Teraz jest niedziela, 10 sierpnia 2025, 01:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Do użytkowników Etraców
PostNapisane: poniedziałek, 25 maja 2015, 21:51 
Kapitan
Kapitan

Wyjmuj i ładuj ładowarką Bc-700

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2016, 21:17 
Szeregowy
Szeregowy

Pozwoliłem sobie dopisać się w istniejącym wątku,aby nie powielać w nowych tematach starych problemów i innych dylematów.Mam e tracka około 2 miesięcy,po X terra 705.Ogólnie ze sprzętu jestem bardzo zadowolony,jeszcze się wzajemnie poznajemy i pewnie nam chwilę zejdzie,choć sprzęt do zbyt trudnych i kłopotliwych nie należy.Mam pytanie do Kolegów bardziej "oswojonych" z tym sprzętem.Pytanie dotyczy menu opcji zaawansowanych,a szczególnie reakcji głęboko i szybko.Otóż naczytałem się na różnych forach,a nawet w tym wątku,ze należy sprzęt ustawiać albo na włączonej reakcji głęboko,a na wyłączonej szybko,albo odwrotnie,nigdy jednocześnie włączona reakcja głęboko i włączona szybko.I tu w zasadzie nie bardzo kojarzę o co chodzi,dlaczego tak niektórzy Koledzy twierdzą.?Przeglądając instrukcję obsługi ,w ustawieniach fabrycznych Minelaba ,np dla zabytków,jest wyraźnie napisane,że pozyskiwanie głębokie jest ustawione na opcji włączonej,jak również i opcja szybka jest jednocześnie też włączona,przy gęstości odpadków wysokiej i gruncie trudnym.(tabela instrukcji obsługi strona 83)Może ktoś z Kolegów by coś skrobnął na ten temat? :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2016, 21:58 
Generał Broni
Generał Broni

Faktycznie może jest lepiej, gdy się zmienia parametry i ustawienia, tak jak zmienia się cewki... Według mnie przy takich zmianach urządzenia inaczej się "ustawia", a idąc nawet po przysłowiowych śladach i tak idziemy trochę inaczej i "omiatamy" inne obszary.
Jeśli ktoś ma badawcze zapędy może na jakim wytypowanym obszarze ustawić sprzęt w wariantach:
Szybko- TAK, Głęboko - NIE,
Szybko - NIE, Głęboko - TAK,
Szybko - NIE, Głęboko - NIE
Szybko - TAK, Głęboko - TAK
Zaznaczać miejsca gdzie urządzenia zasygnalizowało COŚ z jakim dźwiękiem oraz z jakimi parametrami - głębokość i wskazani. PO zakończeniu wszystkich cykli można wykopać to, co wskazywało i zobaczyć które ustawienie FAKTYCZNIE jest najlepsze. Nie wierzę, w zakopywanie przedmiotów bo to zakłamuje wyniki...
Ja wolę szukać... niż eksperymentować!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2016, 07:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Gringo napisał(a):
Pozwoliłem sobie dopisać się w istniejącym wątku,aby nie powielać w nowych tematach starych problemów i innych dylematów.Mam e tracka około 2 miesięcy,po X terra 705.Ogólnie ze sprzętu jestem bardzo zadowolony,jeszcze się wzajemnie poznajemy i pewnie nam chwilę zejdzie,choć sprzęt do zbyt trudnych i kłopotliwych nie należy.Mam pytanie do Kolegów bardziej "oswojonych" z tym sprzętem.Pytanie dotyczy menu opcji zaawansowanych,a szczególnie reakcji głęboko i szybko.Otóż naczytałem się na różnych forach,a nawet w tym wątku,ze należy sprzęt ustawiać albo na włączonej reakcji głęboko,a na wyłączonej szybko,albo odwrotnie,nigdy jednocześnie włączona reakcja głęboko i włączona szybko.I tu w zasadzie nie bardzo kojarzę o co chodzi,dlaczego tak niektórzy Koledzy twierdzą.?Przeglądając instrukcję obsługi ,w ustawieniach fabrycznych Minelaba ,np dla zabytków,jest wyraźnie napisane,że pozyskiwanie głębokie jest ustawione na opcji włączonej,jak również i opcja szybka jest jednocześnie też włączona,przy gęstości odpadków wysokiej i gruncie trudnym.(tabela instrukcji obsługi strona 83)Może ktoś z Kolegów by coś skrobnął na ten temat? :oops:

na 2 tonach ferrous faktycznie sugerują żeby mieć ustawione głęboko i a wyłączone szybko. Jakas logika w tym jest. Instrukcją obsługi się nie sugeruj, jest coś takiego jak czułość auto w ustawieniach w instrukcji oraz czułość manual ustawiana ręcznie- popatrz na różnicę w zasięgu między np 24 auto a tą samą czułością 24 manualną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2016, 13:28 
Szeregowy
Szeregowy

