Teraz jest niedziela, 3 sierpnia 2025, 03:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 44  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Maska 5+
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2017, 18:49 
Kapral
Kapral

Rzeczywiscie wysunąłem do końca, powinny być jakieś zabezpieczenia. badziewne wykonanie jak w taniej chińszczyźnie.C dokładnie mam skleić ? poza tym przecież to nowy sprzęt, zaczynam tracić cierpliwość do tego ,, bułgarskiego wynalazku''

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2017, 18:57 
Major
Major

kowal00071 napisał(a):
Właśnie miałem zadać podobne pytania co kolega wyżej, opisze ktoś jak działają te funkcje? Chciałbym żeby ktoś to opisał jak ustawiać na czystych polach, zaśmieconych polach, na zaśmieconych polach, na plaży

Niestety nie ma gotowej recepty na ustawienia ponieważ zbyt wiele moze wystąpić czynników które będą miały wpływ na prawidłowe nastawy wykrywacza .
Zrobiłem , małe wolne w formie , tłumaczenie z oryginalnej instrukcji producenta w temacie najważniejszych ustawień wykrywacza dla kolegi . Może komuś z Was się to przyda ? Jeżeli znajdziecie jakieś błędy lub nieścisłości proszę o wyrozumiałosć bo starałem się aby to tłumaczenie było w miarę zrozumiałe :)

GOLDEN MASK 5+ - najważniejsze ustawienia

USTAWIENIA DISC DEPTH

Ustawienia głębokości dyskryminacji różnią się od zwykłej dyskryminacji, którą widzisz w niektórych innych wykrywaczach metali . W Golden Mask 5+ to ustawienie kontroluje głębokość detektora, który rozróżnia cele (targety) . Im niższa wartość, tym bliżej cewki działa dyskryminacja. I odwrotnie . Domyślnym ustawieniem jest 8.
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chcesz, aby Twoja maszyna dyskryminowała z maksymalną głębokością wykrywania.
Problem polega na tym, że dyskryminacja i głębokość wykrywania są przeciwieństwem, dlatego ustawienie domyślne to 8, a nie 15.
Jakie są niższe wartości? Jeśli ustawisz DISC DEPTH na Poziom ZERO, będziesz dyskryminował obiekty w pobliżu powierzchni i kopał wszystkie głębokie cele. Głębokie cele są zazwyczaj starożytne, więc mogą być interesujące, nawet jeśli są wykonane z żelaza. Kolejne użycie niskiej dyskryminacji . Wartości głębokości polegają na przeszukiwaniu na zmineralizowanej ziemi. Na tej podstawie wszystkie detektory metali wykazują tendencję do wskazywania głębokich przedmiotów nieżelaznych jako żelaznych. Z dysku. Głębokość ustawiona na lub blisko zera, te głębokie obiekty nieżelazne będą odpowiednio oznaczone jako nieżelazne. Ponadto będziesz miał nieco lepszą głębię wykrywania.
Z wyższymi wartościami DISC DEPTH Głębokość detektora jest szybsza, więc jeśli potrzebujesz maksymalnej szybkości odzyskiwania, użyj wyższych wartości i częstotliwości roboczej 18 kHz.

RĘCZNE STROJENIE DO GRUNTU

GB powinien być wykonany, gdy detektor jest w trybie dyskryminacji 2 tonowej - łatwiej jest ustwaiać balans podczas słuchania niskich i wysokich dźwięków
Teraz zacznij „pompować” cewką dokładnie tak, jak robisz to z automatycznym strojeniem do gruntu. Jeśli maszyna nie jest dostrojona, usłyszysz dźwięk, gdy cewkę podnosisz lub opuszczasz. Celem jest zmiana numerów na ekranie (naciskając przyciski - i +), aż dźwięk zniknie lub będzie słabo słyszalny, ale równy ruchowi cewki w obu kierunkach. Jeśli dźwięk jest obecny, gdy cewkę podnosisz, należy zwiększyć liczby i odwrotnie. Gdy dźwięk podczas ruchu cewki zniknie, detektor jest dostrojony do gruntu.
Naciśnij przycisk ENTER, aby potwierdzić i jesteś gotowy do pracy.
Aby ułatwić pracę szczególnie w miejscach, w których nigdy nie byłeś, warto zacząć od automatycznego strojenia do gruntu, a następnie przełączyć się na pozycję MANUAL i dostroić się ręcznie do gruntu
Za każdym razem po przełączeniu częstotliwości lub zmianie poziomu POWER-BOX należy ponownie dostroić wykrywacz do gruntu !

