Teraz jest poniedziałek, 1 września 2025, 22:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Komunikat PZE ze spotkania w MKIDN i sprawy organizacyjn
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 11:22 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Sorry, że jeszcze raz się wetnę, w niektórych krajach są różne głupie ograniczenia, nawet płatne licencje na zbieranie grzybów, obowiązkowe kursy mykologiczne, ograniczenia ilościowe, co nie znaczy, że mamy brać przykład i u nas wprowadzać takie idiotyczne prawo. Wzorujmy się na krajach, gdzie jest liberalne podejście do detektoryzmu, nie gódźmy się na wszechwładzę i zamordyzm archeobetonu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 11:31 
Moderator
Moderator

Kur...a, czy wy czytacie ze zrozumieniem??? Jacek pisze, że ktoś rzucił luźny pomysł jakiegoś rozwiązania, a wy jakieś tu elaboraty piszecie. Czy każdy wątek dotyczący konstruktywnej działalności PZE musi być zasr..ny takim "pierdu pierdu" nic nie wnoszącym? I ta wieczna kontestacja wszelkich działań PZE. A weźcie się do roboty i zróbcie coś! A jak się wam nie chce to biegajcie z duszą na ramieniu, że ktoś was przyfiluje. I nie dziwcie się, że PZE nie chce już na bieżąco zamieszczać tu komunikatów. Ja bym też nie chciał wiedząc, że za chwilę utonie on pod tym produktem defekacji. Rzygać się chce i tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 11:49 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Czyli uważasz kolego Nietajenko, że kilku ludzi z PZE jest w stanie dla nas i za nas wszystko zrobić, a my mamy cicho siedzieć i spokojnie czekać co z tego wyjdzie i nic nie sugerować, nie podawać żadnych propozycji i nie mieć żadnych uwag, tak ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 13:15 
Moderator
Moderator

Nietajenko napisał(a):
Kur...a, czy wy czytacie ze zrozumieniem??? Jacek pisze, że ktoś rzucił luźny pomysł jakiegoś rozwiązania, a wy jakieś tu elaboraty piszecie. Czy każdy wątek dotyczący konstruktywnej działalności PZE musi być zasr..ny takim "pierdu pierdu" nic nie wnoszącym? I ta wieczna kontestacja wszelkich działań PZE. A weźcie się do roboty i zróbcie coś! A jak się wam nie chce to biegajcie z duszą na ramieniu, że ktoś was przyfiluje. I nie dziwcie się, że PZE nie chce już na bieżąco zamieszczać tu komunikatów. Ja bym też nie chciał wiedząc, że za chwilę utonie on pod tym produktem defekacji. Rzygać się chce i tyle.

Po pierwsze Nietajenko to na tym forum nie bluźnimy nawet w sposób wykropkowane. :(
Po drugie to właśnie Ty masz jakiś problem ze zrozumieniem. Ja nie pytam o szczegóły bo wiem,że to za wcześnie o tym mówić. Pytam o podstawy. Skoro ktoś zaproponował luźne nawet rozwiązanie jak Ty to zresztą sam ująłeś to ja chcę poznać to wstępne rozwiązanie. Jeśli nie masz w tym temacie nic do powiedzenia to nie zabieraj głosu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 14:44 
Podpułkownik
Podpułkownik

Aśka, wszyscy chcemy poznać więcej szczegółów, ale nie wszystkim na tym punkcie odbija. We wrześniu ma się odbyć kolejne spotkanie w MKiDN - na pewno wtedy będzie okazja spytać o podstawy tej licencji. Nie możesz zwyczajnie poprosić Jacka w jednym zdaniu, żeby podczas następnych rozmów wyjaśniono tę sprawę i spokojnie czekać? Nie przyszło ci do głowy, że do września ministerstwo może zwyczajnie wycofać się z tego pomysłu, skoro był tylko luźno rzucony? Antonior słusznie napisał - roztrząsanie pojedynczego słowa tylko zaciemnia wątek. Oczywiście akurat w tym nie tylko ty masz udział.
Do tego jeszcze chcesz arbitralnie orzekać, który komentarz coś tu wnosi, a który nie. Proponuję więcej dystansu w stosunku do własnej osoby, bo zaczyna to brzmieć jak komentarze JaKuby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 15:33 
Moderator
Moderator

Zdaje się,że jesteś następny,który nie rozumie .Ja nie pytam o szczegóły. O szczegółach rozumiem będzie rozmowa we wrześniu .Natomiast zadałam dwa proste pytania. Kto zaproponował licencję...i tu dostałam odpowiedź. Natomiast drugie pytanie brzmi jaka jest podstawa tych licencji? Czemu mają one służyć? No jeśli padła propozycja to najpewniej ta informacja jest znana. Np. chcemy żeby były licencje,ponieważ chcemy aby poszukiwacze chociaż częściowo współfinansowali zabytki...To oczywiście moje słowa,ale nie wierzę ,że nikt nie chce wiedzieć jaki jest powód tego pomysłu w ogólnym oczywiście zarysie? Nie wierzę ,że padło hasło - licencje- a PZE ma wolną rękę do opracowania tego projektu. Podstawowe informacje na ten temat musiały zostać przedstawione.Przypominam,że nawet niezrzeszeni detektoryści będą mogli się pojawić na tym spotkaniu 8-go września. Ja , jak pisałam nie mogę przyjechać ,dlatego proszę wszystkich o zabieranie głosu w tej sprawie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 15:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

Faktycznie, ponownie cię nie rozumiem. Muszę chyba się trwale przyzwyczaić do takiego stanu rzeczy, żeby nie wypisywać niepotrzebnych opinii na twój temat :) . Więc po kolei. W jednym z poprzednich komentarzy napisałaś:

Aśka72 napisał(a):
Skoro padła propozycja licencji to bardzo proszę żebyście jako PZE wystosowali zapytanie do ministerstwa czemu ma to służyć według nich i w jaki sposób ma to ochronić dziedzictwo? A może po prostu chodzi tylko i wyłącznie o dodatkową kasę "na zabytki" z jednej strony a z drugiej strony o ograniczenie liczby detektorystów w Polsce?

