Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 16:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykrywacze - efekty detekcji
PostNapisane: sobota, 9 lipca 2016, 22:03 

Trudno jednoznacznie określić tytuł postu by sprecyzować o co chodzi konkretnie, zacznę więc od opisu.

Gdy w polu wykrywacza znajdzie się przedmiot metalowy, załóżmy żelazny to efektem tego jest sygnał dźwiękowy zależny od, jak sądzę odległości od przedmiotu i jego rozmiarów.
Czy znaczenie ma również rodzaj metalu?
Detektor tak samo zareaguje na miedź i na żelazo?
Czy da się to odróżnić np. zmieni się ton dźwięku - częstotliwość w zależności od rodzaju metalu?

Rozumiem, że detektor to cewka w rezonansie z generatorem i gdy są w rezonansie to nic nie słychać, ton pojawia się po odstrojeniu jednego z generatorów przez wprowadzenie do cewki detektora metalu. Tak więc cewka odstroi się w górę przy metalu żelaznym a w dół przy metalu nie żelaznym, ale czy zmieni się też wtedy oprócz tonu głośność?

Dużo pytań, ale próbuję wymyślić działanie systemów panelowych które jakoś określają co i gdzie wykrył detektor. Biorąc pod uwagę, że to nie GeoRadar, to może tylko używać odstrojenia generatora do detekcji, tylko jak to interpretuje?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykrywacze - efekty detekcji
PostNapisane: sobota, 9 lipca 2016, 22:51 
Pułkownik
Pułkownik

Zacznij może od literatury jak się zachowują ferromagnetyki i nie magnetyki pod wpływem pola elektromagnetycznego cewki,reszta to tylko kwestia rozwiązań konstrukcyjnych w danym wykrywaczu,wycinanie,modulacja,itp.itd., ;)
Tak w skócie http://detektory-metali.republika.pl/ht ... rzetu.html
Na pewno Ci odpiszą kol.z Forum,jest tu kilku specy w tej materi,choć dla mnie jako laika w elektronice pewnie zrobi się czarna magia :? ,powodzenia ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2016, 01:05 
Generał Broni
Generał Broni

Pomijając fakt, że identyfikacja w wykrywaczach jest bardzo niepewna i niejednoznaczna - co to ma być ten "system panelowy"? Pytam, bo sygnalizacja tonowa z reguły wystarcza operatorowi wykrywacza (i łopaty ;) ) na wykrycie zaburzenia spowodowanego obecnością w gruncie obiektu o innych własnościach niż sam grunt do którego wykrywacz został (z reguły) dostrojony, natomiast silenie się w tym przypadku na "wizualizację" czegoś, czego nie udaje się jednoznacznie zinterpretować - mija się z celem.

Pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2016, 16:45 

Zasadniczo właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. System panelowy to mam na myśli te wykrywacze które mają panel pokazujący co wykryliśmy, i na jakiej głębokości, jak duże na ile to jest prawdopodobne ale właśnie chodziło mi o to słow. On po prostu wykrywa zaburzenie gęstości gruntu i tyle i na podstawie samego zaburzenia nie da się nic określić kwestia raczej doświadczenia operatora. Czy tak?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2016, 18:14 
Pułkownik
Pułkownik

Można troszkę więcej niż tradycyjnym wykrywaczem,pustki,kształt obiektu z gróbsza, aczkolwiek jest to obarczone tak dużą dozą tolerancji że nie ma co liczyć na jakieś rewelacje,doświadczenie też się liczy jak w każdym przypadku ale pewnych zasad fizyki się nie da przeskoczyć, ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2016, 18:20 

To jest dla mnie oczywiste i jasne, tylko ile kosztują takie urządzenia z wizualizacją?
Domyślam się, że takie oprogramowanie do tanich nie należy.

Oczywiście, zasadniczo pewnie abstrahując od wszelkich wynalazków i tak najważniejsze jest doświadczenie.

