Teraz jest niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Maska 5+
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 14:12 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Tam ich nie ma sprawdzałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 kwietnia 2017, 19:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

W dziale giełda widziałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nowy Golden Mask 6
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 14:06 
Plutonowy
Plutonowy

benekpe napisał(a):
Abaqus - postaram się zrobić dla Ciebie taki test w wolnej chwili - monety takie mam, bo kolega wclan kiedyś mi je podarował na potrzeby testu, które dla niego zrobiłem starym GM5.
Na jakiej głębokości zakopać monetki? Bo rozumiem, że nie chodzi o test powietrzny?
Oczywiście wszystko zarejestruję na kamerze. Z płasko ułozonymi tymi niklowymi monetami nie ma obsolutnie żadnych problemów.

Witaj. Jak już będziesz robić testy, to proszę o sprawdzenie jak wykrywacz zachowuje się jak trafi na żużel (szlaka). Jeżeli będzie to możliwe test w powietrzu jak i w ziemi. Z góry dziękuje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 15:50 
Kapitan
Kapitan

Żużel na naszych ślaskich polach w przeciwieństwie do kamieni magnetycznych sygnalizuje nisko z wyczuwalnym przebiciem na żelazo.
Co do testu na monety niklowe, to tak jak już pisałem koledze Abaqus na płasko identyfikuje poprawnie jako kolor z delikatnym przebiciem na żelazo zależnie od głębokości zalegania. Pionowo na sztorc niestety nie jest już tak różowo. Przy przemiataniu wzdłuż i w poprzek niestety dźwięk i wykres na żelazo czsami z delikatnym przebiciem na kolor - absolutnie nie do kopania. W wolnej chwili nakręcę jakiś film z tego testu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 17:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Chodził mi po głowie ale...
Pytanie, co zrobić jak się kopie żelazo bo i takie miejsca przecież są?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 18:16 
Generał Broni
Generał Broni

Na dwóch tonach będziesz miał żelazo i kolor. Sam zdecydujesz co kopać. Tutaj masz jeszcze ID numeryczne i wykres spectrum więc chyba nie będziesz miał problemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2017, 19:37 
Kapitan
Kapitan

Na ciekawej miejscówce warto kopać wszystko co przebija na kolor. Graficzny wykres pomaga ocenić wielkość przebicia na żelazo - czy dominuje kolor czy raczej żelazo. Intuicja i doświadczenie pozwoli ocenić czy sygnał jest do kopania czy nie. Trudno to wyjaśnić w słowach, ale sygnały na kolor z przebiciem na żelazo są fajnie zobrazowane i nawet moneta częściowo zamaskowana przez żelazo jest ładnie zasygnalizowana i zobrazowana. Wąskie wskazanie na kolor z przebiciem w zakresie żelaza jest zawsze do kopania. Jak się zrobi cieplej to spróbuje nakręcić film w terenie, gdzie zobrazowane będą takie mieszane sygnały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 08:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Na rokującej miejscówce kopę nie tylko to co przebija na kolor, ale to co przebija na żelazo, jest żelazem, kolorem, doslownie wszystko do ostatniego gwoździka, folijki, kapsla i nakrętki. Jak uniknąć w takim przypadku kamieni, bo z tego co zrozumialem jedne przebijają na żelazo, inne na kolor?
Damiano jak z tymi kamolami jest na Jurze, sporo tego? Nigdy nie mialem wykrywacza, który mial z tym problem. Nowak potrafil się delikatnie wzbudzać od wapiennych skal. Podstawowe pytanie: jak radzi sobie przy wapiennych skalkach, rumoszu skalnym?
Podajcie jakieś linki do filmików z kamolami i GM5+ jeśli jest coś takiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 08:50 
Generał Broni
Generał Broni

Kamienie dają sygnał bardzo rozpoznawalny te magnetyczne że tak je nazwę.
Natomiast koksy czy żużle dają sygnał przebijający w stronę koloru lub żelaza, taki mieszany.
Odnośnie skałek i rumoszu niestety nie wiem jak będzie bo nie widziałem jeszcze zachowania w takich okolicznościach.
Odnośnie czy dużo czy mało takich kamoli trudno jednoznacznie powiedzieć - można rzec bywają ale nie jest to na pewno żadne przekleństwo dyskwalifikujące ten sprzęt moim skromnym zdaniem. Mogę tylko gdybać że będą takie miejsca gdzie może ich być więcej ale sygnał będzie w 100% rozpoznawalny.
Przepraszam że trochę nie na temat ale obserwacje że starszych modeli a nie z GM 5+ - uważam jednak że będzie identycznie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 09:44 
Kapitan
Kapitan

damiano napisał(a):
obserwacje że starszych modeli a nie z GM 5+ - uważam jednak że będzie identycznie.

Potwierdzam - zachowanie nowego Bułgara na kamienie magnetyczne i koks jest porównywalne do wcześniejszych modeli. Swoją drogą nie wiem dlaczego akurat w golden maskach wszystkim to przeszkadza, skoro większość czułych wykrywaczy podobnie w takich sytuacjach reaguje. Sygnały bardzo charakterystyczne i rozpoznawalne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 09:51 
Generał Broni
Generał Broni

Ja bym nawet był skłonny powiedzieć że Golden Mask "robi" to lepiej niż inne firmy - bardziej rozpoznawalnie.
Np. z Tesoro nie jest już tak różowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 09:55 
Plutonowy
Plutonowy

To nie chodzi o to, że akurat w GM to przeszkadza, tylko na przykładzie moim, chciałbym sprzęt, który te problemy zmniejsza do minimum. Bardziej przeszkadza mi zachowanie wykrywaczy pod liniami niskiego i wysokiego napięcia bez zbijania SENSITIVE. Nie wiem jak to się ma w przypadku GM bo to dla mnie bardziej ważna sprawa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 13:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie, orientacyjny zasięg na klamrę AW w powietrzu na cewce 12", na niskich KHz powiedzmy 4 do 7, na wlączonym PBoxie oczywiście? Na filmikach tylko monety i monety...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: GM5+
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 20:48 

witam wszystkich czy ktoś z kolegów poszukiwaczy posiada może instrukcję do GM 5+ :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GM5+
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 21:18 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Kolega Benekpe udostępnił,
benekpe napisał(a):
Dla Wszystkich zainteresowanych przesyłam link do instrukcji obsługi GM5+ w języku polskim opracowaną przez Centrum Elektroniki w Tarnowskich Górach:
https://www.dropbox.com/s/dzp5ijjlhkraq ... 0.pdf?dl=0

Wyczyscilem niepotrzebne dyskusje, prosze trzymac sie tematu watku (bez rozmow o aktualnych promocjach czy cenach)

wclan

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 44  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]