Teraz jest sobota, 15 listopada 2025, 04:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Minelab czy Rutus ? A może coś innego...
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 10:08 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam! Moją przygodę zacząłem z garrettem ace 150 i uważam że za tę pieniądze to sprzęcik dla początkujących. Po trzech latach wymieniłem go na euroace dzięki radom kolegom z forum i jestem z niego bardzo zadowolony :P . Poletka w mojej okolicy jednak coraz mniej fantów wydają, więc chciałbym je już na dobrze wyczyścić. Militarka mnie nie interesuje. Szukam głównie moniaków, guziorów i innego rodzaju rzeczy metali szlachetnych. Już dłuższy czas zastanawiam się nad kupnem Minelaba quattro mp ze standardową sondą i zastanawiam się czy będzie bardziej czuły niż euroace i co ważne czy będzie chwytał głębiej. Jeżeli byłaby jakaś różnica to mógłbym za jakiś rok dokupić też jakąś większą sondę. Ostatnio dużo też słyszałem na temat wykrywaczy stajni Rutusa m.in. Optimy i Argo. Więc panowie mam nadzieję że odpowiecie na moje pytania bądź pomożecie w doborze wykrywki :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Minelab czy Rutus ? A może coś innego...
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 10:58 
Generał Broni
Generał Broni

Kolego powiem Ci trochę na temat Quattro ,gdyż użytkowałem go przez ponad 2 i pół roku .
Nakosiłem nim wiele cieniutkich solidków,szelągów i bardzo dużo małej drobnicy.
Może jest juz to wiekowy sprzęt ale w doładowaniu z cewką 11 DD (taka jak jest w Pro SE i Etracu) ,jaką posiadałem niejednokrotnie przebijałem ilościowo w szrankach z Deusem z cewką 9 DD. Dodatkowym atutem tej cewki jest to,że jest znaczna ergonomia tego wykrywacza i jest on znacznie lżejszy przy kilku godzinnych czesaniach pól ma to ogromne znaczenie.
Jest tutaj z resztą na forum kilku userów ,którym Quattro przyprawiło sporo radości i nakopali nim niezliczone ilości monetek,guziczków i biżuterii.
Kolejną zaletą Quattro jest (FBS) a na plaży sa to jedne z najlepszych wykrywaczy z jakimi chodziłem.W chwili obecnej mam Fischera F 75 LTD i z nim tylko i wyłącznie mogę śmigać po suchym piasku.
Gdybyś był serio zainteresowany to mam quattro jako zapasowy z dwoma cewkami :wspomnianą wyżej 11DD slim i 6cm snajperkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 11:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

To ja Ci napiszę o opti ;) prosta, niezawodna, tania, z najlepszym serwisem na świecie kosa na monety :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 11:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zastanów się czy z tym Quattro to będzie krok naprzód w stosunku do tego co masz...
Pomyśl czy za rok dwa nie będziesz chciał kolejnej maszyny, wszystko się rozwija...
Pozdrawiam...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 11:29 
Porucznik
Porucznik

może troche nie na temat ale jak szukasz maszynki na drobnice to polecam xp gmp z sondą 11, ciacha drobnice pieknie i głęboko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 11:32 
Generał Broni
Generał Broni

Tak dla potwierdzenia skuteczności Quattro wklejam swój post z poszukiwań.
To były moje lepsze monetki znalezione w 2013 roku właśnie przez Quattro (miedziaków,PRLu,fenigów,etc było grubo ponad tysiąc a może i ze dwa).
viewtopic.php?f=126&t=117982
Czasem wracam do tego wątku i spoglądam na moje moniaczki ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 11:37 
Pułkownik
Pułkownik

