Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 01:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GM4
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 11:30 
Podporucznik
Podporucznik

Prymek,

Miałeś może styczność z detektorami ze stajni DeepTech? Chodzi mi dokładnie o Vista Smart i Vista Gold. Szczerze to mam na tą chwilę Smarta a w drodze do mnie jest Gold i dwie duże cewki (nowe cewki do Smarta i Golda) i + do tego jedzie także Smart do mojego kolegi ale praktycznie to jedyne maszyny DeepTecha i ich operatorzy (ja, ojciec i kumpel) których znam i będę znał ich doświadczenia z tymi detektorami. Sporo dobrego piszą o nich na zagranicznych forach i sam jestem bardzo zadowolony ale nie miałem porównania łeb w łeb do np GM4 i mu podobnych.

Po moich doświadczeniach to jestem bardzo zadowolony ze Smarta (prawie rok stażu) ale mam porównanie jedynie do: Mirakl 38 (produkcja garażowa), Fisher CZ-3D (2 cewki) i Omegi (z detechem ultimate) więc nie wiem czy jest to miarodajne. Takich akcji że używałem na jednym wypadzie innych maszyn pożyczonych od kolegów nie liczę bo raczej nie jest to miarodajne. Z Waszych opisów Koledzy wydaje mi się jakby Smart był jak GM4 z tym ze bez tych (zdarzających się niektórym) problemów ze wzbudzaniem i bez tego nadmiaru niekiedy fałszywych dźwięków.

Czekam na Wasze opinie i dam znać jakie ja mam doświadczenia po roku użytkowania Visty Smart ;)

PZDR!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 12:21 
Podporucznik
Podporucznik

Kawe, Vista Gold jest to cos mniej wiecej jak Garrett At-Gold jesli chodzi o zasiegi, czyli raczej plytko. Dla mnie to jest slaby wykrywacz, chociaz stabilny. Bardzo czesto pokazuje wieksze zelazo jako kolor z tego co pamietam. Z Vist to tylko Smart wydaje sie byc rozsadna opcja, no chyba ze Vista Gold bedzie w cenie Smarta, to ewentualnie polecam. W innym wypadku nie ma sensu doplacac. Byc moze nie opanowalen idealnie sprzetu, bo chodzilem z nim dosyc krotko, ale jak dla mnie nie warto w to inwestowac, szczegolnie ze z analogow jest GM4, ktory go bije. Duzy plus dla Visty Gold to szybkosc, ale trzeba wtedy przelaczyc na tryb fast, a wtedy zasieg leci na leb na szyje i jest na poziomie Ace 250. W powietrzu zasiegi sa calkiem dobre, ale byc moze dzieki czestotliwosci, bo w glebie traci bardzo duzo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 13:00 
Moderator
Moderator

kawe napisał(a):
Prymek,

Miałeś może styczność z detektorami ze stajni DeepTech? Chodzi mi dokładnie o Vista Smart i Vista Gold. Szczerze to mam na tą chwilę Smarta a w drodze do mnie jest Gold i dwie duże cewki (nowe cewki do Smarta i Golda) i + do tego jedzie także Smart do mojego kolegi ale praktycznie to jedyne maszyny DeepTecha i ich operatorzy (ja, ojciec i kumpel) których znam i będę znał ich doświadczenia z tymi detektorami. Sporo dobrego piszą o nich na zagranicznych forach i sam jestem bardzo zadowolony ale nie miałem porównania łeb w łeb do np GM4 i mu podobnych.

Po moich doświadczeniach to jestem bardzo zadowolony ze Smarta (prawie rok stażu) ale mam porównanie jedynie do: Mirakl 38 (produkcja garażowa), Fisher CZ-3D (2 cewki) i Omegi (z detechem ultimate) więc nie wiem czy jest to miarodajne. Takich akcji że używałem na jednym wypadzie innych maszyn pożyczonych od kolegów nie liczę bo raczej nie jest to miarodajne. Z Waszych opisów Koledzy wydaje mi się jakby Smart był jak GM4 z tym ze bez tych (zdarzających się niektórym) problemów ze wzbudzaniem i bez tego nadmiaru niekiedy fałszywych dźwięków.

