Teraz jest niedziela, 3 sierpnia 2025, 14:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy Golden Mask 6
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2017, 18:14 
Kapitan
Kapitan

Dzisiejsze kolejne testy z Bułgarem.
Tym razem odniosę się do szybkości przemiatania. Jak już Prymek w swoich filmach na YT udowodnił, szybkość przemiatania cewką w Bułgarach nie przekłada się na jakość detekcji - nawet bardzo szybkie przemiatanie nie powoduje zaniku sygnału - paradoksalnie w niektórych przypadkach czytelność sygnałów zwiększa się zdecydowanie - nie wiem jak to wytłumaczyć. identyfikacja graficzna i cyfrowa nieznacznie może się wówczas przesuwać na skali, bądź zanikać jednak tor audio jest tak czytelny, że nie sposób nie wychwycić sygnałów na kolor. Odnoszę wrażenie, że identyfikacja dźwiękowa i graficzna sa od siebie niezależne. Tor audio generuje poprawnie sygnały na kolor pomimo, że w niektórych przypadkach tor graficznej i cyfrowej identyfikacji ma problemy - szczególnie przy słabych sygnałach i na granicy ich detekcji.
Nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się na czystym i czytelnym sygnale cofać się o krok, by ponownie przeanalizować sygnał. Niestety w Alterze tak różowo nie było, choć to szybki detektor. W nim kluczową rolę grała prędkość prowadzenia cewki. Bułgar pozbawiony jest tej wady podobnie jak deus. I ta niebywała separacja - miałem na polu kilka przypadków rozrzuconych obok siebie metali żelaznych i kolorowych. Nawet bardzo szybkie przemiatanie nie zlewało sygnałów - każdy z osobna był czytelny, wyraźnie rozróżnialny od pozostałych - tutaj widać niesamowitą szybkość detektora i dobrą selektywnośc cewek spider.
Dzisiaj testowałem skrajne ustawienia parametru gain i threshold w powiązaniu z dopalaczem power box. Jak można było przypuszczać podkręcenie na maxa sprawdzi się na czystych polach, na zaśmieconych wszechobecne drobinki metali generować będą przytłaczające sygnały.
Co ciekawe, zejście prawie do minimum z parametrem thershold aż tak bardzo nie wpływa na głębokość detekcji przedmiotów wielkości monety - no chyba że jest ona na granicy detekcji. Dla mnie to najistotniejszy póki co parametr i to nim zazwyczaj uspokajam detektor na śmieciowych polach.
Bułgara nie sposób przesterować albo tak nisko ustawić by były problemy z poprawną detekcją lub identyfikacją - co często się zdarza w zaawansowanych detektorach. On posiada spory zapas "mocy" i nawet nisko ustawiony bez problemu namierzy monetkę w zakresie swoich możliwości detekcyjnych.
Dzisiaj rekraacyjnie chodziłem na głośniku przez pewien czas i o dziwo dźwięki są czytelne - nie jest to to samo co na słuchawkach jednak widać poprawę w stosunku do poprzedniej wersji. Ton na kolor dla mnie optymalny to wartość ok 24 - nie za niski nie za wysoki - dobrze że kazdy wedle własnych preferencji może go sobie ustawić.
Przerobione słuchawki bezprzewodowe bardzo dobrze się sprawdziły - nie jest to może jakość na poziomie deusowych ws5 jednak widać po zmianie przetworników wyraźną poprawę.
Mała uwaga w kwestii ergonomii - bawiłem się dzisiaj długością wysięgu stelaża i zauważyłem, że jak stelaż jest krótko ustawiony tak by nie zginac ręki w łokciu i machając przed samymi butami ergonomia jeszcze bardziej się poprawia. Detektor wówczas jest przedłużeniem ręki, ramię i bark nie męczą sie tak bardzo.
Poprawa jakości bezprzewodowych słuchawek oraz ogóle bardzo pozytywne odczucia z użytkowania Bułgara spowodowały, że pozbywam sie kolejnego deusa. Pewnie kiedyś znowu powrócę do deusa jednak póki co dla mnie GM5+ jest optymalnym na tą chwilę sprzętem. Pamiętajcie, że to są wyłącznie moje bardzo subiektywne odczucia i mam świadomość że wielu userom Bułgar totalnie może nie przypaśc do gustu - to całkowicie zrozumiałe.
Jeśli komuś odpowiadają analogowe golden maski to przesiadka na GM5+ spowoduje odczucie większej stabilności, da dużo większe możliwości konfiguracyjne co pewnie w niektórych przypadkach przełoży się na jeszcze wiekszą efektywnośc w terenie.
W mojej ocenie w tm przedziale cenowym Bułgar jest bezkonkurencyjny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2017, 20:16 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Benekpe, moge potwierdzić twoje słowa. Tor audio i wykres graficzny są od siebie chyba niezależne, bo mialem taka sytuację, że był sygnał tylko na żelazo a na wyświetlaczu pokazał się sygnał na żelazo i wąski słupek na kolor. Dopiero minimalne ruchy cewki nad obiektem dały w słuchawkach wyraźny sygnał na kolor. Była monetka w dołku pełnym żelaza. Separacja Bułgara jest faktycznie chyba najlepsza ze wszystkich wykrywaczy jakie dotychczas używałem. Na takich dołkach GMP nie dawał rady. A sztyca to super sprawa. Po złożeniu, co trwa parę sekund wykrywacz bez problemu mieści się do plecaka czy nawet dużej reklamówki. Jedynie podłokietnik jakiś taki mały, mógłby bardziej obejmować przedramię. Ale tu chyba nic nie da się poprawić, bo jest zespolony z bateriami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2017, 22:32 
Kapitan
Kapitan

