Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 06:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sprawdzone przez Was ustawienia do ETrac'a
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2013, 10:11 
Generał Broni
Generał Broni

Zmobilizowany dyskusją postanowiłem wrzucić to, co uważam za ważne z oryginalnej, załączonej do wykrywacza instrukcji (pierwsza liczba - strona, po ukośniku podpunkt) :
12 / 2 Cewka powinna pozostać w pozycji równoległej do podłoża po uniesieniu jej do pozycji wykrywania, czyli ok. 25 mm ponad poziomem ziemi
14 / 4 Pozostaw urządzenie na 18 godzin
25 Góra wskaźnika odpowiada pozycji cewki, a dół odpowiada pozycji ok. 30 cm poniżej cewki
28 Prędkość średnia ruchów cewki wynosi cztery sekundy na cykl (od lewej do prawej)
31 / 2 Naciśnij przycisk Kasowanie Szumów.Trzymaj urządzenie 30cm nad powierzchnią ziemi i całkowicie nieruchomo podczas automatycznego procesu wybierania kanału
41 / 5 Trybu Użytkownika Minelab nie można nadpisywać
Jeśli chcesz zachować aktualne ustawienia i Wzorzec Dyskryminacji, należy zapisać je jako Tryb Użytkownika
44 Zmiana ustawień Gęstości Odpadków (str. 72–3) od Wysokiego do Niskiego może ustabilizować współrzędne FE-CO wykrytego obiektu przy użyciu trybu edycji ‘Auto’
55 Ważną różnicą pomiędzy trybami Auto a Manualnym jest to, że wszystkie kanały są ustawiane na ten sam poziom w trybie Ręcznymi przy zbyt wysokiej wartości urządzenie może dawać niestabilną identyfikację obiektów
Zmniejszenie Czułości Auto o -1, -2, lub -3 ustawia tryb czułości Auto niżej na każdym z kanałów niż dla ustawienia automatycznego o ustawioną ilość punktów. Możesz preferować takie rozwiązanie, jeśli nie chcesz wykopywać bardzo małych obiektów i fałszywych sygnałów. Ustawienie ma tendencję do zwiększania dokładności Identyfikacji Obiektu
61 Przy ustawieniu wartości 30, wszystkie sygnały obiektów są wzmacniane na głośne sygnały dźwiękowe. W tym ustawieniu zróżnicowanie pomiędzy średnimi, a mocnymi sygnałami będzie znacznie mniejsze, ale słabe sygnały progowe będzie łatwiej usłyszeć
66 Ustawienie Żelazne jest często preferowane przez poszukiwaczy zabytków i biżuterii jako pożądane; obiekty o niskiej przewodności, obiekty „średnio-żelazne” będą dawały sygnał o wyższym tonie
68 Limit umożliwia regulację maksymalnej wysokości tonów audio emitowanych dla dźwięków Identyfikacyjnych; zawartości Żelaza i Przewodności. Limity dostępne są wyłącznie jeśli Liczba Tonów jest ustawiona na Multi
69 Ton Progowy zmienia wysokość tonu Progu; wysoki Ton Progu jest często preferowany przez osoby z dobrym słuchem, natomiast niski Ton progowy wolą osoby ze słabym słuchem
70 Głębokie Pozyskiwanie
Zakres: Włącz-Wyłącz
Ustawienie fabryczne: Wyłącz
To ustawienie ma wpływ wyłącznie na słabe sygnały, polepszając identyfikację głębokich obiektów. Ustawienie to należy wybrać w obszarach bez odpadków, w których mogą występować głęboko położone obiekty
71 Firma Minelab zaleca włączanie funkcji Szybkiego Pozyskiwania, gdy Gęstość Odpadków (str. 72–3) jest ustawiona na Wysoka
72 Gdy ustawienie Wzorca Dyskryminacji jest „All Metal” (Każdy metal), ustawienie Gęstości Odpadków nie ma znaczenia
Ustawienie Niskie jest zalecane w obszarach o niskiej mineralizacji gruntu lub niewielkiej zawartości odpadów żelaznych
73 W ustawieniu Wysoka Gęstość Odpadków profil identyfikacyjny jest bardziej stabilny i dlatego, większą ilość Profili Identyfikacyjnych należy użyć, aby odrzucić określony obiekt
74 Ustawienie Neutralny należy zawsze stosować przy wykrywaniu na plaży
Bez względu na ustawienie gleby stabilność profilu identyfikacji (a szczególnie liczb FE) zależy w dużym stopniu od czułości (zbyt wysoka wartość ma negatywny wpływ na te wartości). Czułość Auto jest zalecana do stosowania wewnątrz lądu, ponieważ ustawienie to ciągle monitoruje warunki glebowe i wybiera Czułość, która daje relatywnie stabilne Progi (str. 58–9) oraz spójne Profile Identyfikacji
77 Małych lub głęboko położonych obiektów nie można wykryć po ruchu nad obiektem o mocnym sygnale. Potrzebny jest wówczas czas, aby linia bazowa sygnału spadła do odpowiednio niskiego poziomu

