Teraz jest niedziela, 10 sierpnia 2025, 14:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Do użytkowników Etraców
PostNapisane: środa, 9 października 2013, 10:48 
Generał Broni
Generał Broni

Tu trochę wcześniejszy wątek z kilkoma, mam nadzieję przydatnymi, informacjami viewtopic.php?f=10&t=95724&hilit=etrac&start=15

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 października 2013, 08:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

ostatnio z kolega który ma proxe bylismy pod drutami napiecia w polu, sucho, druty nie "szumiały" a strasznie zakłocało wykrywacze-rutus i etrac głupiały tak jakby byla cewka zepsuta, kakofonia. Jak wasze doswiadczenia? macie pomysła moze na to?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 października 2013, 21:58 
Major
Major

Szczerze powiem że nie zdarzyły mi się jeszcze takie zakłócenia pod liniami elektr. abym nie dał rady chodzić a tak naprawdę to rzadko się zakłócenia pojawiają w ETracku
Może od drugiego wykrywacza który miał zakłócenia również twój się wzbudzał, można było spróbować wyłączyć jeden.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 października 2013, 08:52 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

odszedlem 30 m od kabli i dalej to samo. Nie dalo sie nawet go ustawic uszy bolały po 5 minutach wyladował w bagażniku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 października 2013, 09:04 
Generał Broni
Generał Broni

alex_2013 napisał(a):
ostatnio z kolega który ma proxe bylismy pod drutami napiecia w polu, sucho, druty nie "szumiały" a strasznie zakłocało wykrywacze-rutus i etrac głupiały tak jakby byla cewka zepsuta, kakofonia. Jak wasze doswiadczenia? macie pomysła moze na to?

Przestawiam sprzęt w takim przypadku na A, ale gdy odchodzę na odległość ok 5 m (gdy jest sucho), albo ok 10 m (gdy jest wilgotno) od przewodów wracam do Manualnego ustawienia, gdyż w takim ustawieniu, wg mnie, ETek jest efektywniejszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 października 2013, 23:20 
Major
Major

Fortus napisał(a):
alex_2013 napisał(a):

Przestawiam sprzęt w takim przypadku na A, ale gdy odchodzę na odległość ok 5 m (gdy jest sucho), albo ok 10 m (gdy jest wilgotno) od przewodów wracam do Manualnego ustawienia, gdyż w takim ustawieniu, wg mnie, ETek jest efektywniejszy.

Możliwe że i ma kolega rację, po coś ten tryb jest przecież. :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 19:48 
Kapitan
Kapitan

Po przeczytaniu w wątku na temat ustawień Etraka o wpływie rozładowania baterii na stabilność jego pracy.
Ja chodzę zawsze na akumulatorkach.Na moim poligonie doświadczalnym ,gdzie na głębokości 30 cm zakopana jest miedziana moneta postanowiłem sprawdzić wpływ stanu baterii na jego identyfikacje i zasięg.
Jeden pakiet akumulatorów był w pełni naładowany,drugi w połowie rozładowany.Nie zauważyłem wpływu rozładowania baterii na zasięg i wskazania przewodności ,natomiast wskazania ferytywności wzrastały i to ponad dwa razy na rozładowanej .Teraz zastanawiam się ile ciekawych celów ominołem.Czy ktoś kiedyś z Was też coś takiego zauważył?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 19:59 
Generał Broni
Generał Broni

Urządzenia,w tym wykrywacze mają coś takiego jak stabilizatory napięcia i stan naładowania bądź rozładowania akumulatora nie powinien mieć żadnego wpływu na pracę urządzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 20:20 
Kapitan
Kapitan

Baterie mają większe napięcie niż akumulator i moz dlatego tak się dzieje .
Testy prowadziłem dziś i tak było jak opisywałem.Akumulator ma napięcoie 1,2V,bateria 1,5V.
Na 8-u bateriach zasilanie 12V,na 8-u akumulatorkach 9,6V.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 października 2013, 23:07 
Major
Major

ADAM2 napisał(a):
Testy prowadziłem dziś i tak było jak opisywałem.Akumulator ma napięcoie 1,2V,bateria 1,5V.