GAIN

Ustawienie GAIN jest to ogólna czułość GM5 +. Dostępne opcje to 0, 1 i 2. Im większa liczba, tym większe wzmocnienie sygnału. Należy jednak pamiętać, że w przypadku mineralizacji większa liczba wzmocnienia nie zawsze oznacza większy zasięg wykrywacza. Na takim gruncie wyższe ustawienie GAIN może prowadzić do niestabilności wykrywacza, mniejszej głębokości i gorszej dyskryminacji. Z GAIN na ZERO detektor nadal ma dobry zasięg, więc nie obawiaj się obniżyć wartości - na zmineralizowanej glebie może to być słuszna decyzja. Niższa wartość GAIN to również szybszy wykrywacz rzecz bezcenna w terenach bardzo zaśmieconych np. żelaznymi odłamkami

THRESHOLD

THRESHOLD kontroluje, jak detektor obsługuje sygnały od celów.
Innymi słowy z THRESHOLD można odrzucić lub wyciąć słabe sygnały i słyszeć tylko najsilniejsze. Jest to przydatne w bardzo zanieczyszczonych miejscach, w których można odrzucić niektóre z najsłabszych sygnałów i w ten sposób zmniejszyć hałas i zakłócenia . Oczywiście oznacza to niższą czułość na małe cele i mniejszą głębokość.
Można ustawić THRESHOLD na wartości od 0 do 30, wartość domyślna to 25.
Niższa wartość zmniejsza ilość sygnałów, podczas gdy wartość 30 nie „wycina” słabych sygnałów i słychać nawet najsłabsze sygnały. Ustawienie powyżej 25-26 nie jest zalecane, ponieważ wykrywacz staje się bardzo wrażliwy na zakłócenia EMI, a otrzymane sygnały tzw. : „duszki” są spowodowane przez różne warunki glebowe.

POWERBOX

Power Box to dodatkowy wzmacniacz sygnału, służący do lepszej detekcji. Dostępne są opcje LOW i HIGH. Opcja LOW jest ustawieniem domyślnym. Jeśli ustawisz na LOW , GM5 + będzie miał taką samą głębokość jak GM5. Przy ustawieniu PowerBox na HIGH, głębokość wykrywania wzrasta o około 20% (w normalnych warunkach glebowych). To może być bardzo dużą zaletą , ale nie zawsze. Dodatkowe wzmocnienie sygnału może czasami prowadzić do problemów. Na przykład detektor staje się bardziej wrażliwy na EMI lub jeśli znajdujesz się na zmineralizowanej ziemi, może wystąpić trudność w dostrojeniu wykrywacza do gleby . Zwiększa się również liczba tak zwanych sygnałów „duszków”.
Jeśli liczba sygnałów „duszków” wzrośnie znacząco i cię to męczy , masz dwie możliwości:
1. Obniżyć wartość GAIN ,
2. Zmniejszyć wartość THRESHOLD.
Druga opcja jest zalecana tylko wtedy, gdy po opuszczeniu GAIN otrzymujesz w dalszym ciągu zbyt wiele fałszywych sygnałów . Pamiętaj, że głównym powodem sygnałów fałszywych sygnałów , „duszków” i „nerwowego” detektora są zakłócenia elektromagnetyczne wokół ciebie. Więc najpierw skorzystaj z funkcji FREQUENCY SHIFT , aby wyeliminować EMI, a następnie spróbuj użyć powyższych dwóch opcji.
Ustawienie PowerBox jest związane z częstotliwością roboczą. Innymi słowy, można ustawić różne wartości dla dwóch częstotliwości roboczych. Detektor zapamiętuje ustawienie, więc następnym razem po włączeniu detektora ustawienia PowerBox będą takie same. Teraz prawdopodobnie zapytasz: kiedy powinienem używać PowerBox-a ? A prostą odpowiedzią jest: zawsze, gdy jest to możliwe.

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2017, 19:03 
Major
Major

sphinxxx33 napisał(a):
Rzeczywiscie wysunąłem do końca, powinny być jakieś zabezpieczenia. badziewne wykonanie jak w taniej chińszczyźnie.C dokładnie mam skleić ? poza tym przecież to nowy sprzęt, zaczynam tracić cierpliwość do tego ,, bułgarskiego wynalazku''

Odkręć "górny pierścień" z rurki i tą część z gwintem która nachodzi na rurkę posmaruj dobrym klejem od środka i nałóż na rurkę . Zostaw tak na jakieś 24 godz aż klej porządnie zwiąże :) I nie używaj do tego celu "kropelki" - nie pomoże :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2017, 19:06 
Moderator
Moderator

U mnie nic nie bylo klejone i dalo sie demontowac tak jak na filmiku ------> https://www.youtube.com/watch?v=XskJC5j-jaE (8:06)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2017, 19:12 
Major
Major

wclan napisał(a):
U mnie nic nie bylo klejone i dalo sie demontowac tak jak na filmiku ------> https://www.youtube.com/watch?v=XskJC5j-jaE (8:06)

Wiem , widzę , ale nie o tę część mi chodzi ....
Zapewniam Cię kolego że pierścień z gwintem osadzony na części stalaża (tej z uchwytem i z elektroniką) jest czymś klejony do rurki ponieważ nie ma innej mozliwość osadzenia go na stelażu . W przypadku zbyt długiego wysunięcia reszty stelaża na skutek ruchów wykrywacza pierścień ów się zacznie ruszać aż w końcu stelaż nie będzie już stabilny .