Optimą kopałem po kilka sreberek,tam gdzie inni,z droższymi sprzętami mieli max po 1-2.Przeskoczyłam na Argo,na drobnicę nie narzekam,choć Optima była w tym lepsza.Jednak z racji większej uniwersalności i posiadania statyka,wolę Argo.Minelab to na pewno fajna maszynka (kilku kolegów ma sov-y),jednak przerażającym jest fakt serwisu.Ciężko o serwis i części,a wykrywacz jak wiadomo nie stoi na wystawie.Moim zdaniem,najważniejsze jest aby sprzęt Ci pasował,żebyś rozumiał co do Ciebie mówi i praca z nim była przyjemnością,a nie udręką.Ma pasować do ręki,wydawać odpowiednie dźwięki.Jeśli tego mieć nie będziesz,rozbijesz sprzęt na najbliższym drzewie i tak skończy się Twoja Pasja.Być może masz tyle szczęścia,iż ktoś z Twoich znajomych ma,wymieniane przez Ciebie sprzęty.Umów się,pomacaj,posłuchaj,wypróbuj.Łatwiej Ci będzie podjąć decyzję.Życzę powodzenia w wyborze i wielu fantów.Pozdrawiam.P.S.Jeśli zaś chodzi o ,,kanarka",nie raz jeszcze wspominać go będziesz dobrze.To prosty,ale skuteczny sprzęt i wiele osób,które z nim zaczynało przygodę mile go wspomina.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 11:38 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To, że kolega wygrywał z deusem świadczy jedynie o niedouczonym użytkowniku deusa ;) i o farcie, którego najwidoczniej operator deusa nie miał :D ..ale znając życie to najnormalniej omijał sygnały. Jeśli minelab to tylko e-trac lub w ostateczności explorer II SE Pro, ewentualnie ctx - reszta to sprzęt tańszy i bardziej amatorski niż profesjonalny. Jeśli masz ograniczony budżet to chyba sytuację masz jasną ;)

..aha, porównując deusa z quattro to chyba jakieś nieporozumienie ;) to tak jakby porównywać ferrari do malucha i to dosłownie.

..a po za tym kolego widzę, że Ty to chcesz sprzedać swojego quattro koledze, przedstawiając jego niby możliwości ;) - to nie jest dział giełda :P

Zaraz z pewnością doczekam się odpowiedniej riposty :D

Swoją drogą wykrywacz nie generuje fantów w ziemi tylko je wykrywa, każdy wykrywacz ma zbliżony zasięg, każdy ma jakieś ID - jedne lepszą inne gorszą, to czy coś się znajdzie zależy głównie od użytkownika. Użytkownik zmieniając sprzęt dopasowuje go pod siebie w taki sposób by poprawić sobie komfort użytkowania na tyle aby poprawić swoje osiągnięcia :)

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano wtorek, 28 kwietnia 2015, 11:53 przez Dropek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 11:51 
Generał Broni
Generał Broni

Dropek napisał(a):
To, że kolega wygrywał z deusem świadczy jedynie o niedouczonym użytkowniku deusa ;) i o farcie, którego najwidoczniej operator deusa nie miał :D ..ale znając życie to najnormalniej omijał sygnały. Jeśli minelab to tylko e-trac lub w ostateczności explorer II SE Pro, ewentualnie ctx - reszta to sprzęt tańszy i bardziej amatorski niż profesjonalny. Jeśli masz ograniczony budżet to chyba sytuację masz jasną ;)

..aha, porównując deusa z quattro to chyba jakieś nieporozumienie ;) to tak jakby porównywać ferrari do malucha i to dosłownie.

..a po za tym kolego widzę, że Ty to chcesz sprzedać swojego quattro koledze, przedstawiając jego niby możliwości ;) - to nie jest dział giełda :P

Pozdrawiam.

