Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 14:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: E-trac przesiadka na equinox 800
PostNapisane: środa, 14 października 2020, 10:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Najlepszy jest każdy wykrywacz pracujący na poletku z dużą zawartością moniaków :D
Jak pole dupa to i nie pomoże wykrywaczy kupa. :666
Nadmierna ekwilibrystyka ze sprzętem nie jest wskazana bo to w pewnej mierze takie zastępcze ćwiczenia, lepiej skupić się na terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 21:24 
Szeregowy
Szeregowy

Trochę późno odkopałem temat, ale jak to mówią lepiej późno niż......To może ja odpowiem za om79, bo czas to powiedzieć :666 . E-TRAC jest najlepszy w następujących wypadkach:

1)Jako pierwszy sprzęt na nową miejscówkę z odpowiednio ustawionym maskowaniem w zależności od tego czego szukamy - ilość wykopanych śmieci to jakieś 20% w stosunku do pozostałych wykrywaczy a tym samym oszczędność kosmicznej ilości czasu i sił.
2) Człowiek który chodzi z E-Trackiem ma go opanowanego i osłuchanego
3) Mamy ustawione audio w tryb LONG i 2 tony żelazo /niektórzy mogą się bawić w multitone jak lubią/
4) Dokładnie przemiatamy cewką krok za krokiem a nie wykonujemy typowego dla większości poszukiwaczy ruchu typu V (fał) / krok i zamach idą w parze /, który pozostawia jakieś 70 cm gleby niesprawdzonej, bo przecież każdy musi być pierwszy na środku pola :lol: :lol: :lol: . Potem się niektórzy dziwią, że wyjmują po sobie na przechodzonych (niby) miejscówkach. Niektórzy praktykujący ten "marszo-zamach" z różnymi typami wykrywaczy na YT uważają się za profesjonalistów w dodatku :D :D :D .
5) Używa się maskowania w E-trac po to, aby NIE KOPAĆ ŚMIECI.
6) Nie "cyrkuje się" z zastanawianiem się kopać czy nie kopać i sygnałami łamanymi na żelazo. Po prostu się je zostawia na później. E-trac jest stworzony jako mega szybka kosiarka do monet i w tym trybie jest NAJLEPSZY DO DZIŚ NA RYNKU.
7) Pierwsze przejście E-traca na nowej miejscówce wyciąga wszystkie monety SZYBKO, PEWNIE i bez straty czasu na kopanie śmieci (oprócz niektórych głębokich malutkich sreber i złotek).

I dlatego E-trac jest najlepszy :666

Kilka pomocnych uwag i trików:

1) Chodzenie na paternach maskujących tylko dolną linię żelaza, lub jak to pokazano w filmie Panów z TopDigin "Król jest tylko jeden" NIE MA ŻADNEGO SENSU, ponieważ traci on całą ideę konstrukcyjną. Na takim paternie jak tam pokazano mamy cały worek śmieci i kilka fantów. Zatem po co nam taki drogi sprzęt? Śmieci nakopiemy każdym sprzętem :idea

2) E-trac to nie sprzęt, który ma być jedyny. To sprzęt, który musi być częścią stajni, inaczej jego posiadanie traci sens w tym zakresie cenowym. No bo jaki jest sens chodzenia tym sprzętem bez użycia jego najmocniejszej i opatentowanej funkcji jakim jest maskowanie?
3) Po e-tracu przechodzi się analogowym drobnicowcem typu GMP żeby "dociągnąć" drobne niedobitki.
4) Niektórzy po GMP przechodzą jeszcze Gold Kruzerem z cewką GK24 i wbrew pozorom ma to sens w wielu przypadkach.
5) Na koniec warto zaprzęgnąć Relic Strikera :usta

Po tej czwórce można przechodzić tylko ramówką lub georadarem żeby coś wyjąć więcej.

Jeszcze jedna rzecz - pokazał się na rynku wykrywacz TARSACCI. Osobiście uważam, że jego autor pomyślał i wykorzystał pewne opatentowane funkcje e-trac i nazwał je "salt" i "black sand". Zachęcam do wykonania prób takiego maskowania w ctx lub e-trac. Efekt pokazany na filmach z folią w wykonaniu Tarsacci jest do ogarnięcia za pomocą e-trac i pewnie ctx również co może być zaskoczeniem dla niektórych :h .

Ja natomiast chętnie zobaczę jak Tarsacci radzi sobie z kapslami (bo E-trac sobie radzi) Jak sobie radzi z drutami cynkowymi na polu (bo e-trac sobie radzi) oraz jak sobie radzi w tym foliowym teście z położonym na planszy foliowej małym złotem :666 . Potem chętnie możemy nadal dyskutować o tym czy E-trac jest najlepszy czy nie :luv i czy warto go zmieniać na kij za 7 klocków PLN :1

SEKRET: Nie ma najlepszego wykrywacza, bo jego "najlepszość" jest wypadkową doświadczenia operatora oraz szukanych celów.

