Teraz jest wtorek, 5 sierpnia 2025, 19:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Maska 5+
PostNapisane: poniedziałek, 15 maja 2017, 23:57 
Podporucznik
Podporucznik

Cześć,

Wrzucam szybki test reaktywności GM5+ oraz Vista Smart+. Tak wiem.... test nie jest idealny czy tam przedstawiający warunki w terenie itp. itd.. Możliwe że mam mylne przekonanie ale wydaje mi się że w tego typu porównaniach możemy zobaczyć gdzie dana maszyna się "zapycha" żelazem.

https://www.youtube.com/watch?v=LauXDLX4Rg8&feature=youtu.be

Zrobię też nebawem test z zardzewiałymi gwoździami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 00:35 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Co to za test robiony w domu, gdzie jest mnóstwo zakłoceń, trudno powiedzieć co jest w tej podłodze. a w ogóle ciekaw jestem w jaki sposób GM5+ został dostrojony do gruntu :ups: ,a to akurat w tym detektorze jest dość ważne, bo pokaże ci źle. A jeżeli już się uparłeś zrobić taki test, to gain powinien byc ustawiony na 0, a threshold na max 15. No i te niebieskie skarpetki w tle... :666, sory, ale padłem :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 06:08 
Moderator
Moderator

kawe napisał(a):
Cześć,

Wrzucam szybki test reaktywności GM5+ oraz Vista Smart+. Tak wiem.... test nie jest idealny czy tam przedstawiający warunki w terenie itp. itd.. Możliwe że mam mylne przekonanie ale wydaje mi się że w tego typu porównaniach możemy zobaczyć gdzie dana maszyna się "zapycha" żelazem.

https://www.youtube.com/watch?v=LauXDLX4Rg8&feature=youtu.be

Zrobię też nebawem test z zardzewiałymi gwoździami.

Chciałbym zauważyć że tą różnicę robi cewka cc ( koncentryczna ) na Smarcie . W takich testach zawsze wygrywają wykrywacze z cewkami cc - gwarantuje ci że np. tesoro silver z cewką 20cm lub cibola z cewką 9/8 przechodzi taki test lepiej niż Smart na filmie więc wynik porównania był z góry wiadomy - cewka cc czyni cuda. Mimo wszystko dobra robota że wam się chciało bo widać że filmik zrobiony z pasji do wykrywaczy a nie dla fame . Jakby ktoś próbował to odradzam wylewanie hejtu .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 07:08 
Plutonowy
Plutonowy

http://vistametaldetectors.com/coils/

Tu twierdzą, że 8" to cewka DD. Na stronie producenta brak informacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 07:45 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To cewka 8 DD. Podobne wyniki miałem w swoim nail board teście. Mnie ten wynik nie szokuje. W trybie jednotonowym jest nieco lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 08:15 
Moderator
Moderator

Shelton napisał(a):
To cewka 8 DD. Podobne wyniki miałem w swoim nail board teście. Mnie ten wynik nie szokuje. W trybie jednotonowym jest nieco lepiej.

ktoś przed chwilą poprawił tytuł filmu i już nie ma cewki cc :lol: . Poszukałem informacji w necie i znalazłem twój film z cewkami do visty - pełna tam jest 8 cali cc i pełna 11 cc więc po czym można rozpoznać ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 08:24 
Plutonowy
Plutonowy

Witam. Spokojnie Panowie, jak znajdziemy czas to wkopiemy całą kartkę "nail board" w ziemię i w glebie sprawdzimy. Wiadomo, że sprzęt sprzętowi nie równy. Każdy ma coś w sobie, jednemu pasuje to innemu to. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Przypomnę, że GM 5+ i Vista jest w różnych cenach. Każdy musi sobie sam przemyśleć za co chce dać daną kwotę.
Już kończymy filmik część 1 związany z testami na głębokość w przypadku monet, różnej wielkości oraz z różnych materiałów.
Robimy to z zamiłowania do tej pasji, uczciwe i z przekonaniem wiary w testy.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 08:27 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cewki zabudowane obecnie są już tylko DD. Podobnie 11 cali może być zamknięte. Wadą jest wyższa waga. Zaletą stabilność i praca w trawie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 08:51 
Moderator
Moderator

poszperałem w necie i nie znalazłem informacji na temat cewek koncentrycznych 8 cali i 11 cali więc jakie cewki 8 i 11 cali są na twoim filmiku dd czy cc ? na findmall nie ma takiej informacji producent rok temu wypowiedział się że 8 cali tylko dd. Trochę to dziwne że użytkownik smarta z testu podłogowego nie wiedział że ma cewkę dd

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 09:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To jest cewka DD 8 cali. Na zamówienie były dostępne cewki koncentryczne 8 cali. Obecnie nie są. To jest zabudowana cewka DD. Może też być w wersji 11 cali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 09:22 
Moderator
Moderator

Shelton napisał(a):
To jest cewka DD 8 cali. Na zamówienie były dostępne cewki koncentryczne 8 cali. Obecnie nie są. To jest zabudowana cewka DD. Może też być w wersji 11 cali.

jakie cewki 8 i 11 cali są na twoim filmiku https://youtu.be/dhzCrvHUd_Y - dd czy cc ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 10:32 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To są cewki DD. Błąd w filmiku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 12:00 
Podporucznik
Podporucznik

Cześć,

Cewka to oczywiście DD 8".

