Teraz jest środa, 17 września 2025, 07:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ujawnienie cudzych danych osobowych na forum
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 14:23 
Moderator
Moderator

Wczoraj wieczorem na forum zdarzyła się bardzo przykra sytuacja. Kolega Lipek ujawnił moje dane osobowe w jednym z wątków. Mimo prośby o ich usunięcie nie zrobił tego,choć już minęło kilkanaście godzin.Nie zareagował na to również żaden z moderatorów forum. Mam nadzieję,że ze strony samego forum jest to jedynie niedopatrzenie. Nie można jednak tolerować takich praktyk. Czy poszukiwacze w takiej sytuacji mogą czuć się bezpiecznie ? Kto im zagwarantuje anonimowość? Już teraz na FB musiałam usunąć kilka danych na mój temat co jest i tak kompletnie bez sensu,ponieważ z powodu prowadzonej przeze mnie działalności moje wszystkie dane są w internecie. Moje nazwisko akurat jest jedyne w Polsce i nikt nie będzie miał wątpliwości ,że to ja. Panie Lipek naruszył pan moje dobra osobiste ujawniając moje dane i odbierając mi przyjemność związaną z identyfikacją przedmiotów . Przypominam,że forum czytają również archeolodzy i policjanci.Od Pana Lipka oczekuję zatem przeprosin w tym wątku, a moderatorów o wykasowanie moich danych oraz o ustosunkowanie się do zaistniałej sytuacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ujawnienie cudzych danych osobowych na forum
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 15:16 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No coz moze to jest wlasnie kierunek zmian jaki zaproponowalo PZE? A moze sam Jacek zasugerowal takie dzialania, wszak czytal wypowiedz i nie znalazl w tym nic nagannego... Moze forum ma sluzyc identyfikacja stowarzyszeniom tylko? Tym co po wspolnych poszukiwaniach wymienia sie informacjami ze SNAP? Mozna by tak pytac ale po co? Coraz slabsze to forum i obecnosc na nim juz traci sens. Przy okazji brak reakcji na ujawnienie nazwiska forumowiczki ze strony glownego administratora, ktory jest jednoczesnie prezesem PZE kaze postawic pytanie o wiarygodnosc samego PZE.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 15:26 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Czy Jacek wie , czy nie, mniejsza o to, bo się nie dowiemy, ale że sygnalista na forum działa , to już jest pewnik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 15:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Po takiej sytuacji, moim zdaniem oczywista powinna być czerwona kartka dla kol. Lipka i wylot z forum! Nie widzę innego rozwiązania, ponieważ w takiej sytuacji nikt, kto robił zakupy u Lipka nie może czuć się anonimowy/bezpieczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 16:04 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nie mieszaj do tego sklepu Lipka. Po pierwsze, jeżeli masz tam konto to w każdej chwili możesz zażądać usunięcia wszystkich swoich danych. Po drugie, Lipek nie ma jak powiązać danych klientów z nickami z tego forum, chyba że ktoś sam mu to powiązanie dobrowolnie udostępnił. Nie wiem, skąd Lipek wziął informację o nazwisku Aśki, ale nie widzę powodów do straszenia ludzi jego sklepem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 16:07 
Szeregowy
Szeregowy

Skandal i wstyd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 16:43 
Generał Broni
Generał Broni

Obiecałem że nie będę się już w tym temacie odzywać, ale widzę że powstają coraz bardziej fantastyczne teorie spiskowe i zaczynacie mieszać w to Bogu ducha winnego Jacka, więc muszę sprostować kilka rzeczy.

