Teraz jest niedziela, 14 września 2025, 10:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Naprawa włącznika Garrett pro pointer
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2015, 22:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzisiaj sprzęt wrócił od Proscana.

Wymieniona jest cała obudowa ( o wiele mniej zniszczona niż moja stara) ponieważ w niej była wklejona sonda. Powód wymiany to nadmierne wzbudzanie np. przy mocniejszym nacisku na obudowę choćby z boku propointera.

Dodatkowo wymieniony włącznik na nowy.

Całkowity koszt to
100zł- obudowa plus sonda
20zł- wysyłka

całość z przesyłką to 120zł.

Polecam szczerze ,mimo długiego czasu oczekiwania :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 października 2015, 00:32 
Generał Broni
Generał Broni

Co znaczy mniej zniszczona ? Wymieniona na nową jak w Talcompie czy na używaną ? Jak używana to tyłu nie urywa, zobaczymy co zrobi Viking z moją (na szczęście lub nie na gwarancji) :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 października 2015, 16:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Hej,

Moja poprzednia obudowa czyli ta cała czarna bez nakrętki była mocno zniszczona, porysowana a napis garrett był już cały wytarty- kompletny brak kolory żółtego.

Ta na którą mi ją wymieniono jest używana, ale w o wiele lepszym stanie, mniej porysowana, jest zółty napis garrett :1

Pinpointer działa i wygląda jak należy :1 więc jeszcze raz mimo długiego czasu oczekiwania, problemów z informacjami o naprawie na samym początku to szczerze polecam ten serwis :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2015, 10:33 
Podporucznik
Podporucznik

I pinpointer naprawił się, tzn kupiłem włącznik na allezło za 18 zł z wysyłką (to był błąd wynikający z niewiedzy gdyż takie włączniki w sklepach elektrycznych są po 2-3 zł, a na dodatek znalazłem później identyczny w latarce od karabinu zabawkowego mojego syna ) ale czasem trzeba zapłacić za brak wiedzy. Rozebranie nie stanowi problemu, wylutowanie lutownicą igiełkową także (robił mi to kumpel bo ja takowej lutownicy nie mam) przyda się także odsysacz do cyny. Po wylutowaniu włącznika wykałaczką odblokowujemy nagrzane otwory i lutujemy w identycznej pozycji nowy włącznik. Rzeczywiście problemem jest złożenie tego dziadostwa gdyż kabel od cewki zahacza o kondensator przy składaniu, ale od czego jest internet. Na youtube jest kilka sposobów jak sobie z tym poradzić albo kawałek sztywnej folii albo cieniutki kabelek (sznureczek) napinający kabel od cewki podczas składania. Ogólnie złożyć próbowaliśmy z godzinkę - półtorej ale po obejrzeniu 2-3 filmów na youtube poszło w 5 minut więc warto przejrzeć filmy wcześniej. Powodzenia i warto spróbować pobawić się samemu można zaoszczędzić a w razie co zawsze odesłać do serwisu :D.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2016, 14:44 
Podporucznik
Podporucznik

Żeby nie zakładać nowego wątku zapytam tu. Padł mi teraz głośniczek tzn pierdzi cicho o ledwo go słychać. Czy ktoś się spotkał z tym, czy wystarczy go rozebrać i wyczyścić jakoś czy trzeba nowy dawać tzn bez serwisu się nie obejdzie? Może ktoś naprawiał samemu i dawał jakiś zamiennik lub wie gdzie dostać oryginał?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2016, 15:21 
Pułkownik
Pułkownik

U mnie czyszczenie pod wodą wyeliminowało cichą prace pp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2016, 12:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

lamina napisał(a):
pajda napisał(a):
Konradzie czy to,ze mocniejsze dotknięcie częściej propointera z napisem garrett powoduje piszczenie-wzbudza nie to normalne ? Kiedy tak nie miałem.
Co do puszczanie w ziemi stało się to dość irytujące.

Dam znać co z tego wyjdzie

tak to w propointerach niestety normalne, (zwłaszcza po kilku tygodniach jak do środka dostanie się odrobina wilgoci nawet z powietrza) czasem w pojedynczych sztukach tego nie ma, ale w zasadzie to norma, każdy z nich włączony PRZY ZIEMI a najlepiej jej dotykając robi spokojny i potulny jak baranek......
to jest wlasnie wczesniej wspomniane ukladanie kabli od cewki.... tak ułozyć, aby ten efekt był jak najmniejszy.

W sumie te problemy spowodowały WYCOFANIE zwykłego czarnego propointera z produkcji !!!!!
obecnie jest dość nowy "Pro-Pointer AT" (marchewka) - ten pomaranczowy
oraz oferowany od miesiąca "Pro-Pointer 2" czarny jak ten pierwszy, ale uszczelniony lepiej, z "koluszkiem" na smycz lub pasek oraz dopracowanym strojeniem i tak stabilny jak nowy AT. no i ze zmienionym przyciskiem (wewnatrz jest sporo większy i nie podatny na uszkodzenia spowodowane np krzywym naciskaniem).

Witam,

Panie Konradzie czy jest możliwość pokazania jak wygląda teraz w środku Propointer II i Propointer AT od Garreta? Szukam informacji na ten temat. Interesuje mnie wygląd PCB, rozmieszczenie elementów oraz sposób montażu cewki wewnątrz obudowy i jej połączenie z PCB. Czy w zakresie połączenia cewki z PCB coś się zmieniło na plus czy nadal są to miedziane druty powlekane i lutowane do PCB oraz utrudniające montaż i demontaż? Czy cewka ferrytowa nadal jest w środku wklejana na amen, czy jest możliwość jej demontażu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 lipca 2016, 21:36 
Podporucznik
Podporucznik

Chyba nie przeczytał adresat tego postu ale ja po paru latach powiem szczerze, propinter I generacji (ten czarny) to gówno do potęgi skonstruowane na 2 lata działania i się psuje. Najpierw padł włącznik wymieniłem go sam ale po pół roku psuje się ponownie włącznik i do tego sprzęt się ciągle wzbudza, lipa do kwadratu, gówno produkowane na 2-3 lata max i potem kupuj nowe. Używam nadal ale nie polecam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 lipca 2016, 22:34 
Moderator
Moderator

Lechowiec : Ponizej filmiki z PCB AT

1. https://www.youtube.com/watch?v=VYL6I77uOzw
2. https://www.youtube.com/watch?v=zJXpbwCnbAU

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]