Teraz jest sobota, 15 listopada 2025, 21:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: E-trac - wybór cewki
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 11:31 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam!
Postanowiłem zakupić nową cewkę do swojego E-traca. Chciałbym spróbować czegoś innego , wybrałem dwie cewki :
12x15 DeTech , Nel Tornado . Czy ktoś z koleżanek lub kolegów stosował te cewki w tym wykrywaczu ?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: E-trac - wybór cewki
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 11:36 
Kapitan
Kapitan

bandzi44 napisał(a):
Witam!
Postanowiłem zakupić nową cewkę do swojego E-traca. Chciałbym spróbować czegoś innego , wybrałem dwie cewki :
12x15 DeTech , Nel Tornado . Czy ktoś z koleżanek lub kolegów stosował te cewki w tym wykrywaczu ?
Pozdrawiam

od 15x12 lepiej sie spisuje 13" ultimate i jest przy tym sporo lzejsza

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 13:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Ja chodziłem kilka miesięcy z cewką Detech Ultimate 13" na E-tracu i muszę stwierdzić, że raczej nie ma to sensu choć z początku i podczas użytkowania wydawało mi się, że jest sporo lepiej, a jednak zysk tak naprawdę jest znikomy w porównaniu do oryginalnej cewki Minelab ProCoil 11". Ogólnie większa cewka niż 11" jest niewygodna, cięższa i mało precyzyjna do tego przekłamania na zardzewiałym żelazie bardziej się da we znaki na tej większej. Jeśli chodzi o szerokość pola detekcji też rewelacji dość istotnych nie ma. Przesiadka na większą, inną cewkę ma sens wtedy kiedy oryginalna cewka padnie bo cewka DT Ultimate 13" jest troszeczkę tańsza.

A to co kolega lamina napisał to racja DT Ultimate 13" lepiej się spisuje niż 15x12, do tego DTU13" jest lżejsza i bardziej stabilniejsza. Mam do testów jeszcze DT 18x15 - jeszcze nie używana, nówka ;) ale to już jest patelnia... i inna bajka.

..a tak na marginesie, jeśli nie chcesz się zniechęcić odpuść sobie Nela ;)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2015, 06:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dropek napisał(a):
Witam,
Ja chodziłem kilka miesięcy z cewką Detech Ultimate 13" na E-tracu i muszę stwierdzić, że raczej nie ma to sensu choć z początku i podczas użytkowania wydawało mi się, że jest sporo lepiej, a jednak zysk tak naprawdę jest znikomy w porównaniu do oryginalnej cewki Minelab ProCoil 11". Ogólnie większa cewka niż 11" jest niewygodna, cięższa i mało precyzyjna do tego przekłamania na zardzewiałym żelazie bardziej się da we znaki na tej większej. Jeśli chodzi o szerokość pola detekcji też rewelacji dość istotnych nie ma. Przesiadka na większą, inną cewkę ma sens wtedy kiedy oryginalna cewka padnie bo cewka DT Ultimate 13" jest troszeczkę tańsza.

A to co kolega lamina napisał to racja DT Ultimate 13" lepiej się spisuje niż 15x12, do tego DTU13" jest lżejsza i bardziej stabilniejsza. Mam do testów jeszcze DT 18x15 - jeszcze nie używana, nówka ;) ale to już jest patelnia... i inna bajka.

..a tak na marginesie, jeśli nie chcesz się zniechęcić odpuść sobie Nela ;)

Pozdrawiam.

Prosze Cie..15x12 to juz jest stabilna patelnia, przy której nie ma martwych punktów i nie ucieka mi zaden okruch koloru- to moja podstawowa cewka, nie używam prawie wcale 11