Instrukcja jest dla początkujących detektorystów operujących tym sprzętem. Jeśli ktoś zauważył w instrukcji coś ważnego, co pominąłem proszę o "podczepienie". Nie przepisywałem całości tylko te ważniejsze, wg mnie oczywiście, informacje!
Wiadomo, że każdy ma indywidualne preferencje, teren na którym szukamy, także determinuje ustawienia konkretnych parametrów, więc proszę moje informacje traktować jako ciekawostkę. Pozdrawiam i życzę wspaniałych efektów! Fortus

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 12:39 
Specjalista
Specjalista

Popróbuj tych ustawień :)
SENSITIVE - 26 - do maxa
RESPONSE - NORMAL
THRESHOLD - JAK NAJNIŻSZE LEDWIE SŁYSZALNE BEZ SŁUCHAWEK JAK I W SLUCHAWKACH ! Pomaga słyszeć bardzo niewielkie i głęboko położone obiekty !!!! Podejrzewam że tu jest twój problem z szukaniem cieniutkich i malutkich sreberek !!
VOLUME LIMIT- 25
VOLUME GAIN - 17
SOUNDS - CONDUCT
VARIABILITY - 25-30 > To zmienność dzwięku ta funkcja ustawiona wysoko pomaga przy identyfikacji obiektów znajdujących sie blisko siebie !!
LIMITS - 30 . Granica wysokości umożliwia wykrywaczowi generować sygnal o bardzo wysokim tonie jak i o bardzo niskim co ułatwia identyfikację przedmiotu pod cewka !!!
NOISE - OD 1 DO 5 są wedle mnie najlepsze :)
RECOVERY . DEEP - ON
FAST - OFF
TRASH DENSITY - HIGH
GROUND - DIFFICULT

Tu masz przykład dlaczego warto sygnał wiodący ustawić optymalnie nisko.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 kwietnia 2013, 20:20 
Generał Broni
Generał Broni

Mam pytanie do użytkowników E-Tków. Czy gdy nad Wami, nawet gdzieś z boku, przelatują samoloty lub helikoptery Wasze urządzenia wzbudzają się? Jakiś czas temu spacerowałem w okolicach lotniska i piszczałka mi wariowała. Myślałem, że to gleba - ale dziś w całkiem innym miejscu, ale stosunkowo blisko korytarza powietrznego miał ponownie wzbudzenia! Czy coś jest z moim sprzętem, czy ten typ tak ma :o ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 kwietnia 2013, 21:16 
Kapitan
Kapitan

Nie spacerowałem nigdy obok lotniska ,ale sądze ,że urządzenie pracujące na lotnisku "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! mają wpływ na prace każdego wykrywacza.Elektronika wykrywacza nie jest ekranowana .Silne pola magnetyczne wytwarzane przez różne urządzenia nadawcze ,radary itp. powodują .że na wejściach
wzmacniaczy operacyjnych .wysokoimpedancyjnych wejść procesorów ,czy układów CMOS pojawiają sie jakieś sygnały,które są "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! zakłóceniami na które wykrywacz reaguje w różny niespodziewany sposób.Mojego etraca czasami zakłóci mój telefon komórkowy.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 kwietnia 2013, 22:17 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki, wyłączam teraz telefon...
Dziś miałem kompilację przeciwności losy. Wysoko latały samoloty, chodziłem pod liniami wysokiego napięcia i do reszty szczęścia rozpadało się. Nie chodziłem w słuchawkach, bo bym zwariował :evil: , wykrywacz cały czas wydawał dźwięki. Jak wasze wykrywacze znoszą takie warunki?
Ps. Kończy mi się gwarancja więc się zastanawiam, czy mam jakiś wadliwy egzemplarz, czy to normalne zachowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2013, 00:14 
Generał Broni
Generał Broni