Aśka72 udziela się bardzo aktywnie na FB w tematach związanych z PZE, gdzie pod swoim własnym imieniem i nazwiskiem publikuje treści w formie i przekazie tożsame z tymi publikowanymi na Forum. Jest jeszcze wiele innych wspólnych cech, po których w 2 min. można było połączyć oba konta z tą samą osobą. W swojej naiwności sądziłem, że skoro Aśka72 nie wstydzi się publikować tych treści pod swoim imieniem i nazwiskiem na FB, to również nie wstydzi się tego tutaj. Jak widać się myliłem. Jeśli odczułaś z tego powodu jakiś dyskomfort - przepraszam, ale nie taka była intencja. Dla mnie po prostu działalność w internecie na różnych polach to jedna sprawa, ale jak widać nie wszyscy tak na to patrzą. Natomiast pozostałą treść swojego posta nadal podtrzymuję i dziś napisałbym dokładnie to samo.

Sklep nie ma tu nic do rzeczy, a jak już ktoś wspomniał każdy może napisać maila z prośbą o usunięcie swoich danych z dowolnego miejsca w internecie, gdzie swoje dane zostawił.

Do pozostałych teorii spiskowych się nie odniosę, bo nie ma do czego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 17:12 
Generał Broni
Generał Broni

Nie wymyślaj teorii które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Gdybym miał "wywalone" to bym się w ogóle nie odzywał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 17:20 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Podałeś publicznie dane osoby , która sobie tego nie życzy ..... Do tego RODO. Nie wiem ile masz lat , ale zachowałeś się jak gówniarz w gimnazjum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 17:28 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
Obiecałem że nie będę się już w tym temacie odzywać, ale widzę że powstają coraz bardziej fantastyczne teorie spiskowe i zaczynacie mieszać w to Bogu ducha winnego Jacka, więc muszę sprostować kilka rzeczy.

Aśka72 udziela się bardzo aktywnie na FB w tematach związanych z PZE, gdzie pod swoim własnym imieniem i nazwiskiem publikuje treści w formie i przekazie tożsame z tymi publikowanymi na Forum. Jest jeszcze wiele innych wspólnych cech, po których w 2 min. można było połączyć oba konta z tą samą osobą. W swojej naiwności sądziłem, że skoro Aśka72 nie wstydzi się publikować tych treści pod swoim imieniem i nazwiskiem na FB, to również nie wstydzi się tego tutaj. Jak widać się myliłem. Jeśli odczułaś z tego powodu jakiś dyskomfort - przepraszam, ale nie taka była intencja. Dla mnie po prostu działalność w internecie na różnych polach to jedna sprawa, ale jak widać nie wszyscy tak na to patrzą. Natomiast pozostałą treść swojego posta nadal podtrzymuję i dziś napisałbym dokładnie to samo.

Sklep nie ma tu nic do rzeczy, a jak już ktoś wspomniał każdy może napisać maila z prośbą o usunięcie swoich danych z dowolnego miejsca w internecie, gdzie swoje dane zostawił.

Nie przyjmuję takiego wytłumaczenia.
Lipek udajesz,czy naprawdę nie widzisz różnicy między FB a forum? Czy zauważyłeś żebym coś identyfikowała na FB? Oczywiście,że można powiązać Joannę z FB z Aśką 72. Tak samo jak można powiązać Piotra Iksińskiego z Piotrusiem303 .Ale to będzie nadal tylko podejrzenie graniczące z pewnością . Ja też jestem w stanie zidentyfikować kilku użytkowników forum obecnych i na fejsie ale jakoś nie przychodzi mi do głowy żeby ich ujawniać i ułatwiać działania policji. To,że mnie śledzisz to jakaś widać Twoja fanaberia. Ale to nie upoważnia Cię do dzielenia się wynikami Twojego śledztwa publicznie. Prywatnie z kolegą na piwie możesz sobie mówić co chcesz ale nie tutaj. Nie komentuję też znów tak często na fejsie żebym się jakoś ewidentnie rzucała w oczy. Obecnie nawet mi samej trudno znaleźć komentarze. Jeśli jednak tak intensywnie mnie śledzisz to powinieneś obiektywnie zauważać w jakich wątkach byłam i jestem najaktywniejsza. Ale pewnie przez gardło Ci nie przejdzie,że najczęściej zabierałam głos pod SNAP- em i innymi przeciwnikami detektoryzmu...
Nadal twierdzę,że Twój wpis to porażka. Inni użytkownicy niech ocenią sami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 18:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

JaKuba napisał(a):
Lipek napisał(a):
Nie wymyślaj teorii które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Gdybym miał "wywalone" to bym się w ogóle nie odzywał.