A wymiana E-trac na NOX-a ma sens tylko wtedy jak ktoś nie jest w stanie ogarnąć e-trac. Jeśli coś "nie dogrywa" w e-trac to zawsze można sobie zmienić cewkę na Detecha Ultimate i będzie to miało większy (i tańszy) sens niż wchodzenie w NOX-a :ang

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 22:41 
Generał Broni
Generał Broni

Chodząc na tzw. TTF jedyna informacja to żelazo albo kolor , no chyba ze masz perfekt opanowane wskazania numeryczne które w przypadku zaśmieconych miejscówek i tak do niczego nie nadają się, nie wspominając ,że ta sama moneta pokryta grubą warstwą tlenków nie da typowych wskazań .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 22:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

A mnie łokieć boli od etracków ,szlak trafia od tych zacisków,drugi raz przechodzę na eqnoxa bo po roku mam dość.pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 22:44 
Moderator
Moderator

tak na moje oko po przeczytaniu punktów 1-7 to kanarek z cewką ultimate czy nel tornado był by dużą konkurencją dla etracka ,bo byle czego nie łapie a drobne sreberko i złotko ominie a perełki wybiera gongiem mocno i stanowczo a na dziewiczej miejscówce naciągniesz fantów aż miło.

nie ma czegoś takiego jak NAJLEPSZY czy NAJLEPSZY DO DZIŚ NA RYNKU , etrack to fajny i ciekawy wykrywacz i tyle , jak to mówi mój kolega " jeden z topowych detektorów "

chodzenie i kopnie na id w dzisiejszych czasach to ślepy zaułek , zbyt duża różnorodność celi , to się może sprawdza na plaży czy w usa gdzie różnorodność monet znikoma .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 22:57 
Generał Broni
Generał Broni

exito napisał(a):

2) E-trac to nie sprzęt, który ma być jedyny. To sprzęt, który musi być częścią stajni, inaczej jego posiadanie traci sens w tym zakresie cenowym. No bo jaki jest sens chodzenia tym sprzętem bez użycia jego najmocniejszej i opatentowanej funkcji jakim jest maskowanie?
3) Po e-tracu przechodzi się analogowym drobnicowcem typu GMP żeby "dociągnąć" drobne niedobitki.
4) Niektórzy po GMP przechodzą jeszcze Gold Kruzerem z cewką GK24 i wbrew pozorom ma to sens w wielu przypadkach.
5) Na koniec warto zaprzęgnąć Relic Strikera :usta

To chyba trzeba by być bezrobotnym albo męczyć max. 3 miejscówki przez cały rok. No i targać za autem przyczepkę na te wszystkie sprzęty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 23:50 
Szeregowy
Szeregowy

-paszka- napisał(a):
A mnie łokieć boli od etracków ,szlak trafia od tych zacisków,drugi raz przechodzę na eqnoxa bo po roku mam dość.pozdro

Paszka jakbyś chwilkę podumał nad dwoma zwykłymi paskami od różnych toreb/pokrowców/ (takie co da się odpiąć) to miałbyś mega wygodne zawieszenie do tego klocka i prędzej Ci nogi wysiądą niż ręka :1 .

Pętelka i pasek. Lewe ramię pętelka > koniec paska do uchwytu wykrywacza. Pasek - przełożenie przez kark.
Nie przeszkadza w kopaniu, a sprzęt zawsze pod ręką i nie trzeba o nic opierać ani kłaść na ziemię. Polecam do każdego sprzętu.

Sekret leży w "MIEĆ ZAMIAR i CZAS to zrobić" :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2020, 23:52 
Szeregowy
Szeregowy

prymek napisał(a):
tak na moje oko po przeczytaniu punktów 1-7 to kanarek z cewką ultimate czy nel tornado był by dużą konkurencją dla etracka ,bo byle czego nie łapie a drobne sreberko i złotko ominie a perełki wybiera gongiem mocno i stanowczo a na dziewiczej miejscówce naciągniesz fantów aż miło.

Prymek czas z tym okiem do okulisty bo kanarka miałem długo :1 . A w zasadzie nawet za....długo :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 23:42 
Podpułkownik
Podpułkownik

Paszka jakbyś chwilkę podumał nad dwoma zwykłymi paskami od różnych toreb/pokrowców/ (takie co da się odpiąć) to miałbyś mega wygodne zawieszenie do tego klocka i prędzej Ci nogi wysiądą niż ręka :1 .

Pętelka i pasek. Lewe ramię pętelka > koniec paska do uchwytu wykrywacza. Pasek - przełożenie przez kark.
Nie przeszkadza w kopaniu, a sprzęt zawsze pod ręką i nie trzeba o nic opierać ani kłaść na ziemię. Polecam do każdego sprzętu.