I tutaj jest wyrażna przewaga wykresu golden maska nad wykresem Altera - bo o ile sygnały złożone nie jednorodne pięknie są zobrazowane na szerokim spektrum graficznym w bułgarskim sprzęcie, to ten zagięty wężyk w Alterze tak naprawdę niewiele nam mówi - bynajmniej nie o strukturze stopu a jedynie o tym że sygnał nie jest czysty.
Poziom przebicia w zakres żelaza albo koloru w GM5+ wiele nam mówi o przedmiocie i jego strukturze. O ile czyste sygnały są do kopania bez wpatrywania się w wykres, to przy złożonej strukturze warto jednak uważnie go przeanalizować - moneta w dołku z żelazem o której pisał Krzywy jest tego przykładem.
Mnie też sie kilka razy zdarzało, że po wykopaniu krecik namierzył jakieś żelastwo i kolorek z jednego dołka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2017, 23:20 
Szeregowy
Szeregowy

A kiedy bedzie mozna kupić ten detektor normalnie w polskim sklepie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2017, 23:30 
Kapitan
Kapitan

Z tego co mi wiadomo pierwsza partia wykrywaczy rozeszła się jak świeże bułeczki - mi udało się kupić w pierwszym rzucie. Na kolejne chyba są przyjmowane zamówienia. Podobno jeszcze w kwietniu będzie nowa dostawa. O dostępność pytaj się u źródła - w tych sklepach które prowadzą sprzedaż golden masków. W sklepie internetowym producenta są dostępne od ręki - i o wiele tańsze. Realizacja też jest szybka z tego co piszą koledzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2017, 23:40 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Z firmowego sklepu producenta GMD po 7 dniach masz wykrywacz u siebie w domu ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 07:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Benekpe cyt: Nie sposób pomylić sygnał na mały kolorek z sygnałem śmieciowym jak zmięta folia, kłębek drutu, kulka ołowiana itp..
Że jak to ? zapewne chodzi Ci o sygnały nieco płytsze i pojedyncze i to jeszcze w dobrym gruncie.
Zapraszam na wspólne testy, mam wydzierżawione ponad 100h lasów i tam jest bardzo dobre miejsce do testowania.
Zabiorę ALTERA i byśmy zobaczyli te działania ID nad nieznanymi celami.
Warto porównać i zobaczyć co i jak działa, zawsze to jakaś wiedza dla przyszłych poprawek Softu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 18:52 
Kapitan
Kapitan

saper napisał(a):
Benekpe cyt: Nie sposób pomylić sygnał na mały kolorek z sygnałem śmieciowym jak zmięta folia, kłębek drutu, kulka ołowiana itp..
Że jak to ? zapewne chodzi Ci o sygnały nieco płytsze i pojedyncze i to jeszcze w dobrym gruncie.
Zapraszam na wspólne testy, mam wydzierżawione ponad 100h lasów i tam jest bardzo dobre miejsce do testowania.
Zabiorę ALTERA i byśmy zobaczyli te działania ID nad nieznanymi celami.
Warto porównać i zobaczyć co i jak działa, zawsze to jakaś wiedza dla przyszłych poprawek Softu.

