Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 03:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Equinox 800 - pierwsze wrażenia i ...
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 11:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

Po właściwie dwu letniej przerwie wróciłem do zabawy tym razem z Equinoxem 800. Wcześnie przez wiele lat tłukłem XP GMP, którego dobrze wspominam mimo kilku wad, które nie specjalnie mi przeszkadzały, jedynie ograniczały. Wiadomo, że o GMP mówi się że to kosa na monetki i tym się całkowicie zgadzam oraz że świetnie radzi sobie z maskowaniem koloru przez żelazo. Ma całkiem dobre zasięgi ale potrzebuje do tego ziemi, wyższa trawa czy grube igliwie skutecznie i dość mocno skracają zasięgi detekcji a że lubię generalnie płaskie pola, leśne piaszczyste łąki bez trawy to dla mnie był sprzęt znakomity.
Wracając do nowego E800, co mi się w nim podoba:
- proste menu,
- świetne audio, nic bym tutaj nie zmienił,
- cicha praca bez zakłóceń, nawet z aktywnym telefonem w tylnej kieszeni z włączoną transmisją i śledzeniem GPS, chodziłem 30 metrów od elektrycznej trakcji kolejowej i nic - cisza i spokój, tylko sygnały na kolor
- świetna głębokość detekcji, wyraźnie lepsza niż GMP, nie przeszkadzają mu wysokie trawy, puste przestrzenie czy grube warstwy igliwia,
- Niezłe ID, uchroniło mnie przed kopaniem mnóstwa aluminiowych drucików, które dawały ID 13,
- podświetlenie,
- czas pracy akumulatora i ewentualna praca z power bankiem,
- poradziłem sobie z ustawieniami żelaza, generalnie nic skomplikowanego. Problemem są żelazne kółka i wszystko inne co ma dziurę tworząc jakąś formę zamkniętego obwodu. Wytargałem tylko dwa kółka od łańcucha a miejscówka popierdywała żelazem całkiem dobrze.

Ogólnie mógłbym powiedzieć, że sprzęt jest rewelacyjny ale niestety nie mogę tylko z jednego powodu. W terenie intuicja i coś jeszcze podpowiadało mi że E800 może mieć problem z żelazem. Wiedziałem, że coś jest nie tak ale jeszcze nie potrafiłem zdefiniować problemu.
Wróciłem do instrukcji, strona 52, Iron Bias. Przed wyprawą terenową zastanawiało mnie pewien fragment:

"Na obszarach silnie zaśmieconych przez obiekty żelazne, zaleca się wyższe ustawienie Iron Bias w celu pomijania takich celów. Na obszarach, na których nie chcesz ominąć żadnych celów nieżelaznych zaleca się niższe ustawienie. Spowoduje to wykrywanie większej ilości celów żelaznych, które będą identyfikowane jako cele nieżelazne"

Wyróżniłem zdanie kluczowe, które mnie zastanawiało. Czyżby wyższe ustawienie Iron Bias kasowało żelazo razem z kolorem, jak to rozumieć? Ktoś kiedyś napisał, że miał przypadek identyfikowania koloru jako żelazo, co dla mnie jest dość dziwne ale może faktycznie tak było.

Dzisiaj zrobiłem testy powietrzne z wszelkimi możliwymi kombinacja ustawień Iron Bias FE i F2, czułością i reaktywnością. Okazuje się że Iron Bias w powietrzu działa znakomicie, w teście miałem dużą podkładkę o śr. ok 5 cm, odważnik 250 g, odważnik 2 kg, mała pęseta i blaszka o wymiarach 3 x 3 cm gr. 0.5 mm.
Można ustawić tak że każdy z tych przedmiotów będzie identyfikowany jako żelazo, bez względu na odległość od cewki. Ustawienia Iron Bias nie wpływają na głębokość detekcji. Zmiana czułość oczywiście zmienia zasięgi ale nie ma tragedii. Duży wpływ na głębokość detekcji ma reaktywność, im wyższe ustawienie i krótsze dźwięki tym mniejszy zasięg i to nawet o 10 cm ale to może być na niektórych miejscówka na plus.

Przy wszystkich powyższych możliwych ustawieniach, sprawdziłem jak E800 radzi sobie z maskowaniem a więc w dłoń małe sreberko wielkości boratynki i mała pęseta, oddalone od siebie ok 8 - 10 cm i tutaj poważne zaskoczenie. Stalowa pęseta całkowicie zakryła kolor, był wyraźny sygnał tylko na żelazo. Zamiast sreberka większa klamerka i wymiarach ok 3 x 3.5 cm i nadal bije tylko na żelazo.

Wniosek mam taki: Equinox 800 w ogóle nie radzi sobie z maskowaniem, byle gwoździk zamaskuje skutecznie dużo większą klamerkę, która powinna się przebić choćby z racji kształtu zamkniętego obwodu.
Dla mnie jest to dyskwalifikacja i ten problem powinien zostać usunięty w następnej aktualizacji. To będzie świetna maszyna jak wyraźnie poprawią maskowanie, póki co na polach z żelastwem, może przegrać ze starym analogiem z dobrym maskowaniem.

Ktoś może napisać, że można sobie z tym poradzić, cewka snajperka, wysoka reaktywność, powolne przemiatanie aby wyłuskać kolor między żelazem. To jest jakiś sposób a co jeśli kolor i żelazo będą w jednej linii poprzecznie do kierunku przemiatania? Wtedy czapa nic nie znajdziemy a tak naprawdę to nie o to chodzi aby półśrodkami dochodzić do celu. To ma w miarę działać a tu niestety nie działa w ogóle.

