Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 02:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: czwartek, 25 sierpnia 2016, 22:09 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

W Mixed Mode. Masz dwa All Metal i Dysk. Jak dyskryminacja dobrze separauje obiekty to takie combo jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Spectra to nie Deus, ale daje radę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 09:21 
Pułkownik
Pułkownik

Panowie i Panie obeznani w temacie mixerka,zacząłem w końcu troszkę próbować połazikować na tym programie,wcześniej tylko albo własny albo ustawiany odpowiednio do potrzeb pierwszy z listy,podpowie mi ktoś na jakie ustawy zwrócić uwagę na początek żeby efekt był lepszy niż mizerny?,z cewką 12 cali myślę że ten program może mieć potencjał,co wy na to?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 09:28 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ten program jest naprawdę dobry z fabryczną cewką, nie ma potrzeby stosowania innej, chyba, że bijesz się o 1-2cm więcej i będziesz miał przy większej cewce Detecha problem z namierzaniem w trybie statycznym.

Zasady ustawiania opisane w tym wątku, nastawienie RX gain, kalibracja do gruntu. Przez pierwsze 15 minut Autorack, później Locktrack i co jakiś czas dokalibrowywanie. Czułość w AM 65 do 70 w DISC 85 do 90 w zależności od warunków. Jeśli bardzo się wzbudza przy ziemi schodzimy z RXem w dół jeśli na wysokości pasa zdejmujesz z obu AM i DISC.

Słuchawki do tego trybu sporo dają bo w trybie mono kanał AM jest wycinany w chwili załączenia się obwodu audio DISC.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 11:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Posiadacze Deusa i Spectry, sprawdzcie jak wygląda w Deusie zasięg w korelacji z reaktywnością, tak powiedzmy od 3-4 wzwyż, jak dramatycznie spada.
Odwróciłbym zdanie które tu padło na "Deus to nie Spectra" w powższym kontekście :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 12:22 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Spada, ale sam algorytm separacji obiektów jest ewidętnie lepszy. Czytałem, że zostało specjalnie na nowo opracowane specjalne oprogramowanie, które za to odpowiada i jest to patent firmy XP. Zupełnie inny niż w podobnych rozwiązaniach na rynku. Tak w ramach ciekawostki.

Zresztą Spectra nie jest demonem głębokości tak na marginesie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 13:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

Na oryginalnej cewce nie jest. Jednak kto chodzi z oryginalną.
Opisywałem test wykrycia koloru pod żelazem w tym wątku. W szranki stanął Deus, Aka, AtPro i Spectra, oczywiście wygrała ta ostatnia.
Mosiężne pudełeczko wielkości tego od pasty do butów, wypełnine monetami. Deus nawet nie zipnął. Jest to stary i znany motyw z wiekszymi kolorami. Ale wracając, recovery 10-20 w V3i pozwala na spokojne wyłuskanie monety 5mm przy nieznacznym spadku zasięgu. Deus ma punkt przegięcia właśnie na reaktywnosci 4-5, gdzie zasięg spada dramatycznie.
Jest oczywiscie, niebrandowany soft rodem z Rosji, na ktorym Deus wykrywa szpilkę z 20cm jednak tylko dla wybranych ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 13:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Możliwe, że to się zmieni z dodaniem nowej cewki z częst.: 10 20 40, ale to już inna historia.

Co do cewek jaką masz opinię na temat Detecha 10x12 SEF? Tzw. biała ;)

Fabryczna nie jest głeboka, choć daje dobre i stabilne ID. I to jest jej spora zaleta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 14:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie znam Detecha.
Chodziłem z Nelem pod zamówienie a czasem z białym oryginalnym kopytkiem.
Nel jest bardzo himeryczny i jak mowią koledzy mało trwały w trzymaniu parametrów, choć ja nie miałem od kliku lat żadnych problemów.
Na dobrej glebie, można chodzić na Rx 15 z wlączonym TX i zakopać się na śmierć, ale...
Jest tak wysilona że 100m od przewodów wysokiego napięcia jak to mówi moj kolega "nie pochodzi, no nie pochodzi".
Spectra niestety łapę urywa jak się nie "ćwiczy" z nią regularnie, więc rekreacyjnie chodzę z Deusem, marząc aby emeryci z Whitesa wpadli na pomysł włożenia elektroniki Spectry w rozmiary i wagę Deusa, jednak to raczej utopia zważając na ich zatwardziałość.
Coś za coś, niestety.

