Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 06:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 20:46 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

I kolega Taktyk co śmiał się z Nautilusa, może musi brać pod uwagę, fakt, że w modelu IIB z tego powodu zastosowano ręczne strojenie cewki. Za pomocą dwóch pokręteł, dostrajamy cewkę przez pierwszą godzinę pracy co 15 minut. Tak zaleca producent. Później sporadycznie sprawdzamy, przy zmianie np., dyskryminacji, balansu do gruntu czy czułości. Tak na marginesie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 22:25 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Shelton napisał(a):
I kolega Taktyk co śmiał się z Nautilusa, może musi brać pod uwagę, fakt, że w modelu IIB z tego powodu zastosowano ręczne strojenie cewki. Za pomocą dwóch pokręteł, dostrajamy cewkę przez pierwszą godzinę pracy co 15 minut. Tak zaleca producent. Później sporadycznie sprawdzamy, przy zmianie np., dyskryminacji, balansu do gruntu czy czułości. Tak na marginesie.

Ja się nie śmieje z Nautilusa - takich legendarnych konstrukcji jest wiele, nawet w Polsce np. smętek czy Nowak. Cóż, świat, który jest wielopoziomowy, również ten wykrywaczowy, potrzebuje czegoś takiego.

Strojenie sondy w tej konstrukcji należy raczej między bajki włożyć (lub w legendę jak kto woli). Nie ma takiej możliwości żeby sobie sondę stroić jakimś potencjometrem w puszce lub nawet automatycznie. Ewentualnie można wprowadzić jakąś ręczną korektę ale już w układzie, gdzieś na torze wejściowym, co jest dowodem, że ten detektor ma poważne problemy z samą sondą - jak widać konstruktor nie potrafił zapewnić wystarczającej stabilności i wymyślił sobie dodatkową manualną funkcje a priori, której obsługę przerzucił na użytkownika.

:pa

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 23:02 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ale tak jest w istocie. Pamiętaj że masz dwa obwody pracujące w jednej obudowie. Statyk i dynamik. Urządzenie jest bardzo głębokie. Następny model ze względu na kompilację dla użytkownika ma strojenie automatyczne. W trakcie pracy po pokrętłach widać jak cewka sie rozjeżdża w trakcie pracy. Widać też jeśli cewka jest rozjechana i jak wpływa kalibracja na osiągi. Moim zdaniem to działa. Podobnie wypowiada się kilkanaście innych osób. Są też opisy na stronie samego producenta i z instrukcji obsługi.

Tu masz opis co daje strojenie cewki:
The Nautilus is the only machine I know of that has the SEARCH LOOP BALANCE feature. The
transmit and receive windings of a coil are precisely placed and epoxied into permanent positions. If
either coil is moved out of position, a signal will be created that can interfere with proper operation of the coil. The contracting and expansion of the coils physical structure due to changes in
temperature can cause these minuscule changes in the coils operation. This can be happening to all
detector coils but seems to be a somewhat minor effect that it is ignored in other detector designs.
The electronic components in a coils circuits can also change value due to aging over a period of
time. The R and C controls of the SEARCH LOOP BALANCE system allows us to finely tune the search
loops coil to insure more precise operation.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 maja 2017, 00:24 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To, że tam są dwa kanały to nie ma nic do rzeczy. W większości detektorów analogowych tak jest.

Trzeba wziąć sobie taką sondę włożyć do zamrażalki lub piekarnika i pomierzyć :) Ze schematu tego detektora nie wynika, że jest tam jakaś stabilizacja ale z pewnością polega na ograniczeniu wzmocnienia układów wejściowych kiedy sonda się rozjeżdża i wzrasta amplituda, tylko co się dzieje wtedy z fazą i jaki ma to wpływ na dyskryminacje? Analogowo nie ma opcji, żeby sobie z tym poradzić ale cyfrowo...