Edit: Po rozmowie telefonicznej z kolegą @sphinxxx33 okazało się że na szczęście nie odkleił mu się metalowy pierścień z gwintem , a jedynie nakładki które są pokazane na filmie który zalinkował @wclan wpadły mu do środka stelaża i stąd te luzy w stelażu. Pozostaje je wyciagnąć ze stelaża i prawidłowo zmontować :)
Powodzenia :1

Ostatnio edytowano sobota, 17 czerwca 2017, 19:37 przez ROMULUS, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2017, 19:33 
Moderator
Moderator

ROMULUS : chodzilo Ci o ten "zewnetrzny" gwint ? Cos w tym moze byc co piszesz ...

Nie wiem na ile jest to zgodne z prawda, ale pozwole sobie wkleic kawalek instrukcji obslugi tego wykrywacza, stworzonej przez Centrum Elektroniki :

Cytuj:
Ostrzeżenie: Rozkładając trzon wykrywacza należy mieć na uwadze aby zachować odstęp przynajmniej 15 cm (6 inch) od sekcji trzeciej do śrub znajdujących się przy uchwycie. Nie zachowanie tej odległości może spowodować niestabilność urządzenia co może z kolei prowadzić do złamania się trzonu i uszkodzenia urządzenia, zwłaszcza jeśli będzie używana duża cewka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2017, 20:09 
Kapitan
Kapitan

Mi się pierścień z gwintem ten pierwszy od strony puszki też odkleił od rurki stelaża - przy skręcaniu pierwszego segmentu nakrętka kręciła się dookoła razem z pierścieniem przez co nie można było jej ciasno skręcić. Skleiłem klejem (miałem pod ręką jedynie cyjanopan) i trzyma idealnie. Zawsze staram się mocno skręcić nakrętki by nie było żadnych luzów.
Staram się pierwszą sekcję od strony elektroniki mieć wysuniętą nieco krócej od pozostałych - jak jest ona nadmiernie wysunięta, to są wyczuwalne luzy podczas przemiatania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2017, 23:05 
Generał Broni
Generał Broni

Z tym Gain to nie odwrotnie? Na zaśmiecone na 2, a na czyste 0?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2017, 00:18 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Na zaśmiecone 0 lub1, na czyste 2

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2017, 15:22 
Kapitan
Kapitan

Dzisiaj wybrałem się z Bułgarem na moje ulubione pola, przez które przebiega linia wysokiego napięcia. Ta linia skutecznie odstrasza detektorystów, bo zakłócenia sprawiają, że nie da się po tych polach chodzić. Wcześniej chodziłem tam z Alterem i deusem - Alter najgorzej sobie radził - na wszystkich praktycznie programach - deus nieco lepiej. Kopara mi opadła jak odpaliłem Bułgara - błoga cisza, zero zakłóceń :)
Moje ustawienia dzisiejsze pod tymi liniami:
THRESHOLD - z racji mocnego zaśmiecenia max 22
Gain - 1
PowerBOX - czasami włączony, czasami wyłączony - w zależności od stopnia zaśmiecenia.
Łąki na których kopałem ciągną się wzdłuż tej linii WN - praktycznie cały czas kopałem pod tą linią i w bliskiej odległości od niej.
Bardzo stabilna identyfikacja - z dużym prawdopodobieństwem rozróżniamy folię, ołów, kapsle.
Identyfikacja to mocna strona tego detektora. Dzisiaj kopałem naprawdę głębokie dołki - często zdarzało się, że cały Xpoiter przy namierzaniu fanta chował się w dołku przy kopaniu małych monet co daje jakieś 25cm.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2017, 15:44 
Kapral
Kapral

Ja jutro wyruszam w teren z bułgarem (po raz 3, ale dopiero 1 na dłużej i odpowiednimi ustawieniami). Idę na 2 miejscówki( leśna droga i pole ) przeszukane wielokrotnie i dokładnie garrettem ace 250 (ostatnim razem nawet już kapsle nie wychodziły), na których wychodziły monety, guziki i łuski (ostatnim razem nawet już kapsle nie wychodziły). Po powrocie napiszę jakie były efekty. Jakieś sugestie odnośnie ustawień ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2017, 15:56 
Kapitan
Kapitan

