Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 06:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Porównanie X-Terry 705 do Golden Mask 5+
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 09:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam!

Odwieczny problem - co lepsze. W moim przypadku sprawa wygląda tak: przez ponad 5 lat biegałem z X-Terrą 505. Od 1,5 roku mam X-Terrę 705 (nie wiedzę wielkiej różnicy). Mam do niej 4 cewki - snajperkę 18,75 kHz, elipsę 18,75 (ani raz nie używana bo dubluje się ze snajperką ale była w komplecie więc leży w pudełku i czeka na sprzedaż), Nel Tornado 7,5 kHz i ostatnia DD 10,5" 18,75 kHz. Używam ich zamiennie w zależności od terenu, spodziewanych celów itp. Wydaje mi się, że dość dobrze dogaduję się z moją Tereską i ogólnie jestem z niej zadowolony. Ale coraz częściej zastanawiam się czy nie warto by jednak zmienić sprzęt. Czego oczekuję - większej głębokości i szybkości. Szukam tylko drobnicy kolorowej.

I pytanie - czy zamiana na Golden Mask 5+ spełni moje oczekiwania? Proszę o opinię tylko tych Kolegów, którzy mieli do czynienia z Tereskami i Golden Maskami.

Jeśli nie Golden Mask to ewentualnie co? Z góry zastrzegam, że Deus mnie nie interesuje - nawet gdyby "ciągnął z metra" monetę to jego dźwięki spowodowały by u mnie odrazę przed wypadami (nie obrażajcie się Koledzy Deusowcy ale nad gustami się nie dyskutuje - jedni lubią disco polo a inni poezję śpiewaną ;) )

Z góry dzięki za wszelkie opinie.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Porównanie X-Terry 705 do Golden Mask 5+
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 10:18 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli szukasz ID dźwiękowego przede wszystkim to idź śmiało w kierunku Bułgara - nie pożałujesz :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 10:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki damiano za opinię!

Z telewizorka korzystam sporadycznie - ważniejsze są dla mnie dźwięki. Czy dobrze Cię rozumiem, że Bułgar będzie głębszy i szybszy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 10:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie wiem czy golden mask bedzie glebszy ale selektywnoscia na pewno przebije terese.

Wysłane z mojego LG-H955

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2017, 10:27 
Generał Broni
Generał Broni

Czy głębszy nie wiem, szybszy od Minelaba na pewno, polecana jest 9 cali spider więc może być ciut płytszy ale dźwięki są tak czytelne i niosą taką ilość informacji że można się zdziwić. Jeżeli Deus nie pasował tobie dźwiękowego to Bułgar może Cię zachwycić.
Posłuchaj go na żywo najlepiej bo filmy z YT nie oddają dźwięku jak należy.
Ja byłem w szoku, niby prosty analog a dasz radę określić czy coś jest większe/mniejsze lub głębiej/płycej a nawet po jakimś czasie będziesz wiedział co może być potencjalnie "krążkiem".
To trzeba zobaczyć bo można nie uwierzyć - ja nie wierzyłem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 20:23 
Generał Broni
Generał Broni

Miałem dwie teresy,miałem bułgara Gm 4 pro,obecnie mam Gmp i to jest mój faworyt,ma o wiele lepsze dźwięki niż Bułgar,trzy tony naprawdę dają dużo więcej info w analogu niż dwa,bezawaryjny, słuchawki jak i nadajnik pierwsza liga no i stelaż deusowski.Jest mega stabilny nie odbiera dziwnych rzeczy jak mój poprzedni gm4 pro.Jeśli chcesz dobrego analoga i tylko kopać bierz Gmp a nie pożałujesz dobrze ci radze :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 21:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki tur za Twoją opinię!

Mógłbyś jeszcze napisać pod jakim względem Gmp jest lepszy od Teresy? Głębszy? Szybszy? Z góry dzięki!

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 kwietnia 2017, 07:57 
Generał Broni
Generał Broni

Bezapelacyjnie Gmp jest szybszy od Teresy z reszta to jeden z najszybszych wykrywaczy,teresa jest wolnym wykrywaczem.Teresa jak coś jest głębiej pokaże ci na żelastwo,wystarczy jakiś stalowy śmieć nawet nie zbyt blisko i teresa jest ślepa,sam to w terenie doświadczyłem jak analogi objeżdżały terese.Z Gmp w chodzisz w gruzowisko i z pomiędzy stali wychwytujesz kolor,w takim terenie teresa ginie i nie tylko ona explorer tez wysiada.X terka to dobry grzeczny wykrywacz raczej na czyste miejsca na weekendowe kopanko,Gmp to już jest wyczynowiec na drobnice,kwestia czasu, osłuchania i kosisz kolor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 kwietnia 2017, 07:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wielkie dzięki tur za rozwinięcie tematu!

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 kwietnia 2017, 08:03 
Generał Broni
Generał Broni

No i z Gmp nie ominiesz większego żelaza,bagnet skrzyneczka itp,odróżnisz duże żelazo,od stalowego śmiecia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 kwietnia 2017, 08:34 
Kapitan
Kapitan

Trzeba też pamiętac, że nowy GM5+ ma kilka dodatkowych bardzo przydatnych funkcji, których nie maiły wcześniejsze Golden Maski.
Wzmocnienie audio, PowerBox - rzeczywisty wzrost głębokości detekcji, dyskryminacja wielkościowa - rewelacja na mocno zaśmiecone tereny, dyskryminacja głębokościowa. To wszystko przełada się na wzrost efektywności poszukiwań w stosunku do wcześniejszych wersji.
Dodatkowo poprawiono tor audio - teraz jest bardziej analogowy, dodano bardziej pojemne ogniwa, GM5+ jest już wodoszczelny. Nowy Bułgar łączy w sobie cechy analogowych braci i funkcjonalnośc cyfrowej starej 5-tki. Przy czym jest mega stabilny na poziomie Altera i jednocześni mega szybki i selektywny.
Do Bułgarów jest mnóstwo stosunkowo tanich różnorodnych cewek - od snajperki do dużych 13-to calowych DeTecha.
X-Terrę miałem okazję wielokrotnie widzieć w akcji i w mojej opinii na czystych polach nie ustąpi ona Bułgarowi. Natomiast na śmietnikach nie ma z nim żadnych szans.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 kwietnia 2017, 08:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Też miałem obydwa i GMP bije tereskę na głowę pod każdym względem. GMP ma też najładniejsze tony ze wszystkich wykrywaczy które dotychczas użytkowałem. Ale nie jest najszybszy. GM5+ jest jeszcze szybszy :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 kwietnia 2017, 10:24 
Podporucznik
Podporucznik

Mnie kolega Tur już dawno przekonał do XP GMP użytkując x-terre w pełni popieram przed mówców.Na zaśmiecone miejscowki nawet się nie wybieram- naradzie.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]