Tutaj odnośnik do takich pomiarów dot, BM950:
http://taktykpulse.com.pl/misc/Modyfika ... %20cz1.pdf

Zrobienie dobrej sondy nie jest łatwe wymaga technologii i nie wiem czy na tamte czasy Nautilus ją posiadał np. czy cewki są wykonane w technologii termospieku? Starzenie elementów może być tylko w sondach rezonansowych, w których występują elementy pasywne RC, w nierezonasowych już nie, ponieważ nie ma tam kondensatorów rezonansowych. Obecnie termostabilizacje można przeprowadzić na drodze elektronicznej i poprzez uP, można tak zaprojektować układ, który w czasie pracy na bieżąco będzie kalibrował sondę. Jednak to wymaga użycia procesora i obliczeń numerycznych.

Wiem, że jesteś pod olbrzymim wpływem tego detektora (legnedy) i ja nie mam nic przeciwko ale... Ja patrzę inaczej i nie widzę w nim niczego ciekawego. Tylko podobieństwo do W. Classic lub może bardziej Tesoro, jest ono ewidentne, co nie znaczy oczywiście, że detektor nie działa przyzwoicie.

Jednak to zabytek!

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 maja 2017, 08:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

I tu się muszę zgodzić, sonda do Nautilusa jest dramatycznie źle wykonana. Jedyna zaleta to waga... bo w środku jest pianka lub styropian. Jest lekka. Niestety swoje parametry trzyma bardzo krótko, często nowe sondy padały po 2 latach.

Jestem pod wrażeniem z dwóch powodów. Zasięg detekcji, nie wiadomo dlaczego jest bardzo duży i świetne, miękkie audio, które jak w żadnym innym wykrywaczu, synchronizowane w czasie opisują przedmioty - wielkość, głębokość i rodzaj. Po paru godzinach robisz to intuicyjnie.

To są dwie zalety których nie widziałem, w żadnym współczesnym sprzęcie.

Reszta to wady. Ergonomii i wyważenia brak. Obsługa ciężka, elektronika - baterie na wierzchu... potencjometry z przemysłu lotniczego - to akurat fajne.

Chodzi o inną rzecz czy możliwe jest zrobienie takiego ręcznego dostrajania cewki. Czy to w ogóle ma sens przy współczesnych konstrukcjach?

Rozumiem, że obecnie założone jest co w rodzaju impedancji sondy i elektronika urządzenia zakłada, że ten parametr jest stały, lub ew. na podstawie odczytu się dokalibrowuje w lepszych sprzętach? W jakiejś założonej granicy? Powyżej której po prostu nie wiem, a sonda przestaje działać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 maja 2017, 09:17 
Specjalista
Specjalista

EL NINO napisał(a):
Cewka 12x10 sef rxg 15 ds 80 : 3F. start-7,5%, 20minut 8,2%, 45minut 8,8%,90minut 7,6%.Bost 60,90 minut -18,9%, 19,1%. test: 1.F 22.5khz: start -12,1%, 20 minut- 10,5%,45minut- 8,9%,90Minut-12%.Bost 60,90 minut 23,7%,27,2%...
-temperatura 20 C
Nestety- moj Detech 12x 10 na nizsych temperaturach kolo Zera tez dosic mocno plywa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 maja 2017, 13:51 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Shelton napisał(a):
Chodzi o inną rzecz czy możliwe jest zrobienie takiego ręcznego dostrajania cewki. Czy to w ogóle ma sens przy współczesnych konstrukcjach?

Rozumiem, że obecnie założone jest co w rodzaju impedancji sondy i elektronika urządzenia zakłada, że ten parametr jest stały, lub ew. na podstawie odczytu się dokalibrowuje w lepszych sprzętach? W jakiejś założonej granicy? Powyżej której po prostu nie wiem, a sonda przestaje działać?

1. Nie. Dlatego wrzuciłem link do *pdf sondy, która jest bardzo przyzwoicie wykona. Jak widać po pomiarach ratio amplitudy w szerokim zakresie temperatur nie jest duże i taka sonda będzie dobrze pracować w każdych temperaturach.

2. Tak. Ale w lepszych i nie do końca przecież wiemy w jakich bo kto zna algorytmy programowe współczesnych wykrywaczy? Ja ich oczywiście nie znam.Teoretycznie jest to możliwe jeśli program może po podłączeniu sondy obliczyć jej parametry. I później odpowiednio skorygować. To jest oczywiście możliwie ale jak to robi np. Whites i inni (jeśli robią?) to nie wiem.