Czekam na Wasze opinie i dam znać jakie ja mam doświadczenia po roku użytkowania Visty Smart ;)

PZDR!

Niestety nie miałem styczności z vistą jednak od dawna ten wykrywacz mnie interesuje i jestem pewien że kiedyś sobie kupię smart ( wczoraj skończyła się aukcja używki jednak to jeszcze wersja ze starymi pokrętłami i chyba dość intensywnie użytkowana ) Kwestia wzbudzania się GM4 z pewnością istnieje jednak ja jej nie doświadczyłem ( może jedynie raz na cewce 12/10 firmowej GM - na spider mi się nic nie przytrafiło a miałem 4 różne GM ) więc w sumie tylko o tym czytałem tak jak czytałem o tym że jakość wykonania visty jest gorsza od gm i jest problem ze wzbudzaniem się podczas przemiatania cewką w mokrej trawie , mimo wszytko pewnie używkę Smarta kiedyś kupię i wtedy napiszę coś sensownego bo taka przeczytana "wiedza " jest mało warta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 13:58 
Podporucznik
Podporucznik

Prymek, kgrl, i reszta Kolegów

Z moich rocznych doświadczeń ze Smartem mógłbym powiedzieć tak:

- Cholernie stabilna maszyna. Tak po prawdzie nie byłem jeszcze w terenie gdzie by głupiała. Linie energetyczne, mineralizacja etc. nie ma w moim odczuciu wpływu na Smarta
- Separacja kolor/stal na bardzo wysokim poziomie. Kiedyś już pisałem o tym ale tutaj pokrótce wspomnę raz jeszcze. Cały rok jeżdżę na w miarę znane pole w moich okolicach na którym jest duża ilość sygnałów. Widziałem już jak tym polem przechodzili poszukiwacze z m.in. AT Gold, AT Pro, E-trac, Explorer, Deus i ostatnio chyba jakieś Fisherki (oczywiście nie ujmuje żadnej maszynie, piszę po prostu jakie tam sprzęty widziałem). Większość chodziła tak 30-40 minut maksymalnie i uciekali z pola. Część po prostu przechodziła tym polem do samochodów. Ja tam jeżdżę bardzo często i z ręką na sercu, nie wróciłem bez 1-2 sreberek. Raz zaliczyłem serie 4 wypadów gdzie przy każdym wypadł denarek, szerfik i jeszcze z 2-3 sreberka + miedziaki, guziki etc.
- Prostota użytkowania również na wysokim poziomie. Tak jak w GM4, włącz/dostrój do gruntu/szukaj.

To co bym zmienił:
- lepsze obudowy elektroniki i zasobnika baterii. W prawdzie nie są na pewno tragiczne a nawet złe ale powinny być na wyższym poziomie. Ja o sprzęt dbam więc dla mnie to w pewnym sensie różnicy nie robi.

Co do zasięgów...

...Szczerze to nie robiłem testów :ups: i trudno na tą chwilę mi cokolwiek powiedzieć. Może przez mnogość dołków jakie kopie nigdy nie przyszło do głowy żeby z linijką zmierzyć. Postaram się to na dniach zmierzyć.

Jak kolega ODYN, się odezwie i wyrazi chęć na jakimś wypadzie zmierzenia różnic w zasięgu pomiędzy Smartem i GM4 to chętnie wrzucę wyniki na forum albo też nagramy filmik :D :) hehe, nie ma to jak odpowiedzialność za testy na barki "kolegi po fachu" zrzucić XD :D

Sam zrobię testy dla następujących monet:
- 1gr
- 5gr
- 1zł
- 5zł

- szerfik - ten ooo --> http://pics.tinypic.pl/i/00588/g92eroelo3ba.jpg
- denarek - ten --> viewtopic.php?f=4&t=141161&p=890518#p890518
- 1/2 Silber groschen ---> http://wcn.pl/shop/details/17378
- 1 pfennig ---> http://www.catawiki.com/catalog/coins/c ... nig-1912-a
... i może jakiegoś grubszego sreberka (VI einen thaler 1825) i grubszego miedziaka (3 pfenninge 1847).

