Teraz jest sobota, 15 listopada 2025, 02:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Xterra 705 prośba o pomoc w ustawieniu.
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2015, 06:49 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wszystkich. Jesienia zeszłego roku stalem sie posiadaczem xterry 705. Niestety ni jak wiem jak zabrać sie do ustawiania sprzetu, nie posiadam do niej żadnej instrukcji obsługi i nie mam żadnego znajomego z tym sprzętem, ktory moglby pomoc w ustawieniach, wiec zwracam sie do Was drodzy forumowicze o pomoc w doborze ustawień wykrywki. Prosilbym o jakas łopatologiczna instrukcje co i jak po kolei aby wycisnać ze sprzetu jak najwiecej. Obszarem poszukiwań bede glownie pola i las. Nastawiam sie na poszukiwwnai kolorowej drobnicy. Cewka w ktora wyposazony jest minelab to DD 7.5 kHz. Z gory dziekuje za wszelkie porady. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Xterra 705 prośba o pomoc w ustawieniu.
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2015, 10:22 
Pułkownik
Pułkownik

https://www.minelab.com/__files/f/4051/ ... ebsite.pdf
Nie wiem czy podawanie konkretnych nastaw ma sens,podstawowa sprawa to zrozumienie co,gdzie i kiedy masz zrobić,inaczej zawsze się wyłożysz w zmiennych warunkach bez zrozumienia przyczyny,mam nadzieję że instrukcja przybliży ci trochę obsługę menu,najlepszą opcją byłoby w terenie z pomocą kolegi z taką samą miotłą co by dużo wytłumaczył ze strony praktycznej,pozdrawiam ;)
Ps,kupiłeś z płytami czy bez?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2015, 13:49 
Porucznik
Porucznik

Tutaj masz ciekawą lekturę. http://radioworld.ca/product_brochures/metal_detector/xterra_understanding.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2015, 16:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Hej! Trochę kilometrów już z tym wykrywaczem zrobiłem więc napiszę jak mi się z nim najprzyjemniej chodzi.

Pierwszą ważna rzeczą, jest pozbycie się dyskryminacji. Mi najlepiej chodzi się na all metal choćby ze względu na to, ze wykrywacz jest znacznie szybszy tzn. nie dławi się i ładniej sygnalizuje kolor. Teresa demonem prędkości niestety nie jest. Wiem, że dużo zależy od tego w jakich warunkach chodzimy, ale nawet w mocniej zanieczyszczonym metalem terenie tryb ten spisuje się najlepiej.

Tony/dźwięki mam ustawione 2. Na początku chodziłem z 4, jednak najlepiej jest moim zdaniem na 2. Możesz na słuch kopać fanty i po kilku wypadach będziesz już mniej więcej wiedział co masz pod cewką. Moim zdaniem ID jest pomocne ale nie należy się nim zbyt mocno sugerować. Sreberka kopie się dla ID 2,6 jak i 42,44. Wszystko zależy od samego przedmiotu, warunków glebowych i tego w jakiej pozycji i na jakiej głębokości się znajduje. Dlatego sugerowałbym Ci kopanie na początek wszystkich w miarę powtarzalnych sygnałów powyżej 0. Sam się nie raz przekonasz, ze brzydki z początku sygnał po odgarnięciu pewnej warstwy ziemi nad nim zmieni się diametralnie. Jak to mówią, najlepszą dyskryminacją jest łopata ;)

Czułość ustawiasz od 25 w górę, w zależności od tego jak zachowuje się piszczałka. Choć teresa jest mega stabilna nawet dla max czułości, w pewnych warunkach może popiskiwać. Wtedy albo zmieniasz jej częstotliwość (noise cancel) - najlepiej w automacie albo zjeżdżasz z czułością w dół, aż się uspokoi.

I najważniejsze. W trybie all metal znajdź miejsce gdzie nie ma żadnego sygnału. W tym miejscu ustaw ground balance - masz przycisk z cewką po prawej stronie -> następnie klikasz w przycisk najbardziej wysunięty w lewym dolnym rogu - tryb auto. W trybie auto podnosisz i opuszczasz cewkę nad ziemią, (nie dotykając ziemi) aż się ustawi. Zatwierdzasz guzikiem pinpoint i ruszasz na łowy :)

Teresa to przyjazny użytkownikowi detektor, nie ma wielkiej filozofii w ustawieniach. Praktycznie włączasz i jedziesz. jednak mimo wszystko warto przewertować instrukcję od deski do deski (jest dostępna na stronie producenta).

