Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 00:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Minelab Safari- pomocy
PostNapisane: niedziela, 19 czerwca 2016, 16:37 
Szeregowy
Szeregowy

Witam Szanownych Kolegów.
Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Safari ale ni groma nie mogę zrozumieć co to cholerstwo do mnie gada.
Wcześniej latałem z omegą i jak był sygnał na łuskę, to w dołku była łuska.
Teraz łuski wychodzą przy różnych sygnałach a co za tym idzie przy innych
dźwiękach, do tego safari potrafi dawać trzy sygnały dla jednego celu w zależności od odległości w jakiej ów cel znajduje się od cewki.
Proszę innych użytkowników tego modelu o poradę jak to wyeliminować i o spostrzeżenia z użytkowania safari
Z góry dziękuję

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Minelab Safari- pomocy
PostNapisane: niedziela, 19 czerwca 2016, 18:22 
Pułkownik
Pułkownik

Bo jak sama nazwa mówi on nie nadaje się na Polskie gleby tylko na Afrykańskie,polskie są za mocno zmineralizowane :lol: ,proszę mnie karać,nie mogłem się powstrzymać,ogólnie to jestem :ang
Ps.Nie pomogę bo nie miałem,pzdr. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 czerwca 2016, 19:25 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki Pułkowniku L, teraz to mnie dobiłeś ;) :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 13:57 
Szeregowy
Szeregowy

Witam, rozwiązanie problemu znalazłem na innym forum. Proszę Szanownych Moderatorów o usunięcie mojego wątku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 18:18 
Generał Broni
Generał Broni

To może się z resztą kolegów podzielisz rozwiązaniem tego problemu?
Byłoby miło :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 18:59 
Podporucznik
Podporucznik

Pułkownik L napisał(a):
Bo jak sama nazwa mówi on nie nadaje się na Polskie gleby tylko na Afrykańskie,polskie są za mocno zmineralizowane :lol: ,proszę mnie karać,nie mogłem się powstrzymać,ogólnie to jestem :ang
Ps.Nie pomogę bo nie miałem,pzdr. ;)

Wrecz przeciwnie,FBS-sy sa wskazane na zmineralizowane gleby.Mowiac ze nasze gleby sa zmineralizowane to ty chyba jeszcze nigdy nie widziales zmineralizowanej gleby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 19:21 
Pułkownik
Pułkownik

Kolega sla1971 chyba nie zrozumiał żartu? :D
Właściciele owego sprzetu mogli by się wypowiedzieć w temacie,coś zostanie dla potomności ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 20:19 
Szeregowy
Szeregowy

Pozwoliłem sobie wkleić wypowiedź kolegi z innego forum
"Mam Minelaba Safari od kilku miesiecy jako glowny detektor i oto moje spostrzezenia:
- Detektor pracuje na bardzo szerokim zakresie czestotliwosci (full spectrum) i co jakis czas trzeba go resetowac przyciskiem 'noise cancel'. Podczas resetu detektor przelatuje przez swoje czestotliwosci i odrzuca te, ktore wzbudzaja zewnetrzne zrodla promieniowanie (np. inne detektory, wlaczony pinpointer, komorka, itd.).
- Podczas resetu/kalibracji detektor dodatkowo automatycznie blansuje grunt, dobrze jest go przylozyc cewke do ziemi, uniknie sie gonienia duchow
- nie ma lepszego detektora na slony i mokry piasek (w tej cenie). Deus sie chowa, ja wykopuje monety z 30+ centymetrow i wiecej (miedziaki) a duze srebrne monety nawet z 40.
- detektor mozna przelaczyc w 2 tryby odsluchowe - C (conductive) i F (ferrous). Oba maja swoje zastosowanie, rozne, zaznaczam. W trybie C latwiej odroznic zelazo/srebro, w F zelazo/miedz. Zloto/puszki to klasyczny problem wszystkich detektorow - tu nie ma wyjatku, srednio odczytuje glebokie znaleziska i myli glebokosc jesli to cos jest bardzo male/duze.
- ten detektor moglby nie miec puszki z wyswietlaczem, to jest D odsluchowy, kody sa tylko informacyjne i dla rzeczy lezacych gleboko czesto ID skacze od 0 do 40 (dla srebra).
moja rada - zakopac w doniczkach kilka metalowych przedmiotow i sluchac, sluchac, sluchac.
- ten detektor nie znosi deszczu. Kazda nowa kropla na cewce powoduje jednego albo kilka 'duchow' i lepiej sie schowac niz tracic czas. Zupelnie odwrotnie jest w wodzie. Po zresetowaniu nie daje falszywych sygnalow, o ile sie go nie wyciagnie spod wody.
- generalnie pinpointer dziala fenomenalnie, ale tez polecam testy kontrolowane w ogrodku.
- ostatnie: Safari jest niewiele mniej czuly niz CTX, niestety duzo wolniejszy i ciezszy niz Deus. Bije go za to czuloscia, szczegolnie na plazach (to moja preferencja). Jesli juz sie odzywa to zawsze wykopuje cos wartosciowego.