Kolego Fortus,też myślałem nad takim testem,choć najpierw chciałbym to ,że tak powiem rozgryźć teoretycznie,a potem ewentualnie sprawdzić w praktyce.
alex_2013 pisze " popatrz na różnicę w zasięgu między np 24 auto a tą samą czułością 24 manualną."Czyli sugerujesz ,że zasięg na czułości auto np 24 i i zasięg na tej samej czułości 24 ale dla manualu jest inny?Czym by to było spowodowane?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2016, 21:45 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

kolego, z etrackiem chodzimy TYLKO na manualu. Automat kastruje go niemiłosiernie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2016, 22:43 
Generał Broni
Generał Broni

Z Automatu korzystam gdy jestem BLISKO przewodów wysokiego napięcia... jak dla mnie - lepiej mi się sprzęt sprawuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2016, 06:44 
Szeregowy
Szeregowy

Koledzy,to,że chodzimy z etracem na manualu,to ja wiem,ale alex_2013 pisze ,że " popatrz na różnicę w zasięgu między np 24 auto a tą samą czułością 24 manualną."Stąd moje pytanie ,bo jeśli czułość w auto jest przykładowo 24 i tak samo jest ustawiony manual,to wedle matematyki powinno być wszystko tak samo,a jeśli nie jest ,to właśnie pytanie dlaczego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2016, 11:10 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nie będzie tak samo. Automatyczne dobieranie czułości polega na tym, że elektronika sama dostosowuje czułość do panujących warunków, gdzie nastawa np. 24 jest maksymalną nastawą jaką wykrywacz będzie starał się ustawić, a może to być nawet 1 :)
Automat dobry jest dla laików i leniów, którzy podczas chodzenia ze sprzętem chcą spać.
Jeśli używać to tylko i wyłącznie manualnego ustawiania czułości. Nastawa czułości nie jest udostępniona użytkownikowi tylko po to by pokazać, że wykrywacz przy najwyższej nastawie jest najgłębszy - pile do tego, że większość poszukiwaczy chodzi z e-trakiem na maksymalnej czułości bo liczy się dla nich zasięg - a to jest istotny błąd i wykazanie się totalną amatorszczyzną. Najlepiej by było gdyby każdy właściciel wziął się i zobaczył jak czułość działa na każdym szczebelku może wtedy załapałby o co w tym wszystkim biega. Wyczaiłby, że przy określonej wartości, dużo poniżej maksa przestają być słyszalne tony pośrednie przy zachowaniu zasięgu z maksymalnej czułości, a powyżej tej wartości zaczynają być słyszalne tony pośrednie. Zobaczyłby, że od określonej wartości każda wartość w dół to około 1cm mniej, itd. Wiadomo w powietrzu zasięgi będą większe ale stosunki ziemia - powietrze będą identyczne z przewagą dla powietrza +2-4cm. Chodzi o to by poznać działanie czułości by w trakcie poszukiwań np. ustawić sobie maszynę tak by głębiej niż 5cm powiedzmy nie brała bo poniżej są pojedyncze śmieci. Natomiast przy nastawie 24 (u innych może być troszkę inaczej) jest to maksymalny zasięg bez dźwięków pośrednich - przedmiot na granicy zasięgu daje mocny stabilny sygnał odpowiednio cichszy wedle ustawień audio, albo nie daje żadnego sygnału jeśli jest 1cm poniżej zasięgu i głębiej nie penetruje niż 30cm na monetę 5zł np.
Są jeszcze inne istotne aspekty nie tylko z czułością co niektórzy o nich nie wiedzą mimo, że chodzą z tym sprzętem bardzo długo, a które bardzo dużo nam mówią i określają jak ustawić poszczególne parametry by wycisnąć jak najwięcej z tej maszynki.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2016, 18:01 
Szeregowy
Szeregowy

Widać z tego,że trzeba będzie zrobić samemu sporo testów,w różnych ustawieniach sprzętu,żeby to jakoś usystematyzować i ogarnąć.Dobry pomysł ma Kolega Fortus,żeby najpierw przejść jakiś wybrany kawałek terenu,zaznaczyć sygnały i znaleziska ,sprawdzić różne opcje ustawień,a potem je wykopać.Może to być trochę bardziej kłopotliwe,ale chyba z kolei bardziej wiarygodne,niż samodzielne zakopywanie i wykopywanie fantów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 lipca 2016, 19:08 
Szeregowy
Szeregowy

Czy zna ktoś z Kolegów jakąś książkę,opracowanie,rozszerzoną instrukcję z komentarzami itp,o e tracku,może coś podobnego do tego "THE EXPLORER & E-TRAC HANDBOOK",Andy Sabicha,ale po polsku?Szukałem w google,ale niczego konkretnego nie mogę znaleźć,Chętnie bym poczytał ,może źle szukam?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2016, 10:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam . To i ja mam pytanie :D
Czy ktoś z kolegów używał/używa takiej cewki "CEWKA NEL SHARP 5" x 5" . Czy zda egzamin na wybieranie mikro koloru z pośród żelaza, typu gwoździe itd

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]