Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 10:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Maska 5+
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 07:31 
Kapitan
Kapitan

Ja coraz częściej na wspólnych wypadach chodzę na głośniku - bardzo często porównujemy sygnały, dzielimy się uwagami, spostrzeżeniami. O ile we wcześniejszej 5-ce nie dało się chodzić na głośniku, to tutaj rzeczywiście te dźwięki sa bardzo poprawne i czytelne. Wiele osów podczas porównywania sygnałów jest zaskoczonych, jak wiele mówią dźwięki Bułgara o fancie - tam gdzie dla F75 sygnał był jednoznacznie do kopania, Bułgar sygnalizował go jednak z przebiciem na żelazo z wyczywalnym załamaniem. Złożone pozornie proste sygnały w GM5+ dają jednak większą czytelność.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 07:47 
Generał Broni
Generał Broni

Niestety F75 lubi często kłamać identyfikując stal jako kolor a im większa stał tym bardziej staje się kolorem. Ot takie małe przekleństwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 08:29 
Moderator
Moderator

Koledzy, zeby nie bylo az tak kolorowo ... zdarza sie na sygnale np. +87 (wykres na koncu skali miedzi, idealny slupek) kopnac kawalek zelaza, ale musi byc mocno skorodowany i byc dosc gleboko :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 08:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

87-88 u mnie też często koks, ale to ewidentnie słychać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 08:43 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Rozpoznawanie żelaza to w GM5+ bardzo mocna strona. Dźwięk plus wykres plus ID daje dużo informacji. Zardzewiałego żelastwa praktycznie w ogóle się nie kopie. Polmosy, kapsle, tez ładnie rozróżnia, bije co prawda na kolor, czasem z trzaskiem na końcu, ale po wyświetlaczu możemy się zorientować, co mamy pod cewką. Świetny pomysł z tym wykresem.
@wclan, u mnie na 87-89 biją kamienie magnetyczne, wiec tego nie kopałem.. A że na 87 skorodowane żelastwo głęboko, to czasem tez opłaci się kopnąć, bo to może być coś starego, to ciekawa informacja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 12:28 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.
Niedawno zakupiłem wersje Lite. Rozłożyła mnie choroba i bawię się nim w domu. Czy to normalne że 3 krajcary srebrne z 1654 widzi jako nikiel na 33?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 maja 2017, 11:21 
Podporucznik
Podporucznik

Pierwszy test z terenu.

https://www.youtube.com/watch?v=mRwhUvByTz4

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 maja 2017, 12:57 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

GM5+ na monetki w zaśmieconych miejscach zaskakuje cały czas mnie swoją skutecznością. Można narzekać na audio, niefirmowe akumulatorki, parujące szybki itd, ale na jedno nie można narzekać - ilość monetek które Bułgar wyłuskuje spośród żelaznych śmieci. Chodzę po starych miejscówkach wyczyszczonych poprzednimi wyrywkami i sprzątam GM5+ jak żadnym innym poprzednim detektorem. Cewka 9 jest chyba najlepszą cewką do tego wykrywacza, a do tego jest naprawdę głęboka. Ewentualnie na czyste pola to mogłaby być 12. Ale znowu z 12 w lesie nieporęcznie, a z 9 na polu najwyżej troszkę więcej trzeba przemiatać, ale lekkość zestawu to rekompensuje. Najlepsze jest to, że prawie w ogóle nie kopie się żelaznych śmieci, nawet dużych. No chyba, ze mam ochotę sprawdzić co to, to wtedy kopię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 maja 2017, 14:25 
Kapitan
Kapitan

Warto ten detektor doposazyć o dodatkowe cewki. Ich popularność powoduje, że często na rynku wtórnym zdarzają się okazje cenowe. Ja swojego Bułgara uzbroiłem w komplet 3 cewek spider i często w terenie przezbrajam go stosownie do aktualnych potrzeb. Moja ulubiona to mała 5-cio calowa snajperka na śmietniki. Powalająca separacja powoduje że jest mega skuteczna na mocno zaśmieconych miejscówkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 maja 2017, 14:36 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Mam okazję porównać do Nokty Impact nowego Golden Maska 5+. Niebawem wrzucę nowe filmy. Jest spora różnica.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 maja 2017, 14:43 
Major
Major

@Krzywy , żeby mieć jakiś punkt odniesienia , napisz z jakimi wykrywaczami poprzednio "czyściłeś" swoje miejscówki :)
Ja mam w swojej stajni jednego bułgara (CK) i wiem co potrafi :D zastanawiałem się nad GM5+ ale nie jestem do końca przekonany
czy to coś zmieni na "+" ? .

A zaparowany wyświetlacz i rady jednego z kolegów żeby wiercić sobie dziurkę :666 (w wykrywaczu na gwarancji !) na razie utwierdzają
mnie żeby poczekać z ewentualną decyzją aż gorączka opadnie a może i GM5+ jeszcze "okrzepnie" ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 maja 2017, 16:35 
Generał Broni
Generał Broni

Ja mam już 5+ i mógłbym pisać o nim ochy i achy, bo na razie w porównaniu do 5 nie ma żadnych minusów. Wstrzymam się jednak do okresu zaoranych, zasmieconych żelazem pól by sprawdzić jak sobie w takich warunkach poradzi z moimi ulubionymi denarkami.

Na razie mogę tylko napisać, że dobrze mu idzie poprawianie zrobionych poprzednikiem ugorow i bez ściemy mogę napisać, że jest tam mega skuteczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 maja 2017, 17:21 
Kapitan
Kapitan

Belhior - napisz proszę, czy dla Ciebie wyczuwalna jest poprawa dźwięków w nowej 5-ce.
Co do zaparowanej szybki - nic nie trzeba wiercić, wystarczy raz a dobrze wysuszyć uwięzioną wilgoć w puszce i problem znika całkowicie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 maja 2017, 17:25 
Generał Broni
Generał Broni

Co to dźwięków to nie jestem melomanem i nawet w 5 mi nie przeszkadzały. Ja z wilgocią nie miałem problemów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 maja 2017, 17:41 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

benekpe napisał(a):
Belhior - napisz proszę, czy dla Ciebie wyczuwalna jest poprawa dźwięków w nowej 5-ce.
Co do zaparowanej szybki - nic nie trzeba wiercić, wystarczy raz a dobrze wysuszyć uwięzioną wilgoć w puszce i problem znika całkowicie.

Pytanie czy nie ma plomby w puszce... tego nie sprawdziłem...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 44  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]