Przepraszam za brak polskich znakow, emigracja zarobkowa"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 22:23 
Pułkownik
Pułkownik

To ja wtrące swoje pięć groszy,kupiłeś jeden z modeli który jak to już się utarło:dyskoteka w uszach,skaczące ID+zmienny ton to kwestia wielu czynników ale to żadne zmarwienie bo we wszystkich czułych wykrywaczach tak się dzieje,mogę tylko doradzić wolniejsze chodzenie bo to demon prędkiego odczytu nie jest,sam po krótkim użytkowaniu exa II wolę sztywną częstotliwość niż to co wykrywka sama sobie wytnie dla spokojności użytkownika,a co wytnie to już loteria,ma to jednak swoje nieocenione plusy więc nie ma co gdybać,praktyka,osłuchać się,efekty przyjdą same ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 22:47 
Szeregowy
Szeregowy

Tak właśnie myślałem, że za szybko latam. Pochodzę z nim ten sezon, jak się dogadamy to zostanie a jak nie, to sprzedam i coś z XP ogarnę
Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2016, 14:11 
Szeregowy
Szeregowy

Witam kolegów,zmieniłem cewkę na detech 10x5" i wolniej przemiatam. Poprawiła się separacja i safari tak jakby się uspokoił, nie gonię już tylu duchów :D. Powoli zaczynam go rozumieć i same poszukiwania są o wiele przyjemniejsze kiedy człowiek wie co ma pod cewką :1
Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 lipca 2016, 23:01 
Szeregowy
Szeregowy

Witam, nie jest taki zły ten patyk jak go wszędzie opisują. Od kilku dni jestem na wywczasach w okolicach Karpacza, ale przemyciłem safari w bagażu podręcznym i dzięki uprzejmości Pani u której mieszkamy mogłem pośmigać po jej trawniku za domem około 70 arów wykoszonej na dwa centy trawki. Teren nawieziony bardzo zaśmiecony różnym metalowym syfem, babka gada że jej kolega już tu chodził i po pół godziny se odpuścił bo dyskoteka w uszach. Mając do wyboru kolejny spacer po okolicznych straganach albo zostanie z psem na kwaterze, wybieram to drugie. Rezu od razu idzie spać a ja biorę mojego znienawidzonego safaraka i bez entuzjazmu gramole się w stronę środka trawnika. Włączam, all metal, słuchawki i lecę, znowu słyszę te posrane dźwięki i h.. mnie strzela bo nie łapię żadnej reguły w tym bełkocie,ze złości zaczynam chodzić i przemiatać tak wolno jak się tylko da i kopie każdy powtarzalny sygnał, powoli i dokładnie tak żeby odkryć przedmiot a nie wyjąć go z bryłą. W międzyczasie sprawdzam czy i jak zmienia się sygnał po zeskrobaniu kolejnej warstwy ziemi i nagle trybiki zaczynają się kręcić. Safari nie jest wolny, on jest bardzo dokładny, to ja nie jestem w stanie usłyszeć wszystkiego co mówi do mnie jak za szybko macham. Teraz widzę czarno na białym, o co mu przez cały czas chodziło.
Jutro pora wyskoczyć na prawdziwe wykopki :D
Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lipca 2016, 01:48 
Szeregowy
Szeregowy

Witam. Wypad na pole zaliczam do udanych, szkoda że jutro wracam do domu bo mijscówka zacna. Safari się spisał, 8 monet w tym jedno sreberko, 8 guzików, 3 broszki, 1 posrebrzany medalik, 4 plomby i garść drobiazgów, przez trzy godziny. Wiem, że w nim wiele ustawić się nie da,ale napiszę na jakich teraz chodzę, może komuś się to przyda :)
Czułość 18
Sygnał prog. 8
Zaśmiecenie high
Tryb all metal - fabryczny w opcji odsłuchowej " F "
Zapisałem jeszcze all metal w opcji odsłuchowej "C" ale jakoś mi nie pasi wysoki ton na żelazo. O jakiejkolwiek dyskryminacji można zapomnieć, wycięcie sygnału progowego jest tak długie że maskuje kolejny sygnał od blisko leżącego przedmiotu, więc jedyną opcją pozostaje dyskoteka. Można się przyzwyczaić i wyłuskać to co nas interesuje. Ja po zużyciu 160 baterii, tonów żelaza nie słyszę prawie wcale :lol: pzdr

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]