Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 12:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Maska 5+
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 12:46 
Kapitan
Kapitan

Shelton napisał(a):
Chodzi o coś innego jak jakość. Ergonomia, taka jak wyważenie, czy prostota obsługi powoduje, że maszyna jest niezła. Wykonanie i jakość to zupełnie inna historia.

Co dokładnie w wykonaniu i jakości nie pasuje Ci w tym detektorze? Rozwiń proszę swoją wypowiedź - myślę, że warto szczerze pisać o plusach i minusach każdego detektora.
W mojej ocenie wykonanie i jakość tego detektora jest na wysokim poziomie. Problem z zaparowanym wyświetlaczem można bez problemu samemu w prosty sposób rozwiązać - to nie jest absolutnie jakaś wada tego wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 15:30 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Parowanie wyświetlacza, brak ograniczników w sztycy - ja za daleko wyciągniesz to sztyca lata i jest luz, hałas przy włączaniu słuchawek - uruchamianiu urządzenia. Wyważenie pasuje mi bardziej na cewce 12 cali niż 9 cali.

To z wykonania i ergonomii. To nie są jakieś wielkie wady nie zrozumcie mnie źle.

Jakość dźwięku w słuchawkach dodanych do zestawu niestety jest bardzo słaba i to nie powinno mieć miejsca.

Same słuchawki mi pasują.

Tak jak pisałem wcześniej audio - jak dla mnie jest niestety niezbyt dobre. Mimo, że pewne rzeczy są czytelne tak jak kamienie, czy puszki, ale zdecydowanie widać, że potrzeba jeszcze trochę pracy. Można oczywiście z tym żyć. Mnie akurat to nie pasuje, ale to jest tylko moje osobiste zdanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 15:45 
Kapitan
Kapitan

Michał - moje ostatnie do Ciebie pytanie.
Mógłbyś porównać Bułgara z Alterem71? Chodzi mi o ogólne wrażenie z użytkowania. Zarówno sprzęt Rutusa i Golden Mask są dla Ciebie z tego co wiem nowościami - wcześniej nie testowałeś ich wcześniejszych produktów. Jak oceniasz ich łatwość obsługi, czytelność toru audio, ogólnie pojmowaną skuteczność, ergonomię i jakość wykonania? Z perspektywy czasu możesz napisać z którym lepiej Ci się kopie drobnicę?
GM5+ to typowy drobnicowiec, Alter71 sprzęt uniwersalny - więc nie chodzi o to by wykazać wyższość jednego nad drugim, ale o takie bardzo subiektywne Twoje odczucia - z którym z tych detektorów wolałbyś wybrać się na drobnicę? :666
PS
Możesz porównać graficzne zobrazowanie i stabilność cyfrowej ID obu sprzętów? Czy według Ciecie szerokie spektrum Bułgara daje więcej czy mniej cennych informacji niż graficzny wykres Altera?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 16:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ogólne poczucie estetyki... wybieram Bułgara. ID, obsługa funkcji, stelaż są lepsze. Alter mógłby tak wyglądać... ale nie wygląda, mnie akurat to nie przeszkadza - patrz Nautilus ;)

Alter jest też słabiej wyważony.

Audio Altera ma możliwość ustawienia tonalnego. To spory plus. Samo audio Altera jest zdecydowanie lepsze, mimo, że nadal to typowo cyfrowe audio i wcale nie rzucające na kolana... ale ma te niuanse brzegowe na przedmiotach, które w GM5+ są mało czytelne.

ID to ciężko mi się wypowiedzieć. Alterowskie jest prostsze i bardzo czytelne, ale momentami brakuje mu takiej dokładności jak w GM5+.

Dziś było kopane z Alterem ;) Kulka ołowiana od muszkietu z 45 cm sygnał jak dzwon.

Także jeśli chodzi o osiągi tu różnic nie będzie.

Przewagą Altera i jego wadą zarazem jest możliwość szerokiej konfiguracji, pod różne scenariusze.

Wadą, bo źle ustawiony będzie działał przeciętnie i płytko i problematycznie (np. nie widzi dużych przedmiotów).

Dobrze ustawiony na pewno jest głębszy od Deusa i lepiej separuje w dużym śmietniku. Jak by miał takie audio jak Deus... nie byłoby o czym gadać, ale na to jest zawsze szansa, mam nadzieję, że Arkadiusz czyta. Posłuchał z trybem mieszanym i ten zaczął po upgrade pracować jak należy. Nadal nie jest co prawda stereo, ale ok ;).