Raczej elektronika sama wysterowuje sobie napięcie (regulatorem) i nie ma możliwości aby różne napięcie docierało do konkretnych podzespołów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 września 2014, 22:51 
Major
Major

alex_2013 napisał(a):

No i wyszło szydło z worka...... jak to mówią
Wczoraj po włączeniu wykrywki na polu na którym juz wiele razy byłem zaczęło sie!!!!
Zgłupiała, popiskiwała non stop, dawała puste sygnały i w powietrzu nawet coś widziala, wymiana cewki, wymiana baterii, regulacja czułości i zakłuceń, nawet twardy reset nie pomógł.....
No i tak nie wiadomo co, chodzić czy pić browara :? :ups: a kolega z atpro działa w najlepsze
było tak przez 1,5 godz no i powoli zaczeły fałszywe sygnały zanikać, wykrywka zaczeła sie uspokajać, czułość w góre i spokój, prawie max i cisza - tyle że i słońce zachodzić zaczęło (możliwe że jakieś wyładowania tam na górze???)
Czy ktoś miał coś takiego z szanownych kolegów, może jakies sugestie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 20:10 
Kapitan
Kapitan

gigo75 napisał(a):
alex_2013 napisał(a):

No i wyszło szydło z worka...... jak to mówią
Wczoraj po włączeniu wykrywki na polu na którym juz wiele razy byłem zaczęło sie!!!!
Zgłupiała, popiskiwała non stop, dawała puste sygnały i w powietrzu nawet coś widziala, wymiana cewki, wymiana baterii, regulacja czułości i zakłuceń, nawet twardy reset nie pomógł.....
No i tak nie wiadomo co, chodzić czy pić browara :? :ups: a kolega z atpro działa w najlepsze
było tak przez 1,5 godz no i powoli zaczeły fałszywe sygnały zanikać, wykrywka zaczeła sie uspokajać, czułość w góre i spokój, prawie max i cisza - tyle że i słońce zachodzić zaczęło (możliwe że jakieś wyładowania tam na górze???)
Czy ktoś miał coś takiego z szanownych kolegów, może jakies sugestie

Tak się działo przez parę dni.Wykrywacze to Etrac ,Vista .Nie miałem zupełnie pojęcia co jest .Póżniej ,pod wieczór spokój.Normalna praca

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 20:37 
Major
Major

a juz mialem chec owinac nim drzewo :ups:
czyli mozna jednak zwalac wine na niebiosa czy jak :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 10:17 
Generał Broni
Generał Broni

ADAM2 napisał(a):

Dokładniej mówiąc, baterie mają 1,5V napięcia, ale tylko na początku pracy. Potem napięcie to systematycznie spada do około 0,9...1,0V, kiedy to przyjmuje się, że bateria jest już rozładowana.

Z aku NiHM 1,2V jest dla odmiany tak, że przez jakieś 80% czasu pracy mają prawie że stałe napięcie pracy wynoszące typowo 1,2...1,35V (w zależności od wykonania).

Tak wiec, jeśli detektor zaprojektowany jest dla pracy z bateriami w pełnym zakresie napięć baterii (1,5 --> 1,0V) to już po około 40% czasu pracy na bateriach napięcie na nich będzie mniejsze niż na aku. Tam można sobie o tym poczytać i popatrzeć więcej: http://www.panasonic-eneloop.eu/home/technology/capacity.html

Sumując, dla dobrego sprzętu nie powinno być właściwie różnicy z czego jest zasilany - z baterii czy akumulatorków.

Oczywiście, do momentu, jeśli aku są sprawne, bo często gęsto jest tak, że w obecnych czasach bywają felerne, czyli trzymają napięcie, ale nie są w stanie oddać wystarczającej ilości energii (prądu) w impulsie i robi się problem - wskaźnik naładowania pokazuje OK, a detektor zaczyna fiksować... Z bateriami zresztą bywa podobnie... A najgorsze jest to, że jedno takie "felerne" aku czy bateria może załatwić cały komplet....

ADAM2 napisał(a):
Jeden pakiet akumulatorów był w pełni naładowany,drugi w połowie rozładowany.

Tak więc, przy dobrych aku to czy są one po 10% czasu pracy, czy w "połowie rozładowania" to z punktu widzenia zasilania detektora powinno to być w zasadzie bez różnicy... choć vide poniżej...

ekskalibur napisał(a):
Urządzenia,w tym wykrywacze mają coś takiego jak stabilizatory napięcia i stan naładowania bądź rozładowania akumulatora nie powinien mieć żadnego wpływu na pracę urządzenia

Mają, ale bywa też tak, że pewne obwody (z różnych przyczyn) mogą być zasilane prosto ze źródła i wtedy napięcie źródła zasilającego może mieć wpływ na coś tam.

gigo75 napisał(a):

W czasie poprzedzającym zachód słońca są ogólnie silne zakłócenia pochodzące właśnie od słońca (to się objawia np. przy odbiorze słabych stacji DVB-T), ale czy może to mieć wpływ na pracę detektora? Dla sprawnego sprzętu raczej nie, bo gdyby tak było, to w ogólności nie dawałoby się takimi sprzętami często gęsto pracować. Choć, z drugiej strony, może wasze sprzęty są na coś takiego wrażliwe z jakiegoś powodu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 września 2014, 23:16 
Major
Major

Złe - za słabe źródło zasilania wykluczone bo dziś na tych samych bateriach spoko i cisza nawet na max ustawkach :o

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]