Wyraźnie tu prosisz, żeby PZE wystosowało zapytanie do ministerstwa w sprawie podstaw licencji, np. w postaci kasy na zabytki. Czyli zakładasz, że PZE nie posiada takich informacji i dopiero miałoby je od ministerstwa uzyskać. A następnie piszesz:

Aśka72 napisał(a):
(...) Natomiast drugie pytanie brzmi jaka jest podstawa tych licencji? Czemu mają one służyć? No jeśli padła propozycja to najpewniej ta informacja jest znana. Np. chcemy żeby były licencje,ponieważ chcemy aby poszukiwacze chociaż częściowo współfinansowali zabytki... (...) Podstawowe informacje na ten temat musiały zostać przedstawione. (wytłuszczenia moje)

To o co ci w końcu chodzi? Żeby PZE zapytało MKiDN o te podstawy, czy żeby ujawniło te informacje, bo jesteś pewna, że już je posiadają i nie muszą pytać?

Tak poza tym mogę cię zapewnić, że jeżeli uda mi się wziąć udział w tym spotkaniu 8-go września, to spytam o tę kwestię, o ile nie zostanie omówiona. Odpowiedź oczywiście przedstawię. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 16:10 
Moderator
Moderator

Skup się trochę. :) Pytanie pozostaje bez zmian. Jeśli wiedzą to proszę PZE o odpowiedź,lub zapytanie ministerstwa. Ja dostałam od prezesa wymijającą odpowiedź,że powinnam sama napisać do ministerstwa. Nie wiem tylko czy chodziło akurat o to pytanie,bo innych sugestii było dużo łącznie z tym żebym z Olem założyła swoje stowarzyszenie...
Generalnie nie chcę z Tobą Drucik rozmawiać na poboczne sprawy. Ale dzięki,że zapytasz sam jeśli będziesz na spotkaniu.Nie rozumiem tylko czym Twoje pytanie odnośnie tej sprawy będzie się różniło od mojego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 16:16 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ależ niczym, zamierzam jedynie spełnić twoją prośbę :h .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 20:34 
Podporucznik
Podporucznik

Kilku lolegów ma problemy ze zrozumieniem prostego tekstu, z odnośnikami, porównaniem
Wszystko na nie, wszystko bo nie !
Brawo, dlatego w tym kraju jest jak jest.
Proponuję czytać książki, a nie przeglądać komiksy z panem kleksem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 21:32 
Moderator
Moderator

A coś konkretnego " lolega" ma na myśli, czy tak sobie od czapy ten tekst wstawiłeś ? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 21:15 
Kapral
Kapral

Witam,

Rozwiązanie mam licencję i kopię na legalu bez zbędnych pozwoleń (oczywiście poza stanowiskami) jak dla mnie jest OK.
Oczywiście pod warunkiem że uzyskanie licencji będzie [b]proste [/b] dla zwykłego niedzielnego kopacza.
Jest tu kompromis WZK-tom odpada wydawanie pozwoleń, a dla poszukiwaczy jest to ułatwienie raz wyrobie licencję i spokój na lata.
Kwestia zgody właściciela terenu regulowana przez kodeks cywilny, WKZ w to nie wnika.
Czasy mamy jakie mamy, raczej nie ma gruntu pod liberalizację czegokolwiek.

Pozdr.
Mateusz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 21:23 
Nabijkożerca

Nietajenko napisał(a):
Czy każdy wątek dotyczący konstruktywnej działalności PZE musi być zasr..ny takim "pierdu pierdu" nic nie wnoszącym? I ta wieczna kontestacja wszelkich działań PZE.

:1
Tłumacz, tłumacz Joli, aż ją dupa zaboli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2018, 15:56 
Moderator
Moderator

Odnoszę wrażenie,że wielu poszukiwaczy na tym forum zwłaszcza tych na poziomie użytkownika od wpisu powyżej,zwolennika siłowych prymitywnych rozwiązań zapomina kim jest nasz przeciwnik. To ,że pytam o te licencje nie oznacza,że jestem zasadniczo przeciwna podobnym rozwiązaniom. Pytam bo nie zapominam kogo mamy po drugiej stronie stołu. I skoro to ministerstwo zaproponowało licencje to robi to zapewne z określonych powodów. I ja właśnie chcę wiedzieć jakie to powody? Nie zapominajmy,że zdanie SNAP- u jest jednoznaczne. "Jak tak lubicie historię to zostańcie archeologami". W związku z tym jest bardzo duże prawdopodobieństwo,że nie wszyscy "lubiący historię" załapią się na licencję.Obawiam się podobnych tricków jakie stosuje się w polityce. Jak ktoś mi coś niby daje to z reguły z drugiej strony zabiera. O tym trzeba Panie Nabijkożerco pomyśleć zawczasu. A tu na tym forum dyskusji z jakiegoś powodu się unika.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2018, 17:37 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

To się nazywa kompromis.Trzeba coś poświecić aby zyskać coś.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]