Prymek, gdzie dałem info że to cewka CC? :P bo nie widzę tego na filmiku.

Krzywy napisał(a):
Co to za test robiony w domu, gdzie jest mnóstwo zakłoceń, trudno powiedzieć co jest w tej podłodze. a w ogóle ciekaw jestem w jaki sposób GM5+ został dostrojony do gruntu :ups: ,a to akurat w tym detektorze jest dość ważne, bo pokaże ci źle. A jeżeli już się uparłeś zrobić taki test, to gain powinien byc ustawiony na 0, a threshold na max 15. No i te niebieskie skarpetki w tle... :666, sory, ale padłem :lol:

- Kolego Krzywy. Zaznaczyłem od razu że test nie jest idealny i nie krzyczę o przewadze jednego czy drugiego detektora. Zaznaczyłem też że zrobimy testy z zardzewiałymi gwoździami. Proszę więc o trochę pokory w podejściu do tego materiału.
- W obu wyrywaczach grunt był ustawiony do tej samej gleby. 15 metrów przed domem są pola teścia więc daleko chodzić nie muszę żeby ustawić ten sam balans gruntu :P. Niemniej jednak wiem że to testy robione w powietrzu, dlatego też dałem info że warunki są takie a nie inne.
- Przy ustawieniu Gain na 0 nie było różnicy w odpowiedzi detektora (producent mówi że przy najszybszych nastawach Gain może być 0 lub 1). Jedynie dźwięki były trochę cichsze, dlatego zdecydowałem się na Gain 1 żeby lepiej było słychać detektor.
- Treshold faktycznie nie ustawiałem tak nisko. Kolego Krzywy, napisz mi na jakich ustawieniach mam powtórzyć teścik. Zrobię krótki filmik z Twoimi nastawami żeby można było zobaczyć jak zmienia się praca GM przy zmianie parametrów.

NIEBIESKIE SKARPETKI XD XD XD wiedziałem że ktoś zauważy XD XD. Ajjjj kurde bo się zgrzałem wcześniej przy bieganiu a adidasy niestety puściły farbę... :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 12:59 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

kawe napisał(a):

- Kolego Krzywy. Zaznaczyłem od razu że test nie jest idealny i nie krzyczę o przewadze jednego czy drugiego detektora. Zaznaczyłem też że zrobimy testy z zardzewiałymi gwoździami. Proszę więc o trochę pokory w podejściu do tego materiału.

A ja proszę o trochę pokory w podejściu do oglądających. Każdy może mieć swoje zdanie i je wyrażać. Nie każdy musi chwalić taki test jak Twój. A skoro wrzucasz filmik na forum, powinieneś się z tym liczyć.

kawe napisał(a):
- W obu wyrywaczach grunt był ustawiony do tej samej gleby. 15 metrów przed domem są pola teścia więc daleko chodzić nie muszę żeby ustawić ten sam balans gruntu :P. Niemniej jednak wiem że to testy robione w powietrzu, dlatego też dałem info że warunki są takie a nie inne.

Czy uważasz, że jak ustawisz grunt w jednym miejscu, to dwa rożne wykrywacze będą się podobnie zachowywać w innym? GM jest akurat czuły na ustawienia gruntu a na przykład w GMP to jakbyś nie ustawił, zawsze jest dobrze, no może przesadziłem, ale dużo wybacza.
kawe napisał(a):
- Przy ustawieniu Gain na 0 nie było różnicy w odpowiedzi detektora (producent mówi że przy najszybszych nastawach Gain może być 0 lub 1). Jedynie dźwięki były trochę cichsze, dlatego zdecydowałem się na Gain 1 żeby lepiej było słychać detektor.

Sprawdź przy threshold np 15, a nawet 10
kawe napisał(a):
- Treshold faktycznie nie ustawiałem tak nisko. Kolego Krzywy, napisz mi na jakich ustawieniach mam powtórzyć teścik. Zrobię krótki filmik z Twoimi nastawami żeby można było zobaczyć jak zmienia się praca GM przy zmianie parametrów.

TH 10-15
Gain - 0
Disc Depth -15
i w nastepnym teście zmienić tylko Disc Depth na 8 i na 0
cewki się różnią wielkością na korzyść Visty, co prawda niedużo, ale jednak.

kawe napisał(a):
NIEBIESKIE SKARPETKI XD XD XD wiedziałem że ktoś zauważy XD XD. Ajjjj kurde bo się zgrzałem wcześniej przy bieganiu a adidasy niestety puściły farbę... :cry:

Tutaj się uśmiałem, że podszedłeś do tego z luzem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 13:05 
Moderator
Moderator

" Prymek, gdzie dałem info że to cewka CC? :P bo nie widzę tego na filmiku. "

taka informacja była jeszcze wcześnie rano w tytule twojego testu ( CC ) i dlatego zareagowałem . Chyba po moim poście CC zostało usunięte - przewin sobie pamięć i przypomnij jak poprawiałeś rano

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 44  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]