Ok. Mamy już instrukcje obsługi i trzeba stwierdzić, że jest przyjazna i wszystkie funkcje są dobrze wytłumaczone. Nie będzie to zbyt trudny detektor do obsługi.
Natomiast to, co przykuwa uwagę jest zawarte w OPERATING PRINCIPLE moje wolne tłuamczenie:
"Gauss MD to nowoczesny detektor metali z bezpośrednim cyfrowym przetwarzaniem sygnału (DSP). Oznacza to, że sygnał generowany przez cewkę jest przekształcany na postać cyfrową i przetwarzany wewnątrz mikrokontrolera. Rozwiązanie to pozwala na pozbycie się ograniczeń typowych dla układów analogowych, a także na zmniejszenie zakłóceń, zwiększenie czułości, zapewnienie elastyczności ustawień itp. Również nowoczesne mikrokontrolery, dzięki swojej dużej mocy obliczeniowej, pozwalają na wykonywanie dodatkowych, złożonych obliczeń matematycznych. Podstawową zasadą działania Gaussa MD jest równowaga indukcyjna (IB), którą uzyskuje się poprzez zastosowanie dwóch cewek indukcyjnych (nadajnika i odbiornika) wewnątrz cewki szukającej detektor.a Gdy w pobliżu tej cewki pojawia się metalowy obiekt, balans indukcyjny zostaje zakłócony, a to skutkuje sygnałem na wyjściu cewki odbiornika. Sygnał ten jest przesyłany do skrzynki kontrolnej, gdzie jest przetwarzany przez układ elektroniczny, a następnie przekazywany do operatora. Detektor używa jednej głównej częstotliwości roboczej 16 kHz i dodatkowej 48 kHz (do wyszukiwania małych celów)."
Oczywiście DSP nie jest czymś nowym i występuję w każdym praktycznie nowym rozwiązaniu. Aczkolwiek podoba mi się, że firma docenia nowoczesne technologie i idzie w tym kierunku.
Dalej jest jeszcze bardziej ciekawie, gdzie mamy opisany system CLEAR ID TECHNOLOGY, moje wolne tłumaczenie:
"CLEAR ID to system dodatkowego cyfrowego przetwarzania odbieranego sygnału, mający na celu zmniejszenie wpływu gruntu na dokładność identyfikacji celu(Target ID). Technologia ta w większości przypadków pozwala użytkownikowi na skuteczne radzenie sobie z tzw. "brzmieniem jak żelazo" - gdy detektor nieprawidłowo określa cel nieżelazny jako żelazny i wydaje niski ton lub dodaje niski ton do sygnału. W tym celu sygnał docelowy jest najpierw zapisywany w pamięci detektora, a następnie za pomocą specjalnych algorytmów i elementów sztucznej inteligencji określa się, czy sygnał ten może być wytworzony przez cel nieżelazny - innymi słowy, jest on skorelowany z już zarejestrowanym zestawem możliwych sygnałów. Po dokonaniu obliczeń i porównania, detektor podaje sygnał dźwiękowy i wyświetla numeryczną wartość Target ID."
No cóż robi się bardzo ciekawie, kiedy wchodzimy w obszary sieci neuronowych i szukamy zastosowania dla polepszenia lub poprawienia funkcji detektora. Podoba mi się kierunek i to w jaki sposób firma pisze o swoim projekcie. Czy uroni więcej tajemnicy? Zobaczymy.
Z dalszego info możemy też dowiedzieć o tym, że w MD GAUSS jest bezpośrednie próbkowanie czyli układ elektroniczny stawia ten detektor na wysokiej półce jeśli chodzi o sam projekt inżynieryjny. Już wkrótce przyjrzymy się mu z bliska :)
TAKTYK
|