Jakbyście koledzy napisali jakie zasięgi Wam wyszły na takie lub podobne monety to można by w miarę porównać osiągi. Słowo honoru że nie będę dodawał centymetrów :), nie widzę sensu żeby siebie samego i Szanownych Kolegów oszukiwać.

PZDR!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 14:15 
Podporucznik
Podporucznik

Ja kiedys robilem testy w ziemi i powietrzu, ale z tego co pamietam, tych ziemnych nie zapisywalem. Co do powietrznych to mam gdzies kartke z testami, ale w powietrzu monety nie lewituja, wiec niewiele to wniesie. Wydaje mi sie ze zasieg graniczny na 1gr w ziemi wynosil 22-23 centymetry, ale nie potwierdze tego w 100%, bo robilem to prawie rok temu. Moglo to tez byc 24 lub 20, ale na pewno minimum na 20 cm lapal bez problemu. Tryb byl dwutonowy lub dyskryminacja, bo roznicy czasami w zasiegach nie bylo widac pomiedzy nimi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 23:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Stare modele Visty I Smarta miały wadliwe cewki wymieniane przez producenta w ramach gwarancji. Co do głębokości to 11,5 calowe eliptyczne DD bije na głowę AT Gold i nie ma najmniejszego porównania. Obecnie powstała nowa cewka EPIC 14 cali... i jest piekielnie głębka. Porównując do 17 calowej od mojego Minelaba CTX 3030 zasięg jest czasami większy... niestety jest także cena tej głębokości. Na bardzo zmineralizowanej glebie zasięg spada drastycznie.

Tu parę filmików jak to wygląda w praktyce:
https://www.youtube.com/watch?v=yWniCgh-NPY

A tutaj parę linków do osób pracjuących na SMARCIE i Goldzie w terenie:
https://www.facebook.com/groups/1419253288301088/

Poniżej nowa cewka vs 17 cali od CTXa. Mimo wielkości wyważnie i waga pozowalają na długą pracę bez większego zmęczenia i używania uprzęży.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2015, 22:47 
Podporucznik
Podporucznik

Ja kupowałem serie z eliptyczną 11,5" czyli serię prawidłową ;). Mimo że to 11,5" to cholernie dobra do separowania blisko leżących siebie obiektów. Epic 14" do Smarta i zestaw Gold + 11,5" + Epic 14" właśnie do mnie jadą więc jak polatam trochę to jak będzie zainteresowanie mogę opisać wrażenia i parametry. Jak będzie zainteresowanie to mogę później też jakieś filmiki nagrać i wrzucić.

Dziś trafiła się 3cia VI einen thaler 1823 A ;) w glebie na jakiś 23-25cm trafiona. Sygnał wprawdzie słabszy od monetek na 10-15cm ale trafiony z biegu był i tak nie do pominięcia i wyraźnie wiedziałem że coś nieco głębiej będzie. W szybkich air testach, na nastawach takich z którymi chodziłem dziś, widzi tą monetkę z jakiś 30cm (mierzone telefonem samsung galaxy 4 w obudowie ~ 14,5cm :P) z tym że 30cm to nie graniczny sygnał ale taki który osoba obyta z maszyną przy spokojnym chodzeniu (czyli na głębsze monetki) dała by radę określić jako sygnał do kopania. Podkreślam że te 30cm to air test :ups: . Mierzyłem też na szybko na polu małą plombę 12mm, air test - jakieś 21-24 cm (mierzone za pomocą kluczyków od auta :ups: ) no i zakopałem w glebie na jakieś 18-19 cm (hehe kluczyk od auta ma 9cm) i Smart widział plombę z tym że trzeba do takich celów chodzić spokojniej.

