Kryhu napisał(a):
Taktyk - skoro już tu zajrzałeś, to może byłbyś tak uprzejmy i zinterpretował taki filmik i tak łopatologicznie wyłożył jak to jest faktycznie z tą wieloczęstotliwością w E800?
Ponieważ wielu forumowych "specjalistów" twierdzi, że MultiIQ to tylko marketingowa papka, a najlepsiejsze są sprzęty tureckie ;)
https://www.youtube.com/watch?v=1aiYNi6OWlgMuszę przyznać, że w tym przypadku EQ firma ML zachowała się bardzo powściągliwie i jej marketing jest zjadliwy. Zrobili po prostu to, czego inni nie potrafią. Ta multiIQ to nie jest oczywiście żaden przełom - detektor jak pisałem wcześniej działa na 3f ale moim zdaniem to w zupełności wystarczy. Zresztą metoda trochę różni się od wcześniejszego BBS/FBS - jest bardziej zbliżona do metody White's. Nie ma się co przejmować - jeszcze długo nikt nic nowego nie wymyśli. Trzeba docenić to, że zostało to dobrze zrobione w ładnie wyglądającym urządzeniu.
Także już pisałem wcześniej, zrobić detektor działający nawet na przełączanych f, czyli tak naprawdę pseudo-multifrequency a zrobić prawdziwy detektor multifrequency pracujący symultanicznie na wielu f - do tego w tak szerokim zakresie 5-40kHz, to nie lada sztuka. Trzeba stosować sterowanie sondy przez DDS, trzeba badać wartość sygnału RX bo przy takim szerokim zakresie f poziom sygnału RX się zmienia. No i oczywiście sama technika direct sampling(posiadająca co prawda i plusy i minusy) jest także poza zasięgiem tych firm. No i nie oszukujmy się algorytmy DSP dla przetwarzania sygnałów symultnicznie nie powstały w jeden dzień, albo w jednym śnie - opracowanie wymagało wiele lat pracy i doświadczeń, wielu ludzi...
A co ma taka turecka firma, która chce zrobić dodatkowo detektor z oczekiwań klientów..? Czyli chcą zbudować dom z piasku i mgły... No cóż bredzą po prostu w malignie. To bredzenie ma jednak dla nich jakiś dziwny sens bo przecież trzeba pokazać klientom, że jest moc, czyli że są wstanie podołać każdemu zadaniu i tym samym zrobić detektor multifrequency, bo inni już robili. Prezentacja na festiwalu Detectival2018 była jednak żałująca i jeśli mają takich samych konstruktorów jak prezenterów, to konkurencja W i ML może spać spokojnie.
Tak myślę ponieważ to, co do tej pory zaprezentowali, to proste przetwarzania analogowe, w skrócie: bez fajerwerków. Tak już wszyscy robią a zaczął White's w 2001 roku. A oni zrobili do tej pory tylko to, co skopiowali z MXT, cały tor pomiarowy itd. Pisałem już o tym..
Myślę, że nowoczesne technologie, metoda patentowa, etc jest poza zasięgiem i możliwości tureckich film ale i również innych firm w tej chwili. Na pewno tych, które chcą działać na rynku amerykańskim, bo ML ma nowy patent, z 2008 roku, czyli ochrona jest jeszcze 10 lat, i maczugę do walenia konkurencji po głowie.
Mnie osobiście detektor ML EQ urzekł i oby więcej takich konstrukcji. Urzekł mnie dobrym designem, prostym interfejsem i ogólnym pomysłem jaki ML zawarł w tym projekcie.
TAKTYK