Jak widać, stałem się kawalerem żółtego kartonika i to z błahego powodu zadawania niewygodnych pytań nt. PZE. Na tyle było to niewygodne i irytujące dla niektórych, że postanowiono mnie zneutralizować a docelowo ośmieszyć. Polegało to na czasowym wyłączaniu możliwości dodawania wypowiedzi w konkretnym wątku. Zawsze był to wątek związany z PZE. Za pierwszym razem kiedy to się stało 22.04.2018 r. w wątku „PZE zaproszone na konsultacje do Ministerstwa Kultury !” wysłałem zapytanie do Jacka „Witam. W związku z faktem, że nie mogę edytować postów w dziale "Regulamin forum" proszę o informację czy zostałem zablokowany czy też jest to tylko awaria dostępu do działu. Pozdrawiam, Filek.” Oczywiście została utrzymana tradycja tego forum, że nie odpowiada się na tego typu pytania, więc doszedłem do wniosku, że było to jednak kara. Brałem także pod uwagę awarię systemu bazy PS ale jednak te „awarie” dziwnym zbiegiem okoliczności miały miejsce w okresie wzmożonej dyskusji na konkretny temat. Nigdy podobny incydent nie zaistniał kiedy pisałem w innych działach.
Powiem jedno. Nie czuję się winnym tego, żeby być doceniony w charakterystyczny dla tego forum sposób. Po ogłoszeniu powstania PZE zaczęły padać konkretne zapytania o miejsce i przyszłość indywidualnych poszukiwaczy w strukturach PZE. Długo nie było odpowiedzi ze strony PZE, jakby to było dla nich zaskoczeniem. Dopiero po dłuższym czasie zaczęły się pojawiać enigmatyczne odpowiedzi ale były pokrętne i często sprzeczne. Na tej podstawi można było wysnuć wniosek, że władze PZE nie brały na poważnie pod uwagę przyjmowania indywidualnych poszukiwaczy ponieważ już w założeniach związek ten był dedykowany stowarzyszeniom. Wielokrotnie o tym pisałem, po raz pierwszy we wspomnianym wyżej wątku w wyniku czego nastąpiła pierwsza „awaria”. Na pewno nie byłoby tematu gdyby ze strony PZE padło: „nie zamierzaliśmy przyjmować indywidualnych członków ale w związku z dużym zainteresowaniem dopuszczamy taką możliwość”. I koniec tematu.
Żal patrzeć co się dzieje z forum PS. Kiedyś za Robiego było to forum tętniące życiem. Niestety od pewnego czasu i to daleko jeszcze przed wejściem w życie nowej ustawy, forum zamiera. Odpływają z niego specjaliści w poszczególnych dziedzinach identyfikacji. Pozostała tylko nieliczna garstka. Chyba czas już pożegnać się z tym forum. Mam takie nieodparte wrażenie, że ktoś mi w tym pomoże
Chociaż może jest jednak promyczek nadziei, że PS będzie służyło pomocą członkom stowarzyszeń PZE w temacie identyfikacji ich „znajdek”.
viewtopic.php?f=67&t=194808Swoją drogą w jakim celu członkowie stowarzyszeń identyfikują na forum przedmioty, które zostały znalezione w trakcie poszukiwań za zezwoleniem i tak muszą trafić do archeologów? Czyżby archeo nie ma takiej wiedzy?