Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 12:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Maska 5+
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 00:14 
Kapral
Kapral

Dopytam jeszcze. To urządzenie nie pokazuje (przybliżonej ) głębokości zalegania przedmiotu ? w takim razie skąd wiadomo jak głęboko zakopany jest przedmiot?. I jeszcze opinia. Dziś Pan M.Majchrowicz umieścił na you tube filmik z testów tego sprzętu w terenie. Jak dla mnie obraz graficzny i skala liczbowa sygnałów strasznie rozjechana. Czy u was też tak jest? czy to wina maksymalnych ustawień ? czy może na 18 khz wygląda to nieco lepiej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 08:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nie ma głębokości zalegania. To i tak zawsze jest umowne, bo zależy od wielkości rzeczy. Głębokość sprawdzasz podnosząc cewkę. Tzn. wielkość, głębokość w ten sposób.

ID nie jest rozjechane. Najpierw dźwięk, później ID. Nie odwrotnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 08:41 
Generał Broni
Generał Broni

Nie wiem jak w 5+, ale w mojej 5 nauczyłem się po dźwiękach, czy mam przedmiot płytko, czy głęboko i wiem kiedy użyć saperki, czy tylko zgarnąć ziemie dłonią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 09:00 
Kapitan
Kapitan

Michał, napisz proszę jak zachowywał się wykrywacz pod liniami WN - na filmie był spokój, ale czy rzeczywiście tak było? I jak oceniasz jego zachowanie pod tymi liniami w odniesieniu do innych wykrywaczy w tamtym miejscu?
Co do zaparowanej szybki - to jak pisałem wcześniej, w procesie produkcji ta wilgoć została uwięziona w puszcze elektroniki która jest hermetyczna i nie może ona samoistnie odparować.
Sposobem jest odkręcenie tylnej ścianki, albo nawet delikatne jej uchylenie i delikatnym nawiewem ciepłego powietrza usunięcie tej wilgoci - u mnie ta wilgoć odparowała całkowicie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 10:09 
Generał Broni
Generał Broni

Ciekawi mnie czy problem wilgoci czasami nie powróci.
Przecież przy zmianach temperatury środek na pewno się spoci, wcześniej czy później.
Myślę że lepszym rozwiązaniem byłaby mała dziurka jak od szpilki w miejscu np. od spodu obudowy.
Patent znany np. ze starych modeli GPS, nawet takich które wytrzymują zanurzenie do 1 m przez 30 min.
Warunek dziurka musi być tylko jedna.
Podobne patenty stosuje się w obudowach hermetycznych w elektryce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 10:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

benekpe napisał(a):
Michał, napisz proszę jak zachowywał się wykrywacz pod liniami WN - na filmie był spokój, ale czy rzeczywiście tak było? I jak oceniasz jego zachowanie pod tymi liniami w odniesieniu do innych wykrywaczy w tamtym miejscu?
Co do zaparowanej szybki - to jak pisałem wcześniej, w procesie produkcji ta wilgoć została uwięziona w puszcze elektroniki która jest hermetyczna i nie może ona samoistnie odparować.
Sposobem jest odkręcenie tylnej ścianki, albo nawet delikatne jej uchylenie i delikatnym nawiewem ciepłego powietrza usunięcie tej wilgoci - u mnie ta wilgoć odparowała całkowicie.

W miarę stabilny pod liniami, choć słychać zakłócenia i mają one wpływ na pracę urządzenia. Ogólnie tragedii nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 10:54 
Podporucznik
Podporucznik

Zauważyłem że GM5+ daje taki cichy stabilny sygnał przy głębszych monetkach czy medalikach,nawet bardzo małych(1/4 kopiejki wyszła na 22-23 cm)- stare dawno nie użytkowane pola(częst. 18,G-1,PWR low,treshold22,Ddepth 15).W lesie w glebie z kamieniami magnetycznymi(poziom mineralizacji 48-50) małe cienkie sreberko śred ok 2cm na ok 30 -35cm,przy czym patrząc tylko na wykres na pewno bym nie kopał,natomiast sygnał koloru jakby ''grubszy'' z chrapliwym zakończeniem(czest. 8,G-2, PWR max,treshold 21). Oczywiście głębokość jest przybliżona.
Wydaje się że cewka 9 bardziej się wzbudza niż 12 przy max nastawach przy uderzeniach np o gałęzie.
12'' bardziej obciąża rękę i to wymusza wolniejsze przemiatanie, ale dla mnie to raczej na plus.
U mnie po deszczu zaparowania panelu nie stwierdziłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 11:41 
Kapitan
Kapitan

yanu.sh napisał(a):
U mnie po deszczu zaparowania panelu nie stwierdziłem.

