Niestety, pandora po covid19 w sierpniu dosięgnęła i mnie. Nie jestem poszukiwaczem a jedynie kolekcjonerem, co osobiście mocno dało mi do myślenia, czy ostatnie 25 lat poświęconych mojej pasji nie powinienem sporzytkować inaczej, np. a piciu browarów a nie na zbieranie militariów, pisanie o nich artykułów, wypożyczanie do muzeów na wystawy i dzielenie się moją wiedzą z innymi.
Otóż 25 sierpnia w ramach akcji pandora zarekwirowano mi do wyjaśnienia podstawę z obrotnicą do działka flak38 którego przeprowadzam renowację. Poszukiwano również broni, amunicji a może i narkotyków, ponieważ jeden z policjantów był z wydziału narkotykowego. Nie muszę pisać, że nie znaleziono u mnie żadnej broni, amunicji ani materiałów wybuchowych o narkotykach nie wspominając. Na projekt Flak38 który robię mam umowę kupna, gdyż odkupiłem ten projekt od innego kolekcjonera, który to posiadał go od conajmniej 20 lat i nigdy go nie zrealizował. Z przedmiotów zarekwirowanych zabrano mi jeszcze 61 zardzewiałych hełmów oraz kilkanaście zeschniętych kabur, które powierzono mi do konserwacji. 6 klamer, tasak artyleryjski, dwa orły z pikelhauby, dalmierz artyleryjski i 2m odcinek lufy o kalibrze 75mm od czołgu Panzer4 odcięty od strony z hamulcem wylotowym, bez komory nabojowej. Przedmioty posiadałem od kilkunastu lat i nabyłem je w drodze wymiany bądź kupna na giełdach w kraju i za granicą. Wracając do podstawy od Flak38, to nie mam i nigdy nie miałem do niego działka. Od początku wspominałem o tym, że zamierzam wykonać jego replikę. Cały projekt renowacji robiłem jawnie publikując jego poszczególne etapy ponieważ nie robiłem niczego nie zgodnego z prawem. Myślę jednak, że prywatna kolekcja to za mało żeby czuć się bezpiecznie. Nigdy nie sądziłem, że taka sytuacja jak ta, która wydarzyła się obecnie może spotkać mnie bo ani nie zbieram broni czy jej destruktów, ani nie poszukuje z wykrywaczem. Lecz jak widać realia są inne. :)
Oczywiście nie mam żadnych zarzutów. Byłem przesluchany w charakterze świadka. Czekam na rozwój wydarzeń, w ciągu 7 dni musi zostać wydane postanowienie o zajęciu mienia co zostało uczynione prokurator jednak stwierdził, że musi zasięgnąć opinii na temat przedmiotów jakie mi zajęto.
Ludzie robią renowację starych motocykli, pojazdów, mnie pasjonuje technika z okresu 2 wojny. Jednak teraz odechciewa mi się już wszystkiego...
Strona mojego projektu poniżej.
https://www.facebook.com/OstpreussenFlak38/