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2015, 08:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ależ nie musiałeś mnie cytować ;)
Chodzi o to, że większą cewką jeśli chodzi o drobnicę nie bardzo coś z drobnicy więcej znajdziesz niż standardową cewką 11". Oczywiście zdarzają się sytuacje kiedy monetka czy inna drobnica jest bardzo głęboko, a detektor z większą cewką ją sygnalizuje z tym, że uważam iż na mniejszej cewce miał byś to samo ;) to się nazywa odpowiednie uwarunkowania ;). Natomiast jeśli chodzi o grube rzeczy np. z żelaza to zastosowanie większej cewki ma sensowniejsze zastosowanie i tu mamy fakt, że drobnicy również się nie ominie. Choć efekt zmęczenia machając taką cewką zawsze jest taki sam... wtedy się przyspiesza :) i niestety się omija. Ponadto wiadomo nie od dziś przecież, że e-trac nie grzeszy jakąkolwiek separacją - bądźmy szczerzy on jej nie ma.. byle gwoździk zamaskuje monetkę sporo większą od niego i w tym momencie trzeba się też zastanowić na doborem cewki ponieważ im większa cewka tym jesteśmy bardziej narażeni na pominięcie rzeczy pożądanych z powodu pojawienia się w polu detekcji gwoździa oprócz np. monetki. Optymalnym rozwiązaniem jest właśnie te 11" i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Jako zamiennik oryginalnej cewki jak najbardziej polecam cewki detecha ale do wyboru cewki należy wziąć kilka czynników pod uwagę.. np. to gdzie szukamy (las, pola, łąki, parki) lub inaczej - poziom zaśmiecenia miejsca.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2015, 09:37 
Kapitan
Kapitan

Dropek napisał(a):
Ależ nie musiałeś mnie cytować ;)
Ponadto wiadomo nie od dziś przecież, że e-trac nie grzeszy jakąkolwiek separacją - bądźmy szczerzy on jej nie ma..
Pozdrawiam.

Tu nie do końca się zgodze.....
fakt, łatwo nie jest, ale po pogrzebaniu w ustawieniach można to znacznie poprawić, oczywiście kosztem prędkości przemiatania, ale nie zauważyłem tu jakiegoś problemu, e-trac wbrew pozorom nie jest tym samym co safari z innym ekranem, tam siedzą inne bebechy, jest od safari też i szybsze, w safari z separacją trzeba trochę powalczyć, ale e-trac nie ma z tym wielkiego problemu.
jeśli powłączamy automatyke w tym automatyczny wybieranie kanału/toru to tak, ale po ręcznych korektach sporo sie zmienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2015, 12:52 
Generał Broni
Generał Broni

Ja zauważyłem jednak przyrost zasięgów na większej cewce, sygnały trafiane na przeszukanych już miejscach na sporej głębokości. Mówię tu o lesie, monety typu 2/3/5 marek to spore kawałki srebra więc się nie gubią przy byle odłamku. Wiadomo, identyfikacja przy mocno zaśmieconym terenie niedomaga, ale bardziej to że łapie się dużo sygnałów pod cewkę na raz. Ja i tak nie używam jakieś wymyślnej dyskryminacji ( quick mask tylko po 3 kreski z obu stron na najsłebsze sygnały). Na polu pewnie trzeba by nad tym bardziej popracować, choć nie myślę żeby na pole coś ponad 11" się sprawdzilo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2015, 21:27 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nie chcę debatować na temat e-traca i jego magicznych ustawień bo jeszcze wywołam niepotrzebną wojnę na racje między użytkownikami tego sprzętu ;) ale zdania nie zmieniam co do separacji w tym sprzęcie, jest kiepska. Jedyne co może znacznie poprawić ten parametr kosztem oczywiście zasięgów to mniejsza cewką, żadne magiczne ustawienia tego nie zmienią. Po za tym nie czaje tego zdania:
Cytuj:
"jeśli powłączamy automatyke w tym automatyczny wybieranie kanału/toru to tak, ale po ręcznych korektach sporo sie zmienia"

Mi się wydaje, że właśnie na auto ten sprzęt przestaje być całkowicie skuteczny jeśli chodzi o zasięgi i resztę ;) prosiłbym o wyjaśnienie.

Wg moich testów (nie powietrznych) między standardową cewką 11" a dtu 13" jest to maks 3 cm głębiej (mówimy tu o czystym wyraźnym sygnale) na drobnicy np. monetarnej na korzyść 13". Na polu ornym całkowicie się nie sprawdza chyba, że jest płasko (np. po agregacie uprawowym) i bez śmieci. Ma sens np. w lesie lub na ubitej glebie o minimalnym stopniu zaśmiecenia. Najlepszą dyskryminacją w etracu jest zasłonięcie od dołu żelaza do poziomu 30 lub jeszcze niżej w lesie (jeśli mamy ochotę na grubsze żelaza) i 18 w polu nic więcej.

