Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 12:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Maska 5+
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2017, 20:42 
Kapral
Kapral

Pytanie do posiadaczy golden mask 5+. Chodzę od roku z garrett ace 250, razem z kolegą posiadaczem fisher f70. Chodzimy wolno i w miarę dokładnie, przeważnie po leśnych drogach. W jedna stronę ja prawa stroną on lewą, w drodze powrotnej się zamieniamy. Mamy kilka ciekawych miejscówek. Wychodzi sporo monet i bardzo mało śmieci, niestety jest sporo drobnych odłamków. Moje pytanie czy tym sprzętem da się jeszcze coś wyciągnąć ? drogi oczyszczone - czekają na głębsze wykopy. Czy da się jakoś wyeliminować te drobinki odłamków bijące na kolor? i na jakiej chodzić częstotliwośći jeśli szukamy monet: na 8 czy 18 kh ? I jeszcze prosiłbym o porównanie do ace 250 na cewce standardowej i fishera f 70 na cewce koncentrycznej małej .Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2017, 21:06 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Częstotliwość niska teoretycznie powinna być głębsza i lepiej współpracować z większymi przedmiotami i srebrem. Gorzej reaguje na złoto czy folię.

Zmartwię cię. Odłamków nie unikniesz z żadnym sprzętem. Jak są z tego samego materiału co moneta i podobnych rozmiarów. Nie ma na to szans.

Jedyne co ci może dać GM5+ to lepsza separacja w śmietniku i nieco większa głębokość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2017, 21:26 
Kapitan
Kapitan

Z tymi wysokimi nastawami nie ma co przesadzać - i tak Bułgar ma spory zapas mocy.
Ja wzmocnienie gain nie ustawiam wyżej jak na 1, powerboxa rzadko używam, bo jak jest ciekawy fant to i bez dopalacza będzie wykryty. Trzeba pamiętać, że te filtry spłycają głębię dźwiękową. Niuanse dźwiękowe najbardziej czytelne są przy gain ustawionym na 0 i bez powerboxa - wówczas dźwiękowa identyfikacja wielkościowa jest bardziej czytelna. Z każdym kolejnym wypadem audio jest coraz bardziej czytelne - tak jak podejrzewałem, trzeba się po prostu z tą piszczałką osłuchać - tak jak z każdą inną.
Muszę się przyznać, ze mi też szybka zaparowała od środka jak na dworze jest zimno. Dzwoniłem do serwisu okazuje się, że to częsta przypadłość, bo najprawdopodobniej w procesie produkcji w otoczeniu utrzymywała się jakaś wilgoć, a puszka jest wodoszczelna, więc ta wilgoć nie ma jak odparować. Ja poradziłem sobie z tym odkręcając tylną ściankę i kilkanaście minut susząc wnętrze pszki suszarką na małej mocy. Po odparowaniu wilgoci wystarczy dokręcić tylną ściankę i nie ma już z tym problemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2017, 22:17 
Kapitan
Kapitan

Shelton - Threshold ustawiam stosownie do poziomu zaśmiecenia terenu. Na czystym polu spokojnie można mieć ten parametr ustawiony wyżej 24-26 do granicy stabilności i wrażliwości na sygnały EMI. Na śmietnikach schodzę nawet do ok 10.
Ty w swoich ustawieniach miałeś 15 - nie za nisko?
Ja sądzę, że wysoko podkręcony nadaje się jedynie na naprawdę czyste tereny. Wraz ze wzrostem zaśmiecenia należy zniżyć wszystkie te nastawy - Gain, Threshold, PowerBox - bez wyjątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2017, 22:26 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Duży śmietnik był. Koks, żelazo i kolor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2017, 23:04 

Moim zdaniem Threshold na 15 to tak jak by chodzić na 1/3 możliwości tego wykrywacza. Ja osobiście chodzę na Threshold 24-26, Gain 1-2, P Box High i 18kHz dzięki czemu wykrywacz jest bardzo szybki. W miejscach przeczesanych wcześniej T2 wychodzą ciekawe fanty!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2017, 23:12 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

U mnie na 25 był stanowczo za głośny. Mineralizacja na poziomie 35. Także niestety trzeba było trochę wyciąć. Filtr na pewno zwalnia i zmniejsza głębokość.

