Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 14:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Golden mask 4, czy 5?
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 15:31 
Generał Broni
Generał Broni

Mój wybór już padł. Teraz tylko pozostał dylemat czy kupić 4, czy 5. Czy warto dopłacić do wyświetlacza i czy tylko w tym jest róznica między tymi dwoma modelami.
Jaka cewkę wybrać?
Bardzo proszę o posiadaczy tych modeli o podpowiedz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Golden mask 4, czy 5?
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 16:36 
Specjalista
Specjalista

Czesc. Zasada jest taka , im prościej tym lepiej. Analog bez telewizorka . Gm4 ale z cewką 10/12 detecha. Słuchawki na kablu ( np.koss ur 30) i będziesz szczęśliwy jak ja. :=

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 16:49 

Witam. jestem nowy ale pragnę podłączyć się do tematu. Chcę kupić GM 5, czekam obecnie na dostawę wykrywaczy do sklepu. Tylko nie znam o nim żadnej rzetelnej opinii użytkowników. Bardzo proszę o opinie osób posługujących się nim na co dzień czy naprawdę warto kupić ten sprzęt, ewentualnie jakie ma wady wychodzące podczas użytkowania w terenie. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 16:59 
Generał Broni
Generał Broni

@ dojczland
http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=159595 - zwłaszcza benekpe - czego ci jeszcze więcej potrzeba...???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 17:23 
Podporucznik
Podporucznik

Moj GM5 przyszedl dwa dni temu,ale jeszcze nie wyprobowalem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 17:51 
Moderator
Moderator

Znam wielu szczęśliwych użytkowników GM4/CK ale nie znam szczęśliwego użytkownika GM5 :lol: . Czytałem masę pozytywnych opinii o gm4 i prawdopodobnie mimo niewątpliwych wad jest to wykrywacz wyjątkowo udany . O Gm5 opinii mało , zwykle to opinie osób które wykorzystywały wykrywacz bardzo krótko , mnie osobiście ten wyświetlacz nie pociąga i z całą pewnością nie będę użytkownikiem GM5 jednak to zależy czego się chce od wykrywacza . Dla mnie Golden Mask jak najbardziej analogowy bez wyświetlacza .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 18:18 
Kapitan
Kapitan

Od siebie tylko dodam, że GM5 oferuje na pewno dużo więcej dodatkowych informacji niż analogowi bracia. Jeśli jesteś osobą, która wykorzysta w pełni potencjał 5-tki to nie ma się nad czym zastanawiać. Ja powróciłem do analoga tylko dlatego, że coraz częściej moje wypady były bardziej rekreacyjne i mniej skupiałem się na poszukiwaniach, kopałem praktycznie każdy stabilny sygnał na kolor. Dodam jeszcze, że poprawiona została stabilność w nowszej wersji, praktycznie nic go nie wzbudzało, żadne linie energetyczne czy nadajniki GSM - a w analogowej wersji już tak różowo nie jest. Nadal 5-ka jest banalnie prostym sprzętem, oferuje jednak zobrazowanie w postaci wykresu graficznego, co w rękach doświadczonego poszukiwacza stanowi dodatkowe narzędzie do bardziej efektownych poszukiwań. Na koniec - 5-tka zdecydowanie lepiej radzi sobie z dużym żelazem, poprawnie je identyfikuje jako żelazo, ja w moim egzemplarzu potrafiłem na 99% wsłuchując się jedynie w dźwięki przewidzieć czy pod cewką zalega drut, ołów folia. Te niuanse dźwiękowe są wyczuwalne - oczywiście dla kogoś, kto dobrze osłucha się ze sprzętem dla porównania w deusie przynajmniej ja tych niuansów nie wyłapuje :(
Wielu użytkowników chwali sobie bułgarskie analogi - jednak pamiętać trzeba, że wielu było też nimi rozczarowanych. To samo można powiedzieć o GM5 - wielu w tym i ja chwali ten sprzęt, jednak wiele osób szybko się z nim rozstało. Ale to dotyczy chyba każdego wykrywacza - czy to z dolnej czy górnej półki.
Proponuję obejrzeć uważnie filmy z udziałem jednych i drugich, wsłuchać się w tor audio - ocenić, czy jest on dla nas czytelny. Graficzne zobrazowanie sygnału dla bardziej zaawansowanych użytkowników na pewno będzie pomocne i nie można twierdzić, że telewizorek jest zbędny - bo dla jednych może być zbędny a dla innych wręcz przeciwnie. Każdy wiec sam powinien odpowiedzieć sobie na to pytanie zawarte w temacie tego wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 18:21 

_cheetah_ dziękuje za link przeczytałem wszystko :) myślę, że GM 5 to będzie dobry wybór przesiadając się z EuroAce. Miałem przyjemność testować przez około 10 dni Minelaba xtere 705 z cewka DD 10,5' i GM4 z cewka 9', którymi bawią się na co dzień moi znajomi i powiem szczerze, że do gustu przypadł mi GM4. Myślę ze jak tylko w Mocnym Sygnale będą już dostępny GM 5 to wypróbuje go na własnej skórze:) Jeśli ktoś z was ma dla mnie jakieś podpowiedzi odnośnie GM 5 to proszę pisać:) pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

benekpe przeczytałem wszystkie twoje opinie na temat GM 5 ponieważ go użytkowałeś i widzę że miałeś z nim dość dużo do czynienia a więc można stwierdzić że dość dobrze go poznałeś. Moje pytanie jest proste przed wydaniem 2400zł na nowy sprzęt czy warto?? a jeżeli nie to co mógł byś polecić na kolorki zalegające przeważnie w "śmietnikach". Proszę o pomoc!:)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]