Zauważyłem że mój Eagle Spectrum też wariuje na samoloty wtedy zmieniam częstotliwość,myślałem że mi się zdaje :ups: ale jest takie pole pod korytarzem powietrznym gdzie rejsowe samoloty przelatują często.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 08:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

podstawa to czułość manualna tzn jezeli np auto pokazuje Ci 18, to jesli ustawisz w opcji czułosc na manual i wezmiesz 18 to bedzie mial większy zasięg. Czułość manual, grunt difficult, fast off, a deep on, response normal, w opcji audio ustaw sobie na 2 tony i ferrous, pinpoint na sizing.limits 30, volume gain, zasmiecenie trudne ( trash density) popróbuj dwutonowym własnie pochodzic. a tu sciagawka wartosciowa:

http://www.m-h-group.org.uk/E-Trac%20Modes.htm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 08:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

a z wycinką ekranu najlepiej pocwiczyc samemu, wycinac FE do chwili gdy pomija male przedmioty zelazne- jesli jest taka potrzeba.Ja osobiscie taka widze, pomijam odłamki, gwoździe i inne. Moze to byc 28 reszte ekranu wolna, koloru nie wycinam chociaz czasem sie krzywie bo okruchy polmosów nawet łapie :D .Niektórzy wycinaja CO do 5 z tego co widze. Andy Sabisch coin pattern tez jest ciekawe,cwiczyłem costam znalazłem. Nie wiem czy lepszy od standardowego programu coins, polecam popróbowac, mozna go sobie troche zmodyfikowac, mniej wyciąc co u góry po lewo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2013, 09:39 
Generał Broni
Generał Broni

Staram się ćwiczyć ustawienia, ale jest coraz mniej miejsc, gdzie można to robić bez oddziaływania zakłóceń elektrycznych. Cywilizacja dociera niemal wszędzie, np. przekaźniki telefonii komórkowej, same telefony i linie wysokiego napięcia. Samolotów też coraz więcej nad naszymi głowami.
Jak widać jest coraz więcej użytkowników ETrac'ków, którzy doceniają możliwości tego sprzętu, chcą poznać je dogłębnie, a co za tym idzie, fanto-nośnie je wykorzystać!
Trudne, ale nie niemożliwe :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 października 2013, 09:52 
Generał Broni
Generał Broni

Od pewnego czasu, gdy rozładowanie oryginalnej baterii dochodzi do krytycznego punku rozładowania, ETec samoczynnie przechodzi w tryb Automatyczny. Zdarza się to także, gdy chodzę pod przewodami przesyłowymi. Czy ktoś coś takiego zaobserwował?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 października 2013, 05:54 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

nigdy nie chodze na baterii poniżej 50%, zwiększa sie ryzyko nieprawidlowego dzialania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 października 2013, 11:56 
Generał Broni
Generał Broni

alex_2013 napisał(a):
nigdy nie chodze na baterii poniżej 50%, zwiększa sie ryzyko nieprawidlowego dzialania

Ja chodziłem do rozładowania całkowitego...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 października 2013, 05:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

:D to dobrze, bedzie co po Tobie zbierac

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 października 2013, 12:46 
Generał Broni
Generał Broni

Nie mam z tym problemu... Każdy ma własnego farta, a mnie na dodatek nie interesuje rywalizacja w tego słowa zrozumieniu. Nie napinam się na to z ilu centymetrów i co wyciągnę, a co nie. Dla mnie to hobby!

Może się zdarzyć, że spotkamy się w terenie (jestem z Warszawy) i życzę Ci, abyś znalazł nawet to, co ja przeoczyłem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 09:38 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wiadomo, zreszta wiele zalezy od szczescia :1 . Najwazniejsze jest przebywanie w terenie z dala od upierdliwych ludzi a czy cos znajdziesz to juz drugoplanowe :D . Musimy Fortusie wyskoczyc w teren kiedytam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]