Moje doświadczenie z wykrywaczami jest jedynie pobieżne, za to jednak na przetwarzaniu i analizie sygnałów analogowych się znam i w tym kierunku drążę temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2016, 18:28 
Pułkownik
Pułkownik

No kolego wejdz na neta :roll: ,popatrz na produkty Nokty lub Jeohuntera,tam masz wszelkie informacje i ceny,swoją drogą to już chyba wymyślono wszystko co było możliwe,gdyby to było takie proste to by już dawno rodzimy producent też to rozpykał,kwestia tylko czy jest kasiuta na takie twory i czy nie będzie to kasiora utopiona w coś na co sobie mogą pozwolić duże Firmy z zasobnym portfelem co by mieć całe spektrum sprzętu tak dla renomy, ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2016, 19:10 

Na neta wszedłem, ale by pytać neta trzeba wiedzieć o co, teraz, po waszych odpowiedziach już wiem.
Oczywiście, nie zamierzam odkrywać tego, co już odkryte, chciałem się dowiedzieć po prostu co da się stwierdzić.
Wnioski są jasne i oczywiste, czyli nic się nie da stwierdzić.

No dobrze, przesadziłem z tym nic.
Oczywiście, można coś kombinować z analizą sygnału odstrojonego i praktycznie jedyne co uzyskamy to wzrost częstotliwości lub jej obniżenie w zależności od tego co konkretnie znajdzie się w polu cewki detektora. Reszta to domysły i doświadczenie.

Jedyne urządzenie które tak na prawdę daje jako taki obraz tego co pod nami to GeoRadar, niestety, droga to zabawka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2016, 22:39 
Generał Broni
Generał Broni

Pojedyncza cewka (lub częściej dwie cewki - nadawcza i odbiorcza) nie wystarcza(ją) do zrobienia wizualizacji, gdyż sygnał odbierany jest jedynie średnią zaburzenia w pewnym obszarze, "przemiatanym" z różnym skutkiem, zwykle w określonym tylko kierunku i z reguły na różnej wysokości, co za każdym razem czyni taki pomiar niepowtarzalnym (lub przynajmniej bardzo rzadko powtarzalnym). Pół biedy jeśli pod cewką znajduje się jeden cel i warunki glebowe nie ulegają radykalnym zmianom. W mocno zaśmieconym terenie, lub terenie silnie zmineralizowanym, o dużej zmienności warunków glebowych - sygnały niepożądane od wielu różnych przedmiotów o różnych własnościach (i oczywiście od samego gruntu) wpływają na siebie wzajemnie, dodatkowo zafałszowując wynik pomiaru i utrudniając jego interpretację. Kombinacji jest w każdym razie sporo, a wynik się cały czas zmienia "w rytm" nieustannie zmiennych warunków pomiaru, generowanych również przez samego operatora sprzętu. Aby zrobić wizualizację trzeba by było dysponować głowicą wyposażoną w wiele cewek (nawet nie wyobrażam sobie jak to wszystko zestroić i dodatkowo jeszcze zanalizować), aby jej rozdzielczość pozwalała na wyłapanie lokalnie pojawiających się istotnych różnic, na tle zmiennych warunków glebowych (mineralizacji, wilgotności, efektów półprzewodnikowych etc.), pomijając wagę takiej głowicy, jej wymiary (geometrię) i możliwości operowania nią w terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2016, 23:12 

Spokojnie, wydaje mi się, że już "to czuję".
Czyli jedyne co da się określić, to wartość względną zaburzenia terenu na którym w danej chwili znajduje się cewka.
Na tej zasadzie da się tylko wygenerować względny obraz 3D interpretujący wartość pionową jako siłę zaburzeń w dwu wymiarowej przestrzeni skanowanego pola.