Saperze - osoby, które na co dzień użytkują analogowe Golden Maski wiedzą o czym piszę. Paradoksalnie dwa tony Bułgara poprzez specyficzną modulację i generowany jednoczesny sygnał złożony w zakresie żelaza i koloru daje większą czytelność dźwięków niż wykrywacze pracujący na full tonach. To specyficzne załamanie sygnału i przebicie w zakres żelaza (ta tzw. kaczka w tle) oraz długość trwania dźwięku i wysokość jego amplitudy dają dźwiękowy obraz namierzonego celu. Oczywiście zdarzają się sygnały nie do rozróżnienia, bo kształt i udział metali w stopie jest podobny ale to oczywiste.
W Gm5+ brakuje mi trochę dźwiękowej identyfikacji wielkościowej dla większych przedmiotów na poziomie deusa - on pięknie sygnalizuje w specyficzny sposób takie przedmioty jak puszka po piwie czy większy kawałek blachy.
Saperze, udowadnianie wyższości jednego sprzętu nad drugim podczas takich testów w mojej ocenie nie ma większego sensu, bo dla jednych wyznacznikiem tej wyższości będzie głębokość detekcji, dla innych będzie lepsza separacja a dla jeszcze innych czytelność toru audio i wyczuwalność niuansów dźwiękowych. Miarą skuteczności detektora dla mnie jest jego efektywność w terenie - cokolwiek to znaczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 19:44 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dla mnie właśnie na tym takie "testy" polegają że mogę obserwować w praktyce coś o czym ktoś pisze, jest mi to w stanie pokazać w terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 20:27 
Kapitan
Kapitan

saper napisał(a):
Dla mnie właśnie na tym takie "testy" polegają że mogę obserwować w praktyce coś o czym ktoś pisze, jest mi to w stanie pokazać w terenie.

Wobec tego nie pozostaje mi nic innego jak w końcu spotkać się z Tobą na wspólnych wykopkach.
Artur - jak się tylko trochę obrobię w robocie i będę miał więcej czasu na pewno się spotkamy i w terenie pobawimy się naszymi zabawkami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 21:01 
Kapitan
Kapitan

Witam rozumiem ze gm6 to ten gm5+ ? Jest już dostępny w kraju?
dzieki za info pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 21:12 
Kapitan
Kapitan

benekpe napisał(a):
Artur - jak się tylko trochę obrobię w robocie i będę miał więcej czasu na pewno się spotkamy i w terenie pobawimy się naszymi zabawkami.
A więc czekamy na materiał multimedialny :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 22:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Producent nie ma obecnie GM5+. Powodem jest nie dostarczenie nadajników bezprzewodowych od wykonawcy. Trzeba chwilę poczekać. Lub zamówić wersję, gdzie nadajnik jest pogwarancyjny po naprawie i nie obejmuje go gwarancja.

Co do ID w urządzeniach VLF to niestety jest mocno umowne nawet w postaci takiego wykresu jak w GM5.

Dopiero sprzęt o wielu częstotliwościach pokazuje na zasadzie zależności z czym mamy do czynienia, i jest bez porównania lepiej, niestety też nie w 100%. Na dodatek wiążę się to z dłuższą obróbką sygnału, i większą bateriożernością.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 23:21 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

No ale weź i chodź z wieloczęstotliwościowcem tak z 30-40 cm nad ziemią :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 23:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Shelton napisał(a):
Na dodatek wiążę się to z dłuższą obróbką sygnału.

Co za głupoty!!! :D Akurat ten ADC potrafi przetwarzać kilku sygnałów równocześnie prawie jak flash..

Wrażenia są raczej w głowie (czysto subiektywne) i nijak się mają do układu

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 44  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]