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2015, 16:47 
Szeregowy
Szeregowy

Panowie. Dziękuje serdecznie za porady i ciekawe linki. Jak tylko wróce na świeta do domu będe uczyl sie tego sprzetu i szukal dla siebie odpowiednich nastaw. Pozdrawiam serdecznie. Warhunter

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 20:54 
Major
Major

Bardzo fajnie kol wyżej Ci wszystko opisał, potwierdzam bo pewnie bym z tym sprzetem do dziś biegał gdyby nie jego fatalne wyważenie :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2015, 16:23 
Chorąży
Chorąży

warhunter napisał(a):
... nie posiadam do niej żadnej instrukcji obsługi ...

Podaj email, podeślę Ci instrukcję w PL (oraz kilka porad z różnych for, które zapisałem sobie w jednym dok. OpenOffice). :h

Jest także sporo ciekawych filmików na youtube np:
- Getting Started with the Minelab X-TERRA 705
- X Terra 705 Pinpoint
- Minelab xterra 705 setup and tips (read description for more info)
- Dan's Guide To The Minelab XTerra 705

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2015, 16:45 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Sieni świetnie wszystko opisał - też polecam chodzić na allmetalu (no chyba że teren jest wyjątkowo zaśmiecony) oraz praktycznie na maksymalnej czułości 29 - xterra jest stabilna wykrywką i nawet na takich ustawieniach raczej się nie wzbudza...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 22:05 
Plutonowy
Plutonowy

witam kolegów jak ustawić x terrke 705 żeby te sygnały na granicy zasięgu takie ze wykrywacz ledwo piknie i wyświetli nr były lepiej słyszalne przesiadłem się z ciboli tam se podkręciłem pokrętło i miałem a tu próbuje to jakoś lepiej ustawić i nie mogę macie na to jakąś radę :? :ups:

zdrów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 11:25 
Major
Major

sieni napisał(a):
Wtedy albo zmieniasz jej częstotliwość (noise cancel) - najlepiej w automacie albo zjeżdżasz z czułością w dół, aż się uspokoi.

Noise cancel to nie zmiana częstotliwości tylko eliminacja zakłóceń np. od linii energetycznych
Reszta spoko - popieram

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 16:03 
Plutonowy
Plutonowy

a na moje pytanie któryś z użytkowników odpowie :bat

zdrów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 16:18 
Generał Broni
Generał Broni

wschow napisał(a):
a na moje pytanie któryś z użytkowników odpowie :bat

zdrów

Tu raczej nic nie zrobisz Xtera przekłamuje na fanty powyżej jej zasięgu ja dlatego wróciłem z powrotem do prostych detektorów analogowych,są głębsze szybsze i sygnały te bardzo głębokie są o wiele czytelniejsze jak w xterce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 16:47 
Pułkownik
Pułkownik

Sporo chodziłem z tym sprzetem, kilku osobom ustawiałem wykrywacz. moje podstawowe ustawienia:

1. Tryb pracy: Coin & Treasure (Prospecting czyli tryb statyczny nadaje się raczej na duże wykopy w czystym terenie)

2. Threshold - czyli sygnał wiodący - poziom minimalny na granicy słyszalności - u mnie wartość 3 do 5 - trzeba pamiętać, że wyższe wartości tego parametru działają jak filtr wycinający słabe sygnały (słabsze niż poziom sygnału wiodącego). Można więc czasami użyć tego jako taki pseudo-filtr.

3. Wzorzec dyskryminacji (kanał): nr 1 ale WAŻNA UWAGA: fabrycznie na tym kanale jest wycinana wartość 48 co należy sobie koniecznie zmienić jeśli nie chce się dyskryminować niektórych depozytów czy dużych przedmiotów z metali kolorowych. Dla osób lubiących dużo dźwięków jest tryb All metal, może minimalnie głębszy niż z dyskryminacją ale według mnie nie nadaje się na mocno zaśmiecony teren.

4. Głośność - zwykle powyżej 20 - to pozwala spokojnie szukać bez słuchawek a przy tym nie robić nadmiernego hałasu. Według mnie X-Terra to jeden z najlepiej nadających się wykrywaczy do chodzenia na samym głośniku.