Wobec tego jak to jest z Geo Radarem?
To urządzenie działa przecież zgoła inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2016, 00:22 
Pułkownik
Pułkownik

Widzę że kolega nie kuma nic w tym temacie,takie tłumaczenie łopatą nic nie da bez przestudiowania po kolei jak to działa i dlaczego tak a nie inaczej,niby coś w trawie piszczy ale co to już .....wie co :? ,bez obrazy ale takie zadawanie pytań w koło Macieja bez całkowitego zrozumienia materi to jak błądzenie po lesie,każdy poważny elektronik Ci to powie,dobre chęci to za mało,cyt:chyba już to czuję,masakra jakaś,to tak jak bym chciał mieć koła w rowerze tylko zastanawiał bym się nad kształtem,sorry ale to nic osobistego tylko spostrzeżenie pytania>wiedza autora.
Jest tyle opisów w internecie że aż głowa boli,powinieneś jako elektronik z zamiłowania jak mniemam tą wiedzę dosłownie chłonąć jak gąbka,a Ty zadajesz pytania jak z epoki kamienia łupanego :gil
Przykład:nie jestem elektronikiem,nie kumam tego ale jestem specem w włóknach sztucznych,nie ważne czy węgiel,cewlar,hybryda,nawet materiały które wymyślą za ileś tam lat,zasada działania jest niezmienna i taka pozostanie,tak i jest z elektroniką,nie kumasz całokształtu to jest panie błądzenie :idea

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2016, 08:27 

Nie interesuje mnie jak to działa, tak, jak większości osób nie interesuje jak działa komputer czy telefon komórkowy których na co dzień używają. Chcę tylko wiedzieć od czego zależą parametry sygnału wyjściowego. Czyli tego tak zwanego pisku w słuchawkach.
Tyle.
Jak sądzę, jego głośność zależy od odległości i wielkości zaburzenia w zasięgu cewki oraz, tego nie wiem od rodzaju materiału na zasadzie metal żelazny vel nie żelazny.

Jedyne co jest tu nie jasne to matematyczny opis zjawiska, brak jednoznaczności lecz jeśli rozumiem to przy tej ilości niewiadomych w terenie na pewno ciężko jest cokolwiek matematycznie opisać.

Na pewno jednak da się wyprowadzić wzory które określą w sposób matematyczny co znalazło się w zasięgu cewki na podstawie zmian które generuje detektor oraz na pewno da się przedstawić interpretację graficzną występującego zjawiska w formie obrazu 3D czyli tak, jak to robią komputery sonarów. Też nie wiedzą co widzą, ale na podstawie algorytmów matematycznych z dużą dozą prawdopodobieństwa są wstanie określić co może być w zasięgu detekcji.

Podobnie zresztą działa metoda MRI i TK w medycynie, wszystko, to czysta matematyka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2016, 09:02 
Pułkownik
Pułkownik

Oj chyba trzeba poczekać na odpowiedz od jakiegoś speca,taki sprzęt to wydaje mi się chyba bardziej jest trudny do ogarnięcia ze względu na to że właśnie procek i bebechy to jedno ale stworzenie softu,owych algorytmów to już inna bajka,poczekamy aż ktoś mądry się wypowie, ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2016, 11:31 
Generał Broni
Generał Broni

Jeśli chodzi Ci Kolego o parametry sygnału pisku w słuchawkach, to zależą one od wyobraźni konstruktora urządzenia, zaś sygnał odebrany przez cewkę odbiorczą detektora ma dwa interesujące parametry - amplitudę i przesunięcie fazowe. Z wielkością amplitudy z reguły konstruktor wiąże parametr głośności dźwięku, zaś z przesunięciem fazowym - wysokość dźwięku, zwykle wg. schematu "ferromagnetyki - niski ton", "metale kolorowe - ton wysoki".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2016, 15:02 

Otóż to, czyli według tych dwóch parametrów da się określić wielkość fluktuacji gleby jak i jej rodzaj i zarazem wykonać jej przedstawienie graficzne.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]