Przestań zachowywać się jak smarkacz. Złap się za cojones i bądź facetem.

Żeby złapać się za cojones to trzeba je mieć. Ten osobnik (mam inne określenie ale trochę wulgarne) nie ma ani wstydu ani cojones. To co zrobił z ujawnieniem danych osobowych Aśki jest sygnałem ostrzegawczym dla wszystkich tu obecnych. Zachowanie takie stawia także pod znakiem zapytania czy zakupy w sklepie tego osobnika nie wiążą się z kłopotami w przyszłości? Kto zagwarantuje, że dane osobowe podane przy zakupienie nie zostaną wykorzystane w przyszłości wg schematu: kupujesz płyn do czyszczenia monet więc masz monet, które być może znalazłeś za pomocą wykrywacza metali dlatego musisz je wyczyścić. Czyż jest to nierealne?

W każdym razie fakt ujawnienia danych osobowych na forum należałoby zgłosić do GIODO.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 19:12 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Jednym słowem porażka, to nie powinno mieć miejsca. :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 19:16 
Podpułkownik
Podpułkownik

Widzisz, boniek - Lipek to też stara gwardia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 19:32 
Specjalista
Specjalista

Aśka72 napisał(a):
Lipek napisał(a):

Nie przyjmuję takiego wytłumaczenia.
Lipek udajesz,czy naprawdę nie widzisz różnicy między FB a forum? Czy zauważyłeś żebym coś identyfikowała na FB? Oczywiście,że można powiązać Joannę z FB z Aśką 72. Tak samo jak można powiązać Piotra Iksińskiego z Piotrusiem303 .Ale to będzie nadal tylko podejrzenie graniczące z pewnością . Ja też jestem w stanie zidentyfikować kilku użytkowników forum obecnych i na fejsie ale jakoś nie przychodzi mi do głowy żeby ich ujawniać i ułatwiać działania policji. To,że mnie śledzisz to jakaś widać Twoja fanaberia. Ale to nie upoważnia Cię do dzielenia się wynikami Twojego śledztwa publicznie. Prywatnie z kolegą na piwie możesz sobie mówić co chcesz ale nie tutaj. Nie komentuję też znów tak często na fejsie żebym się jakoś ewidentnie rzucała w oczy. Obecnie nawet mi samej trudno znaleźć komentarze. Jeśli jednak tak intensywnie mnie śledzisz to powinieneś obiektywnie zauważać w jakich wątkach byłam i jestem najaktywniejsza. Ale pewnie przez gardło Ci nie przejdzie,że najczęściej zabierałam głos pod SNAP- em i innymi przeciwnikami detektoryzmu...
Nadal twierdzę,że Twój wpis to porażka. Inni użytkownicy niech ocenią sami.

Na miejscu Lipka , zamówiłbym bukiet czerwonych róż i wysłał Aśce w ramach przeprosin. Tylko tyle i aż tyle. :zb Narozrabiałeś Lipek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 20:04 
Major
Major

Dwie rzeczy:
Po pierwsze:
Do Lipka, rzeczywiście może za bardzo się rozpędziłeś z tymi danymi Aśki. Niepotrzebnie. Też bym nie był zadowolony gdyby moje dane wyszły.
Po drugie:
Do Aśki, z tego co wiem to jak sama się z Twoim mężem pochwaliłaś/poinformowaliście nas na forum; pod koniec 2016 roku mieliście problemy z policją. Więc dla nich Lipek nie wniósł nic nowego.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]