arkady1970 napisał(a):
dlaczego mam kopać gwoździe ma podobno dobrą dyskryminację , skalę itd.a właśnie tych wszystkich śmieci bym nie chciał kopać inaczej nie wymieniał bym 705 skala w 705 jest co 2 i tylko to mi się nie podoba w niej bo jest mało precyzyjna jak by miała skalę do 99 czy 100 zawalisty sprzęt by był.
mówię to z doświadczenia. w x-terra dyskryminacja jest prosta konkretna - tam wycinało się żelazo i w zasadzie ono nie dawało jakiegokolwiek dźwięku lub takie cyknięcia i tylko wskazania ujemne na wyświetlaczu. gdy żelazo nie maskowało koloru to x-terra nie wymagała jakiegokolwiek myślenia,
tu trzeba się chwilę przyzwyczaić jeśli chce się wyciągać najdrobniejsze kawałki koloru (te z granicy zasięgu) a stare gwoździe kute lub zaokrąglone kawałki przerdzewiałej stali dają dźwięki przebijające na kolor, podobnie jak koks (w x-terra koks dawał zawsze równo wskazanie na wyświetlaczu).
patrzenie na wyświetlacz deus-a nie ma sensu według mnie bo słabe sygnały i tak nie dają wskazania liczbowego na wyświetlaczu - wystarczy porobić sobie testy z drobinką srebrną na granicy zasięgu. ja osobiście w deus mam panel włożony do kieszeni i na niego nie patrzę wcale.
Jeśli chcesz wyciągnąć z DEUS to co najlepsze to i tak będziesz chodził z mocno podkręconymi parametrami - czyli będzie sporo dźwięków i praca czasami na granicy stabilności. w x-terra nie wiem nawet jak można by było wykrywacz wyprowadzić z równowagi. chodziłem tam zawsze na 100% czułości , gruntu nie dalo się zaniżać, dyskryminacja była prosta i w zasadzie wystarczyło ją ustawić raz na całe życie na niskim poziomie - tak ustawiona x-terra była stabilna i tylko bliskość linii wysokiego napięcia ją za mocno rozbudzało.