benekpe napisał(a):
Ok, dzięki za porównanie.
Ja mam nieco inne zdanie na temat toru audio - załamanie sygnału w Bułgarze i tak kaczka w tle - różny jej udział przy sygnale złożonym jednoczesnym daje większą czytelność niż w Alterze - ale to jest jedynie moje subiektywne odczucie. Ja tor audio Golden Masków znam nieco lepiej od Ciebie, bo to mój 4-ty model.
Jak widać czytelność dźwięków jest sprawą bardzo subiektywną. Ja dostrzegam w GM5+ bardzo dużą poprawę audio - w mojej ocenie jest bardzo zbliżona do Gm4 czy CK - ale oczywiście inni nie muszą się z tym zgadzać - to oczywiste. Tak czy siak, ten sprzęt można śmiało polecić totalnemu nowicjuszowi, który już na pierwszym wypadzie przyswoi sobie jego obsługę. A i bardziej zaawansowany detektorysta doceni potencjał drzemiący w tej niepozornej maszynie.
W jednym zdaniu - prosty, łatwy i przyjemny :) Nie ukrywam, że mi jego użytkowanie przynosi wiele radości - szczególnie gdy chodzimy w gronie znajomych i przyjaciół gdzie mamy możliwość porównywania sygnałów - Bułgar bardzo przyzwoicie wypada na tle dużo droższej konkurencji i nie ustępuje swoją skutecznością droższym detektorom. Dzisiaj porównywaliśmy sygnały AT Pro, Deusa i Bułgara - Bułgar najlepiej identyfikował żelazo - duża przewaga nad konkurencją.
Masz rację nie używałem innych GM, stąd nie będę miał obiektywnego porównania. Porównuje do tego co znam i używam. GM4 trzymałem w ręku mojego kolegi Leszka i na tym się skończyło.
Co do wad to jest też poważna, o której nie wspomniałem. Brak regulacji głośności dźwięku żelaza. Oczywiście można chodzić w jednym tonie, ale tu też zrywanie sygnału i trzaski nie są fajne. Tak jak pisałem wcześniej u nas jest niestety mocna mineralizacja i straszny śmietnik.