Co do obsługi to w miarę w to wszystko jest poukładane, ale wymaga użytkownika zaawansowanego, który rozumie wykrywacz.

Tutaj GM5+ ma przewagę. Więcej wybacza. Dając niewiele mniej i prosto się go obsługuje i ustawia. Szybko i wygodnie.

Co do zakłóceń EMI, to dziś latał helikopter zdalnie sterowany i niestety aparatura zakłócała pracę dość poważnie. Wydaje mi się, że to było to, choć jeszcze obok był spory przekaźnik.

Zmieniłem z 18 na 8 khz i nieco się poprawiło. Nie bawiłem się offsetem, ale sprzęt się wzbudzał w stanie bezczynności dość mocno.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 16:26 
Kapitan
Kapitan

Ok, dzięki za porównanie.
Ja mam nieco inne zdanie na temat toru audio - załamanie sygnału w Bułgarze i tak kaczka w tle - różny jej udział przy sygnale złożonym jednoczesnym daje większą czytelność niż w Alterze - ale to jest jedynie moje subiektywne odczucie. Ja tor audio Golden Masków znam nieco lepiej od Ciebie, bo to mój 4-ty model.
Jak widać czytelność dźwięków jest sprawą bardzo subiektywną. Ja dostrzegam w GM5+ bardzo dużą poprawę audio - w mojej ocenie jest bardzo zbliżona do Gm4 czy CK - ale oczywiście inni nie muszą się z tym zgadzać - to oczywiste. Tak czy siak, ten sprzęt można śmiało polecić totalnemu nowicjuszowi, który już na pierwszym wypadzie przyswoi sobie jego obsługę. A i bardziej zaawansowany detektorysta doceni potencjał drzemiący w tej niepozornej maszynie.
W jednym zdaniu - prosty, łatwy i przyjemny :) Nie ukrywam, że mi jego użytkowanie przynosi wiele radości - szczególnie gdy chodzimy w gronie znajomych i przyjaciół gdzie mamy możliwość porównywania sygnałów - Bułgar bardzo przyzwoicie wypada na tle dużo droższej konkurencji i nie ustępuje swoją skutecznością droższym detektorom. Dzisiaj porównywaliśmy sygnały AT Pro, Deusa i Bułgara - Bułgar najlepiej identyfikował żelazo - duża przewaga nad konkurencją.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 16:53 
Generał Broni
Generał Broni

Odnośnie za daleko wyciąganej sztycy wystarczyłoby nanieść jakiś znacznik, mały otwór, czarna kreska.
Znaczy producent mógłby takie coś wykonać jeżeli już nie chce ograniczników.

Ciekawe jest to co piszesz Sheltonie bo wszyscy prawie piszą że 12tka Spider ciężka i gorzej wyważona.
Ja wiem że to może być indywidualna sprawa, również wzrost na tutaj znaczenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 18:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

benekpe napisał(a):
Ok, dzięki za porównanie.
Ja mam nieco inne zdanie na temat toru audio - załamanie sygnału w Bułgarze i tak kaczka w tle - różny jej udział przy sygnale złożonym jednoczesnym daje większą czytelność niż w Alterze - ale to jest jedynie moje subiektywne odczucie. Ja tor audio Golden Masków znam nieco lepiej od Ciebie, bo to mój 4-ty model.
Jak widać czytelność dźwięków jest sprawą bardzo subiektywną. Ja dostrzegam w GM5+ bardzo dużą poprawę audio - w mojej ocenie jest bardzo zbliżona do Gm4 czy CK - ale oczywiście inni nie muszą się z tym zgadzać - to oczywiste. Tak czy siak, ten sprzęt można śmiało polecić totalnemu nowicjuszowi, który już na pierwszym wypadzie przyswoi sobie jego obsługę. A i bardziej zaawansowany detektorysta doceni potencjał drzemiący w tej niepozornej maszynie.
W jednym zdaniu - prosty, łatwy i przyjemny :) Nie ukrywam, że mi jego użytkowanie przynosi wiele radości - szczególnie gdy chodzimy w gronie znajomych i przyjaciół gdzie mamy możliwość porównywania sygnałów - Bułgar bardzo przyzwoicie wypada na tle dużo droższej konkurencji i nie ustępuje swoją skutecznością droższym detektorom. Dzisiaj porównywaliśmy sygnały AT Pro, Deusa i Bułgara - Bułgar najlepiej identyfikował żelazo - duża przewaga nad konkurencją.

Masz rację nie używałem innych GM, stąd nie będę miał obiektywnego porównania. Porównuje do tego co znam i używam. GM4 trzymałem w ręku mojego kolegi Leszka i na tym się skończyło.

