Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 22:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Minelab X-Terra 705 + Nel Tornado 12x13 - 7,5 czy 18,75
PostNapisane: sobota, 19 lipca 2014, 09:17 
Moderator
Moderator

podlasiak napisał(a):
Ja mam cewkę 7,5 khz i śmigam z nią za drobnicą. Mam cały czas dziwne wrażenie że sygnał nie jest jednomierny tak jak to było w quatro. Podczas przemiatania nad przedmiotem sygnał jest tak jakby powiedzieć brzydko pierdzący. Na większe przedmioty typu polmos jest ok ale z reztą tak jakby coś nie tak. W powietrzu jest sygnał ok aż do utraty zasięgu a w ziemi daje sygnał ton też ale z takim skrzekiem. Też tak macie ??

Sygnały jednostronne lub z mieszane z żelazem to chyba objawy fantów na granicy zasięgu - czyli dość głęboko ? To normalne w wielu wykrywaczach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 lipca 2014, 11:18 
Generał Broni
Generał Broni

Ja chodzę na minelabowskim koncentryku 7,5 cztery tony i takich skrzeków nie zauważyłem,wiadomo jak fant jest głęboko luba ma różny kształt lub skład metalu to id troche skacze i tony też,za to jak jest monetka zwłaszcza srebrna to Tereska pięknie je sygnalizuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2014, 13:42 
Chorąży
Chorąży

Cewka 7,5 kHz powinna "penetrować" glebę głębiej, ale jestem ciekaw, jaka jest realna różnica w "zasięgu" względem 18,75, ktoś wie, ktoś sprawdził? :ups: :oops:

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Chciałem założyć ankietę (jakie częstotliwości preferują "monetkowcy"), ale chyba nie ma takowej opcji (a Admin, nie odp. na moje zapytanie w PW).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 00:24 
Porucznik
Porucznik

Tez mam dylemat chodze na 7,5 DD 10,5 i z ciekimi denarkami mam klopoty kopytko 18,75 jest czulsze na cienkie sreberka ale jest znacznie plytsze czy cewka 18,75dd 10,5 cala ma wiekszy zasieg od kopytka 10,5x 5 bo jak nie to poco zabawa z cewkami kiedy optima z cewka 29cm i 16khz sponiewierala moja705 ze mnie zatkalo- optima ciagneta krzyzaki a terka byla slepa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 10:38 
Generał Broni
Generał Broni

Na pewno będzie głębsza od elipsy.Ja chodzę też z teresą ale na 9 koncentryku 7,5khz a kolega na DD 7,5khz i cieniutkie sreberka wpadają,może masz dyskryminacje za wysoko?My chodzimy z akceptacją do -2.Druga rzecz to teren jak jest zaśmiecony żelastwem to taka elipsa wyłuska wszystko a wykrywacze z dużymi cewkami się zadławią.Możesz też rozważyć 9koncentryka 18,75khz lżejsza od DD a namierzanie perfekt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 12:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cienkie sreberka najlepiej szukac moim zdaniem w trybie all metal. Czesto jest tak ze id skacze po skali jak moneta jest głębiej badz pad dziwnym kontem. Chodząc na dyskryminacji na 100% nie kopal bym takiego sygnlu (wykrywacz by sie "dławił"). Zastanawiam się również nad tornado bo mam kilka miejsc gdzie te pare cm mocno by sie przydało. Tylko nie wiem czy głębsza na monetki będzie 7,5kHz czy 18,75kHz. Skłaniam sie ku tej pierwszej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 15:19 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Na dyskryminacjii zawsze będziesz omijał,tym bardziej na płytkiej cewce,wystarczy ze ktoś tam szedł z ,,głupim,, ace250 i po fantach. Klimat poszukiwań i dostępnych fantów zmienia się diametralnie po nauczeniu się chodzena na ..all metal.Ja już od dłuższego czasu chodzę tylko na allmetal ,nawet nie myślę o dyskryminacjii ,ale oczywiście na początku dyskryminowałem bo się tzreba wykrywki nauczyć.Jeśli chodzi o cienkie sreberka to mimo wszystko polecam elipse 18,75.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 15:51 
Chorąży
Chorąży

Także zazwyczaj śmigam na "all metal" (i 99 dźwięków), ale ostatnio wyskoczyłem w miejsce, gdzie kiedyś był pewien dworek, który chyba został zrównany i "przemielony" z gruntem po całym terenie posiadłości. Nie dość, że ziemia chol... zbita - twarda mieszanka, to niemalże non stop z wykrywki leciała dyskoteka, po 2 godzinach totalnej męczarni (mimo zmniejszenia czułości), musiałem włączyć dyskryminację (do -2), bo bym ogłupiał. :ups: Na razie pracuje 9" koncentryk 7,5 kHz (coś tam wyszło - między innymi moje pierwsze sreberka), później poprawię 18,75 kHz Tornado, a na koniec odpalę snajperkę, licząc na wyłuskanie czegoś więcej. :usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 13:04 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

MFor napisał(a):
Także zazwyczaj śmigam na "all metal" (i 99 dźwięków), ale ostatnio wyskoczyłem w miejsce, gdzie kiedyś był pewien dworek, który chyba został zrównany i "przemielony" z gruntem po całym terenie posiadłości. Nie dość, że ziemia chol... zbita - twarda mieszanka, to niemalże non stop z wykrywki leciała dyskoteka, po 2 godzinach totalnej męczarni (mimo zmniejszenia czułości), musiałem włączyć dyskryminację (do -2), bo bym ogłupiał. :ups: Na razie pracuje 9" koncentryk 7,5 kHz (coś tam wyszło - między innymi moje pierwsze sreberka), później poprawię 18,75 kHz Tornado, a na koniec odpalę snajperkę, licząc na wyłuskanie czegoś więcej. :usta

Masz 100% racjii,nie chodzi o to by maniakalnie chodzić cały czas na allmetal,tylko dobierać do warunków,na zasmieconych miejscówkach jasne ze zdyskryminować,wyjmie się więcej jak na allmetal,niektórych miejsc nie da się ,,posprzątać,, jak pola:)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]