Pozdrawiam.

PS. Aygon chyba nie wywiązałeś się jeszcze z umowy? Jeśli dobrze pamiętam? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2015, 06:25 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jedno jest pewne , mam etraca już jakiś czas, na moich ustawieniach manualnych ze słuchawkami i cewką 15x12 jest bardzo głęboki i kilkukrotnie słyszałem przekleństwo kolegi stojącego obok gdy np wyciągałem poł małej wstęgi carskiej z 40 cm.Nie zamienie tego sprzętu na nic, tak samo jak cewki na mniejsza standardową 11, poniewaz nie umiem nią już szukac. Detech 15x12 jest megastabilny i dokładny na mały kolor, uzywam jej jako podstawowej cewki. A wszelkie komentarze typu że jest słaby na żelazo ect spotykaja sie z moim uśmiechem tylko:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2015, 08:45 
Kapitan
Kapitan

Dropek napisał(a):
Nie chcę debatować na temat e-traca i jego magicznych ustawień bo jeszcze wywołam niepotrzebną wojnę na racje między użytkownikami tego sprzętu ;) ale zdania nie zmieniam co do separacji w tym sprzęcie, jest kiepska. Jedyne co może znacznie poprawić ten parametr kosztem oczywiście zasięgów to mniejsza cewką, żadne magiczne ustawienia tego nie zmienią. Po za tym nie czaje tego zdania:
Cytuj:
"jeśli powłączamy automatyke w tym automatyczny wybieranie kanału/toru to tak, ale po ręcznych korektach sporo sie zmienia"

Mi się wydaje, że właśnie na auto ten sprzęt przestaje być całkowicie skuteczny jeśli chodzi o zasięgi i resztę ;) prosiłbym o wyjaśnienie.

Wg moich testów (nie powietrznych) między standardową cewką 11" a dtu 13" jest to maks 3 cm głębiej (mówimy tu o czystym wyraźnym sygnale) na drobnicy np. monetarnej na korzyść 13". Na polu ornym całkowicie się nie sprawdza chyba, że jest płasko (np. po agregacie uprawowym) i bez śmieci. Ma sens np. w lesie lub na ubitej glebie o minimalnym stopniu zaśmiecenia. Najlepszą dyskryminacją w etracu jest zasłonięcie od dołu żelaza do poziomu 30 lub jeszcze niżej w lesie (jeśli mamy ochotę na grubsze żelaza) i 18 w polu nic więcej.

Pozdrawiam.

PS. Aygon chyba nie wywiązałeś się jeszcze z umowy? Jeśli dobrze pamiętam? ;)

No właśnie napisałem, że na automatyce z separacją jest gorzej,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2015, 20:53 
Kapitan
Kapitan

Gdzie cewki Detecha dedykowane do Etraca można kupić.Można na PW :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 00:21 
Major
Major

Ja również po dokonaniu zakupu cewki 15x12 nie chodzę praktycznie z 11" ew po detechu dużym poprawiam 8x6 i raczej nie zostaje na polu wiele do wyjęcia po takim duecie. Fakt że lekko nie jest ale nadrabia się ciężar wolniejszym przemiataniem, no i w łopatę trzeba mocniejszą zainwestować ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2015, 06:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

gigo75 napisał(a):
Ja również po dokonaniu zakupu cewki 15x12 nie chodzę praktycznie z 11" ew po detechu dużym poprawiam 8x6 i raczej nie zostaje na polu wiele do wyjęcia po takim duecie. Fakt że lekko nie jest ale nadrabia się ciężar wolniejszym przemiataniem, no i w łopatę trzeba mocniejszą zainwestować ;)

:1 i tak trzymaj

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 18:46 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dzięki za dyskusję , zdecydowałem się na 15x12 DETECHA . Za jakiś czas opowiem wam o swoich doswiadczeniach z tą cewką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 lutego 2015, 20:02 
Kapitan
Kapitan

Kupiłem cewkę 13" Ultimate Detecha do Etraca.Jutro zaczynam testy na moim poligonie.Po skończeniu ich opiszę
jak ta cewka wypadła w porównaniu do "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!!.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]