Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 23:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 22:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie stresuje Robercie :)
@Lechowiec, u Ciebie to pewnie kwestia przestawienia z baterii na NiMh albo też może update'u do V3i.

A może byśmy tak w wolnej chwili czasu, spisali swoje ustawienia i tutaj zamieścili dla analizy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 21:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello nie widzę u siebie takich ustawień niestety. Moja wyszła z fabryki jako V3. Później był zrobiony upgrade oprogramowania do V3i. Na obudowie mam doklejone w fabryce "i" z napisem bodajże "i embeded". Egzemplarze które wyszły od razu z fabryki jako wersja V3i "i" mają normalnie dodrukowane na obudowie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 00:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

W V3i ustawienia wyglądają jak poniżej.

CONFIGURE – Build a custom metal detector to your specific preferences
Battery – Select battery options.
Battery Type –For improved low battery indication accuracy, select the type of battery being used.
NiMH – Standard equipment Nickel Metal Hydride rechargeable battery.
NiCd - Optional NiCad rechargeable battery.
Alkaline – Back up non-rechargable alkaline batteries.
Auto Power Off – Automatically turn the power off during periods of non-use.
Inactive Limit – Select the number of minutes of inactivity before automatically turning the power off

Robercie a jak u Ciebie? Bo jeśli Ty masz ok, to czyżby upgrade do V3i był skopany?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 19:52 
Major
Major

Michale , mój wykrywacz ma dokładnie tak jak to opisałeś . Kropka w kropkę :)
To dziwne bo myślałem że Whites w tym sektorze nic nie zmieniał . Wydawało mi się
że aby nie malować "puszek" z elektroniką od nowa w Spetrze V3 dawali naklejkę z "i"

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 20:27 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello, dzięki, odszukałem tę opcję i mam identycznie jak u Was. Miałem zawsze ustawione NiMH i na takim ustawieniu nie działa żadne zabezpieczenie jak u Was. Pozmieniałem kilka razy, może się coś zawiesiło. W tej chwili Spectra pracuje w TX boost i czekam na ten decydujący moment... :z . Może uda mi się to sfilmować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 21:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie mogę edytować wiec pisze kolejny post. Film wyszedł bez ostrości więc nie wrzucam. Napięcie zjeżdża do 4.3 V i zaczyna się bełkot i popyrkiwanie i tak trwa chwilę dopóki całkiem aku nie padnie. Następnie wyłącza się. Po włączeniu widać, że nie zapisała zmian ustawień poczynionych po włączeniu, więc prawdopodobnie wyłączenie jest czysto awaryjne i nie wynika z zadziałania jakiegokolwiek mechanizmu zabezpieczającego akumulatory.

W ustawieniach było NiMH.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 21:47 
Major
Major

U mnie przy napięciu ok 8V Spectra jest nadmiernie pobudzona i wydaje mnóstwo sygnałów a w granicach 7,4 - 7,6 V sama się wyłancza .
Lechowiec jakiej firmy używasz akumulatorów i w jakiej są kondycji (ile mają Volt-ów) po naładowaniu do pełna kiedy je zapakujesz do wykrywacza ?
Ostatnio używałem baterii alkalicznych Duracell-a i Alkalisk (Ikea) i powiem tak : żadnej rewelacji w stosunku do aku. Wykrywacz co prawda na początku pokazywał na bateriach 12,4V jednak czas pracy zdecydowanie na + dla akumulatorów :roll: .
Inna sprawa to to że jestem totalnie zakoczony że te z Ikei dłużej działają niż drogie Duracelle :ups: Używam już 4 i 5 letnich Eneloop-ów i wciąż po włozeniu do wykrywacza mam nawet 11,2 V :) Polecam Eneloop-y !

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 22:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Używam białych eneloopów. Moja przy napięciach poniżej 8V działa normalnie, ale jak się zagapię to zabija akumulatory.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 marca 2014, 19:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Z instrukcji strona 10
"Ikona "smutnej bateryjki", która pojawia się na wyświetlaczu (w dolnej części, na linii statusowej) informuje, że napięcie zasilania spadło do 8V i jest to za małe, by wykrywacz mógł pracować poprawnie".

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 marca 2014, 20:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Według mnie producent dobrze postąpił, że daje nam możliwość wykorzystania energii do końca. To jest słuszne i tylko od użytkownika zależy, czy będzie używał akumulatorów do zera, czy nie. Producent zaleca w tym przypadku baterie, a nie akumulatorki.

Inną kwestią jest brak powiadomienia, kiedy energia spadnie do zbyt niskiej wartości, kiedy wykrywacz zaczyna wariować. U mnie wygląda to tak, że chodzę sobie normalnie i zerkam co jakiś czas na Volty. Poza tym, jeśli już akumulatorki są rozładowane, spectra po prostu zaczyna wariować - ekran migocze, robią się jakiś paski czy coś i nie mogę go wyłączyć bo już nie reaguje. Do tego czasu, wszystko jest w porządku.

