wykrywacz będąc w powietrzu.
Te sondy niestety charakteryzuje spory rozrzut parametrów. Szczęściarze cieszą się bezproblemową pracą z ustawionym do końca Rx gain, oczywiście przy włączonym TX boost, zarówno w trybie 3f jak i 1f, przy czym poprawna praca to nie tylko nie występowanie OVERLOAD z sondą w powietrzu przy takich nastawach (na zewnątrz, nie w budynku), ale także poprawne wykrywanie i identyfikacja. Są takie sondy. Gorsze egzemplarze pracują przy maksymalnych nastawach w trybie 3f, ale w trybie 1f najczęściej dla 22 kHz rozjeżdża się identyfikacja. Przy takiej sondzie da się spokojnie pracować nie tracąc zbyt wiele, ale jak w trybie 3f sonda ogranicza parametry sprzętu to dla mnie jest to nie akceptowalne.
Na pewno nie każdą sondę da się na serwisie wyprowadzić na cacy.
W MXT nie ma za bardzo możliwości diagnozowania stanu sondy. Jak z czułością musisz się trzymać minimum by nie było przesterowania odbiornika z sondą w powietrzu, to moim zdaniem ewidentnie sonda jest rozstrojona. Podłącz ją jeszcze dla pewności do innego wykrywacza, niekoniecznie do dfx-a.
Overload nie jest powodowany przez zakłócenia, tylko przez zbyt wysoki poziom sygnału na cewce odbiorczej. Jak sonda jest rozstrojona to na cewce odbiorczej bez obecności w pobliżu przedmiotu metalowego może być zbyt wysoki poziom sygnału t.j przekraczający dopuszczalną wartość przy której wykrywacz może jeszcze pracować. Sonda słabo zestrojona będzie także łatwo powodować overload przy relatywnie niedużym wykrytym przedmiocie metalowym.
U mnie zauważalne jest zjawisko jakby rozgrzewania się sondy. Kiedyś myślałem, że bardziej chodzi tu o ustabilizowanie się temperatury całej sondy po wyjściu na zewnątrz, ale to jednak nie to. Zresztą w Spectrze w sondę musi iść spora energia, bo przy włączonym TX boost słychać wyraźne piszczenie, prawdopodobnie drgających uzwojeń???