Generalnie takie wyliczenia robi się za pomocą funkcji trygonometrycznych wiec w układzie analogowym nie ma na to szans. Łatwo w układzie cyfrowym z wykorzystaniem funkcji matematycznych i bibliotek math.

Jeśli sonda jednak za bardzo się rozjedzie to przestanie działać i nic tutaj nie pomoże. Po prostu trzeba ją wymienić. Wszystko ma swoją żywotność i obecnie jest też duży rozrzut produkcyjny. Byłbym skłonny bardziej uwierzyć w to, że producent Nautilusa włożył więcej wysiłku w swoją sondę niż jakiś duży masowy producent - można kupić sondę nową, którą kompletnie nie nadaje się do użytku. Sam tak miałem i sondy ponoć były odsyłane prze sklep do serwisu Whites'a ale wiadomo, że ja raczej wybredny jestem. Oczywiście otrzymywałem informacje zwrotną, że sonda była ok ale jednak wymienili ;) Kupowałem sondy V-rated, które miały napięcie niezrównoważenia 2x od założeń produkcyjnych White's dla normalnych sond :) Mimo wszystko jak ktoś kupuje sondy do W. to radzę zwrócić uwagę na nr. fabryczny. Ostatnio miałem sondę W6x10 V-rated, która mieściła się w zakresie ale nie do końca... Nie wytrzymałem i ją rozebrałem, żeby bardziej perfekcyjnie nastroić. Jak wygląda w środku? Można się przerazić ale to dobra konstrukcja.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 maja 2017, 14:12 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Oto ta bohaterka :) Teraz jest już jest perfekcyjna ;)

TAKTYK

Załącznik:
6_10.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 maja 2017, 14:19 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

A tak wygląda sonda W 12'' w środku od początku to był mój faworyt - zestrojenie prze Whites perfekcyjne ale mimo tego i tak musiałem rozebrać ją i ... ;)

Oczywiście trochę przesadzam. Tak precyzyjne strojenie nie jest zazwyczaj wymagane. Ważne żeby ogólnie amplitudowo i fazowo było w miarę, żeby nie wyjść poza zakres, w którym układy detektora nie będą wstanie analizować sygnału. Reszta to są niuanse...

TAKTYK

Załącznik:
12.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 maja 2017, 16:29 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dzięki za rzeczowe wytłumaczenie. Po nastawach widać rozjazd cewki. Stopniowo się on zmienia w trakcie pracy do pewnego momentu. Widać to także po pozycji startowej. Położeniu pokręteł. Mam cewki mniej i bardziej rozjechane. Jedną dostroiłem za pomocą monety. Dopiero z monetą po środku się kalibruje.... stroisz takie cewki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 maja 2017, 16:53 
Specjalista
Specjalista

nebylo by mozliwe dostrojenie cewky za pomocy trimru -jak v Garretach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 maja 2017, 17:51 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

EL NINO napisał(a):
nebylo by mozliwe dostrojenie cewky za pomocy trimru -jak v Garretach?

Krótko: Nie :)

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 maja 2017, 18:04 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Shelton napisał(a):
Dzięki za rzeczowe wytłumaczenie. Po nastawach widać rozjazd cewki. Stopniowo się on zmienia w trakcie pracy do pewnego momentu. Widać to także po pozycji startowej. Położeniu pokręteł. Mam cewki mniej i bardziej rozjechane. Jedną dostroiłem za pomocą monety. Dopiero z monetą po środku się kalibruje.... stroisz takie cewki?

Do Nautilusa nie. Do W. tak.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 maja 2017, 19:38 
Specjalista
Specjalista

Dla uzitkovnikuw Spektry https://www.youtube.com/watch?v=BN-lKtPW7c4

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 maja 2017, 19:52 
Moderator
Moderator

zawsze miło ogląda się filmiki z tego kanału :1 .
A takie proste pytanie : czy z czasem każda cewka na v3 się rozstroi ??? które cewki trzymają się najlepiej ???

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]