Co do wad to jest też poważna, o której nie wspomniałem. Brak regulacji głośności dźwięku żelaza. Oczywiście można chodzić w jednym tonie, ale tu też zrywanie sygnału i trzaski nie są fajne. Tak jak pisałem wcześniej u nas jest niestety mocna mineralizacja i straszny śmietnik.

Ostatnio edytowano sobota, 6 maja 2017, 18:42 przez Shelton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 18:41 
Kapral
Kapral

Na chwilę obecną nigdzie nie można go kupić. Czekam z niecierpliwością.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 18:44 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

sphinxxx33 napisał(a):
Na chwilę obecną nigdzie nie można go kupić. Czekam z niecierpliwością.

Można ;) używaną ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 20:50 
Kapitan
Kapitan

Shelton - zauważ, że w założeniu GM5+ jest prostą nieskomplikowaną w obsłudze konstrukcją - podobnie jak poprzednie modele. Taką linię obrał producent. Nawet ilość możliwych nastaw zredukował do absolutnego minimum a ich zmiana jest zauważalna w pracy detektora. To nie jest rozdmuchany balon jak Alter71. Filozofia jest taka, że na polu włączasz go i masz od razu skuteczną maszynę - niewielkie korekty nastaw dostosowują go do trudnych warunków terenowych. Na śmietniki producent dedykuje małą cewkę snajperkę, na ekstremalnie zmineralizowane tereny wyjątkową cewkę Fighter. Poprzez konfigurację sprzętową uzyskujemy skuteczny detektor na każde warunki. Na pewno wprowadzenie do menu kilku dodatkowych parametrów nie byłoby dla producenta problemem - jednak idąc tym tokiem rozumowania otrzymali byśmy jednak skomplikowany w obsłudze detektor. Być może kolejna wersja GM będzie tak rozbudowana - kto wie. Sama nazwa GM5+ informuje klienta, że jest do jednak zmodyfikowana wersja starej 5-tki a nie całkowicie nowy diametralnie inny od pozostałych detektor - i trzeba to jednak mieć na uwadze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 21:02 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Pewnie i tak. Zobaczymy jaki będzie nowy model. Przed chwilą pokazali nowego ATP MAX... Garretta. Zakrawa to ponury żart prowadzącego.

PS: Mnie została tylko nowa cewka Spider 12 cali w tej chwili. Jacyś chętni pisać na PW. Zaraz ją wystawię w dziale sprzedaży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 13:42 
Podporucznik
Podporucznik

Cześć wszystkim,

Chciałem dać tylko info że wspólnie z kolegą zrobiliśmy test głębokości GM5+ 9" Spider vs Vista Smart+ 8" vs EuroTek 11". Akurat te maszyny mieliśmy ze sobą i zdążyliśmy przetestować. Mamy jeszcze na pokładzie Vistę Gold z eliptyczną cewką 11,5" oraz dwie cewki EPIC 14" do Visty Gold i Smart. Jak tylko wystarczy czasu, to zrobimy kolejne testy. Krótkie info do testu:

- Las, normalna/średnia mineralizacja (GM5+ dostroił się na GB 55).
- Fanty wsuwane w otwory w skarpie
- EMI praktycznie zerowe

Potrzebujemy trochę czasu na obrobienie materiału tak żeby nie wyszedł z tego tasiemiec (sporo fantów sprawdziliśmy). W miarę możliwości będziemy odpowiadać na Wasze pytania i robić ponowne testy według Waszych sugestii czy też uwaga.

P.S.

"Przekopałem" na prawdę sporo stron zarówno Polskich jak i zagranicznych i nie znalazłem jakiegokolwiek porównania tych dwóch Bułgarskich producentów. Myślę że będzie to ciekawe i wartościowe info dla Was ;-).

Pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 14:32 
Kapral
Kapral

Witam. Opublikujecie na you tube filmiki z testów ? czekam z niecierpliwośćią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 16:57 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jak widać chłopaki robili niezależnie bez sugestii i sponsoringu. Za to duży plus. Czekam na wyniki.

Za chwilę film z mojego nail board testu... który nie wypadł źle... źle wypadło audio w tym teście i pokazało swoje wady.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 18:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

Shelton napisał(a):
Jak widać chłopaki robili niezależnie bez sugestii i sponsoringu. Za to duży plus. Czekam na wyniki.

Za chwilę film z mojego nail board testu... który nie wypadł źle... źle wypadło audio w tym teście i pokazało swoje wady.

skąd pewność, że bez sugestii i sponsoringu ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 44  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]