Sprzedać mógłbym ale ciśnienia nie ma.Mam sentyment do tego wykrywacza i to ogromny.Z reszta nadal go użytkuję na plaży w Minehead (UK) bo mój F75 LTD głupieje na wilgotnym piasku.
A swoje spostrzeżenie i chyba równie trafne co do ilości kopanych przeze mnie fantów to olbrzymi wpływ na to ma właśnie cewka 11DD .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 11:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Uwierz mi, że jeśli to co znalazłeś quattro z cewką 11 cali znalazłbyś zwykłym kanarkiem :) Problem zaczyna się wtedy jak zamiast sygnałów od fantów pożądanych zaczynają pojawiać się dźwięki od śmieci, od gruntu czy od linii wysokiego napięcia, a fanty zalegają nieco głębiej. Do poprzedniej swojej wypowiedzi dopisałem dość istotny tekst, przeczytaj ;)
W Twoim przypadku warunki były na pewno bardzo sprzyjające, tj. monetki płytko, a same tereny bogato usiane monetkami :) z minimalną ilością śmieci kolorowych i żelaznych przy samych monetkach, ot cała filozofia. Jeśli teren jest biedny to żaden wykrywacz nie pomoże. Daję głowę, że gdybym ja wystartował w Twoje tereny które niby Ty już wyeksploatowałeś wg Ciebie to byłbyś w szoku co jeszcze wyszło :P

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 12:03 
Generał Broni
Generał Broni

Dropek napisał(a):
Uwierz mi, że jeśli to co znalazłeś quattro z cewką 11 cali znalazłbyś zwykłym kanarkiem :) Problem zaczyna się wtedy jak zamiast sygnałów od fantów pożądanych zaczynają pojawiać się dźwięki od śmieci, od gruntu czy od linii wysokiego napięcia, a fanty zalegają nieco głębiej. Do poprzedniej swojej wypowiedzi dopisałem dość istotny tekst, przeczytaj ;)
W Twoim przypadku warunki były na pewno bardzo sprzyjające, tj. monetki płytko, a same tereny bogato usiane monetkami :) z minimalną ilością śmieci kolorowych i żelaznych przy samych monetkach, ot cała filozofia. Jeśli teren jest biedny to żaden wykrywacz nie pomoże. Daję głowę, że gdybym ja wystartował w Twoje tereny które niby Ty już wyeksploatowałeś wg Ciebie to byłbyś w szoku co jeszcze wyszło :P

Pozdrawiam.

Kolego wpierw spędź kilka dobrych lat na poszukiwaniach jak tam wolisz swoim kanarkiem to może chociaż znajdziesz 1/4 tego co ja znajduję używając głowy do poszukiwań...a żeby było ciekawie kilka moich poletek wcześniej czesałem fisherem f4 (na więcej finansowo nie mogłem sobie pozwolić) i jakoś biedne sie wydawały ...do momentu kiedy pojawiłem sie na tych samych polach z Quattro :luv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 13:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dropek napisał(a):

Pozdrawiam.

Bzdura, widzę że przekonanie że im droższy tym lepszy nadal pokutuje w spoleczeństwie, np strusieńki Sov GT, nie jest ani amatorski, ani nie profesjonalny i Quatro, czy X terra też takie nie są. Mój kumpel ma od lat wyslużonego muszkieterka i wlos jeży się na glowie co on nim nie nawyciagal. Można się czepiać ergonomi, czy szybkości, ale zasady dzialania fizyki i wykrywaczy nie zmienily się od lat. Starsze Minelaby to wciąż świetne sprzęty i wciąż bez kompleksów...
Z resztą, wykrywacz to tylko dodatek do tej calej zabawy. Nie masz miejsówki i szczęścia to i wykrywacz za grube tysiące euro nie pomoże.

aha i serwis jest u Proscana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 19:50 
Pułkownik
Pułkownik

Zastanawia mnie,skoro tak z przekonaniem proponujesz tu serwis proscana,kolego Tara,czy miałeś przyjemność serwisować,we wspomnianym serwisie,sprzęt minelaba?Wydaje mi się,iż raczej nie.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 21:47 
Pułkownik
Pułkownik

A ja wam powiem, że tak jak daje moja tereska żadna nie potrafi i koniec.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 22:25 
Pułkownik
Pułkownik

Twoja wypowiedz mozna interpretowac conajmniej dwojako.
Choc "tereska" z malej litery wskazuje raczej na wykrywacz :D
Wybaczcie offa,ale tak mi sie nasunelo...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]