Teraz jest niedziela, 3 sierpnia 2025, 14:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy Golden Mask 6
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 08:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

?Nie głupoty, tylko fakty. CTX i Spectra są sporo wolniejsze, a pracują jako wieloczęstotliwościowe. Tryb dynamiczny jest bardzo wolno. Jak się przełączy na pojedynczą układ dyskryminacji działa sporo szybciej. Więc, jak nie używałeś obu urządzeń to się nie wypowiadaj.

CTX w miejscu gdzie jest sporo żelaza po prostu się zatyka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 09:09 
Kapitan
Kapitan

Któryś z Panów teoretyków użytkował nowego GM5+? Zaprzestańmy tych teoretycznych wywodów i skupmy się na temacie wątku, bo kolejny nam się mocno rozmydli.
W kwestii stabilnośći identyfikacji graficznej - wyświetlane szerokie spektrum niewiele się różni przy różnej głębokości detekcji - może się wykres nieco zwężać lub rozszerzać, jednak zobrazowanie złożoności namierzonego przedmiotu pozostaje takie samo. W Alterze nawet przetarcie butem powoduje często diametralnie różne wskazanie - tutaj stabilności identyfikacji nie ma - co potwierdzają inni użytkownicy. W deusie nie wiem jak jest, bo panel nosiłem zawsze w kieszeni. Wyśmiewany Bułgar bije na głowę stabilnością identyfikacji Francuza i Polaka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 09:36 
Moderator
Moderator

od wizualizacji bardziej mnie interesuje gain i jego zależności z innymi ustawieniami np. progiem wiodącym i głośnością . Przeglądałem instrukcję i nie znalazłem klasycznego ustawienia czułości tylko trzy stopnie gain i właśnie zastosowanie tego ustawienia w najbardziej zasyfionych miejscówkach interesuje mnie najbardziej . Pewnie jeszcze za wcześnie na takie info ale mam prośbę żeby właściciele zwrócili na to uwagę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 11:21 
Kapitan
Kapitan

Wedle moich obserwacji wzmocnienie na poziomie 1,2 sprawdzi się na czystych terenach. Tam ledwo wyczuwalne sygnały wraz ze wzrostem tego parametru zdecydowanie stają się głośne i jednoznacznie do kopania. Niestety na śmietnikach, gdzie wszechobecne drobinki różnych metali generują ciąg sygnałów musiałem parametr gain ustawić na 0 lub 1. Dyskryminacja wielkościowa (thershold) ustawiona niżej - ja chodzę na śmietnikach nie wiecej niz na 10 - zdecydowanie uspokaja dekoder a mały kolorek i tak będzie ładnie zasygnalizowany. Ta funkcja bardzo przypomina mi tryb PITCH w deusie, gdzie na śmietnikach deus uspokajał się i ładnie wyłuskiwał w natłoku drobinek śmieciowych sygnały na mały kolor.
Będę starał się zrozumieć wzajemny wpływ tych nastaw na siebie i podzielę się z Wami spostrzeżeniami - jak to się przekłada na efektywność poszukiwań na takich trudnych terenach. Cały czas przy cichych wątpliwych sygnałach staram się zmieniać wartości tych nastaw i dostrzegam różnicę w jakości detekcji takich trudnych przedmiotów. Dobre zrozumienie tych zależności na pewno pozwoli każdemu na optymalne wykorzystanie detektora w terenie.
Czy ktoś testował już dyskryminację głębokościową? Jakieś spostrzeżenia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 13:24 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Podobno zmiana częstotliwości na 8khz uspokaja maszynę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 13:31 
Kapitan
Kapitan

Shelton napisał(a):
Podobno zmiana częstotliwości na 8khz uspokaja maszynę.

Być może, jednak jeśli ktoś nastawia się na mały kolorek wówczas zdany jest na wyższą.
Nadwarażliwość na drobinki śmieciowe Bułgara jest wynikiem jego wyjątkowej czułości. To jest po prostu reakcja na zalegające pod cewką drobinki metali, które w przypadku innych wykrywaczy mogły by być pominięte. Dlatego dyskryminacją wielkościową uspokoimy detektor i wszechobecne drobinki na śmieciowym polu już nie będą nas irytować.
Na czystym polu GM5+ milczy jak głaz i nie przepuści żadnemy metalowemu przedmiotowi.
Trącanie cewką o suche badyle czy nawet trącanie kablem cewki nie wzbudza wykrywacza. Tak samo jak telefon komórkowy czy Xpointer którego uzywam. Stabilność pracy na poziomie Altera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 14:42 
Plutonowy
Plutonowy

Witam. Chciałem zapytać odnośnie GM 5+ lite a ten full, który ma słuchawki bezprzewodowe, baterie akumulatorki z ładowarką i coś jeszcze? Może jest większa różnica w zawartości pudła? Z jaką cewką sprzedawany jest GM5+? Czy ewentualnie można sobie wybrać cewkę, może ktoś opisze cewki do czego i na jakie pola itp

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 15:23 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Możesz wybrać. Wejdź na stronę producenta, tam są okna wyboru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 18:57 
Sierżant
Sierżant

Fuks w wersji Lite nie ma słuchawek ale też transmitera do nich, Aku ,ładowarki, sondę wybierasz sam. Ekonomicznej wziąć 12 spider.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 19:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Strzała.
Małe pytanie do użytkowników sond S.E.F Detecha 12x10 i 8x6 w bułgarach. Jak te sondy wypadają na tle spiderów w kwestii jakości wykonania, osiągów itd.
Moja 9" Spider po roku czasu, (ok. 1200 godz. w terenie) zaczyna zdychać. Badziewiastą osłonę zdarłem i się samoistnie rozpadła po miesiącu.
Zdzieram sondę, bo nie będę kupował osłon co miesiąc.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano czwartek, 13 kwietnia 2017, 19:36 przez berthiot, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 19:15 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Mam taką sondę do Whitesa Spectry i jest o niebo lepsza od fabrycznej, ale to wersja V rated. Z tego co czytałem, są dobre, ale jakość czasami szwankuje.

Potrafią paść bez powodu.

benekpe, a jak ci się sprawuje dyskryminacja oparta o głębokość? Przetestowałeś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 20:30 
Szeregowy
Szeregowy

Możesz spróbować cewki Mars , według producenta nie potrzeba używać osłon .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 21:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kiedyś używałem Tekneticsa. Podobno ich 11"DD też można używać bez osłony. No nie wiem, fakt że zajeło mi to 4 lata ale też prawie ją zdarłem.
Ktoś powie: to po ch... szurasz po glebie? Ano, jak to mówią:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 21:19 
Kapitan
Kapitan

Shelton napisał(a):

benekpe, a jak ci się sprawuje dyskryminacja oparta o głębokość? Przetestowałeś?

Na razie tej funkcji nie tykam. Staram się dobrze poznać Gain i Threshold i ich wzajemny na siebie wpływ. Może przy następnym wypadzie coś z tą dyskryminacją pokombinuję. Niestety ostatnio jestem mocno zapracowany i nie mam tyle czasu wolnego ile bym chciał. Na pewno tą ciekawą funkcję dokładnie przetestuję bo nie ukrywam też mnie mocno intryguje.
Może już ktoś z posiadaczy nowego Bułgara coś kombinował z tą funkcją?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2017, 21:22 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zobacz jak to działa w powietrzu. Ja odbiorę w przyszłym tygodniu to postaram się przy tym też pogrzebać.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 44  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]