Z drugiej strony Gain powinien sterować prędkością nie threshold.

Gain jeśli dobrze rozumiem to filtr gruntowy. 0 największa prędkość, ale mała głębokość. 2 odwrotnie. Taka reaktywacja z Deusa.

Threshold to silencer, odcinający słabe sygnały i tracący na głębokości.

Jak się mylę poprawcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2017, 23:44 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Z gain i threshold Jest dokładnie tak jak piszesz.
Ja nawet na śmietniku threshold mam ustawione na 24. Ale chodzę wtedy na tonach mono. Disc depth jak najwyżej, ta funkcja wpływa też na szybkość wykrywacza, im wyższa, tym jest szybszy, ale do końca jeszcze jej nie rozgryzłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2017, 23:48 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

W sumie racja threshold powinno się ustawić poniżej linii zakłóceń, ja trochę poszedłem na łatwiznę i obciąłem mocno. Fakt, że nie było słychać prawie wcale gruntu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 20:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ok jestem po kolejnych testach. Cewka 12 cali działa i lepiej się nią pracuje jeśli chodzi o wydajność... tu nie ma dwóch zdań, ale 9tka jest stworzona dla tego urządzenia. Wydaje mi się, że mniej stabilnie na niej pracuje... większa podatność na zakłócenia. Gain 0 i threshold 22 i urządzenie jest nadal głębokie. Mocne sygnały na 15 - 20 cm. Nie ma z tym najmniejszego problemu.

Linia audio jest do nauczenia, ale brakuje jest wyrazistości i dopracowania. Dla mnie to jedna z wad tego urządzenia, spodziewałem się jednak więcej. Tutaj GM5+ rozczarowuje, ale da się z tym żyć.

ID jest ok, ale często niestabilne sygnały, potrafią być zjedzoną monetką. Należy brać to pod uwagę i takie mniej klarowne sygnały kopać.

Idealnie sygnalizowane są guziki i plomby tak jak pisałem wcześniej to spora zaleta tego urządzenia. Po prostu od razu wiadomo. Widać to na wykresie.

Mam dziwne wrażenie, że czasami przetwornik się zatyka i może dochodzić do pomijania wysokich sygnałów wraz z większą prędkością przemiatania (Threshold 22 i Gain 1, Power box: low).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 21:00 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

A jak się objawia to zatykanie, bo u mnie na THR 24-26, gain 1 i PB low nic takiego nie występuje. Można przemiatać bardzo szybko, a GM5+ przy kilku obiektach leżących blisko siebie terkocze jak karabin maszynowy, dźwięki są ostre i rozdzielone.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 21:04 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Czasami wysoki ton jest jak by przerwany na ułamek sekundy. Jak wracamy na niego cewką, staje się pełny i powtarzalny. Mamy tu sporą mineralizację, 30 - 40. I masę śmieci. To są śmietniki na polach z gruzu i koksu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 22:23 

U mnie też tak jak pisałem Threshold 24-26, Gain 1-2 , P.Box High, GB 45-55 , f- 18kHz i nie ma mowy o zatykaniu, urządzenie jest bardzo szybkie, nawet mega szybkie! Przy cewce 12" spider potrafi o wiele szybciej separować niż Teknetics T2. Ale to oczywiście subiektywna opinia po 3 miesiącach użytkowania GM5+.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 22:38 
Kapral
Kapral

Posiadacze Golden Mask 5 + proszę o podzielenie się opiniami, opartymi na własnym doświadczeniu. Mam 3 pytania:
1 na jakich głębokościach (przykładowych) mniej więcej wykopaliście np monety (i jakie), guziki itp.
2 w jakich przedziałach numerycznych znajdują się przeważnie monety, w jakich druty, srebro, a w jakich żelazo ?
3 czy ktoś z Was posiadał wcześniej garretta ace 250 lub at pro - i mógłby bazując na własnym doświadczeniu porównać te wykrywacze? i czy szukał tym nowym miejsca przeszukane którymś z tamtych ?- jakie efekty ?
Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 23:22 

sphinxxx33
1 od 5 do 35cm
2 żelazo od -20 do + 10 ,folia, druty 25-40, Polmos 71-73, monety są z różnych materiałów 40- 87...
3 w miejscach gdzie schodziłem z T2 znalazłem sreberka i guziki.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 44  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]