Ryjec. Masz rację.Też myślę,że gdyby do ministerstwa pisali wszyscy to byłoby raczej kiepsko. :D Dlatego liczę ,że to PZE jest w stanie ogarnąć ,zauważyć,spisać różne postulaty poszukiwaczy i ubrać je w sposób właściwy w słowa. Tylko PZE musi najpierw chcieć nas wysłuchać nawet na tym forum. No bo gdzie indziej niezrzeszeni mogą mówić ? Ewentualnie jeszcze tylko na FB .
Fishowiec. Wiem,wiem jak to wygląda ale będę cierpliwa. Może chociaż na szklaneczkę szkockiej z colą i lodem zasłużę. :)
Nietajenko. Tak oczywiście masz rację. WUOZ-y wyjątkowo gorliwie stoją na straży praworządności jeśli chodzi o temat pozwoleń. Szkoda,że TYLKO w takich przypadkach .Patrz ochrona zabytków zwłaszcza tych niewygodnych dla inwestorów. Temat rzeka i nie ma co tego rozwijać...
Członkowstwa w PZE i płacenia składek to raczej nie poruszaj bo to kij w mrowisko . Pytanie nie fair i i raczej tym się związkowi nie przysłużysz. Na pytanie dlaczego ,od razu odpowiadam :Dlatego,że nie można się zapisać. Więc to czego nie możemy zrobić nie może być argumentem na to ,że nie chcemy tego zrobić. Z taką krytyką wstrzymaj się do czasu jak będą przyjmowani członkowie niezrzeszeni, ale nie skorzystają z możliwości tylko będą tu jęczeć jak to jest niedobrze. :D
Bartas87 Gdzie tu widzisz falę hejtu? Chyba to zbyt modne i nadużywane słowo ostatnio się zrobiło... ;) Proponuję wyluzujmy z tym określeniem. Jakoś tak się ostatnio w przestrzeni publicznej porobiło ,że każdemu inaczej uważającemu łatkę totalnej opozycji lub hejtera przypisujemy. Krytyka jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Ty ją określasz jako bezzasadną a ktoś może to widzieć inaczej. Ja np zgadzam się w tej kwestii z fishowcem. W moim życiu propozycja rozporządzenia niczego nie zmienia i to stwierdzenie nie jest według mnie krytyką tylko stwierdzeniem faktu istotnego dla mnie. Oczywiście dla Ciebie może to być istotna zmiana i też nikomu nic do tego. Nie wiesz co kto kiedy zrobił bo się nie znamy wszyscy . Jak ktoś wyśle jakieś pismo to nie trąbi o tym na forum. Wyluzuj już z tym Lipkiem,daj facetowi spokój. Odpowiadasz fishowcowi a używasz sytuacji między mną a Lipkiem ? Dziwne to trochę.Ilekroć ktoś będzie chciał kogoś uciszyć to będzie kolegę Lipka wykorzystywał z całą tą niezręczną sytuacją? Nieważne zresztą...
Co do tego czy mamy prawo mówić o tym jakich oczekujemy zmian w nowej ustawie o zabytkach to wszyscy mamy takie prawo. Przypominam słowa PZE z 29 czerwca 2018 r.:
Cytuj:
Drodzy Eksploratorzy!
Sprawa, która Was najbardziej interesuje czyli zmiana samej ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami oraz innych przepisów regulujących zagadnienia. Informujemy, że w trakcie rozmów nad wyżej wymienionym rozporządzeniem, strony dały sobie czas pięciu miesięcy na zebranie postulatów i propozycji mechanizmów regulujących uprawianie naszej pasji. W ciągu miesiąca jesteśmy zobowiązani do przekazania ministerstwu pierwszego pakietu propozycji. W związku z tym zwracamy się prośbą o nadsyłanie do nas swoich uwag.
Tę prośbę kierujemy również do naszych najzagorzalszych przeciwników.
Udowodnijcie, że naprawdę leży Wam na sercu los poszukiwaczy!
Z niecierpliwością czekamy na Wasze propozycje!