Shelton napisał(a):
Chodzi o inną rzecz czy możliwe jest zrobienie takiego ręcznego dostrajania cewki. Czy to w ogóle ma sens przy współczesnych konstrukcjach?
Rozumiem, że obecnie założone jest co w rodzaju impedancji sondy i elektronika urządzenia zakłada, że ten parametr jest stały, lub ew. na podstawie odczytu się dokalibrowuje w lepszych sprzętach? W jakiejś założonej granicy? Powyżej której po prostu nie wiem, a sonda przestaje działać?
1. Nie. Dlatego wrzuciłem link do *pdf sondy, która jest bardzo przyzwoicie wykona. Jak widać po pomiarach ratio amplitudy w szerokim zakresie temperatur nie jest duże i taka sonda będzie dobrze pracować w każdych temperaturach.
2. Tak. Ale w lepszych i nie do końca przecież wiemy w jakich bo kto zna algorytmy programowe współczesnych wykrywaczy? Ja ich oczywiście nie znam.Teoretycznie jest to możliwe jeśli program może po podłączeniu sondy obliczyć jej parametry. I później odpowiednio skorygować. To jest oczywiście możliwie ale jak to robi np. Whites i inni (jeśli robią?) to nie wiem.
Generalnie takie wyliczenia robi się za pomocą funkcji trygonometrycznych wiec w układzie analogowym nie ma na to szans. Łatwo w układzie cyfrowym z wykorzystaniem funkcji matematycznych i bibliotek math.
Jeśli sonda jednak za bardzo się rozjedzie to przestanie działać i nic tutaj nie pomoże. Po prostu trzeba ją wymienić. Wszystko ma swoją żywotność i obecnie jest też duży rozrzut produkcyjny. Byłbym skłonny bardziej uwierzyć w to, że producent Nautilusa włożył więcej wysiłku w swoją sondę niż jakiś duży masowy producent - można kupić sondę nową, którą kompletnie nie nadaje się do użytku. Sam tak miałem i sondy ponoć były odsyłane prze sklep do serwisu Whites'a ale wiadomo, że ja raczej wybredny jestem. Oczywiście otrzymywałem informacje zwrotną, że sonda była ok ale jednak wymienili ;) Kupowałem sondy V-rated, które miały napięcie niezrównoważenia 2x od założeń produkcyjnych White's dla normalnych sond :) Mimo wszystko jak ktoś kupuje sondy do W. to radzę zwrócić uwagę na nr. fabryczny. Ostatnio miałem sondę W6x10 V-rated, która mieściła się w zakresie ale nie do końca... Nie wytrzymałem i ją rozebrałem, żeby bardziej perfekcyjnie nastroić. Jak wygląda w środku? Można się przerazić ale to dobra konstrukcja.
TAKTYK