5. Czułość - gdy tylko wykrywacz nie wzbudza się to zawsze max czyli 30, zmniejszam przy trudnej glebie z zakłóceniami lub przy liniach wysokiego napięcia. Zwykle wyraźnie słuchać kiedy trzeba to zrobić (gdy wykrywacz w powietrzu cały czas regularnie wydaje krótkie dźwięki)

6. Noise cancel - domyślnie 0, filtr ten służy do eliminacji zakłóceń, z doświadczenia mogę powiedzieć, że przydaje się mało kiedy (linie wysokiego napięcia, ziemia zanieczyszczona szlaką itp) i nie zawsze jest to skuteczne.

7. Ilość tonów: 4 - według mnie wystarczy bo i tak kopię wszystkie sygnały na kolor. Niektóre osoby używają trybu 99 tonów ale chodzenie jest wtedy nieco trudniejsze a tryb ten lepiej nadaje się do All Metal.

8. Dostrojenie do gruntu - nie polecam opcji "TRACK" czyli ciągłego śledzenia gruntu - ten tryb może zdyskryminować to czego szukamy. Najlepsza metoda to przed rozpoczęciem poszukiwań automatyczne dostrojenie do gruntu czyli :
- przełączamy się na All Metal ,
- szukam miejsca gdzie pod cewką jest jak najmniej sygnałów
- podnosimy cewkę i klikamy "ground balance" a następnie naciskamy Auto Mode
- pompujemy cewką aż wykrywacz da sygnał i wartość nastawy (jak ktoś chce może wykrytą wartość zmienić ręcznie)

Ponowne dostrojenie robimy gdy widać, że zmienił się grunt lub są jakieś problemy z zakłóceniami.

Z moich porad/uwag do X-Terra jeszcze dodam parę słów.

- cewki DD są mało precyzyjne jeśli chodzi o lokalizację celu, trzeba przyzwyczaić się do kopania nieco szerszych dołków

- wykrywacz reaguje na linie wysokiego napięcia oraz na ziemię która jest wymieszana ze szlaką drogową, czasami pomaga wtedy zmniejszenia czułości albo włączenia kanału filtra

- w 90% przypadków da się chodzić na max czułości, puki nie jest źle nie ma sensu bawić się w zmniejszanie czułości tracąc na zasięgu wykrywacza

- w dość czystym terenie w zasadzie każdy sygnał jest warty uwagi a jeśli jest w ziemi kawal żelaza łatwo to rozpoznać - wartość id mocno skacze a ja dodatkowo w takim przypadku przełączam się na chwilę na All metal - jeśli wskazanie jest wtedy tylko na ujemnych wartościach z mocnym sygnałem nie ma co kopać (taka identyfikacja jest bardzo szybka i prosta).

- przy mocno zaśmieconej żelazem glebie w miejscu wartym uwagi pomaga chodzenie w sposób nieliniowy takie kręcenie się wokół jednego punktu - jest wtedy większa szansa na trafienie celów pod takim kątem gdzie maskowanie jest najmniejsze.

- sygnały od foli alu zwykle dają wartości 4 do 8 - w lesie przy wskazaniu płytkiego celu można je pominąć ale w terenie gdzie mogą być denarki takie sygnały trzeba koniecznie kopać (mi denarki dawały sygnały od 6 do 12) Każde drobne srebro też potrafi dać takie niskie wskazanie.

sygnały -2 +2 to zwykle kamienie magnetyczne , koks itp. nie spotkałem jeszcze monety dającej wartość tylko tak niskiego wskazania (zawsze przebijają się większe wartości )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 17:00 
Plutonowy
Plutonowy

ogólnie nie jest źle soczyste sygnały dają efekty ,dopiero od tygodnia mam wykrywacz a cewka dd ładnie wymiata tylko martwią mnie te ciche sygnały te pi + numer dodatni na granicy zasięgu niektóre sprawdzałem i fanty były a niektóre nie pika a nr wyświetla to nawet nie sprawdzałem pytanie do użytkowników co robicie w takich sytuacjach :b1

zdrów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 20:42 
Pułkownik
Pułkownik

nad takim sygnałem trzeba gęsto machać machać cewką, zawężać, czasami nieco zmieniać kąt aż do uzyskania lub braku uzyskania powtarzalnego sygnału.

po osłuchaniu się i praktyce w terenie jest to łatwe do wyczucia, jak wspomniałem często też mi pomagało przełączanie na all metal - to pozwalało wyeliminować duże żelazo bijące na kolor.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]