Sekret leży w "MIEĆ ZAMIAR i CZAS to zrobić" :h[/quote]

A mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie wykrywacza z przyczepionymi tak paskami? Bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 grudnia 2020, 13:50 
Specjalista
Specjalista

Etrac koncentruje się na skałach o niskich, średnich i wysokich przewodnikach.
Domyślam się, że mam pewną ilość eliminacji soli ... dlatego nie ma to tak dobrego wpływu na tego typu przewodnik.

Z drugiej strony Equinox jest zbudowany z myślą o zasięgu na bardzo niskich, niskich i średnich przewodach ... ale trochę błędem jest sięganie po wysokie przewodniki ...

Oczywiście zasięg w czystym terenie to nie wszystko ... nowoczesne detektory bardziej skupiają się na właściwościach separacji głębokości 2D i 3D ... zachowując wciąż dobrą praktyczną głębokość wykrywania.na różnych typach obiektów - możemy to nazwać dobrym demaskowaniem..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 grudnia 2020, 15:50 
Podpułkownik
Podpułkownik

Przepraszam, powyżej niechcący edytowałem (błędnie) cytat kolegi Exito.

Ponawiam więc prośbę do Exito - mógłbyś wrzucić fotkę tych pasków z wykrywaczem? Dziękuję :) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2020, 19:12 
Szeregowy
Szeregowy

Drucik, konstrukcja prosta jak smycz do wykrywki :666. Mam nadzieję, że pobudziłem wyobraźnię :P .

Człowiek widziany od tyłu:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2020, 19:43 
Szeregowy
Szeregowy

EL NINO napisał(a):
Etrac koncentruje się na skałach o niskich, średnich i wysokich przewodnikach.
Domyślam się, że mam pewną ilość eliminacji soli ... dlatego nie ma to tak dobrego wpływu na tego typu przewodnik.

Z drugiej strony Equinox jest zbudowany z myślą o zasięgu na bardzo niskich, niskich i średnich przewodach ... ale trochę błędem jest sięganie po wysokie przewodniki ...

Oczywiście zasięg w czystym terenie to nie wszystko ... nowoczesne detektory bardziej skupiają się na właściwościach separacji głębokości 2D i 3D ... zachowując wciąż dobrą praktyczną głębokość wykrywania.na różnych typach obiektów - możemy to nazwać dobrym demaskowaniem..

EL NINO Masz rację w tym co napisałeś i w pełni się z tobą zgadzam. Tymczasem wielu myśli, że bronię e-traca jak neandertalczyk ognia, jednak jest zupełnie odwrotnie. Gdy poznałem politykę Minelab dokładniej przez te wszystkie lata, nie kupię od nich już niczego. Nie kupię od firmy, która ma w nosie klienta, nie odpowiada na korespondencję i pozwala dilerom sprzedawać sprzęt za połowę ceny rynkowej jak to miało miejsce z e-trackami rok temu, psując ceny rynku wtórnego. Dla mnie Minelab nie istnieje. Są komplentymi ignorantami jeśli chodzi o klienta. Mam e-trac jeszcze z angielskim menu, z dobrych czasów firmy. Posiadam go od czasu jak w PL był on głębokim marzeniem każdego. Poznałem go dokładnie i bardzo dokładnie wiem o czym piszę, jeżeli chodzi o ten sprzęt, choć wielu może ze mną polemizować - takie ich prawo :h .

Żeby dobrze poznać e-trac w tybie multitone i ID cyfrowe to minimum 2-3 lata chodzenia żeby mniej więcej wiedzieć do jest po cewką. Tymczasem wiem z doświadczenia, że u niewielu ten sprzęt wytrzymuje więcej niż półtora roku, max 2 lata i idzie na sprzedaż, bo bardzo małej ilości ludzi chce się go uczyć dokładniej - co uważam za spory błąd :roll: . Moim zdaniem e-trac to niesprzedawalny sprzęt - bo nie ma go czym zastąpić. Moim marzeniem jest, żeby jakaś firma wypuściła w końcu coś z tak zaawansowanym maskowaniem/dyskryminacją i identyfikacją jak e-trac oraz lepszą separacją. Mam nadzieję, że w końcu moje marzenia się spełnią.

Niestety obecnie nie ma wykrywacza który wyciągnie za jednym przejściem wszystko - e-trac też taki nie jest i ma swoje wady i bolączki ale da się z nimi żyć. Widzi się je dopiero po czasie jak się sprzęt pozna bardzo dobrze, co zupełnie oczywiście nie dyskwalifikuje go w żaden sposób. Powiedzmy, że "trza go uzupełniać czym innym", ale to sama frajda bo nie ma monotonii sprzętowej :D .

Ostatnio edytowano piątek, 18 grudnia 2020, 19:46 przez exito, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2020, 19:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Szelki do kosy spalinowej, czy też innej wykaszarki. W prawie każdym sklepie ogrodniczym się znajdą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2020, 19:48 
Szeregowy
Szeregowy

Szelki są mega niewygodne, używałem. Rysunek który wstawiłem przedstawia moje rozwiązanie, które dla mnie działa najlepiej. Ale każdy może sobie próbować wg. własnego uznania oczywiście.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]