Teraz jest poniedziałek, 11 sierpnia 2025, 05:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: X-Terra 705 i strojenie do gruntu na świeżo zaoranym polu
PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2016, 22:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam!

Mam taki problem - zawsze po włączeniu wykrywacza znajduję czysty kawałek ziemi i wykonuję automatyczne strojenie do gruntu poprzez tzw. pompowanie. Jednak zauważyłem dzisiaj, że na świeżo zaoranym polu wykrywacz zachowuje się dziwnie - przykładowo znajduję czysty kawałek pola, wykonuję "pompowanie", balans gruntu ustawia się na 30. Niby wszystko ok, idę spory kawałek polem, zauważam, że ziemia zmieniła się z piaszczystej na gliniastą więc znów ponawiam procedurę strojenia (spodziewam się, że mineralizacja się zmieniła) a tu znowu wychodzi balans gruntu 30. Więc schodzę z pola parę metrów w las gdzie ziemi jest nieruszana i wykonuję strojenie - cyferki ustawiają się przykładowo na 10. Wracam z powrotem na pole w te samo miejsce gdzie poprzednio stroiłem (tam gdzie GB wyszedł 30) i stroję ponownie a tu wielkie zdziwienie bo zamiast poprzedniego wyniku 30 wychodzi 10 (czyli tak jak z poprzedniego strojenia parę metrów obok w lesie). Wygląda to jakby wykrywacz się "zafiksował" na poprzednim wyniku i miał problem ze strojeniem na świeżo zaoranym polu.

I tu moje pytanie - jak zachowują się Wasze Tereski. Prosiłbym o opinie użytkowników Teresek 70/705. W jaki sposób stroicie swój sprzęt? Na spulchnionej ziemi czy na ubitej (mimo, że macie zamiar szukać na spulchnionej). Zaznaczam, że nie chodzę z włączonym śledzeniem zmian mineralizacji gdyż czytałem, że pogarszają się osiągi, wykrywacz staje się wolniejszy i czasem potrafi dostroić się do poszukiwanego celu i go nie wskazywać.

Z góry dziękuję za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: X-Terra 705 i strojenie do gruntu na świeżo zaoranym pol
PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2016, 13:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Koledzy co jest? Tylu z Was ma Tereski i nikt nic nie napisze? A może nie stoicie ich wcale i chodzicie na rozstrojonych. Ponoć prawdziwi rockmeni nie stroją gitar bo to obciach to może prawdziwi poszukiwacze - twardziele, nie stroją wykrywaczy do gleby? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2016, 13:37 
Generał Broni
Generał Broni

Najwidoczniej większość chodzi na automacie ;)
Żniwa się zaczęły to poszli w pole a nie na forum siedzą i czytają Twoje posty [emoji12]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2016, 21:26 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Moja teresa daje się dobrze i jednoznacznie dostroić jedynie na lekkich piaszczystych polach lub w lesie na nienaruszonej glebie. Na cięższych polach na których występuje opoka itp zawsze trzeba się stroić na słuch i kombinować. Jak wchodzę na pole i wykrywacz nie chce złapać gruntu to dostrajam zgrubnie i chodzę na automacie, przy czym obserwuję jak ten automat mi stroi wykrywacz. Jak wartości skaczą gdzieś absurdalnie na 80 to stroje ręcznie (często na kretowisku albo jakiejś bruźnie), jak są w okolicach 40 to wiem że lepiej nie będzie. Przy czym ciągle wsłuchuję się w popikiwania w tle, jak zbytnio się wzbudza to zatrzymuję się, pompuję i patrzę co się dzieje. Zawsze chodzę na czułości 30, a przy cewce 18.75 kHz na 28, bo przy 30 popiskuje sama z siebie. Wszystko to wymaga wyczucia sprzętu, często trzeba iść na kompromis bo schodzenie z czułości niewiele daje, jedynie małe cewki pozwalają na lepszy komfort kopania i większy spokój w słuchawkach. Normalnie przy zwykłym chodzeniu jeżeli jest spokojnie w słuchawkach to jest ok, jak zaczyna plumkać na żelazo mimo że go tam nie ma (lub zanikanie sygnału wiodącego w trybie dyskryminacji) to trzeba się zatrzymać, stroić ręcznie, lub stroić w automacie i obserwować czy dostraja w jakimś konkretnym przedziale, czy lata po skali gdzie chce. Jak jest bardzo ciężki teren i automat nie potrafi dostroić, to zakładam małą cewkę, stroję "na sztywno" na tyle ile wydaje mi się za racjonalne, schodzę z czułości na 26 i tak chodzę. Ale to bardzo rzadko, zwykle katuję teresę z kakafonią w słuchawkach na czułości 30 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2016, 21:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki policemayster za konkretne opisanie swoich doświadczeń! Czyli nie tylko ja mam problemy z dostrojeniem Tereski w trudnych warunkach. Ja również chodzę prawie zawsze z maksymalną czułością. Schodzę niżej tylko w pobliżu linii wysokiego napięcia. Przyzwyczaiłem się do kakofonii dźwięków, chodzę w trybie All Metal, ale nauczyłem się wyłapywać ciekawe sygnały na słuch. Tylko ta świadomość, że wykrywka może nie jest dobrze dostrojona trochę mnie niepokoi bo obawiam się, że może coś ciekawego pominąć.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]