Problemem nie jest deszcz czy warunki atmosferyczne - bo puszka jest przed nimi zabezpieczona. W moim egzemplarzu wilgoć zamknięta została w puszcze na etapie produkcji - pewnie w pomieszczeniu w którym składali detektor nie była zbyt wysoka temperatura albo wilgotność powietrza to spowodowała - i objawiało się to tym, że chodząc rano po polu jak temperatury są jeszcze nie za wysokie, to ta wilgoć skraplała się na wyświetlaczu od środka. Jeśli u mnie problem będzie się powtarzał, zrobię tak jak pisał Damiano - maleńkim wiertłem nawiercę u dołu otwór w puszcze by dać szansą na odparowanie wilgoci. W GM5 nie było takiego efektu - bo i obudowa nie była wodoszczelna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 11:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To jest jedynie nie miły incydent. Nie powinien mieć miejsca, ale jak piszecie do zwalczenia. Ogólnie pozytywnie mnie zaskoczył, gdyby doszlifować resztę konstrukcji...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 12:04 
Kapitan
Kapitan

Jedno trzeba przyznać Bułgarom - nie spoczęli na laurach, starają się poprawiać swoje i tak udane dotychczasowe konstrukcje. Biorąc też pod uwagę korzystny stosunek jakość/skuteczność/cena ich wyroby są ciekawą alternatywą dla nawet dużo droższej konkurencji. Ja jestem fanem tej marki i jeśli za jakiś czas wyjdzie kolejny ich model, to podobnie jak dotychczas kupię go w ciemno :)
Drobne potknięcia i niedopatrzenia zdarzają się wszystkim - nawet tym dużym potentatom rynkowym. Ważne, że producent wyciąga wnioski i stara się to z czasem poprawić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 12:08 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

benekpe napisał(a):
Jedno trzeba przyznać Bułgarom - nie spoczęli na laurach, starają się poprawiać swoje i tak udane dotychczasowe konstrukcje. Biorąc też pod uwagę korzystny stosunek jakość/skuteczność/cena ich wyroby są ciekawą alternatywą dla nawet dużo droższej konkurencji. Ja jestem fanem tej marki i jeśli za jakiś czas wyjdzie kolejny ich model, to podobnie jak dotychczas kupię go w ciemno :)
Drobne potknięcia i niedopatrzenia zdarzają się wszystkim - nawet tym dużym potentatom rynkowym. Ważne, że producent wyciąga wnioski i stara się to z czasem poprawić.

To jest prawda jeśli chodzi o innowacyjność idą do przodu. Natomiast jeśli chodzi o jakość wykonania czy dopracowanie konstrukcji, jest już znacznie gorzej. Wspominając konkurencję, to audio jest bez porównania lepsze ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 12:42 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dzięki temu, że Bułgar jest głęboki i skuteczny a jednocześnie prosty - włączasz i szukasz - to można mu to audio spokojnie wybaczyć, jak dla mnie jest akceptowalne.
Mi się podoba, że w stosunku do GM5 producent wprowadził wyraźne zmiany, a nie tylko kosmetyczne poprawki. Widać że mocno się stara i nie chodzi mu tylko o marketing. W zasadzie to powinien go nazwać GM6, ale skoro tak nie zrobił, to pewno tą nazwę ma zarezerwowaną do następnego projektu, który już pewnie powstaje.
Przerzuciłem sporo wykrywaczy, ale ten zostanie u mnie na dłużej, no chyba że wyjdzie 6 :D
Czy ktoś już rozgryzł co dokładnie daje nam disc depth?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 16:53 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Shelton napisał(a):
benekpe napisał(a):

To jest prawda jeśli chodzi o innowacyjność idą do przodu. Natomiast jeśli chodzi o jakość wykonania czy dopracowanie konstrukcji, jest już znacznie gorzej. Wspominając konkurencję, to audio jest bez porównania lepsze ;)

Shellton jeśli szyba Tobie zaparowała to jaki sens mówić o dobrej wykonalności.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 16:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Krzywy napisał(a):
Dzięki temu, że Bułgar jest głęboki i skuteczny a jednocześnie prosty - włączasz i szukasz - to można mu to audio spokojnie wybaczyć, jak dla mnie jest akceptowalne.
Mi się podoba, że w stosunku do GM5 producent wprowadził wyraźne zmiany, a nie tylko kosmetyczne poprawki. Widać że mocno się stara i nie chodzi mu tylko o marketing. W zasadzie to powinien go nazwać GM6, ale skoro tak nie zrobił, to pewno tą nazwę ma zarezerwowaną do następnego projektu, który już pewnie powstaje.
Przerzuciłem sporo wykrywaczy, ale ten zostanie u mnie na dłużej, no chyba że wyjdzie 6 :D
Czy ktoś już rozgryzł co dokładnie daje nam disc depth?

Serio? no ot jest jednak zabawka.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 17:08 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Chodzi o coś innego jak jakość. Ergonomia, taka jak wyważenie, czy prostota obsługi powoduje, że maszyna jest niezła. Wykonanie i jakość to zupełnie inna historia.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 44  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]