Na marginesie, ma ktoś schemat do Spectry, albo jakiś pomysł jak zmniejszyć intensywność podświetlenia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 14:29 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Niech lepiej nie kopiują Deusa chyba, że pod względem ergonomii tylko ;)

Podświetlenie w menu się po prostu ściemnia... bez problemu. Masz regulację od 1 do 20.

Mnie waga Spectry odpowiada. Jest dobrze wyważona z fabryczną cewką ;)

Z Deusem jest łatwiej wczoraj 300 metrów biegłem przemiatając rżysko w trybie sprint i ze Sepctrą fakt - ręka by odpadła po takim maratonie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 14:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tak wiem że się się ustawia :)
Jednak jak zauważysz to od 5 w dół nic się nie zmienia, a chciałbym najniższy stopień jeszcze ograniczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 15:21 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To fakt wyświetlacz i jakość podświetlenia są ekstra, ale bateria dostaje, na pełnym TX BOOST on i RX gain 12 w górę plus podświetlenie 15. To jakieś 4-5 godzin pracy i zmiana ogniwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 15:57 
Major
Major

Mikello napisał(a):
Opisywałem test wykrycia koloru pod żelazem w tym wątku. W szranki stanął Deus, Aka, AtPro i Spectra, oczywiście wygrała ta ostatnia.
....

Michał , daj dokładny namiar na której stronie wątku jest opis tego testu bo nie mogą znaleźć :ups:
Chętnie bym poczytał zwłaszcza w kontekście porównania do AKA :666 Będę wdzięczny :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 16:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Shelton napisał(a):
Spada, ale sam algorytm separacji obiektów jest ewidętnie lepszy. Czytałem, że zostało specjalnie na nowo opracowane specjalne oprogramowanie, które za to odpowiada i jest to patent firmy XP. Zupełnie inny niż w podobnych rozwiązaniach na rynku. Tak w ramach ciekawostki.
.

Shelton powielasz jakąś marketingową papkę :lol: XP ma 3 patenty, których roszczenia (claims) jeśli istnieją, to są mocno dyskusyjne. Wszystkie dotyczą tylko bezprzewodowego działania różnych elementów detektora: sondy, słuchawek i sterownika.

Pod względem technicznym Deus jest bardzo prosty (przełączane na przekaźnikach częstotliwości :lol: :lol: :lol: ) tylko marketing robi ludziom wodę z mózgu :lol:

Spectra jest z pewnością detektorem bardziej zaawansowanym i korzysta z lepszej jakości komponentów. Sam proces obróbki i analizy sygnałów wykonuję się w real-time dla 3f. Nie da się tego schować w sondzie pomiędzy uzwojeniami cewek :)

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 16:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nie do końca tak jest. Na Dankowski Detectors Keith Southern pisze na ten temat. Znam go osobiście i wiem, że jeśli Keith tak pisze to nie robi tego bez powodu i wcześniejszych konsultacji z osobą za to odpowiedzialną w XP. Tak to wygląda z mojej strony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 16:45 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Shelton napisał(a):
Nie do końca tak jest. Na Dankowski Detectors Keith Southern pisze na ten temat. Znam go osobiście i wiem, że jeśli Keith tak pisze to nie robi tego bez powodu i wcześniejszych konsultacji z osobą za to odpowiedzialną w XP. Tak to wygląda z mojej strony.

Napisz lepiej konkretnie co i gdzie! ok? :)

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]