Żeby nie faworyzować sprzętu to wczoraj zdarzyło się pierwszy raz że miałem zakłócenia jakieś 50-70m od lini wysokiego napięcia. Były to dwie różne linie energetyczne koło siebie i nie wiem czy to miało jakiś wpływ :roll:

P.S.
Dajcie znać czy może by nie przenieś opisu Smarta do innego topicu co by Wam bałaganu nie robić :P

pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2015, 23:00 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Niestety nie ma zmiany częstotliwości i linie energetyczne dają się we znaki, ale raczej w niewielkim stopniu. Duże problemy miałem z ogrodzeniem tzw. elektrycznym pastuchem ten zaburzał pracę w stopniu znaczącym. Podobnie było z AT PRO, w którym na nic się zdała zmiana częstotliwości...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 01:01 
Podporucznik
Podporucznik

Kurczę tyle że właśnie pole na którym często chodzę jest przepasane trzema pasmami wysokiego napięcia i tych nic a nic nie słyszę... dopiero jak szukałem ostatnio miejscówki na godzinkę po pracy to pod wysokim napięciem (dwie różne linie, różne słupy, różne kable etc.) się wzbudzał. Co do pastucha to jeżeli jest dużej mocy to ponoć trudno znaleźć detektor który by go nie słyszał :cry: .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 07:59 
Moderator
Moderator

Czytając wasze posty to wychodzi na to że deeptechy to super wykrywacze - chyba warto założyć dla nich bo ten jest o gm4

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 14:59 
Podporucznik
Podporucznik

Prymek to sa DeepTech, chyba to nie jest spokrewnione z Detechem. A koledzy zachwalaja, bo je sprzedaja, prawda Shelton?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 15:07 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

kgrl napisał(a):
Prymek to sa DeepTech, chyba to nie jest spokrewnione z Detechem. A koledzy zachwalaja, bo je sprzedaja, prawda Shelton?

DeepTech i Detech to dwie oddzielne firmy. Wykrywacze się od siebie różnią. Osobiście używam Visty Gold, testowałem Vistę Smart, na plażę chodzę z Minelabem CTX 3030.

Zachwalam wyłącznie po efektach i osiągach osobiście sprawdzonych. Posiadałem AT PRO i poza tym że był naprawdę prosty w obłsudze i wodooprony to niestety dość kiepsko wyważony i niezbyt głęboki. Oczywiście argumentem było to że wyważenie miało wpływ na kompensację wypychania go w wodzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 15:44 
Moderator
Moderator

Przepraszam - oczywiście miało być Deeptech , poprawiłem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 20:10 
Podporucznik
Podporucznik

kgrl,

Akurat ja jestem tylko klientem ;) i nie ma sensu ukrywać że kolega Shelton jest ich dystrybutorem. Dla równowagi należy też powiedzieć że wykrywacze to tylko niewielka część jego asortymentu czy też usług. Mniejsza o to.... :P

Są chętni na filmik z udziałem Smarta i Golda? Jeżeli tak, to możecie podpowiedzieć jaki rodzaj testu Was interesuje. Weekend mam raczej wolny, więc będzie czas na nagrywanie.

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 20:16 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

kawe napisał(a):
kgrl,

Akurat ja jestem tylko klientem ;) i nie ma sensu ukrywać że kolega Shelton jest ich dystrybutorem. Dla równowagi należy też powiedzieć że wykrywacze to tylko niewielka część jego asortymentu czy też usług. Mniejsza o to.... :P

Są chętni na filmik z udziałem Smarta i Golda? Jeżeli tak, to możecie podpowiedzieć jaki rodzaj testu Was interesuje. Weekend mam raczej wolny, więc będzie czas na nagrywanie.

pzdr

Tak dokładnie, niech klienci testują w Polsce wykrywacze to bardziej pasja niż prawdziwy interes. No chyba, że ktoś ma monopol na Minelaba czy Garretta, to pewnie coś tam zarabia ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]