Powinniście się cieszyć, że w ogóle jest możliwość wyboru między bateriami a akumulatorkami NiMH / NiCd. Dzięki temu, sprzęt może mniej więcej określić, jak dużo pozostało jeszcze energii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 marca 2014, 21:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

~8V czyli punkt wyłączenia to jest akurat tyle do ilu woltów można bezpiecznie rozładowywać taki pakiet akku. I to jest rozładowanie do "końca".
To nie są akumulatory żelowe które można wyrżnąć do zera.

opi napisał(a):
U mnie wygląda to tak, że chodzę sobie normalnie i zerkam co jakiś czas na Volty. Poza tym, jeśli już akumulatorki są rozładowane, spectra po prostu zaczyna wariować - ekran migocze, robią się jakiś paski czy coś i nie mogę go wyłączyć bo już nie reaguje. .

Rozumiem że to czeski błąd, chciałeś napisać że nie możesz włączyć.

Nie mam żadnego migania i innych "efektów", przychodzi moment 7,8V czy też coś w okolicy, spectra daje sygnał i się wyłącza, nie dając się ponownie włączyć. Pisałem już że w okolicy 9V pipiskuje trochę.
Jeśli u Ciebie jest inaczej to coś jest skopane, tak jak u Lechowca.

opi napisał(a):
Powinniście się cieszyć, że w ogóle jest możliwość wyboru między bateriami a akumulatorkami NiMH / NiCd. Dzięki temu, sprzęt może mniej więcej określić, jak dużo pozostało jeszcze energii.

Opi, błagam Cię, co Ty za farmazony piszesz, jak sobie kupię kanarka za kilkaset złotych, i będzie miał taką funkcję to wtedy się będę cieszył, ale nie w sprzęcie za prawie 7tysięcy, w którym powinno być wszystko.
Jeśli porównasz sobie pod względem skomplikowania elektroniki, Spectre i cyfrowy oscyloskop w podobnej cenie, który robi takie rzeczy że głowa mała, to Spectra jest śmiesznym zabawkowym urządzonkiem. Zapłaciliśmy horrendalną cenę za coś, co nie jest jej warte.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 marca 2014, 22:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Podobnie jak i kolegi Opi tak i u mnie gdy następuje rozładowanie maksymalne SV3I ,zaczyna ona wariować, na ekranie pojawiają się paski i dziwne wyje. Potwierdzam,że nie można jej wtedy wyłączyć bo nie reaguje na żadne przyciski. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 marca 2014, 22:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Pisałem wcześniej o cewce DETECH SEF 12" V-nullded białej.

O to co potrafi przy separacji żelaza :)
https://www.youtube.com/watch?v=lLK4rYPOWsw

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 marca 2014, 22:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Widzę, że każdy ma inaczej. :lol:

Moja jak już wariuje przy tych powiedzmy 4,5V to normalnie mogę ją wyłączyć.

Napiszcie czy u Was zmiana w tych ustawieniach od zasilania które podał wyżej Mikello powoduje jakieś zmiany w zachowaniu wykrywacza np jak wybierzemy akumulator NiMh to około 8V Spectra sama wyłącza się jak u Mikello a gdy np ustawimy na baterie to wysysa baterie do końca jak u mnie? W mojej zmiana tych ustawień w tej kwestii nic nie zmienia. Nie wiem co to wogle zmienia w moim wykrywaczu.

Jeśli chodzi o tę smutną buźkę to u mnie ona też się pojawia jakoś około 8 V, ale wykrywacz tego nie sygnalizuje dźwiękiem i nie wyłącza się sam.

Napiszcie z którego roku są Wasze Spectry. Jaki rocznik macie wbity na klapce baterii? U mnie jest 2008.

Mikello każdy wykrywacz nawet te topowe są raczej śmiesznym urządzonkiem przy porządnym oscyloskopie czy nawet współczesnym telefonie komórkowym. Wykrywacze to produkt niszowy i zawsze były drogie. Detekcja metali w moim odczuciu odkąd się tym interesuję byłą trochę takim tematem tabu. Wykrywacze były drogie a z założenia przynajmniej w teorii znalezione skarby miały pokryć koszty inwestycji :D .

Ostatnio edytowano piątek, 14 marca 2014, 23:07 przez Lechowiec, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 marca 2014, 23:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

To w takim razie ja mam jakiś dziwny model.
Przywieziony ze stanów, może to ma jakieś znaczenie.
Robercie, dobrze pamiętam że Ty też masz Spectre ze stanów?
Panowie jaką wersję softu macie?
U mnie rocznik 2012 wersja softu bodaj 1.3

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]