Teraz jest sobota, 20 września 2025, 18:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: aka signum
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 01:23 
Sierżant
Sierżant

https://www.youtube.com/watch?v=XW7t_d7ElhY
to jest możliwe czy jakiś fake

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: aka signum
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 09:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To jest prawda.. ale:
W filmie nie ma nic o częstotliwości (a może i być nawet 30kHz) i celowo nie jest pokazany wyświetlacz (początki z hodografem mogą być bardzo ciężkie) lecz gdy to się wszystko ogarnie to faktycznie jest to potwór..
Trochę cena boli :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 09:31 
Podpułkownik
Podpułkownik

Poczytaj komentarze. Nie negują testu na filmie, ale powtarzają się opinie o fałszywych sygnałach i innych problemach. Wygląda na dobry sprzęt wymagający jeszcze ulepszenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 09:40 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

metaldetector napisał(a):
https://www.youtube.com/watch?v=XW7t_d7ElhY
to jest możliwe czy jakiś fake

To jest możliwe, ale to tylko test w powietrzu. Nie jestem fanem takich prezentacji

Cytuj:
W filmie nie ma nic o częstotliwości (a może i być nawet 30kHz)

Na początku mówią o 7 khz (cewka)

Fałszywe sygnały mamy przy złym dostrojeniu do gruntu, lub gdy przeholujemy z GAIN i czułością ST

Ja zazwyczaj mam gain 7/10 a ST 10-11/14. To dosyć wysoko i nie ma fałszywych sygnałów

Co do ulepszenia to obecnie trwają prace nad modelem INTRONIC. Będzie pracował jednocześnie w 3,5kHz i 14kHz.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 15:16 
Major
Major

Nie ma co sugerować się testami w powietrzu bo się człowiek później rozczaruje jednak jakieś tam możliwości sprzętu można
zobaczyć .Mam ten sprzęt od lutego i jest dobrze :) . Czy to w lesie czy na łące , nie miałem do tej pory głębszego wykrywacza :)
Wykrywacz jest relatywnie lekki (1,3 kg z bateriami i cewką 9,5 x 12,5 ") i ma bardzo dobrą ergonomię - mam na myśli stelaż "prosty" . Można zmieniać częstotliwość pracy podobnie jak w X-terrce zmieniając cewki w zakresie 3 - 30 kHz .
Rzeczą do której wciąż nie mogę się przyzwyczaić po kilku latach spędzonych ze Spectrą i Goldmaxxem są polifoniczne dźwięki
rodem trochę z "ruskiej bajki" :666 Identyfikacja za pomocą hodografu to też bardzo fajna sprawa i co najważniejsze raczej się nie myli . W Signum mamy 4 fabryczne programy których w zasadzie nie trzeba zmieniać aby zacząć efektywnie szukać w różnych warunkach . Po oswojeniu się ze sprzętem można wprowadzać zmiany pod osobiste preferencje .Generalnie dla ludzi którzy już mieli w życiu jakieś wykrywacze sprzęt jest nieskomplikowany i przyjemny w użyciu . Nie sprawdzałem Signum na polach i "śmietnikach" ale zrobię to po żniwach więc podzielę się wrażeniami . W pierwszych testach robionych z gwoździami na poletku testowym separacja wypada słabo i szału nie ma (algorytm MM) ale może jak założę mniejszą cewkę to się to zmieni ? Dużą wadą wg mnie jest wysoka cena wykrywacza.
Biorąc pod uwagę że najczęściej jest on sprzedawany w konfiguracji z cewką 7 kHz w rozmiarze 9,5 x 12,5 " to trzeba się liczyć z dodatkowym wydatkiem kilkuset złotych jeśli chce się dozbroić w cewkę o wyższej częstotliwości na drobnicę lub niższej na grubego zwierza

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 20:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Separacja tutaj wygląda świetnie:
https://www.youtube.com/watch?v=ScL8S4CHhcA

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2015, 15:41 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

ROMULUS napisał(a):
Rzeczą do której wciąż nie mogę się przyzwyczaić po kilku latach spędzonych ze Spectrą i Goldmaxxem są polifoniczne dźwięki
rodem trochę z "ruskiej bajki" :666

Na jakim trybie dźwiękowym chodzisz? ST-P {Short Tone Polyphonic}. ? Próbowałeś innych?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2015, 19:01 
Major
Major

Wszystkie dźwięki w Signum to zupełnie coś innego do czego zdążyłem się do tej pory przyzwyczaić :) To jest oczywiście moja subiektywna opinia bo komuś innemu takie dźwięki akurat będą odpowiadać ?
Na ST-P jest najgorzej . Istna filharmonia :ups: Może się kiedyś przełamię :) W tej chwili najbardziej mi odpowiada tryb RT-M.

Super funkcją którą niedawno odkryłem jest algorytm "S" który pozwala na pewną identyfikację kapsli od piwa czy innych blaszanych i okrągłych śmieci także tych mocno zardzewiałych . Z kolei minusem jest śruba z tworzywa sztucznego łącząca część z elektroniką ze środkową rurką stelaża. Bardzo łatwo jest przesadzić ze skręceniem tej śruby co następnie skutkuje użyciem żabki hydraulicznej żeby ponownie złożyć stelaż wykrywacza
Mimo wszystko na razie "plusów" jest więcej niż "minusów"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2015, 17:27 
Porucznik
Porucznik

jaka jest różnica miedzy AKA sore pro a AKA sigmum MFT i który ma większe możliwości?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2015, 21:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

W kilku słowach: Signum ma więcej możliwości i jest głębszy

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2015, 19:47 
Pułkownik
Pułkownik

Lokalizacja: لا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حقيقة أنه في مكان ما هناك ضوءلا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حق.
W zeszłym roku jak nie był dostepny jeszcze AKA Signum to miałem przyjemnośc rozmawiać z kolega saku i byłem zdecydowany na zakup , a jak teraz jest już dostepny to jescze nie zakupiłem , a czy zakupie tego nie wiem ale wykrywacz na prawdę wart uwagi ale jak na razie zbyt mało jest o nim w Polskim internecie .
A czy kolega saku zrobi jakieś testy z AKA ???

Pozdrawiam Piotr :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2015, 21:36 
Major
Major

Rzeczywiście sądząc po tym co można znaleźć na temat Signum i generalnie firmy AKA na polskich forach to sprzęt w Polsce
bardzo mało popularny z różnych przyczyn w które nie chcę się teraz zagłębiać . Sam ryzykowałem kupując sprzęt o którym brak jest opinii rzeczywistych użytkowników i pewnie bym tego wykrywacza nigdy nie kupił gdyby nie okazja :)
no i muszę też podziękować koledze @saku za umieszczenie na swojej stronie www instrukcji obsługi w języku polskim do Signum bo przeczytawszy tę instrukcję otrzymałem dodatkowy bodziec aby zainteresować się tym wykrywaczem . Chyba każdy kto używał kiedyś już jakichś wykrywaczy ze zrozumieniem nawet nie mając w ręce sprzętu na podstawie instrukcji obsługi potrafi sobie wykreować obraz tego czego może się spodziewać ?
Teraz jestem dopiero na początku drogi do zrozumienia tego co mówi do mnie moje Signum ale mając porównanie do moich poprzednich doświadczeń z innymi również topowymi wykrywaczami widzę że "toto" ma cholernie duży potencjał .

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]