W zależności od stopnia zaśmiecenia uspokajaj wykrywkę parametrem THRESHOLD zaniżając wartość wraz ze wzrostem ilości śmieci, Gain na początek na czystym terenie max 1. Moja rada - używaj trybu dwóch tonów - słyszalne przebicie w zakresie żelaza to bardzo cenne informacje pomocne przy identyfikacji namierzonego fanta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2017, 22:21 
Kapral
Kapral

3 wypad z gm5+. Wielokrotnie przechodzona leśna droga. Ustawienia - threshold 18, disc dept 8, lov powerbox, bitonal, 18 khz, gain 1.
Efekt :
- 1 grosz II Rp
- 1 grosz PRL 1949
- 100 zł PRL
- srebrny skorodowany medalik
oprócz tego kawałki łusek , kapsle, druty i sporo żelastwa. Niemożliwe żebym to wszystko przeoczył garrettem ace 250 (poza żelastwem, bo tam miałem włączoną dyskryminację i drobne żelazo, poza skorodowanymi dużymi kawałkami nie piszczało.) Czyli efekty zmiany wykrywacza są . Do zalet zaliczam stabilność - nie wzbudza się w wysokiej trawie, ani pod liniami wysokiego napięcia. Za rada innych forumowiczów kopałem też stabilne, powtarzalne sygnały na żelazo i folie. Alu tu cudów nie było. jak żelazo to gwóźdź, jak folia to wychodziła folia. Jeżeli chodzi o wady to - gruba zardzewiała śruba pięknie biła na kolor - zarówno sygnał czysty jak i wykres. I badziewne wykonanie, znowu mimo mocnego skręcenia lekko przesuneła sie sztyca.
Teraz 3 PYTANIA.
1 Jak to jest z balansem gruntu ? nie rozumiem co to jest ? (w ace 250 tego nie było). Weszłem na balans i za pomocą + - ustawiłem tak na oko 70. Potem na auto , pompowałem i ustawiło się na 69. Potem znowu za pomoca +- zjechałem 30. Włączyłem auto, pompowałem i skalibrowało do 28. O co tu chodzi ? automatycznie niewiele się zmienia niż na oko. Jaki macie ustawiony balans gruntu ? i czy ustawiacie ręcznie czy automatycznie ?
2 Skąd mam wiedziec jaka jest mineralizacja gleby żeby poprawnie ustawić Gain 1 czy 2 ?
3 W jakich przedziałach cyfrowych wychodzą wam monety? mi jak na razie od 40 do 72
Sorry za takie pytania ale w ace nie było takich ustawień . Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2017, 22:52 
Kapitan
Kapitan

Strojenie do gruntu musisz koniecznie wykonać na czystym podłożu - nie może być absolutnie żadnych metali. Najpierw sprawdź przemiatając cewką czy miejsce jest czyste i przeprowadź strojenie - to absolutna podstawa. Gain to poziom wzmocnienia słabych sygnałów. Jak jest czysty teren spokojnie na początek ustaw wartość 1. Warto kopać na początek wszystkie sygnały powyżej żelaza - sygnały śmieciowe to też element nauki - im wcześniej nauczysz się je rozróżniać tym lepiej. Generalnie kop na początku wszystko co przebija na kolor nawet z żelazem w tle. Często z dołka wyciągałem skorodowane żelazo i ciekawy fant - GM5+ dobrze sobie radzi z efektem maskowania przez żelazo. Nie sugeruj się cyfrowym ID - sam z czasem zauważysz, że warto kopać te niskie wskazania, bo mogą czasami miło zaskoczyć.
Często duży kawałek żelaza potrafi być zasygnalizowany w zakresie koloru - to całkowicie normalne, zwróć uwagę czy przy takim sygnale nie ma przebicia w zakresie żelaza, czy w tle nie słychać tej charakterystycznej kaczki.
PS
Za przesunięcie się cewki (jej obrót)odpowiada pierwszy pierścień od strony elektroniki. Musisz go dosyć mocno dokręcić, by się sztyca zablokowała. Dolne segmenty są zablokowane - nie można ich obrócić - jedynie ten pierwszy segment. Ja dosyć mocno dokręcam tą nakrętkę i nie zauważyłem by się cewka przesunęła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 22:49 
Kapral
Kapral

Znowu problem !!! jak nie ustawienia, to wysuwająca się sztyca, teraz to. balans gruntu NIE ZMIENIA SIĘ !!!. Wcześniej się zmieniał a teraz nie. Mam 69, idę w inne miejsce, włączam automatyczny balans, pompuje, wyskakuje COMPLET. Tylko że nic się nie zmienia, w każdym miejscu to samo. Jak za pomocą + i - przesunę np na 39 i wykonam balans automat to tak już zostanie czemu ? jak się przeprowadza ręczne strojenie do gruntu ? bo sprzedawca nie dosłał mi jeszcze instrukcji obsługi.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 44  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]