Jak wynika to z ważysz obserwacji?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Equinox 800 - pierwsze wrażenia i ...
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 12:49 
Generał Broni
Generał Broni

Nie wiem jak Twoje testy wyglądały, ale ja chodzę tylko po polach z ogromem żelaza, że wykrywacz strzela jak uzi i z miejscowek trzepanych od 20 lat, gdzie monety są strzeżone przez żelazo ja swoim E800 wyłapuje od kilku do kilkunastu denarków z wypadu.
Często chodzę też kolegą który ma GMP i wyniki mamy porównywalne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 13:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nie twierdzę że totalnie nic nie wychodzi, z pola skrzeczacego żelazem wytargalem 23 monetki w tym 4 sreberka i sporo różnych drobiazgów, jak na pierwszy wypad. To nie jest tak, że przy każdym kolorze leży żelazo ale problem maskowania jest poważny. Jak wyglądał test to napisałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 13:07 

Belhior czy mógłbyś wstawić swoje ustawienia w tym wątku na uśrednione wartości? Dość duża jest rozbieżność w ustawieniach użytkowników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 13:10 
Generał Broni
Generał Broni

https://youtu.be/nh4K1gDBG-A

I część druga

https://youtu.be/t5npSYe_Nog

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 13:34 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

belhior napisał(a):
Nie wiem jak Twoje testy wyglądały, ale ja chodzę tylko po polach z ogromem żelaza, że wykrywacz strzela jak uzi i z miejscowek trzepanych od 20 lat, gdzie monety są strzeżone przez żelazo ja swoim E800 wyłapuje od kilku do kilkunastu denarków z wypadu.

A masz jakieś porównanie z deusem na tych polach? Ja aktualnie też głównie czeszę pola z mnóstwem żelaza i ciekaw jestem różnic deus vs nox (oczywiście biorąc pod uwagę odpowiednie nastawy i doświadczonych operatorów)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 13:55 
Podpułkownik
Podpułkownik

Niestety nie. Jeden ma Deusa, nigdy nie rozmawialiśmy o ustawieniach Deusa i maskowaniu ale tak na moje oko chyba sam mimo kilku lat biegania z Deusem nie do końca rozumie ten sprzęt. Gość przegrywał z GMP i Garrettem 400, kiedyś wspomniał że go uszy bolały od dyskoteki w słuchawkach.
Dzięki za linki, w wolnej chwili zobaczę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 15:01 
Podpułkownik
Podpułkownik

Belhior, dzięki za linki i pomoc, dostrzegłem w filmach drobną różnicę w ustawieniach w stosunku do moich. Jeden parametr a wszystko zmienia, zrobię testy i przedstawię wyniki, no i powiem gdzie popełniłem błąd.
Jeszcza raz dzięki za pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 20:24 
Generał Broni
Generał Broni

saku napisał(a):
belhior napisał(a):

A masz jakieś porównanie z deusem na tych polach? Ja aktualnie też głównie czeszę pola z mnóstwem żelaza i ciekaw jestem różnic deus vs nox (oczywiście biorąc pod uwagę odpowiednie nastawy i doświadczonych operatorów)

Ja deusa nie miałem, ale zapytaj darka69 on był dość dlugo uzytkownikiem deusa, teraz ma E800 i raczej sobie go chwali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 20:57 
Specjalista
Specjalista

Koledze chodziło chyba o darek64 nie 69 ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 21:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

belhior napisał(a):
saku napisał(a):
belhior napisał(a):

Ja deusa nie miałem, ale zapytaj darka69 on był dość dlugo uzytkownikiem deusa, teraz ma E800 i raczej sobie go chwali.

Mnie interesuje jak z identyfikacją i separacją. Wydaje mi się że deus może bardziej przekłamywać myląc mikro kolorek z żelazem a nox być może gorzej separuje (jest "wolniejszy") Ale to moje gdybanie, szukam potwierdzenia. Sam też mam zamiar to sprawdzić niebawem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 21:57 
Generał Broni
Generał Broni

siwy1251 napisał(a):
Koledze chodziło chyba o darek64 nie 69 ?

Masz rację siwy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 22:03 
Generał Broni
Generał Broni

Ja w mega zasmieconych żelazem miejscach stosuję specyficzne ustawienie, fakt że tracę na głębokości, ale w takich miejscach to i tak nie istotne i myślę, że żaden wykrywacz się nie przebije. Wole znaleźć coś na 5-8cm niż nie znaleźć nic. Na polu ornym i tak znajdę coś co jest głębiej po kolejnej orce.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 września 2019, 22:18 przez belhior, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 22:09 
Kapitan
Kapitan

belhior napisał(a):
https://youtu.be/nh4K1gDBG-A

I część druga

https://youtu.be/t5npSYe_Nog

Gwóźdź jest pionowo to nie problem dla większości wykrywaczy ,chętnie bym go zobaczył w poziomie a monetka pod spodem lub na jego końcu .
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2019, 22:15 
Generał Broni
Generał Broni

Nie jestem testerem, filmik jeszcze robiłem jak nox był nowością na prośbę kolegów. Nie twierdzę, że w innej konfiguracji sobie poradzi, ale tu dochodzimy do innego tematu, do techniki chodzenia w takich miejscach...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]