Teraz jest niedziela, 11 stycznia 2026, 23:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Uszkodzony SOVEREIGN GT-pomocy
PostNapisane: sobota, 19 lipca 2014, 23:47 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam.Przydarzyła mi się przykra sprawa.Podczas kopania dołka oparłem swoją sowę o biodro i niestety zsunęła mi się uderzając o ziemię puszką z elektroniką :oops: ,po czym usłyszałem w słuchawkach jednostajny niski dźwięk.Przestały działać wszystkie przełączniki a z pokręteł działa tylko ON i threshold.Po odłączeniu cewki i włączeniu wykrywacza głos zmienia się na jednostajny wysoki i jak wyżej działa tylko ON i treshold.Czy ktoś miał podobny problem i wie co powinienem sprawdzić/naprawić?Niestety servis na razie odpada ponieważ jestem na zadupiu we Francji .Tyle tu pięknych terenów a tu taka lipa-nie ma czym szukać :cry: .Pomocy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Uszkodzony SOVEREIGN GT-pomocy
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2014, 00:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

Stać się mogło teoretycznie wszystko. Najlepiej rozkręcić samemu obudowę i sprawdzić, przynajmniej z grubsza. Wiem, że na druku Sovereigna obok mikroprocka były montowane tzw. jumperki - zworki, które wpływały na pracę wykrywacza, bo ustanawiały jakiś parametr (nie pamiętam co to dokładnie było, nie mam pod ręką niestety ani schematu, ani obydwu płytek tego wykrywacza). Jeśli jumper jest wyrobiony to pod wpływem mocniejszego uderzenia może się zsunąć (nic nie "lata" w środku po potrząśnięciu?). Oczywiście to taka strasznie wyimaginowana wizja, trudna do wykonania, także przydatne byłoby zdjęcie wnętrza. Wtedy mógłbym cokolwiek powiedzieć. Rozebrać można, złożyć też nie sztuka, gdyż wewnątrz nie ma strasznej plątaniny przewodów. Przedni panel jest połączony z bazowym drukiem za pomocą taśmy przewodów, nic się nie rozsypie ani nie rozleci :1 Jak znajdziesz chwilę możesz tego dokonać.

Pozdrawiam, K. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2014, 00:19 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Rozkręć puszkę z elektronika i uważnie wszystko przejrzyj. Podczas uderzenia mógł się oderwać jakiś kabelek, mogło tez pęknąć któreś z lutowań na płytce, zwróć uwagę szczególnie na te większe elementy, które są wlutowane na płytce, może gdzieś masa się oderwała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2014, 16:56 
Generał Broni
Generał Broni

Z autopsji ...mi wypięła się wtyczka łącząca panel (gałki i przełączniki) z elektroniką po takim upadku. Rozkręciłem , wpiąłem i działa do dziś .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 lipca 2014, 06:34 
Plutonowy
Plutonowy

Miałem tak samo.
Rzuciłem torbą z wykrywką przez rzeke, aby ją przeskoczyć. Dotarłem na miejsce poszukiwań i po włączeniu wykrywacza usłyszałem taki właśnie jednostajny dźwięk. Byłem na siebie bardzo zły.
W domu wszystko rozkęciłem. Nie znalazlem luzów, zworki nie powypadały, konektory nie wyskoczyły. Sprawdziłem z drugą cewką i było tak samo. Po głowie chodziły mi już czarne myśli. Podładowałem jeszcze akumulator i ... problem znikł.
...Do dziś myślałbym że to akumulator, gdyby nie całkiem niedawny przypadek z pod Sobótki. Wykrywacz nie upadł, a dźwięk zmienił się, choć akumulator ładowałem przed wyjazdem. Tym razem wszystko wróciło do normy po przełączeniu częstotliwości z Band1 na Band2 i z powrotem.
Tak więc trudno jednoznacznie orzec co było przyczyną.- Oba przypadki dzieliły lata.

Jak będzieś już wiedział co to było u ciebie, to daj znać, bo aż mnie to ciekawi.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]